warzywa - 14856 przepisów (strona:223/991)

Makaron w sosie śmietanowym z warzywami 180

brukselki przełożyć do pojemnika w którym możemy ugotować coś bez gotowania (KLIK) . Zalać wrzątkiem i poczekać 10-15 minut. W garnku ugotować makaron wedle zaleceń producenta. Gdy makaron i warzywa będą gotowe to należy na patelni do WOK'a rozgrzać olej. Dodajemy makaron i warzywa, podsmażamy a następnie mieszankę (woda, śmietana, posiekana natka, posiekana cebula i czosnek). Mieszać i doprawić

ClauditteMissCooking
Zapiekanka gyros po mojemu 251

usmażyć. 3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. 4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać. 5. Zapiekać ok 25-30 min w 180 °C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiowa, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość(...)piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła". Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo: 1) Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty  Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień

Kto ugości moich gości?
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 208

wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir, przesmażyć na złoty kolor. Wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Dodać do smażonych warzyw, wymieszać i dusić pod przykryciem. Odparować, dodać koncentrat i wymieszać. Połączyć soczewicę z pozostałymi warzywami, wymieszać, dodać kolendrę i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.   बॉन एपेतीत

Humanistka w kuchni
Krem z batatów 205

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę (mogą być większe kawałki). Do wysokie garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę wraz z batatami. Gdy warzywa lekko zmiękną to zalać je wywarem/rosołem i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Całość gotować na średnim ogniu (około 30 minut). Gdy warzywa będą miękkie to zupę przestudzić

Ugotować
Biała kapusta na pomidorach 171

Można użyć świeżą, młodą, białą kapustę, ale ta stara w główce też będzie dobra. Składniki : główka kapusty suszone warzywa 2 cebula  ewentualnie kiełbasa tłuszcz do smażenia sól, majeranek, koperek, bazylia, ząbek czosnku pomidory lub koncentrat pomidorowy, ja użyłam pomidory krojone Przygotowanie : Umytą, poszatkowaną kapustę wsypałam do garnka, zalałam około 2 szklankami wody, posoliłam, dodałam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu(...)ząbki czosnku i garść suszonych warzyw ( można oczywiście świeże, ale zależało mi na czasie i użyłam gotowych- suszonych ), gotowałam do średniej miękkości Na wierzch jedynie lekko podgotowanej kapusty wyłożyłam pół słoika pomidorów krojonych , które sama wcześniej przygotowałam. Można również włożyć pomidory do garnuszka z łyżką masła i przesmażyć je kilka minut, a potem przetrzeć przez sitko i przełożyć

Proste Potrawy
Grillowany łosoś w kremowym sosie ze szparagami i grzybami i test patelni Ballarini / Grilled salmon with creamy asparagus and m 223

czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest również w praktyczne wyżłobienia(...)średnim ogniu, dodaj śmietanę i szparagi. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj z łososia z sosem i warzywami. Smacznego! English version Grilled salmon with creamy asparagus and mushroom sauce (4 servings) Ingredients: 4 salmon pieces (150 g each), with skin 2 teaspoons fresh thyme leaves 450 g asparagus, with

karmelowy
'Siechnicka Tundra' czyli warzywna zalewajka z cynamomen, imbirem, mieszkanką curry i wiórkami kokosowymi 148

Niebanalna lecz bardzo prosta zalewajka urodziła się wczoraj i jestem z niej bardzo dumna :) Treściwa, bogata w aromat, spójna mimo kontrastu smaków. A przede wszystkim nieabsorbująca. Składniki: - 400g mieszanki warzyw na patelnie Mroźnia Kraina (w składzie: brokuł, cebula, fasola szparagowa, kukurydza, marchew, papryka czerwona, papryka zielona, ziemniak w plastrach) - szklanka bulionu (może być z kostki rosołowej) -1/3 szklanki słodkiej(...)curry (użyłam z firmy Kotanyi) - 2 łyżki wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji - kropla oleju rzepakowego - 2 łyżki kuskusa na jeden talerz zupy W garnku zagrzewamy krople oleju, dorzucamy mieszankę warzyw na patelnię, podsmażamy 4 minuty. Dodajemy bulion drobiowy, gotujemy 5 minut. Dolewamy 1/3 szklanki śmietanki 30% i gotujemy 2 minuty. Dodajemy resztę przypraw: goździki, imbir, cynamon, mieszankę curry, wiórki kokosowe

