obieramy i kropimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju w garnku. Kalarepki obieramy ze skórki i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka i również podsmażamy. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy cukier. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa gotujemy do miękkości. Dodajemy do nich mascarpone i wszystko dokładnie
Kulinarne przygody GatitySokoterapia to bardzo zdrowy, skuteczny i przyjemny sposób na redukcję cellulitu i nadwagi. Włączając do swojej diety surowe warzywa i owoce a także wodorosty morskie (wspomagają prace tarczycy i przyspieszają przemianę materii ) nie tylko poprawisz jakość swojego życia! T woja odporność wzrośnie , twoja waga spadnie i być może uda Ci się zatrzymać nowe nawyki żywieniowe. Polecam gorąco spożywanie(...)spożywanie pokarmów z dodatkiami chemicznymi , przetworzonej żywności , powoduje powiększenie cellulitu. C zy wiesz co to jest Glutaminian Sodu? S prawdź naszą ekologiczną , w pełni domową mieszankę suszonych warzyw i ziół , zamiast popularnej vegety. Tutaj Klik. P ozbycie się tego typu przypraw i wzmacniaczy smaku to pierwszy krok do nowego, lepszego zdrowia i figury. Najnowsze wpisy z bloga: Żegnaj
IzaGotujeWystarczy zwykła obieraczka do warzyw, aby wyczarować pyszne i bezglutenowe, bo warzywne wstążki, które z powodzeniem zastąpią te makaronowe. Podane otulone aromatyczną, ziołowo-orzechową pastą zamieniają się w lekkie i interesujące danie. Domowe pesto możesz zrobić z dowolnych ziół, nie tylko z bazylii-nasza pietruszka równie dobrze się nadaje. Spójrz, jak to warzywne, intensywne zielone tagiatelle pięknie prezentuje się(...)łyżki pestek dyni skórka starta z ½ cytryny 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 3 łyżki oleju z pestek dyni czerwony pieprz do podania (opcjonalnie) Za pomocą obieraczki do warzyw pokrój cukinię w wąskie paski. Rozgrzaną patelnię skrop odrobiną oliwy i wrzuć wstążki. Na średnim ogniu podsmażaj je przez 3 minuty, po czym przełóż do miski. Do blendera wrzuć natkę
Roślinna - blog wegańskiporanek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :) i jako dodatek do popołudniowego piwa. Po dodaniu większej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw. Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki: 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów
SzczyptaSmaQzastrzyk energii i porcja składników odżywczych. Sok to najszybszy posiłek, dostępny na wyciągnięcie ręki. Czy pijesz soki ? Czy wiesz, że sok to jedna z pięciu porcji owoców i warzyw, które powinieneś spożywać każdego dnia ? Zachęcam Cię do picia soków, zarówno owocowych, jak i warzywnych każdego dnia. Wybieraj je zwłaszcza w dni wypełnione mnóstwem obowiązków, kiedy potrzebujesz być w formie(...)układu immunologiczny i chroni przed infekcjami. Czy przekonałam Cię do wypicia szklanki soku ? Jeśli jeszcze nie, to powiem ci jeszcze, że sok to produkt naturalny, pozyskiwany z owoców i warzyw, wolny od wszelkich dodatków. Zgodnie z prawem, nie wolno dodawać do niego żadnych sztucznych substancji, konserwantów, barwników i aromatów, nie pochodzących z owocu z jakiego został wyprodukowany. Pamiętaj - czytaj etykiety
kolorowotorcikowomojego doświadczenia i wieloletnich obserwacji wynika, że Polacy w pełni nie zdają sobie sprawy z tego, że szklanka soku dziennie idealnie może nam zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych przez dietetyków. Są one świetnym źródłem witamin i minerałów, które odpowiadają za zdrowie oraz samopoczucie nasze i naszych bliskich. Wszystkie osoby dbające o swoje zdrowie, bądź mające(...)pozwoli nam cieszyć się zdrowymi, lśniącymi włosami oraz piękną, gładką skórą i sokolim wzrokiem." - podpowiada Anna Różyk. „Sok to przede wszystkim produkt naturalny, otrzymywany ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych warzyw lub owoców. Zgodnie z prawem zabronione jest dodawanie do niego jakichkolwiek sztucznych substancji – konserwantów, barwników, czy aromatów nie pochodzących z owocu z jakiego został sok zrobiony. Do soków owocowych zabronione
