dietę od dłuższego czasu dbam więc może u mnie jest łagodniej? Uświadomiłam sobie, że już wcześniej pomagałam mojemu organizmowi sie oczyścić - był czas kiedy do popołudnia jadłam tylko warzywa i owoce w postaci surowej, dopiero potem jadłam konkretniejszy obiad (który też w dużej mierze składał się z warzyw) i czułam się na takiej diecie bardzo dobrze. Potem wyjechałam w góry
pyszne zdrowościDziś prosta i szybko propozycja na sałatkę. W duże upały czasami nie mamy ochoty na jedzenie, ale taką sałatkę każdy z chęcią wtedy zje :) Szybka i
Parowar Facetaczarny pieprz sól Zebrać razem wszystkie składniki. Ziemniaki u gotować na parze lub w wodzie, aż będą miękkie . Na dużą, dobrze rozgrzaną patelnię wrzucić 2 łyżki masła; dodać wszystkie warzywa ( wraz z ugotowanymi ziemniakami) ; d oprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć na średnim ogniu do momentu aż nabiorą lekko złotego koloru oraz lekko przypalać na brzegach ; dodać posiekany(...)wtedy widać czy białko ścina się , smażyć przez ok. 30-45 sekund pod przykryciem ) ; d oprawić solą i pieprzem wedle uznania ; natychmiast zdjąć z ognia i podać na warzywach z drugiej patelni. Podawać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka, wedle uznania . Smacznego! To read this recipe in English click here: „The springtime dinner a’la Food Polka
Jem więc Jestemwięcej osób wraca do korzeni i ponownego odkrywania pełnej gamy smaków i aromatów kuchni polskiej. W restauracjach coraz częściej obok wyszukanych potraw z kuchni światowej pojawiają się rodzime gatunki warzyw i owoców, rośliny dziko rosnące i regionalne produkty. Z dużą przyjemnością przyjęłam zaproszenie Wojciecha Modesta Amaro do natury kuchni polskiej przekazane za pośrednictwem jego książki o tym samym tytule(...)pierwsze danie (choć to deser) pójdzie pospolita pokrzywa, wszystkim znana, niedoceniana i nadal wywołująca wiele kontrowersji, pospolity chwast, który pod względem właściwości prozdrowotnych na głowę bije wiele nowalijek, warzyw i owoców. Szef kuchni poleca: "Papierówka w syropie z pokrzywy, wata cukrowa z imbirem i cynamonem, sorbet z pokrzywy". Żeby dobrać się do aromatycznych papierówek niestety trzeba jeszcze trochę poczekać, wata
SzczyptaSmaQPyszna rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie. Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego(...)również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru). Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka) Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody, zamknąć i ustawić czas odpowiedni do posiadanego parowaru (u mnie 20 minut
Kuchcik gotujearomatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy(...)pokrojone w większą kostkę ziemniaki, marchewkę w plasterkach, pietruszkę i seler w słupkach oraz krążki pora. Dosyp sól, pieprz, paprykę i lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno koperek. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyMozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy grillowane warzywa oraz mięso, dodajemy plaster sera Mozzarella i sałatę. Przekąskę podajemy na gorąco. Smacznego
Fit-aminagrubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, cebulę i pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć. Mięso, podsmażoną marchew, cebulę i pomidory przełożyć do poszatkowanej kapusty, podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić(...)smaku pieprzem, sola oraz wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę wody i dusić dalej. Gdy warzywa i mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące. Smacznego
Krakowskie smaki AniKolejne danie z cyklu „szybkich bardzo” można do niego użyć praktycznie każdych warzyw a sekret potrawy tkwi w sosie. Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu typu wstążki 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 2 marchewki 250 g fasolki szparagowej 2 ząbki czosnku Sos: 4 łyżki masła orzechowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka soli(...)łyżki oleju i bardzo mocno podgrzać, wrzucić zmiażdżone ząbki czosnku, marchew i fasolę. Cały czas mieszać, smażyć 2-3 minuty, dodać paprykę i smażyć kolejne 3 minuty. Do warzyw dodać sos i odsączony makaron, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć przez kolejne 3 minuty. Gotowe! Jest pysznie! Smacznego
greenscarfmarchewki 2 pietruszki kilka gałązek natki pietruszki 1 mały seler 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe, około 10 ziarenek ziela angielskiego 2 l wody sól do smaku Przygotowanie: Bulion - Warzywa umyć, obrać i pokroić na duże kawałki. Wrzucić do zimnej wody, dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu co najmniej godzinę (można dłużej, wtdy bulion będzie bardziej aromatyczny) Bulion odcedzić, część(...)warzyw zostawić w bulionie (zwłaszcza cebulę) Cebulę i por umyć, obrać i posiekać. Dusić na patelni około 10 minut. Ja duszę wlewając na patelnię odrobinę wody i dopiero pod koniec duszenia daję oliwę (tu dałam 3 łyżki oliwy z oliwek) Do bulionu dodać por i cebulę, doprawić pieprzem i kurkumą Gotować 20-30 minut, następnie zmiksować. Smacznego
pyszne zdrowościwody Przygotowanie: Szpinak umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry Wszystkie składniki, oprócz oliwy, dusić pod przykryciem około 10 minut. Nie podgrzewam oleju jeśli nie muszę, dlatego warzywa duszę na wodzie. Do wysokiego naczynia przełóż podduszone warzywa, dodaj oliwę i zmiksuj na gładką masę przy pomocy blendera Gotowe:) Zjadłam z ciecierzycą - pycha:) Smacznego
pyszne zdrowościHiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb. Składniki: 4 pomidory czerwone czerwona papryka zielony ogórek duża cebula 3 ząbki czosnku sól, chilli 2 łyżki oliwy łyżka octu winnego kromka chleba pszennego kilka liści bazylii Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Wszystkie warzywa
wyzwania kuchenneZeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym w międzyczasie obrać ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Pokroić w kostkę, większe buraczki również do garnka z podsmażoną cebulą, czosnkiem i imbirem dodać pokrojone warzywa i botwinkę, oraz zmieloną kolendrę Przesmażyć razem około 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować pod przykryciem około 15-20 minut gdy warzywa są miękkie dosolić, dodać pieprz. Zakwasić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilogramów, chociaż przesadnie gruby nie byłem. Wiązało się też to z dietą jaką sobie narzuciłem, odstawione białe pieczywo, cukier, sól, mączne rzeczy, fast foody, masło, ziemniaki i zwiększenie owoców, warzyw i surówek wszelkiej maści. Jadłem raczej mięso plus warzywa, bez żadnych zapychaczy. Ciągnęło mnie, żeby zacząć biegać, ale najzwyczajniej bałem się zacząć. Obecnie zacząć biegać jest łatwiej i stało się
Bananowe Pole