warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:207/829)

Wytrawne racuchy z pieczarkami 222

kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym na patelni oleju lekko podsmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku. Usmażone, gorące racuchy przekroić(...)ostrożnie podsypywać mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrabiane robotem ciasto nie wymaga dodatkowej mąki. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 253

wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz

Smaczne Zdrowe
Włoskie risotto na winie wytrawnym z grzybami- prosty przepis 166

kilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak sezamowy (Sesame Chicken) 659

przeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem

Mania Gotowania
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 106

minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi orzeszkami oraz parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Kofta kebab z bułką pita 178

najmniej godzinę. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi warzywami.   Składniki sosu mieszamy ze sobą. Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku

Mania Gotowania
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 221

idealne mięso do przygotowania w wolnowarze. Użyłam boczniaków, można dodać pieczarki, robiłam też wersję z suszonymi prawdziwkami (nie trzeba ich moczyć, wystarczy wrzucić parę sztuk do wolnowaru razem z warzywami). Polecam, bo to smaczne, a w sumie mało kłopotliwe w przygotowaniu danie. s kładniki ok 1000g goleni wołowej z kością (5 plastrów z kością gr ok 2,5 cm każdy(...)oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe po smażeniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu

Stare Gary
Paella 185

dorównuje oryginałowi. Ponieważ nie mam dostępu do świeżych owoców morza, postawiłam na mrożone krewetki i mnóstwo warzyw. Wyszło pysznie, a zapach jaki rozchodził się po całym domu przypomniał mi wakacje spędzone na Majorce. Jeśli więc macie ochotę poczuć trochę Hiszpanii, chwytajcie za patelnie i do dzieła! :) Przepis podpinam pod Wyzwanie Kulinarne 2015-Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju. Składniki(...)szafran. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu min. 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po ok 30 sekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty.  Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty

Zawsze głodna!
Czwartek: Makaron stir fry z warzywami i krewetkami 137

Stir fry – czyli szybko i pysznie Przygotowanie stir fry wymaga minimum pracy, ale jest pyszne i pożywne. Składniki oprócz makaronu są dowolne, my uwielbiamy go z warzywami i krewetkami. Stir fry to chińska technika przyrządzania potraw o dość krótkiej jednak historii. Sam wok, czyli specyficzny rondel z lejkowatym dnem, ma już grubo ponad 2 tys. lat, jednak początkowo był(...)wrzątku i gotuj wedle wskazań na opakowaniu – zazwyczaj około 5 minut. Pilnuj makaronu, żeby go nie rozgotować, bo trafi jeszcze na patelnię i będzie podsmażany. Krok 2 Podczas gdy makron i grzyby gotują się, przygotuj warzywa: podziel brokuł na różyczki i włóż do głębokiej misy. Kiedy ściągniesz grzyby z ognia odcedź je na brokuł, blanszując go w gorącej wodzie

Niedzielny kucharz
Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki 156

oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie(...)klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję szczyptą parmezanu i podaję z krewetkami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa 191

WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa(...)można dodać również 1-2 łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis

chili & sugar
Gulasz z ziemniakami, fasolką szparagową i ciecierzycą 129

Usuwamy delikatnie skórkę. Dzielimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą

Moja smaczna kuchnia
Zupa krem z selera naciowego 214

szklanki słodkiej śmietanki 18% sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym

Oryginalny smak
Kotlety mielone z mięsa i kapusty 110

też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie urozmaiciłam to danie. Zalet jest więcej. W domu rozchodzi się piękny zapach pieczonego mięska, zamiast przypalonego oleju. Może(...)wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić

Dietolog
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z mlekiem kokosowym 158

kosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się skóry, następnie przesmażam na patelni do uzyskania jednolitej masy, kiedy pomidory nam się przesmażyły , przecieram przez sitko aby pozbyć się pestek , i kiedy pomidory mamy przetarte dodajemy do warzyw ,  kiedy mamy przygotowane warzywa , do garnka wkładamy wszystkie nasze warzywa i przesmażamy na masełku około 10 minut

Mój Smak

Proponowane wyszukiwania