upichcona
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 243

zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych sklepowych(...)wina, octu, sosu sojowego, soku cytrynowego lub z limonki, dzięki temu nasze mięsko nie zrobi się twarde po upieczeniu i nabędzie soczystości - mięso marynujmy dzień wcześniej, a ryby i warzywa kilka godzin przed biesiadą, przechowujemy w lodówce Zasady uniwersalne: - do obróbki grillowej wybieram tłuste mięso, drób, wieprzowina.   Chude mięso oraz dziczyzna odpada, staje się suche i mało smaczne

upichcona
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 178

łyżka soku z cytryny woda   Przygotowanie: Bulion zagotować. Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w kostkę (ziemniaki w grubszą, marchew i pietruszkę w drobniejszą), pora pokroić w półplasterki. Warzywa wrzucić do gotującego się bulionu. Powinny się gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić botwinkę na ok. 2 cm kawałki, warto wykorzystać też liście. Młode buraczki(...)Zagotować 1,5 szklanki  wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem z wodą dodać do bulionu i warzyw. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodać mleczko kokosowe i koper. Wymieszać

Kulinarne Inspiracje
Tortille z kurczakiem i warzywami 164

Blueberry Corner by "jagodzianka" Kuchnia meksykańska często gości na moim stole. Dziś kolej na kurczaka z warzywami zawiniętego w tortilli. Awokado łagodzi a salsa … Przeczytaj cały artykuł Post Tortille z kurczakiem i warzywami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Pasztet z warzyw 167

Blueberry Corner by "jagodzianka" Rewelacyjny pasztet z warzyw. Seler świetnie zastępuje mięso i pasztet doskonale smakuje. Dla niektórych ludzi, wegetarianizm to styl życia – … Przeczytaj cały artykuł Post Pasztet z warzyw pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 163

ogórków małosolnych sól pieprz posiekany koperek 1 łyżeczka masła 2-3 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Mięso płuczemy, wkładamy do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, zalewamy w bulionem. Warzywa, oprócz ogórków, obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki w troszkę większą niż włoszczyznę), dorzucamy do mięsa. Garnek przykrywamy, zupę doprowadzamy do wrzenia, zmieszamy ogień i gotujemy(...)warzywa będą miękkie. Ogórki ścieramy na grubej tarce jarzynowej, starając się zachować cały sok. Następnie wrzucamy je do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem gotujemy prze 2-3 minuty. Zupę wyłączamy, dodajemy do niej śmietanę, a na talerzu posypujemy koperkiem

Kulinarne przygody Gatity
Leczo warzywne 148

pół talarki. Papryki umyć i pokroić w paseczki. Pieczarki umyć i pokroić w pół talarki . Cebulę obrać , umyć i pokroić w piórka. W dużym rondlu rozgrzać oliwę wrzucić wszystkie warzywa , dodać przyprawy i wymieszać . Chwile podsmażyć i podlać  wodą lub bulionem z kostki .Dusić aż warzywa zmiękną , cukinia ma być lekko twardawa .Na końcu przyprawić do smaku pieprzem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
zielona sałatka z pistacjowym winegretem 145

Blueberry Corner by "jagodzianka" Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Wymyślam z nią różne dania. Cukinia jest warzywem, które można przygotować na wiele … Przeczytaj cały artykuł Post zielona sałatka z pistacjowym winegretem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Stir-fry z naleśników 219

szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu na gorącym oleju warzyw, najlepiej w woku, tak aby nie straciły one całej swej chrupkości. Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości słupki. Wrzucamy jednocześnie na rozgrzany olej. Smażymy je nie dłużej ni 5 minut

greenscarf