warzywa - 14856 przepisów (strona:222/991)

Potrawka warzywna z kaszą jaglaną 114

Kolejna ze zdrowych i pożywnych potraw z kaszą. Tym razem z jaglaną i warzywami. Danie jest lekkostrawne i szybkie do przygotowania. Moją propozycję warzyw możemy rozszerzyć o swoje ulubione lub te, które akurat zostały nam w lodówce. Dzięki temu potrawka może być za każdym razem inna i staje się uniwersalnym pomysłem na obiad lub kolację

Milion Smaków
Zupa krem z białych warzyw 126

Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie

Milion Smaków
Stek z polędwicy wołowej na pieczonych szparagach 129

Pyszny soczysty stek z polędwicy wołowej w wersji średnio wysmażonej a jako dopełnienie upieczone na chrupiąco szparagi i mieszanka świezych warzyw z truflowym sosem balsamicznym. Całość tworzy wyjątkowo smacze połączenie, które przypadnie do gustu zarówno miłośnikom doskonałego mięsa jak i chrupiących warzyw

Milion Smaków
Pizza razowa z szynką i brokułami 258

Uwielbiam pizze, zwłaszcza te przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę

Milion Smaków
Jak odróżnić czosnek europejski od chińskiego? Fakty i mity. 323

Wszystko to bzdura. Niestety, właśnie tak. Na podstawie samego wyglądu nie da się rozróżnić czosnku polskiego, włoskiego czy hiszpańskiego od tego pochodzącego z Azji, gdyż istnieje mnóstwo gatunków tego warzywa. Ale po kolei. Czosnek pochodzi najprawdopodobniej właśnie z Chin, gdzie był uprawiany już 3000 lat p.n.e. Człowiek szybko poznał się na jego leczniczych i smakowych właściwościach i rozpowszechnił na niemal(...)całej półkuli północnej. Wizerunek warzywa znajduje się w egipskich zabytkach, w pałacu Knossos na Krecie, a także w Pompejach. Co z tym kolorem i wielkością? Istnieje całe mnóstwo gatunków śnieżnobiałego czosnku. Są one uprawiane zarówno w Polsce, Włoszech jak i w Chinach. Rzeczywiście, większość czosnku chińskiego eksportowanego do Europy jest biała, ale wynika to z faktu, że właśnie taki jest

Bon Ton Italia
Chłodnik z botwinką 161

wiem, że w okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed tym schłodzić w lodówce - w tym czasie warzywa puszczają soki i smak jest zupełnie inny, lepszy. W przypadku chłodnika z botwinką najpierw zaskoczył mnie piękny kolor a później smak. Dodatek jajka jest wręcz obowiązkowy. :-) 1 pęczek botwinki(...)obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki. Liście drobno kroimy. 2. Ogórki obieramy i wraz z rzodkiewką ścieramy na grubych oczkach tarki. Koperek i szczypior drobno siekamy.  3. Przygotowane warzywa zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce minimum 2h. Podajemy z jajkiem

Szefowa kuchni
Dietetyczna Pasta Kanapkowa z Rzodkiewki / Pasta whit Radish. Diety: przepisy na dietetyczne śniadanie lub kolacje. 190

zapraszam Cię do polubienia naszej strony na Facebook'u. Kliknij tu. Przepisy są szybkie i łatwe, potrzebujesz tylko kilka składników i parę minut. Polecam Ci Domową Vegetę z ekologicznych warzyw i przypraw.  Kup już teraz w promocji 10 zł zamiast 14 zł! Zajrzyj do Organic Farm Shop.   Klik. Proponuję tak smarować pieczywo nie tylko podczas diety , lekkie kanapki(...)dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Tak uzyskaną pastą posmaruj dosyć grubo kanapki , na pastę połóż kiełki, posiekany szczypiorek, rukolę lub inne świeże warzywa do ozdoby. Gotowe! Smacznego! Zobacz też najpopularniejsze w google wpisy : Syrop z młodych pędów sosny: ból gardła, angina. Prosty Przepis. Jak wygląda sosna zwyczajna i dlaczego jest niezwyczajna? Pinus silvestris

IzaGotuje
Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem 239

wegetarian , bo bez mięska, ale pełnowartościowe, gdyż porcję białka dostarcza nam groszek zielony. Zielone curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem , to sycące danie pełne chrupiących warzyw. Świetne dla osób gustujących w daniach pikantnych, aczkolwiek ową pikantność możecie złagodzić dając mniej zielonego chilli podczas przygotowania zielonego curry . Danie z pochodzące z kuchni tajskiej. Zielne curry przyrządza się między(...)Rozgrzać wok (lub patelnię), wlać olej, wrzucić paseczki marchewki, chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać wstążki marchewki i smażyć 3-5 minut. Gdy warzywa będą miękkie (al dente) dodać curry. Chwilę odparować. Wrzucić ugotowany makaron ryżowy oraz mrożony groszek. Wszystko wymieszać trzymając na ogniu jeszcze z minutę. Wykładać na talerze. źródło: Na podstawie przepisu

