warzywa - 14856 przepisów (strona:232/991)

Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli 149

oleju pokrojoną w kostkę cebulkę, dodać dynię i ziemniaka. Smażyć ok 10 minut. W tym czasie przygotować bulion warzywny z suszonej włoszczyzny i soli, doprowadzić do wrzenia, dodać podsmażone warzywa.  Gotować kolejne 10 minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni

MarciochaKucharzy
Barszcz ukraiński 189

cukier, oliwa z oliwek Wołowinę zalewamy  około 2,5 litra wody (część odparuje w trakcie gotowania). Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ponad godzinę. W tym czasie warzywa pokroić w kosteczkę. Do gotującej się zupy dodać kolejno por,pietruszkę, seler, marchew. Ziemniaki obierać i pokroić w kostkę.Kiedy warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaki. Gotować do miękkości

MarciochaKucharzy
Sajgonki z krewetkami 178

moczeniu 2 minutowym nadal był twardy.. sprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej  Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki

MarciochaKucharzy
Pora na zupę z pora 215

plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Podgrzewać na średnim ogniu kilka minut aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać. Zwiększyć ogień, wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut. Posolić, popieprzyć

MarciochaKucharzy
Aromatyczne flaki z boczniaków 108

lubczyk, ostra papryka mielona, majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżeczka masła  1 łyżka oleju   Boczniaki pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe.  Warzywa obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili dodać pokrojone boczniaki  i posiekany ząbek czosnku.   Przesmażyć(...)dodać do gotujących się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut. Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką z masła i mąki. Szybko i pysznie

MarciochaKucharzy
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 153

Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie

MarciochaKucharzy
Zupa krem kalafiorowy z migdałami 173

kalafiorowy z migdałami SKŁADNIKI: kalafior młoda włoszczyzna płatki migdałów 50 ml białego wina sól, pieprz , gałka muszkatołowa , chilli 100 ml jogurtu greckiego świeży koperek   Kalafiora dzielimy na różyczki, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy wodą, wsypujemy sól i odrobinę cukru, gotujemy pod przykryciem do miękkości.  Wodę prawie całą odlewamy, miksujemy warzywa. Do zupy, wlewamy wino, wsypujemy

MarciochaKucharzy
Leczo z patisona 169

paprykowej W rondlu z grubszym dnie podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Następnie dorzucamy pokrojoną kiełbasę,podsmażamy do zarumienienia. A po kilku minutach kolejno pokrojone warzywa: patisony, paprykę, pomidory Dusimy wszystko na nie dużym ogniu, dodajemy przyprawy. A na sam koniec łyżkę ostrej pasty paprykowej. Leczo będzie gotowe, kiedy warzywa zmiękną i całość się lekko zagęści

MarciochaKucharzy
Rosół z mięsnymi pierogami 241

ogień i gotować na małym ogniu pod uchyloną pokrywą przez około 1/2 godziny. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, cebulę i natkę opłukać. Do wywaru  dodać przygotowane warzywa , natkę pietruszki oraz ziele angielskie, liście laurowe i czarny pieprz i pokrojoną papryczkę chili. Gotować przez około godzinę na małym ogniu .Wyciągnąć wszystkie warzywa i pokroić w kostkę

MarciochaKucharzy
Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym 173

Moje ulubione warzywo strączkowe z aromatyczną hiszpańską kiełbasą chorizo  SKŁADNIKI: 100 g ciecierzycy 1 cukinia 1 cebula kolorowe papryki 4-6 pomidorów 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, pasta paprykowa, tymianek, lubczyk, zioła prowansalskie, oliwa kuskus   Ciecierzyce moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin i następnie gotować przez 45 minut  w lekko osolonej wodzie, aż ciecierzyca będzie(...)dente.    Pokrojone w plasterki chorizo krotko podsmażyć w rondlu na łyżce oliwy. Kolejno dokładamy pokrojona w kostkę cebule.   Do cebuli dodajemy czosnek i pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i dusimy przez 10 minut. Do potrawki dodać pomidory. Następnie przyprawiamy do smaku m i dusimy pod przykryciem do momentu rozpadu pomidorów. Na sam koniec dodajemy ugotowana cieciorkę

MarciochaKucharzy
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 222

Pojawiły się już młode warzywa. Wiem , że na razie tylko takie importowane, ale nie mogłam się powstrzymać :) Bigos ze słodkiej młodej kapusty  SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1 marchewka pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek     Kapustę przekroić(...)około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około

MarciochaKucharzy
Rosół dla dziecka 240

zbędnych dodatków.   Składniki: Pęczek włoszczyzny lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki ) ale najlepiej pęczek świeżego sół,pieprz, odrobina curry pierś kurczaka 2x makaron   Wykonanie:   Warzywa i pierś zalewamy wodą tak, aby woda przykryła składniki. Jeśli robimy zupkę dla samego dziecka (parę porcji), to spokojnie możemy użyć, pół porcji warzyw i jedną pierś

Lubczyk i Wanilia
Warzywne curry z grzybami 174

Takie warzywne curry to raj dla smakoszy. Do garnka wkładamy nasze ulubione warzywa, ja w tym przypadku wzbogaciłam je grzybami i pyszne danie gotowe. Aromatyczne i bogate w witaminy, zachęcam do gotowania. Warzywne curry z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Smoothie z jarmużem i pietruszką 192

składniki, których w inny sposób nie udało by mi się włączyć do diety. Was też zachęcam do robienia smoothie, tym bardziej, że teraz będzie coraz więcej świeżych owoców i warzyw. Składniki: 2 banany 2 kiwi 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka rzeżuchy spora garść jarmużu woda mineralna( bardzo zimna)lub kostki lodu Przygotowanie: Do pojemnika z miksera do koktajli wkładamy(...)wszystko miksujemy na gładki mus. Jeśli smoothie będzie zbyt gęste dolewamy zimną wodę mineralną lub dodajemy kostki lodu i ponownie miksujemy. Do smoothie najlepiej używać wcześniej schłodzone owoce i warzywa

Ala piecze i gotuje
Pierogi z mięsem 253

woda Farsz: 1 kg łopatki marchew pietruszka kawałek selera korzeniowego liść laurowy ziele angielskie 3 cebule jajko sól pieprz wywar jarzynowo-mięsny Wykonanie: Mięso oczyszczam i gotuję razem z warzywami i przyprawami, aż będzie miękkie. Wyjmuję, studzę, przepuszczam przez maszynkę do mięsa razem z ugotowanymi warzywami. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję jajko i mieszam na jednolita masę

Bea(u)ty kitchen