warzywa - 14856 przepisów (strona:211/991)

Makaron z kaczką, grzybami i szpinakiem w kremowym sosie pomidorowym / Duck, mushroom and spinach pasta in tomato cream sauce 208

większej ilości osób zastanawiałam się, czy patelnia da sobie radę w kwestii pojemnościowej. Martwiłam się jednak niepotrzebnie, gdyż dzięki wysokim na 7 cm brzegom, sprawdziła się doskonale. Samo przygotowanie warzyw z sosem – bajka! Nic nie przywarło, całość smażyła się szybko i równomiernie a na koniec swobodnie mogłam wmieszać makaron, nie ryzykując ubrudzenia kuchenki. Po wszystkim myłam patelnię ręcznie(...)makaronu Przygotowanie: 1. W dużej i wysokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oliwy i włóż cebulę, paprykę i pieczarki, po czym smaż przez 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj boczek i smaż kolejne 10 minut. Następnie wmieszaj paprykę i czosnek i smaż kolejne 30 sekund. 2. Po tym czasie wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu przez

karmelowy
Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami. 180

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze w roku świeże i młode warzywa. Sprzedawane na straganach, warzywniakach czy supermarketach przyciągają wzrok i podsycają nasz apetyt. Te pierwsze młode warzywa staram się omijać z daleka, niejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Botwinka 143

mniam! Składniki: 3 szkl. bulionu pęczek botwinki z buraczkami marchewka pietruszka 5 ziemniaków kilka łyżek śmietany 18 % sok z cytryny koperek Liście botwinki umyć i poszatkować. Buraczki i pozostałe warzywa obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do gotującego się bulionu. Po 10 minutach dodać liście botwinki i gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie

wyzwania kuchenne
Pierogi z sezonowymi owocami 168

byłam małą dziewczynką. Moje dzieci zajadały się nimi podobnie jak ja trzydzieści lat temu. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

bistro mama
Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym / Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce 175

prawdę gwiazdą tej potrawy jest właśnie sos, gęsty, słodko-pikantny, rewelacyjny do każdego grillowanego mięsa. Ja podałam akurat z grillowaną kiełbasą i warzywami i sprawdził się doskonale. Polecam! Scroll down for recipe in English Grillowana kiełbasa ze słodkim sosem musztardowym (4-5 porcji) Składniki: 1/2 szklanki musztardy Dijon 1/2 szklanki octu z białego wina 1 1/2 szklanki cukru 1 średnie(...)średnim ogniu i podgrzewaj sos, mieszając od czasu do czasu trzepaczką, przez około 10 minut lub aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia, a w międzyczasie usmaż na grillu kiełbasę i warzywa i podawaj. Smacznego! English version Grilled kielbasa with sweet hot mustard sauce (4-5 servings) Ingredients : 1/2 cup Dijon mustard 1/2 cup white wine vinegar 1 1/2 cup sugar

karmelowy
.1006. z wizytą u babci 105

żeby urozmaić mu życie (boże, jak to brzmi :D) będziemy go czasem zabierać z nami do babci ;) U babci oczywiście jest ogródek, a tam pełno pysznych i naturalnych warzyw i owoców! ♥ Bez nawozów, konserwantów, nie pryskane itd. itd...Najlepsze na świecie ♥ Bardziej EKO się nie da :D Są tak pyszne, że ponoć i jelenie się na nie kuszą i podjadają(...)babci liście z drzewek brzoskwiniowych :D Nazrywaliśmy z tatą całe wiaderko truskawek - najlepsze jakie w tym sezonie jadłam! Przy okazji podpatrzyliśmy jak rosną i dojrzewają sobie inne owoce i warzywa, juz nie mogę się na nie doczekać! ♥ Oczywiście wszystko udokumentowane, haha :) Wziełam ze sobą aparat i porobiłam trochę zdjęć, oto one: Patrzcie jaki Simba jest juz duży! :o ♥  Truskawki

breakfast of dreams
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 238

szybkich numerków! Jeżeli po daniu głównym macie jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka musztardy dijon(...)piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego! A po jedzeniu znowu na dwór! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
SAŁATKA Z ROSZPONKI, POMIDORÓW, SZYNKI PARMEŃSKIEJ I SERA HALLOUMI – idealna na śniadanie! 186

pyszny, kremowy sos balsamiczny. Niezwykle szybkie i obłędnie pyszne połączenie! Idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. CIEKAWOSTKA! Ser halloumi to biały, półtwardy cypryjski ser, który ze względu na swój smak i właściwości uznawany jest za klejnot w koronie śródziemnomorskich serów(...)octu balsamicznego, miodu i syropu malinowego. Tak jak już mówiłam idealnym dodatkiem jest szklanka soku pomarańczowego, która nie tylko doda energii, ale też zaspokoi jedną z 5 porcji warzyw i owoców, którą powinniśmy codziennie spożywać. Smacznego