Moja Delicja
zupa szparagowa 190

Wiosna w pełni! Musimy łapać każdą chwilę, maksymalnie wykorzystać warzywa i owoce już od pierwszego dnia zbiorów. Idealnie wpisuje się w to zupa szparagowa. Mmm… niebo w gębie. Przygotowanie zajmie Wam kilkanaście minut, o ile sos holenderski przygotujecie dzień wcześniej. W taką cudowną wiosenną pogodę chcemy razem z Westwing Home & Living wypełnić Was maksymalną porcją inspiracji! Mam nadzieję(...)Szynkę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm x 0,5 cm. Pokrojone szparagi, prócz łebków, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną szynkę i zalać wodą, 10 cm ponad poziom warzyw. Doprawić pieprzem i solą, dodać masło. Gotować ok. 10 min. Dodać łebki szparagów, a następnie w osobnym naczyniu roztrzepać żółtka ze śmietanką, dolać chochlę gorącej zupy, ciągle mieszając

zabawa smakiem
Zupa krem z młodej kapusty z piwem i serem / Young cabbage, beer and cheese soup 242

Dziś przedstawiam wariację na temat kapuśniaku z młodej kapusty. Proponuję go w postaci kremu z warzywami z ziołami i zaskakującym dodatkiem w postaci piwa:). Podana z chrupiącym boczkiem, cieniutko poszatkowaną kapustą i posypana serem żółtym, przypadnie do gustu każdemu. Korzystajmy z dobrodziejstw młodej kapusty dopóki można Zupa ta jest bardzo łatwa w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wlej bulion i piwo, włóż listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień gotuj bez przykrycia przez około 30 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną, łącznie z ziemniakami. Po tym czasie wyrzuć liść laurowy i zmiksuj zupę na gładki krem. dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż zupę do miseczek, posyp boczkiem, serem

karmelowy
Białe szparagi z sosem miętowo maślanym 205

obracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa.  Po obraniu, należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy w pozycji pionowej, nalewając tylko tyle wody aby główki wystawały ponad jej powierzchnię. Wodę lekko solimy, można(...)widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Sos, jeżeli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem.Szparagi przekładamy na talerze, polewamy sosem. Możemy podać z jajkiem w koszulce. Smacznego

Stare Gary
Wiosenna zupa z białymi szparagami 175

Może Ameryki tą zupą nie odkryłam, ale chciałam się z Wami podzielić tym, co szczególnie wiosną lubię najbardziej. Proste, nieskomplikowane smaki. Uwielbiam wiosenne nowalijki, stragany uginające się od świeżych warzyw i ziół. Młode ziemniaki ugotowane w mundurkach, polane roztopionym masłem i posypane koperkiem, szparagi we wszystkich postaciach, botwinkę.... Długo mogłabym tak wymieniać. Pięknej wiosny Wam życzę!     Składniki: pęczek(...)zupy razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Szparagi dodajemy do gotującej się zupy, gdy pozostałe warzywa będą już miękkie. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zahartowaną śmietanę. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Pyszna pomidorówka 210

pomidorówka zdrowa! Moja taka jest, gdyż chemii w niej nie ma. Za to jest smak i aromat suszonych warzyw, a sama zupa przygotowana jest na soku z 100% pomidorów. Składniki -Ryż z Pomidorami i Papryką od SYS    – danie gotowe, które wykorzystałam do zupy.Córka "zasugerowala mi" by zrobić misiowi zdjęcie z kartonem!  Oto on!  W skład(...)zioła Małgorzaty Skworcu , przyprawa wspomagająca odchudzanie – zamiast chemicznych kostek oliwa z oliwek Olitalia od  Index Food Zupa szybko się robi i nie trzeba jej kontrolować, gdyż mieszanka suszonych warzyw z dodatkiem ryżu jest idealnie wyważona i ma doskonałe proporcje! Zagotowałam sok pomidorowy. Dodałam do niego ziół Małgorzaty. Doprawiłam pieprzem ziołowym. Oraz dodałam łyżeczkę estragonu. Nie zapomniałam o aromatycznej bazylii

Z Kuchni Do Kuchni
Ślepe ryby 189

cebule 3 kawałki kiełbasy sól, vegeta, maggi margaryna do podsmażenia kiełbasy i cebuli Sposób Ziemniaki ugotować z marchewka i przyprawami do miękkości, odlać wodę z przyprawami w której warzywa się gotowały do oddzielnego garnka. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki udusić na pure, następnie wlać do nich z powrotem odpowiednią ilość wywaru w której warzywa się gotowały, tak aby zupa nie była

Kuchenne aromaty
Udka duszone w warzywach z winem 136

pokroić w słupki. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance gorącej wody.Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, włożyć udka, zrumienić. Zdjąć mięso, przełożyć do garnka z warzywami, na ten sam tłuszcz włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać marchew, seler, porę oraz kapustę, smażyć 10 minut.  Warzywa wraz z tłuszczem wrzucić do garnka z udkami, polać rosołem

Kuchenne aromaty