kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską(...)Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Kanapki: Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiące tosty z wędzonym serem Kanapka z ciabatty z pestkami z dyni
Moja smaczna kuchniaNaleśniki... na ostro, na słodko, na ciepło, na zimno, zapiekane czy też prosto z patelni, z mięsem, z serem, z owocami, z warzywami, z dżemem, z cukrem, a może suche? Nie ważne jakie najbardziej lubimy i jak najczęściej jadamy. Jedno jest pewne - najważniejsze jest ciasto! Ciasto powinno być puszyste, miękkie, delikatne, jednak na tyle trwałe żeby nie rwało się podczas(...)dodatku cukru dlatego świetnie pasują i do podawania na słodko z dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dowolnymi owocami, i do podawania na wytrwanie - z mięsem, z warzywami, zapiekane z serem czy z sosem. Wiele osób cukier dodaje zupełnie niepotrzebnie. Po pierwsze jest to niezdrowe dla organizmu, a po drugie po co? Podając naleśniki na słodko, właśnie tym słodkim nadzieniem
Jedzeniomaniaznakiem szparaga. Zielone, białe, duże, małe, grube i smukłe - wszystkie niezmiennie pyszne i obfitujące w kulinarne możliwości. Inwencja szparagowo-twórcza nie opuszcza nikogo, kto oddał serce tym pysznym warzywom. Gotowanie szparagów to nie wspinaczka na Mount Everest, jak zapewne wielu się wydaje. Zgodzę się z tym, że trzeba się w tej czynności wyćwiczyć, ale to przecież(...)również barwa fioletowa, ale uprawa jest na tyle ciężka, że nie spotyka się ich często. Lekkostrawne, niskokaloryczne i świetne na ukojenie nerwów czy przeciwreumatycznie (wiedzieliście?) warzywa o smukłym kształcie i uroczej główce. No i jak ich nie kochać? Smaku szparagów nie da się niczym zastąpić. Nietuzinkowy, charakterny i pełen wiosenno-letniej energii. Czekam
W kuchni Karmel-itkikonserwowanego -puszka kukurydzy -mix mrożonek,najlepiej 9 składników -seler naciowy -ugotowane jaja na twardo -kiszone ogórki majonez natka pietruszki pieprz ziołowy http://www.skworcu.com.pl/236,pl_pieprz-ziolowy-50g.html sól do smaku Warzywa ugotuj na parze. Odstaw do wystygnięcia. Selera odcedz z zalewy, przepłukaj. Do miski wsyp uparwane warzywa, dodaj seler, jaja pokrojone w kosteczkę. Pokrój selera naciowego w paseczki i dodaj. Wsyp
Z Kuchni Do Kuchniprzeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić w uzależnienie od tych białych i zielonych, smukłych warzyw o uroczej główce i przyjemnej fizjonomii ( zbyt dużo ostatnimi czasy A. Brillat-Savarina się czyta ). Szparagi są dla mnie warzywami z charakterem - tu wszyscy, którzy myślą inaczej
W kuchni Karmel-itkiopakowania seta feta , mała szczypta cukru , sól do smaku. Jarmuż opłukać, dokładnie osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki, usuwając zgrubiałe łodyżki. Marchew obrać, opłukać i nożem do obierania warzyw ściąć cienkie paski - wstążki. Czosnek i szalotkę obrać i posiekać. Papryczkę posiekać na średnią grubość. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek i papryczkę - zeszklić. Dołożyć jarmuż i marchew, krótko(...)przesmażyć. Mleko rozmieszać z mąką, cukrem i solą, dodać jajka i lekko ubić. Wlać na patelnię, na równomiernie rozłożone warzywa. Na wierzch dodać pokruszone kawałki fety. Patelnię przykryć i na średnim ogniu smażyć przez kilka minut, aż powierzchnia omletu zetnie się. Jeśli mamy patelnię, którą można wstawić do piekarnika, wtedy krótko podsmażyć omlet na większym ogniu, a następnie wstawić patelnię
Codzienna kuchnia niecodziennalitrowy gar gołąbków w podwójnym sosie :) już pierwszą porcję zrobiłam tak dużą, bo miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę
