Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego 2 cebule 2 pomidory 4 ziemniaki 1 marchewka 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 3 szklanki bulionu warzywnego 2 szklanki czerwonego wina ½ łyżeczki kminku ½ łyżeczki majeranku 4 łyżki śmietany Sól do smaku Wykonanie: Mięso opłukać(...)Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną
Tradycyjna Kuchniagrzybowy, w połączeniu z warzywami. Idealna sałatka jako dodatek do obiadów przez cały rok! Składniki: 2,5 grzybów (opieńki, gąski, kurki) 5 kolorowych papryk 75 dag cebuli 5 kiszonych ogórków 75 dag marchewki 400 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 4 łyżki soli 4 łyżki soli 8 łyżek octu ½ łyżeczki pieprzu Sposób przygotowania: Marchew utrzeć na grubej tarce w plastry(...)talarki. Grzyby ugotować w 1 litrze wody, następnie dusić przez 5 minut, natomiast marchew, cebulę i paprykę dusić w kilku łyżkach oleju przez 10 minut. Gotowe grzyby i warzywa połączyć, dodać sól, pieprz i cukier do smaku oraz koncentrat i ogórki. Całość dusić przez 30 minut, włożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować również 30 minut
Tradycyjna KuchniaUwielbiam sezon, obfitujący w warzywa tj. cukinia czy leczo. Wykonanie tego typu potraw jest proste i szybkie- a smak wyborny. Dziś w roli głównej patison. Składniki: 1 patison 2 papryki 10 dag pieczarek 1 cebula 1 szklanka fasoli 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju Sól, pieprz i majeranek do smaku Sposób przygotowania: Fasolę dzień wcześniej namoczyć i ugotować(...)oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pokrojone warzywa, posolić i dusić z kilkoma łyżkami wody do miękkości. Następnie wsypać ugotowaną fasolę, dodać koncentrat i przyprawić do smaku
Tradycyjna Kuchniamarchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili zalać wodą i gotować w osolonej wodzie. Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki
Tradycyjna Kuchniakapusty 1 marchew ½ szklanki śmietany ½ szklanki kaszy manny 4 łyżki tłuszczu sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku 3 jaja pergamin do pieczenia Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić i ugotować osolonej wodzie, z dodatkiem tłuszczu. Grzyby namoczyć, następnie zmielić razem z warzywami. Na wywarze grzybowym ugotować kaszę mannę, dodać do masy , przyprawić , wbić jajka
Tradycyjna Kuchniapolecam ryż podsmażyć na masełku z dodatkiem wina wytrawnego i wywaru z rosołu (wg tradycyjnej włoskiej receptury) Składniki: 1 ½ szklanki ryżu 1 łyżeczka masła 1 cebula 1 opakowanie mrożonych warzyw 2 pomidory 2 łyżki posiekanych orzechów 2 łyżki oleju ½ puszki soi 1 łyżeczka sosu sojowego Papryka Chilli w proszku sól do smaku Wykonanie: Ryż zalać 3 szklankami wody, osolić, dodać(...)masło i ugotować na sypko. Cebulę zeszklić na oleju, wsypać mrożone warzywa, skropić sosem sojowym i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec wsypać soję , wymieszać, doprawić do smaku, posypać uprażonymi orzechami i wyłożyć na wcześniej ugotowany ryż. Jeszcze chwilę lekko podsmażyć
Tradycyjna KuchniaPyszna, pożywna zupa przypominająca w swoim wyglądzie tradycyjne flaczki. Składniki: ½ kg łopatki wieprzowej, 2 cebule, 1 pęczek warzyw mieszanych około 70 dag, 1 łyżka maki, 2 łyżki smalcu, sól do smaku, pieprz do smaku, ostra papryka mielona do smaku, majeranek do smaku, liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: Mięso opłukać i pokroić w wąskie paski, po czym oprószyć mąką z papryką(...)podsmażyć na 1 łyżce smalcu. Przełożyć do rondla, podlać wodą, przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez 20 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić w makaronik, następnie włożyć do gotującego mięsa. Podlać wodą w razie potrzeby ( lub rosołem z kostki), dodać resztę smalcu, doprawić według uznania i dusić do miękkości
