które mają dietę wątrobową. Oczywiście może jeść każdy, bo są pyszne, delikatne… SKŁADNIKI: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji cielęciny b/k, kawałek pręgi wołowej), mąka ziemniaczana, białe warzywa z rosołu, sól, „Posypka warzywna”, bulion WYKONANIE: mięso i warzywa zmielić + sól + w zależności o ilości mięsa (na 25 dag mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej) + przyprawy – wymieszać – formować
Tradycyjna kuchnia inaczejświątecznym jedzeniu, czas znów przejść na coś lżejszego. Proponuję chiński makaron, z mieszanką warzyw i krewetkami. Szybko, łatwo i hmmm przyjemnie. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu chińskiego (tego grubszego) 10 krewetek (dużych, rozmrożonych) pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego wrzątek do zalania makaronu Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki solimy, pieprzymy(...)mieszankę chińską, smażymy. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerz, na niego warzywa i na wierzch krewetki. Wszystko. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/W dniach 19-21 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. To druga edycja tych targów. Było to
Parowar Facetatrochę, aż przejdzie smakiem i aromatem ziół. Rybę gotujemy na parze (około 10 minut), bądź pieczemy w folii aluminiowej (20 minut w 180 stopniach). Najlepiej smakuje w towarzystwie parowanych warzyw lub młodych ziemniaczków z koperkiem. Pamiętajcie tylko, że niektóre warzywa na parze potrzebują 40-45 minut, podczas gdy ryba jest gotowa już po 10. Trzeba je zawsze wstawić odpowiednio wcześniej
MamaOskarkaRyż z warzywami i mięsem. Składniki: ryż naturalny Kupiec pomidor papryka natka pietruszki duszone mięso Zaczynam od pokrojenia i podsmażenia mięsa. Następnie dodaję sól, pieprz, majeranek, dolewam wody i duszę do miękkości. Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu. Przestudzony ryż mieszam z pokrojonymi warzywami i mięsem
prawdziwe jedzenieburak 1 pietruszka 1,5l bulionu warzywnego 50ml słodkiej śmietanki 12% 1 łyżka octu sól, pieprz 1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki. 2. Warzywa przekładamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet, słodką śmietankę. Przyprawiamy do smaku
Szefowa kuchniselera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości z dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę(...)uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć ogień. Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki (oprócz selera i cebuli). Koperek posiekać, wszystko włożyć do garnka. Podawać z jajkiem na twardo lekko oprószonym pieprzem i solą.... Smacznego
Gaździnka warzySałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej cebuli(...)minut. Następnie pokroić na cienkie plastry. Pokroić fetę, pomidory, cebulę oraz ogórka. Jogurt wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, musztardą oraz papryką w proszku. Na talerzach wyłożyć sałatę, pokrojone warzywa i indyka. Całość polać sosem
Bulliołyżeczki ostrej papryki 2 łyżki keczupu pikantnego Sól Pieprz Olej Zieloną oraz żółtą oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki natomiast w plasterki. W głębszym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i lekko dusimy. Następnie dokładamy mielone mięso wieprzowe. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem, ostrą czerwoną papryką, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy keczup. Dokładnie mieszamy i podsmażamy do miękkości warzyw i mięsa
VioletoweKucharzeniekarczochy już za nami , a więc do gulaszu można dodać w zamian karczochy z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli(...)łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy , podsmażyć kilka minut , podlać odrobiną bulionu i poddusić kolejne
Zakamarki mojej kuchnidodatkami, a następnie przesiewa w specjalnym sicie. Pomimo tego potocznie nazywany jest kaszą. Jest doskonała jako dodatek do wielu dań. Ja dzisiaj postanowiłam przygotować sałatkę z kuskusem i warzywami. Ekspresowa w przygotowaniu i równie szybko znika z talerzy ;) Składniki: szklanka kuskusa 2 szklanki wody 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe 2 łyżeczki masła cytryna pół zielonego ogórka pół(...)Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże paski. Zarówno czarne jak i zielone oliwki przekrajamy na pół. Pomidorki dzielimy na ćwiartki. Tak przygotowane warzywa łączymy z kuskusem i delikatnie mieszamy. Sałatkę doprawiłam pieprzem. Nie używałam już soli gdyż same kostki rosołowe i oliwki dają dość słony smak. Na sam koniec skropiłam oliwą
Taste TherapyKrem z buraka to nowa buraczana propozycja wykorzystania tego przesmacznego i super zdrowego warzywa w zupie. Wszystkie uwielbiane przeze mnie barszcze i botwinki są dość praco- i czasochłonne do przygotowania, nowa propozycja zupy kremu z buraków robi się właściwie sama. U nas zrobiła furorę. Cudny kolor, gęsta, sycąca i pyszna. Zachwyci Cię, jestem pewna! Składniki: 3-4 średnich buraków(...)gotować do miękkości około 30-40 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki miękkie warzywa zblendować. Doprawić sokiem z limonki, pieprzem i skorygować ilość soli podawać z kleksem śmietany, posypaną zieloną natką pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal. Zapraszam po przepisy i przykłady: Surówki Sałatki Warzywa z wody Zestaw obiadowy układamy w taki sposób, aby łączna wartość kaloryczna
IzaGotujeszklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody łyżka oleju rzepakowego ząbek czosnku sól,pieprz szczypta szafranu odrobina papryczki chilli Sposób wykonania: Warzywa oczyścić, opłukać, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. wszystko pokroić w małe części. Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą.Dodać liść laurowy, gotować pod przykryciem na małym ogniu(...)rozgrzany olej wrzucić warzywa - oprócz pomidorów i czosnku. Dusić ok. 8 minut. Po tym czasie dodać zmiażdżony czosnek z pomidorami, zostawić jeszcze ok. 5 minut na ogniu. Dodać kaszę, wymieszać i jeść
pieprzny smaczekgrubych oczkach sól, pierz do posypania starty parmezan Rondel stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę z czosnkiem i tymiankiem. Smażymy 3 minuty. Dodajemy starte warzywa. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy bulionem i przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy
Dzieje kuchennej Wiewióry