kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzanym na patelni oleju lekko podsmażyć cebulę. Następnie dodać pieczarki i paprykę, oprószyć solą i podsmażać, aż warzywa będą miękkie. Na koniec smażenia dodać szczypiorek i doprawić przyprawą do pizzy, solą i pieprzem do smaku. Usmażone, gorące racuchy przekroić(...)ostrożnie podsypywać mąką, aż przestanie kleić się do rąk. Wyrabiane robotem ciasto nie wymaga dodatkowej mąki. Podczas smażenia racuchów nie należy układać ich blisko siebie, gdyż sporo urosną na patelni. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i podsmażyć. Następnie dorzucić cukinię oraz
Smaczne Zdrowekilka kropel olej do smażenia warzyw łyżka masła Sól, pieprz Czosnek do smaku Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i podsmażyć razem z grzybami a następnie dusić do miękkości. Na patelni roztopić masło i wsypać ryż, lekko zeszklić i dodać wino. Chwilkę poczekać aż ryż go wchłonie. Następnie dolewać po chochelce
Tradycyjna Kuchniaprzeszedł aromatem papryczki. Jeszcze raz mięso i dodatki przekładamy na talerz. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Do woka wlewamy sos, gotujemy go do momentu aż zgęstnieje, kiedy będzie gotowy dodajemy do niego kurczaka, posiekaną dymkę, sezam oraz warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy od razu z ryżem
Mania Gotowaniaminutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą i pieprzem. Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Na suchej patelni prażę orzeszki. Ugotowany makaron mieszam z sosem i podaję z prażonymi orzeszkami oraz parmezanem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajanajmniej godzinę. Pomidora i ogórka kroimy w kostkę, szczypiorek drobniej siekamy. Cebulę kroimy w pióra. Sałatę mieszamy z pozostałymi warzywami. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Mięso wyciągamy z lodówki i obklejamy nim patyczki do szaszłyków. Szaszłyki smażymy najlepiej na patelni grillowej na oliwie z oliwek. Smażymy z każdej strony po około 2-3 minuty. Podgrzewamy chlebki pita w piekarniku
Mania Gotowaniaidealne mięso do przygotowania w wolnowarze. Użyłam boczniaków, można dodać pieczarki, robiłam też wersję z suszonymi prawdziwkami (nie trzeba ich moczyć, wystarczy wrzucić parę sztuk do wolnowaru razem z warzywami). Polecam, bo to smaczne, a w sumie mało kłopotliwe w przygotowaniu danie. s kładniki ok 1000g goleni wołowej z kością (5 plastrów z kością gr ok 2,5 cm każdy(...)oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe po smażeniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu
Stare Garydorównuje oryginałowi. Ponieważ nie mam dostępu do świeżych owoców morza, postawiłam na mrożone krewetki i mnóstwo warzyw. Wyszło pysznie, a zapach jaki rozchodził się po całym domu przypomniał mi wakacje spędzone na Majorce. Jeśli więc macie ochotę poczuć trochę Hiszpanii, chwytajcie za patelnie i do dzieła! :) Przepis podpinam pod Wyzwanie Kulinarne 2015-Tradycyjna potrawa Twojego ulubionego kraju. Składniki(...)szafran. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu min. 10 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, na której podsmażamy cebulę do zeszklenia. Dodajemy czosnek, a po ok 30 sekundach paprykę. Smażymy wszystko razem przez 2 minuty. Nastepnie do warzyw wsypujemy surowy ryż i smażymy cały czas mieszając przez kolejne 2 minuty, aż ryż zrobi się szklisty
Zawsze głodna!Stir fry – czyli szybko i pysznie Przygotowanie stir fry wymaga minimum pracy, ale jest pyszne i pożywne. Składniki oprócz makaronu są dowolne, my uwielbiamy go z warzywami i krewetkami. Stir fry to chińska technika przyrządzania potraw o dość krótkiej jednak historii. Sam wok, czyli specyficzny rondel z lejkowatym dnem, ma już grubo ponad 2 tys. lat, jednak początkowo był(...)wrzątku i gotuj wedle wskazań na opakowaniu – zazwyczaj około 5 minut. Pilnuj makaronu, żeby go nie rozgotować, bo trafi jeszcze na patelnię i będzie podsmażany. Krok 2 Podczas gdy makron i grzyby gotują się, przygotuj warzywa: podziel brokuł na różyczki i włóż do głębokiej misy. Kiedy ściągniesz grzyby z ognia odcedź je na brokuł, blanszując go w gorącej wodzie
Niedzielny kucharzoliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie(...)klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję szczyptą parmezanu i podaję z krewetkami. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaWEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA przepis autorski // 1-2 porcje ~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK , w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :)) ~3 średnie pieczarki ~150g cukinii ~100g papryki (użyłam czerwonej) ~200g passaty pomidorowej ~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia , kozieradka mielona , nasi goreng , pieprz ziołowy, sól, asafetyda , kmin rzymski , harrisa(...)można dodać również 1-2 łyżeczki cukru ~natka z pietruszki do podania Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :) Przepis
chili & sugarUsuwamy delikatnie skórkę. Dzielimy na ćwiartki. Czosnek obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy na pół. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Obsmażamy krótko. Do warzyw dodajemy kawałki obranego czosnku' puszkę pomidorów pelati, mieszankę curry i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy. Dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki i fasolka będą
Moja smaczna kuchniaszklanki słodkiej śmietanki 18% sól biały pieprz Przygotowanie: Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym
Oryginalny smakteż tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie urozmaiciłam to danie. Zalet jest więcej. W domu rozchodzi się piękny zapach pieczonego mięska, zamiast przypalonego oleju. Może(...)wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić
Dietologkosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się skóry, następnie przesmażam na patelni do uzyskania jednolitej masy, kiedy pomidory nam się przesmażyły , przecieram przez sitko aby pozbyć się pestek , i kiedy pomidory mamy przetarte dodajemy do warzyw , kiedy mamy przygotowane warzywa , do garnka wkładamy wszystkie nasze warzywa i przesmażamy na masełku około 10 minut
Mój Smak