Tradycyjna Kuchniazupa prosta, bez kombinowania, idealna żeby się rozgrzać i najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół paczki mrożonych warzyw, na zupę jarzynową (ja swoją kupiłam w Biedronce, były w niej: kalafior, brukselka, marchewka, fasolka, por) słoiczek koncentratu pomidorowego (najlepszy z netto) woda jogurt naturalny do zabielenia Sposób przygotowania: Kurczaka(...)miękki (przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę, żeby pozbyć się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowania: Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę dodajemy mięso mielone oraz piersi z kurczaka pokrojone w kostkę, włoszczyznę i zalewamy około 3 szklankami wody (żeby zakryła mięso i warzywa) doprawiamy listkami laurowymi, pieprzem w kulkach, jałowcem i zielem angielskim całość dusimy na średnim ogniu, aż większość płynu odparuje. mielimy mięso i warzywa dwa razy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćherbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona pora roku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfirmy Oleofarm do posmarowania gotowych sajgonek Sposób przygotowania: Na patelnię teflonową wrzucamy chińską mieszankę, dodajemy odrobinę wody przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą dodajemy przyprawy (które było dołączone do naszej mieszanki) oraz koncentrat smażymy aż nadmiar wody-soku odparuje na płaski talerz nalewamy ciepłej wody w wodzie zamaczamy po jednym płacie(...)cebulę, czosnek oraz około 1 łyżeczki curry dodajemy odcedzonego tuńczyka, mieszamy po kilku minutach dorzucamy chińską mieszankę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa się rozmrożą w tym czasie w misce mieszamy: sok z ananasa, ocet balsamiczny, miód i skrobię ziemniaczaną tę mieszankę wlewamy na patelnię i dodajemy przecier pomidorowy, kawałki ananasa mieszamy wszystko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki Pesto KOTÁNYI z bazylią i pomidorami Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokułu i fasolke gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą warzywa odcedzamy, brokuły kroimy na mniejsze kawałki makaron, warzywa wrzucamy z powrotem do garnka, dodajemy koncentrat, mieszamy wsypujemy pesto, smażymy/gotujemy mieszając na małym ogniu na koniec dodajemy odcedzonego tuńczyka, jeszcze chwilę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpracy + weekendowe zajęcia + prawie codzienne ćwiczenia + przygotowywanie wałówki na następny dzień robi swoje Dziś podam wam kilka przepisów na obiady jakie robiłam ostatnio do pracy. Pełnoziarnista kasza kuskus z warzywami (około 450kcal): 50g pełnoziarnistej kaszy kuskus Skworcu jajko curry,sól pieprz wg. smaku 100g groszku z puszki garść świeżej pietruszki pół czerwonej papryki 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki(...)pokrojoną drobno paprykę i smażymy dodajemy kaszę, groszek, roztrzepane jajko smażymy mieszając aż jajko się zetnie, przyprawiamy wg. smaku na sam koniec dodajemy posiekaną pietruszkę Makaron z kurczakiem i warzywami (około 450kcal): 50g makaronu niskowęglowodanowego spaghetti 100g gotowanej piersi kurczaka 2 pomidory śliwkowe pół czerwonej papryki 100g koncentratu pomidorowego 200g mieszanki włoszczyzny (użyłam mrożonki z Biedronki, w skład której wchodziła
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze idealnie komponuje się z pomidorami, pasuje do mięs ale i w daniach wege sprawdza się równie dobrze. Mi bardzo smakuje z orientalnymi przyprawami oraz z naszym polskim kminkiem, a najbardziej lubię tę młodą(...)minuty, doprawiamy je kminem i kolendrą, solą oraz pieprzem. Dorzucamy poszatkowaną kapustę, mieszamy kilka chwil. Dorzucamy pomidory, podlewamy wodą (ok. pół szklanki), mieszamy i duśmy ok 20 minut by warzywa zmiękły. Na koniec dosmaczamy wszystko cukrem i octem, ew dosalamy czy też dorzucamy kiełbaskę zrumieniona na patelni
Dzieje kuchennej Wiewióryangielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie do miękkości zielem angielskim i liściem laurowym i warzywami ( oprócz cebuli ) Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy obrane i starce na tarce pieczarki. Ugotowaną fasolę, cebulę z pieczarkami oraz warzywa miksujemy. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz
W kuchennym oknie Ewy