Ostra na Słodko
Smufisy dwa 162

Lato oznacza tylko jedno... smufisy na śniadanie, obiad i kolacje. Wystarczy zblendować wszystkie owoce i warzywa i włala! Smufi gotowy! Do owoców i warzyw warto dorzucić kilka kostek lodu, dzięki temu smufi będzie przyjemnie chłodny. Nie żałujcie sobie mięty! Niech będzie chłodno i orzeźwiająco :) Smufisy dwa -soczysta letnia zieleń -truskawka pod brązową kołderką składniki

wegetalerze
Botwinka, moja ulubiona wiosenna zupka 183

dodaję ją już na talerzu, zwykle zup nie zabielam) lub jogurt grecki Do wody włożyć umyte podudzia z liściem laurowym i zielem angielskim. Poczekać aż zaczną się gotować.Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać,te które trzeba. Pokroić w kawałki takie jakie się lubi. Wrzucić do kurczaka. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodać posiekaną botwinę, natkę i koperek. Doprawić do smaku

Jemy Pijemy
Prosta zapiekanka z kaszy jaglanej i warzyw 155

ząbki czosnku 1 mały bakłażan 2 łyżeczki curry ser lazur kilka kulek kolendry suszonej sól  pieprz oliwa z oliwek Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Warzywa pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Doprawić do smaku curry, rozgniecioną kolendrą , solą i pieprzem. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dodać do ugotowanej kaszy i połączyć(...)sobą. Formę do zapiekania wysmarować masłem i przełożyć kaszę z warzywami. Na wierzchu ułożyć plastry cukinii i sera. Zapiekać w 180*C przez około 20 minut

Jemy Pijemy
Leczo z okrą wegetariańskie 202

prowansalskie sól  pieprz 1 łyżka brązowego cukru mielona ostra papryka 1 mały koncentrat pomidorowy olej lub oliwa z oliwek lub olej po suszonych pomidorach 1 łyżeczka octu Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w dosyć grube kawałki. Suszoną okrę gotujemy w wodzie z łyżeczką octu i cukru około 20 minut. Na rozgrzany olej wrzucamy warzywa w kolejności od najtwardszego

Jemy Pijemy
Bakłażan faszerowany warzywami i kaszą jaglaną ( wegetariańskie) 175

Włożyć do nagrzanego na około 180*C piekarnika na termoobieg i piec około 15-20 minut ( aż zmięknie)  W tym czasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.  Warzywa pokroić w grubą kostkę i dusić na oliwie z oliwek. Kiedy bakłażan będzie gotowy, delikatnie wyjąć z niego miąższ i dodać do reszty warzyw. Na koniec dodać drobno pokrojony czosnek

Jemy Pijemy
Carpaccio z buraka w kolejnej odsłonie 224

kolejny miałam okazję przygotować carpaccio z buraków. Muszę przyznać, że za każdym razem zachwyca mnie jego smak. A buraki jak wiadomo są baaaardzo zdrowym i niedocenianym warzywem. W tej odsłonie użyłam: ugotowane buraki ćwikłowe  rukolę młode listki botwiny kilka kwiatów i młodych listków nasturcji( w tym momencie jest ich wysyp na moim ukochanym balkonie ) polski twardy ser "Rubin(...)przeźroczyste plasterki i ułożyć na talerzu.  Powinny lekko na siebie nachodzić. Na burakach rozsypać rukolę i botwinkę, dodać kilka cieniutkich plastrów sera ( ja do tego używam obieraczki do warzyw ).Na wierzchu ułożyć kapary, kwiaty i listki nasturcji. Doprawić oliwą, sosem balsamicznym, solą i pieprzem

Jemy Pijemy
Rosół na niedzielę i nie tylko :) 401

pora 1 cebula natka pietruszki  kilka liści selera sól czarny świeżo mielony pieprz Mięso dokładnie umyć i włożyć do zimnej wody.  Gotować na wolnym ogniu. Wszystkie warzywa obrać i umyć.  Cebulę "podpiec" na ogniu. Jak wiadomo rosół powinien się dłuuugo gotować na wolnym ogniu aby był klarowny,  warzywa więc wrzucam najwcześniej po pół godzinie gotowania mięsa

Jemy Pijemy

Proponowane wyszukiwania