Kulinarne przygody Gatityciepłe miejsce na 35 min. W czasie kiedy ciasto sobie rośnie, kroimy w kostkę cebulę, szynkę, pieczarki i pomidora (trzeba usunąć z niego pestki). Ser ścieramy na tarce do warzyw. Cebulę podsmażamy na oliwie do momentu aż się „zeszkli”(ok 2-3 minuty). Dorzucamy szynkę i jeszcze chwilkę podsmażamy razem. Odstawiamy z kuchenki. Do wyrośniętego ciasta dodajemy cebulę z szynką(...)utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność. Trzeba tylko uważać żeby nie wyszły nam same dodatki z odrobiną ciastaJ Powodzenia! The post Muffinki a’la Pizza appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiaopalając mięso nad kuchenką lub goląc zwykłą maszynką do golenia. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy wyczyszczone nóżki, golonkę i ewentualnie inne mięso, marchewkę, seler, pietruszkę i cebulę. Warzywa wrzucamy w całości aby łatwo było je wyjąć. Dodajemy równiez liście laurowe ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu (trzeba uważać, żeby się nie zagotowało(...)dłużej). Mięso powinno odchodzić od kości. Pod koniec gotowania dodajemy sól. Po ugotowaniu wywar odcedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Marchewki możemy użyć do ozdoby, resztę warzyw wyrzucamy. Wywar przyprawiamy czosnkiem roztartym z solą. Przecedzamy przez drobne sitko i do gorącego dodajemy 3/4 porcji żelatyny zalecanej do posiadanej przez was ilości wywaru. Wrzucamy mięso, mieszamy i przekładamy
Kulinarna PatilogiaDziś kolejna porcja szparagów :) Tym razem z jajkami, które podobnie zrobiłem jak w przepisie Jajko poSadzone na Lollo Bionda oraz z moją ulubioną szynką szwarcwaldzką :)
Parowar FacetaSzparagi nie każdy lubi, albo nie każdy wie jak się za nie zabrać i co można z nimi tak naprawdę zrobić. A można sporo :) A te
Parowar Facetamąki 1/4 szklanki mleka mąka do panierki olej do smażenia dodatkowo: Tortille 4 szt. (kupuje w Biedronce) Sos barbecue Ser (najlepiej kilka rodzajów) kukurydza lub papryczki jalapeno lub inne warzywo, które lubimy. Pierś pokroić na cieniutkie paseczki. Pokrojone piersi przełożyć do miseczki, posypać solą, słodką papryką i pieprzem cayenne. Kurczaka odstawić na ok. 15 min. W tym czasie możemy się(...)kawałki będą dobrze obtoczone w mące, Na patelni rozgrzać olej. Kurczaka smażyć kilka minut aż będzie złocisty. Następnie zabieramy się za tortille. Na połowie tortilli układamy kurczaczki i warzywa, następnie polewamy sosem, posypujemy serem. Przykrywamy pozostałą częścią tortilli i zapiekamy, ja zapiekam na grillu elektrycznym, można to też zrobić w piekarniku. A Wy jakie domowe fast foody lubicie ? :) Smacznego
Ptasia KuchniaObiad w całości na grillu został przygotowany i przyznam, że był smaczny, udany. Warzywa idealnie upieczone, a mięso odpowiednio wysmażone. Tylko pogody do grillowania potrzeba, żeby nie lało z Nieba i można zabierać się do przygotowania np. tego dania. Składniki: na 5 porcji marynata: 2 łyżki octu winnego z białego winogrona, ½ łyżeczka startego świeżego imbiru, 2 ząbki(...)oprószamy solą, polewamy olejem czosnkowym i „zamykamy” w foli aluminiowej. Karkówkę 30 min przed grillowaniem wyciągamy z lodówki, żeby była w temperaturze pokojowej. W tym czasie na grillu układamy warzywa zwinięte w folię. Kiedy będą al dente zaczynamy grillować karkówkę. Karkówkę podajemy z cebulą, ziemniakami i kalafiorem, dodajemy świeże oregano. Smacznego :) Zapraszam do głosowania, dziękuję http://kuchennezmagania.mojegotowanie.pl/film/7/monika-i-pawel
Moniki SmakołykiPycha! WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać. Składniki: 300 g młodej marchewki 60 g rabarbaru 3 młode ziemniaki 0,6 l bulionu z warzyw szczypta mielonego imbiru szczypta mielonego kminku sól i pieprz łyżeczka soku z cytryny do podania: świeże zioła garść pestek dyni Przygotowanie: 1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz(...)rabarbarem w plasterki. 2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj). 3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika. Energia (całość) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 246 kcal 8,9 g 7,7 g 49,9 g 15 g GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej
Powiedz dietom nieUrozmaiciłam troszkę zwykłe schabowe i przemyciłam w tym daniu trochę warzyw:) Delikatnie obsmażone kotlety schabowe pokryte są pierzynką z pora i marchewki oraz odrobiny ketchupu i majonezu. nawet mój synek, który nie jest wielbicielem warzyw zjadł podwójną porcję! Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 2 marchewki, por, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 2 łyżki majonezu czosnkowego
Z miłości do słodkościniski indeks glikemiczny, jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika. Niestety, ze względu na zawartość kwasu szczawiowego hamuje on wchłanianie wapnia i żelaza. Rabarbar na całym świecie uznawany jest za warzywo, ale wyjątek stanowią Stany Zjednoczone, gdzie zalicza się go do grupy owoców. Wszystko to za postanowieniem sądu w Nowym Jorku, który w 1947 roku uznał, że skoro produkuje się(...)niego konfitury- musi być owocem. Rabarbar to warzywo sezonowe i najsmaczniejszy jest między kwietniem a czerwcem. Ja rabarbar najbardziej lubię w połączeniu z drożdżowym ciastem z pachnącą cynamonem kruszonką. Sezon na rabarbar w pełni dlatego czas najwyższy na drożdżówki! Najlepsze wyjęte prosto z pieca, gdy są jeszcze ciepłe i pachnące. Myślę, że nic nie jest w stanie ich przebić
Smakowity Blog Kulinarny