warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:207/829)

Zupa pomidorowa z soczewicą 231

gotujemy  soczewice do miękkości, dodajemy pomidory  i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie całość miksujemy na gładką masę. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek gdy nabiorą koloru dodajemy je do zupy.  Warzywa kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka.  Całość gotujemy przez 10 minut i przyprawiamy do smaku. Smacznego

cookpl
Kofty wołowo – drobiowe 196

innego jak szaszłyki z mięsa mielonego. Ja użyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty wołowo – drobiowe pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Pstrąg łososiowy smażony na wodzie 237

minut pod przykryciem - nie trzeba przewracać ryby na drugą stronę, ugotuje się ona od gorącej, parującej podczas smażenia wody . Zdjąć z patelni i ułożyć na talerzach. Od razu konsumować. Podawać przykładowo z kaszą pęczak i warzywami blanszowanymi .  Ryba przygotowywana w ten sposób jest wilgotna, delikatna, niemalże się sama rozpada przy dotknięciu widelca. A co najważniejsze jest lekka dla żołądka

Grunt to przepis!
Kremowa, rozgrzewająca zupa z kurczakiem i warzywami 392

przez gęste sito, pozbywając się szumowin i przypraw) wywar z kostką rosołową. Całość gotujemy na malutkim gazie, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Warzywa już miękkie, zupa powoli sobie pyrka, pora ją zabielić, zagęścić i doprawić. Na patelni rozpuszczamy masło. Wsypujemy do niego mąkę i energicznie mieszając pozbywamy się jakichkolwiek grudek, następnie smażymy przez minutę, dwie, jasną zasmażkę. Rozprowadzamy ją szybko

Karo in the Kitchen
Zupa krem z dyni i papryki. 141

Dynie obieram i kroje w małą kostke, ziemniaki i paprykę także (pozbywając się wczesniej gniazd nasiennych , papryki oczywiście nie obieramy) Na patelnie wlewamy olej, wrzucamy cebulę pokrojoną w piorka, czosnek starty na tarce i resztę warzyw. Chwile smażymy ciągle mieszając a następnie przekładamy do bulionu i gotujemy do miękkości. (skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być

Radość kipiąca uśmiechem.
Zdrowe placuszki z miąższu dyni. 157

sól olej do smażenia Sposób wykonania :   O brane i umyte ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do startych warzyw dodaj jajka, mąkę kukurydzianą , szczyptę kurkumy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Dużą łyżką kładź na rozgrzany tłuszcz placki, lekko przygnieć łyżką , aby były płaskie. Smaż na średnim ogniu około

Przepisy i porady kulinarne
Jarmuż i topinambur z patelni 159

dużo opowiadać? jarmuż jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, topinambur to bulwa pełna witamin a razem stworzyły idealne danie. Warzywa chrupiące i delikatne zarazem w lekkim sosie. Polecam serdecznie. Jarmuż i topinambur z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Leczo z pulpecikami w sezamie 203

dodać do mięsa razem z pozostałymi składnikami. Wilgotnymi dłońmi formować z mięsa pulpeciki. Powinno wyjść co najmniej 12 sztuk. Olej rozgrzać na patelni. Pulpeciki obtaczać w sezamie i usmażyć z każdej strony na lekko złoty kolor. Warzywa umyć, cukinię obrać i usunąć miękki miąższ z nasionami (jeśli jest młoda -nie trzeba). Paprykę oczyścić z nasion. Cukinię, paprykę i cebulę

Maślane ciasteczko
Pieczone pierożki z mięsem. 174

folię i do lodówki przynajmniej na godzinę, karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy,  mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe

Kuchnia Beaty
Zupa z kurczakiem z curry 177

pół szklanki ryżu * łyżka mąki * 2 łyżki śmietany * 2 łyżki curry * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy aż warzywa zmiękną. Dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem. Dodajemy ryż i groszek. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 min. Doprawiamy przyprawą curry. Zagęszczamy mąką i zabielamy

Pobite gary Barbary
Tortilla z nuggetsami z kurczaka 239

Obieram ogórka. Pomidory i ogórki kroję na plasterki. Cebulę siekam drobno. Liście kapusty rwę na mniejsze kawałki. Placki tortilli podgrzewam na suchej patelni z każdej strony przez 20 sek. Na ciepłym placku rozsmarowuję sos czosnkowy, układam warzywa, a na to nakładam gotowe nuggetsy. Wszystko zawijamy i gotowe

Kuchnia co dnia
Zapiekane roladki 154

zeszkliłem na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodałem śmietanę z mlekiem , wymieszałem , zdjąłem z ognia i przestudziłem. Ser rozdrobniłem , dodałem do składników na patelni i mieszałem aż do jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem

R'n'G Kitchen
Sycąca zupa z mielonym mięsem 197

łyżeczki przecieru pomidorowego ząbek czosnku  chili tymianek pieprz  sól Wykonanie: Ogórki, papryki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy warzywa będą już miękkie dodać do nich mielone mięso i  całość podsmażyć. Następnie zawartość patelni dodać do gotującego się wywaru i całość gotować do miękkości. Następnie do zupy dodać cały ketchup, przecier pomidorowy, świeżo zmielony pieprz,  przeciśnięty

Krakowskie smaki Ani
Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą 247

cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości. Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie

VioletoweKucharzenie
Zupa z cukini i topinambura 176

jeszcze przez chwilę. Dodajemy czosnek 2 łyżki rosołu i chwilę dusimy. Ja odkładam na bok troszkę cukini i pora do dekoracji. Zawartośc patelni zalewamy resztą rosołu (można przelać do garnka) i gotujemy koło 15/20 minut aż warzywa będą miękkie. Blendujemy na krem. Dekorujemy pietruszką cukinią i porem

Lubczyk i Wanilia