Kolorowy Przepisownikkostkę 1 łyżeczka pokrojonej w kosteczkę pietruszki 1 duża różyczka brokuła 1 czubata łyżeczka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona) 1 czubata łyżeczka masła 82% tłuszczu Sposób przygotowania: Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Dynię gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, rozgniatamy na papkę. W niewielkim garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę(...)minutach dorzucamy pokrojonego ziemniaka. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy różyczkę brokuła podzieloną na mniejsze kawałeczki, gotujemy 4 minuty. Na koniec dodajemy masło i pietruszkę i przekładamy ugotowaną wcześniej dynię. Całość blendujemy do uzyskania konsystencji odpowiedniej dla dziecka. Dynię można też gotować bezpośrednio w zupce, należy ją wtedy dodać zaraz po ziemniaku
Kolorowy Przepisownikmrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 bulwy selera 4 duże ziemniaki 200g. czerwonej soczewicy 200 ml. śmietany 30% 1 czubata łyżka mąki pszennej sól pieprz koperek Sposób przygotowania: Świeże warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki (jeśli chodzi o ogórki to ja poszłam na łatwiznę i użyłam kiszonych(...)tartych;) wraz z sokiem). Do garnka z bulionem warzywnym wrzucamy warzywa i gotujemy na pół-miękko. Dodajemy mrożone mini marchewki, a po chwili soczewicę. Czerwona soczewica potrzebuje około 15 minut gotowania, potem zacznie się rozpadać, dlatego w międzyczasie naszą zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zaprawiamy zupę mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody i ze śmietaną (można dodać odrobinę
Kolorowy Przepisownikpraskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę i czosnek oraz bób. Gotować około 25 minut. Wyjąć część warzyw, pozostałe zmiksować (można oczywiście zmiksować też wszystkie). Wrzucić warzywa i miętę. Doprawić do smaku. Smacznego
Humanistka w kuchnijestem wielką miłośniczką sałatek ale mam kilka swoich ulubionych. Zdecydowanie preferuję te kolorowe, z dużą ilością warzyw i jednocześnie sycące. W poniższym przepisie sycącym składnikiem jest tuńczyk z puszki w sosie własnym. Do tego miks zdrowych i smacznych warzyw: awokado, rzodkiewka, zielony ogórek, seler naciowy i sałata. Sprawdzi się jako lunch do pracy lub kolacja
Milion SmakówBomba witaminowa na dobry początek dnia czyli gęsty szejk z sezonowych warzyw m.in. marchewki, pietruszki, selera czy sałaty. Jeśli komuś wydaje się za mdły, smak warzyw wspaniale ożywia i przełamuje dodatek jabłka. Na zdrowie
Milion SmakówPanierowane naleśniki z indykiem to lekkie danie współczesnej kuchni chorwackiej która łączy w sobie smaki mięsa i warzyw. W mojej wersji delikatny smak piersi z indyka jest podkreślony przez świeże warzywa i sos śmietanowy
Milion Smakówczasu do czas nachodzi mnie ochota na zrobienie jakiegoś klasycznego obiadu z sezonowych warzyw, które przyniosłam z lokalnego bazaru. Bez wielkiej finezji ale za to pysznie i aromatycznie. Też nie mogliście się już doczekać młodych polskich ziemniaczków? Oto i są i póki co nie mogę się nimi nacieszyć. Idealnie i klasycznie - z odrobiną masła i świeżym koperkiem. Sezon szparagowy minie(...)lada chwila więc warto uwzględniać te zdrowe warzywa w swojej diecie póki jeszcze jest taka możliwość. I coś dla mięsożerców - marynowana, soczysta pierś z kurczaka krótko grillowana w zgrzewarce. Jeżeli nie macie zgrzewarki z grillującymi płytkami - wystarczy zwykła grillowa patelnia. I w ten sposób otrzymujemy wczesną wiosnę na talerzu
Milion Smakówwielu kulinarnych kompozycji. Jednak od czasu do czasu mam ochotę na udka. Jako, że nie przepadam za smażonymi postanowiłam przyrządzić wersję zdrowszą i przy okazji kolorową dzięki wykorzystaniu sezonowych warzyw. Do tego dania możecie też wykorzystać piersi z kurczaka albo mix (uwaga: piersi upieką się dużo szybciej). Mięso doprawiłam i upiekłam w piekarniku polewając od czasu do czasu sosem żeby(...)było suche. Całość podałam z kaszą kuskus wymieszaną z świeżymi warzywami i podprażonymi ziarnami słonecznika. Pycha
Milion Smaków