warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:202/829)

140. Dynia w środku zimy czyli dyniowe chili con carne. 232

grubych oczkach marchew i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Następnie do warzyw dodajemy doprawione mięso, mieszamy i ok.10 minut razem przesmażamy (na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy 2 łyżki mleka - mięso wołowe wtedy będzie o wiele delikatniejsze), co jakiś czas mieszając aby składniki nie przywarły do dna patelni.  3. Kolejno dodajemy pomidory - w formie przecieru, passaty lub pokrojonej

Symfonia Smaków
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 205

oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wyłożyłem medaliony z polędwicy (bez marynaty, którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też(...)cebulą, a po kolejnej minucie mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki mięsa, całość polałem sosem kokosowym wraz z warzywami. Danie udekorowałem obficie listkami tajskiej bazylii

Wyprawy kulinarne
Pasztet drobiowy 158

Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka bułki tartej olej 1. Wątróbkę obrać, oczyścić. Na patelni rozgrzać olej i chwilę przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy lekko zmieni kolor, dodać wątróbkę i smażyć na średnim

Ugotować
Ryż meksykański (arroz rojo) 569

Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką chili drobno siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy na nią cebulę, czosnek i chili. Smażymy ok. 2 minuty do zeszklenia cebuli często mieszając. Dodajemy ryż dokładnie mieszając z warzywami oraz oliwą. Smażymy niezbyt intensywnie, przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając, aż ryż(...)stanie się lekko brązowy. Dolewamy część bulionu i soku pomidorowego, dodajemy ewentualnie słodką paprykę. Dokładnie mieszamy składniki i przestawiamy patelnię na mały ogień. Podgrzewamy powoli pod przykryciem dolewając stopniowo bulion i sok pomidorowy, aż zostaną całkowicie wchłonięte przez ryż i stanie się on miękki (zwykle ok. 25 minut). Uwagi Czerwony ryż możemy podawać jako dodatek, składnik innego dania, albo samodzielnie

Kulinarna Pokusa
Tortilla z kurczakiem 301

Opis tortilla z kurczakiem: Tortilla z kurczakiem i warzywami to smaczne i szybkie danie. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy wykorzystać gotowe placki. Tortilla to pyszne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na ciepły lunch lub kolację. Jeżeli lubicie tortillę z kurczakiem ze słynnej sieciówki, polecam ją zrobić samemu w domu. Składniki(...)praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej czystej i suchej patelni podgrzewamy odrobinę placki tortilli. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i układamy garść sałaty, pokrojone warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość na końcu polewamy sosem czosnkowym. Tortillę zwijamy.     Artykuł Tortilla z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne

CookMag
Cieciorka z warzywami 195

Pyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku(...)Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Cukinię również pokroić w półplastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam

Monia miesza i gotuje
Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 203

papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: inne ulubione warzywa Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany(...)około 2 – 3 minuty, odstaw. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście botwiny i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż

Moja pasja smaku
Hummus z harissą 184

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)lekko prażymy nasiona kolendry, kuminu i kminku (2 minuty). Przekładamy je do moździerza i ucieramy na drobny proszek. Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny
Warzywne misz-masz z kurczakiem i kaszą gryczaną 358

czasu mieszając. Wszystkie składniki  na misz-masz dokładnie myjemy, drobno kroimy i przekładamy na patelnię. Podlewamy niewielką ilością oleju, solimy, by puściły wodę, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. Po kilku minutach przyprawiamy pieprzem, papryką oraz ziołami i dalej dusimy. Gdy warzywa zmiękną, a kurczak dojdzie, dodajemy pomidory z puszki oraz łyżkę śmietany. Mieszamy i pozostawiamy

Taste Of My Day
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 225

wrzuć na nie grzyby i smaż na intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni. Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Pieczona polędwica z warzywami 166

Polędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami. Czego potrzebujemy? 1 polędwica wieprzowa 3 średniej wielkości bataty 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki dobrej oliwy(...)błonek. Następnie gotowy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor. Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką

Cookery.pl
Pieczona polędwica z warzywami 181

Polędwica wieprzowa jest bardzo łatwa do przygotowania. Do tego jest mięsem chudym, więc przygotowanie jej w wersji #FIT wcale nie będzie trudne. Dziś proponuję pieczoną polędwicę z warzywami. Czego potrzebujemy? 1 polędwica wieprzowa 3 średniej wielkości bataty 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki dobrej oliwy(...)błonek. Następnie gotowy kawałek smarujemy niewielką ilością oliwy oraz solimy i pieprzymy z każdej strony. Tak przygotowaną polędwicę obsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony na lekko złoty kolor. Podsmażać wystarczy po 3 minuty z każdej strony. Wszystkie warzywa: bataty, marchewki i pietruszki kroimy na podobnej wielkości kostkę. Pokrojone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego. Dodaję rozmaryn, paprykę słodką

Cookery.pl
Gotowane udka w sosie własnym 179

suszoną natką pietruszki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa wkładamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, oraz plasterki marchewki i pietruszki. Całość przesmażamy kilka minut. Warzywa podlewamy wodą, zagotowujemy. Przelewamy je do mięsa. Całość dusimy na wolnym ogniu około 50 minut. Co jakiś czas mieszamy, ponieważ mięso

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z wołowiną i makaronem orkiszowym 164

potrzebujemy: naczynie żaroodporne moje ma 2,4 l mała patelnia 1 mały garnek 1 duży garnek wysokie naczynie lub miska blender Składniki: 2 ziemniaki średniej wielkości 1 mała czerwona papryka 1/2 cukinii 1 duża czerwona cebula 100-150 g różyczek brokułu 100 g różyczek kalafioru 1 marchewka 500 g mielonego mięsa wołowego przyprawy do smaku: to już wasza inwencja(...)pieprz 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego Dodatki: mozzarella suszone płatki czosnku kiełki słonecznika bazylia Przygotowanie sosu: Wszystkie wymienione składniki miksujemy blenderem. Jeżeli chcecie możecie oczywiście doprawić po swojemu.  Przygotowanie warzyw: Warzywa myjemy, te które trzeba obieramy i gotujemy do momentu aż trochę zmiękną (do gotowanie wrzucamy: ziemniaki, brokuły, kalafior i marchewkę). Wodę lekko dosalam solą himalajską. U mnie gotowały się

ClauditteMissCooking