koperek sól Cukinię, fenkuł i boczniaki pokroić na paski podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i olej sezamowy. Na patelnię wrzucić boczniaki. Podsmażyć. Do boczniaków dorzucić cukinię i fenkuł. Podsmażyć. Do boczniaków z warzywami dodać sos teriyaki, ostropest, rozdrobnione chili i ok. pół szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec duszenia (cukinia musi pozostać
Weekendy w domu i ogrodziekostkę, przyprawionego solą i pieprzem oraz cebulę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka z kurczakiem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę. Jeżeli nie posiadamy śmietany do zup i sosów, zwykłą śmietanę
Kolejny blog o gotowaniuzetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kalafiora oderwać liście, umyć go i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw wbić jajko, dodać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka z czubkiem = 1 placek). Smażyć z obu stron, na złoty kolor
Ugotowaćgrzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować z ziołami przez 15 minut. – Zupę zmiksować
To co kochamprzekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przełożyć cukinię. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając warzywa. Gdy cukinia będzie już lekko miękka to dodać czosnek i pomidora. Całość przyprawić solą, pieprzem i bazylia. Dusić, aż do lekkiej miękkości warzyw
UgotowaćZUPY (1-1,5 h) Obgotowane flaki z żołądkami przekładamy do czystego garnka. Dodajemy boczniaki oraz pokrojone w mniejsze kawałki żeberka. Pokrojone warzywa (oprócz pora, którego wrzucamy od razu w całości do garnka) obsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju i także dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko świeżą wodą lub bulionem nieco ponad poziom składników, dodajemy przyprawy i gotujemy całość
Nerds Kitchenkostkę (ziemniaki w grubszą kostkę). Pora kroimy w cienkie krążki. wszystkie warzywa przekładamy do garnka z wywarem i gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i razem z pokrojoną kiełbasą podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę wymieszaną z paroma łyżami gotującej się zupy. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Domowy Smak Jedzeniapokroić w cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z mąką, odstawić na czas przygotowania warzyw. Cebulę pokroić z piórka, czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na drobnej tarce. Marchew pokroić w cienkie paski (julienne), cukinię w słonkę, paprykę w paski. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej (2 łyżki). Obsmażyć cebulę z czosnkiem, odsunąć na bok, następnie kolejno marchew, paprykę, cukinię
Obiad gotowywodzie, Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na półmiękko, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, przyprawy(listek laurowy i ziele angielskie) i gotujemy aż warzywa i fasola będą juz zupełnie miękkie, Kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni . Do potrawy dodajemy pomidory i kiełbasę, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem papryką i chili Uwaga: jeśli mamy
Gotowanie jest łatweśmietaną, mieszamy z posiekaną natką pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W między czasie przygotowujemy risotto. Wykonanie – risotto: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej drobno posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie
Kuchnia Bon Appetitcałą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości, tak samo postępujemy z fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy
Kuchnia Bon Appetitprostych warzyw i pysznej kaszy jaglanej powstał pyszny i bardzo szybki obiad. Cukinię grillowałam na patelni grillowej a jarmuż kupiłam porwany, umyty więc było bardzo szybko. Polecam serdecznie pyszne danie. Jarmuż a kaszą jaglaną i grillowaną cukinią. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegładka masę, na końcu dodaję suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Smażę na patelni (u mnie 28 cm). Na drugiej patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojoną cebulę, następnie cukinię i kurczaka. Jak mięso i warzywa będą usmażone dodaję pokrojone w paski suszone pomidory, kukurydzę doprawiam solą i dodaję troszkę kurkumy. Mieszam. Na połówkę gotowego naleśnika nakładam farsz, posypuję
kruche babeczkimałe słupki. Ogórka obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki i dość grubo pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej, gorącej patelni aż lekko się zezłoci i zacznie aromatycznie pachnieć. W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i uprażony słonecznik. Doprawić solą i pieprzem do smaku. D olać olej rzepakowy i wymieszać. Odstawić do lodówki na około
Grunt to przepis!cukinię i chwilę smażyć razem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Następnie dodać wszystkie warzywa do ciasta, ser, wędlinę i szczypiorek. Doprawić ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, łyżką wazową nalewać ciasto tak aby powstał placek na całą patelnię. Smażyć z obu stron na rumiano. Polewać ketchupem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą