Korzeń pietruszki i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Do garnka wlać 2 l wody, dodać warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler i por) i gotować pod przykryciem. W międzyczasie na suchą patelnię wysypać pokrojone pieczarki. Od razu przyprawić je solą. Smażyć na średnim ogniu (dosłownie kilka minut; muszą lekko puścić sok i zmienić kolor). Mielone
UgotowaćBardzo często przygotowuję karkówkę, jednakże obowiązkowo musi być w towarzystwie warzyw. Zamknięta cebulową skorupką tworzy ciekawy smak. 500 g karkówki 4 marchewki 300 g pieczarek 2 cebule Przyprawa do karkówki Sól Pieprz Olej do podsmażenia Karkówkę myjemy i kroimy na 2 cm plastry. Dokładnie przyprawiamy przyprawą do karkówki, solą i pieprzem. Pieczarki kroimy(...)pół plasterki, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, następnie blendujemy na gładki krem. Marchewkę mieszamy z pieczarkami, wykładamy połowę na blaszce. Na warzywach układamy plastry mięsa, przykrywamy resztą warzyw. Wierzch smarujemy cebulowym kremem. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Całość pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku
VioletoweKucharzeniesię rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej roztartej z niewielką ilością zimnej wody i wymieszać. Do woka lub głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać, włożyć mięso i smażyć z 5 - 10 minut. Następnie dodać warzywa, ewentualnie pokrojone pędy bambusa i smażyć ciągle mieszając jeszcze około 10 minut. Sprawdzić mięso czy jest usmażone, warzywa mają być lekko chrupiące. Podawać
Kuchcik gotujeformujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw, następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety) do reszty dodajemy 2 łyżki mąki, robimy zasmażkę, 2 jajka
Kuchnia Beatypapryka czerwona 3 listki laurowe sól pieprz słodka mielona papryka szczypta ziół prowansalskich Zaczynamy od boczku. W trakcie smażenia będziemy przygotowywać warzywa i wykonywać inne czynności. Boczek kroimy najpierw w paski, a potem w kostkę. Patelnię grzejemy bez tłuszczu i wrzucamy boczek. Z boczku tłuszcz będzie się wytapiał sam (potem na tym tłuszczu będziemy podsmażać cebulę, więc tłuszczy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compatelni podsmażyć pokrojon y w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i w yłączyć ogień. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę ( można nią tylko posypać kaszę ) i wszystko delikatnie wymieszać............................ Smacznego
Gaździnka warzysłonecznika sól morska pieprz czarny świeżo zmielony Wykonanie: Sałaty porwać na mniejsze kawałki, umyć i dokładnie osuszyć. W miedzy czasie na suchej patelni podprażyć ziarna słonecznika, wystudzić. Pomidora umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojoną fetę, jogurt oraz ziarna słonecznika. Na sam koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Krakowskie smaki Anipatelni grillowej. Ja lubię średnio wysmażony, więc smażyłam 3 minuty z jednej strony i 2 min z drugiej. W tym czasie na patelni grillowej smażymy też camemberta. Cukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier
Bon Appetit Małgorzatypysznym, puszystym, drożdżowym spodzie. W zależności od naszych upodobań przyrządzamy do niej dodatki takie jak: papryka, pieczarki, cebula, salami, boczek, warzywa czyli to, co lubimy najbardziej :) Robi się ja szybciuteńko, a porcja z 1 patelni zadowoli spokojnie 2 głodomorów, bo pizza jest syta. Polecam przepis - odkąd go znalazłam w jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika
Walijskie Pichceniemakaronu szpinakowego tagliatelle Sól, pieprz Słonecznik Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z tym co pisze na opakowaniu, solimy. W między czasie na patelnię wrzucamy szpinak, sałatę i przeciśnięty czosnek, dodajemy odrobinę soli i pieprz. Smażymy aż warzywa się "skurczą". Przekładamy je do wysokiego naczynia, dodajemy jogurt i blendujemy, ewentualnie doprawiamy. Na makaron układamy sos i posypujemy słonecznikiem. Zielony makaron ze szpinakiem
Czarnawisienkasłodkiego sosu chilli Sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki kroimy w kostkę. Marchewkę i pieczarki gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kurczaka i robimy grzanki. Złączamy wszystkie składniki sosu, dodajemy do raniej przyszykowanych warzyw, kurczaka i grzanek, solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia Łukaszaminut do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Marchew i paprykę kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, paprykę oraz brokuła przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy na osobny talerz. Podsmażamy chili oraz czosnek. Wołowinę obtaczamy równomiernie w skrobi. Do woka wlewamy około 5 cm warstwę oleju. Smażymy mięso
Mania Gotowaniapokroić w kostkę. Bulion zagotować, dodać seler i pietruszkę - gotować. Po 5-7 minutach do zupy wrzucić ziemniaki i szparagi - gotować aż warzywa zmiękną. W tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę - cebulkę usmażyć na rumiano. Usmażoną dodać do ugotowanej zupy. Zupę zdjąć z ognia - zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą
kolorowotorcikowogniazd nasiennym, kroję w drobne kawałki. Chili pozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Czosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę, chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam
W kuchni Karmel-itkidzielimy na różyczki, dokładnie myjemy i gotujemy na parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia. Na talerz wykładamy warzywa polewamy je sosem, nakładamy usmażone mięso. Dekorujemy ulubioną zieleniną natką pietruszki lub koperkiem. Bon Appetit
Pudełko rozmaitości