warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:211/829)

RYBA PO GRECKU 140

mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach starłam:  trzy marchewki, dwie pietruszki, jednego małego selera. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około

potrawyregionalne
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 149

między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut. Zalewamy mięso bulionem Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło i szkimy pora,cebule(...)minut. NASTĘPNIE: Dodajemy paprykę,pieczarki gotujemy następne 15 min. Sos: Wyławiamy jak najwięcej warzyw z naszego garnka około 1 miski + dodajemy surowe pieczarki z 5 sztuk ,dodajemy mąkę i wywar z garnka i blendujemy. W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu

Viola cooks with passion
Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad 186

idealnie sprawdzi się zapiekanka mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)odgotowujemy przez 10 minut. Następnie wodę zlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy.  Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę

Gotuj z Mąką
Brokułowe risotto 249

warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż  olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano   Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut(...)specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę. Jeśli cukinia i bakłażan są nie wielkie

prawdziwe jedzenie
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 195

indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który

Kulinarny karnet Christophera
Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry 175

warzyw.  Tartą marchewkę przesmażam z cebulką, czosnkiem, kurkumą, słodką papryką i koniecznie czubatą łyżeczką mielonej kolendry. To ona nadaje charakteru tej paście, a z marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję z ugotowaną zieloną soczewicą oraz najchętniej olejem z orzechów włoskich -  w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza. Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry Składniki(...)zetrzyj na tarce. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym, co znacznie przyspieszyło pracę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, marchewkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę. Przesmażoną marchewkę wraz z dodatkami przełóż do miski. Dodaj ugotowaną zieloną soczewicę oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kartoflanka z kabanosami 167

rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny. Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu. W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi(...)cebula zacznie się rumienić. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać. Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Gotować razem do miękkości warzyw. Swoją porcję (na zdjęciu) posypałam siekanymi listkami selera naciowego

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka makaronowa z pesto i grillowanym kurczakiem 522

Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka podzielić na kawałki i lekko rozbić, oprószyć ziołami prowansalskimi. Usmażyć na patelni grillowej. Gdy mięso ostygnie pokroić w kostkę.  Pomidora pokroić w cząstki, a paprykę w kostkę.  Makaron wymieszać z pesto, warzywami i kurczakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekanymi listkami bazylii

Pasja Smaku
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 185

naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony. Ser, dżem, sos, mięso, warzywa, owoce, dodatki – za każdym razem w nowej odsłonie, w innym wcieleniu. Moje piegusy to nowoczesna, własna wersja znanych naleśników Suzette – te nie płoną, ale mają pomarańczowy sos z dodatkiem alkoholu(...)mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia. Zostawiamy ciasto na godzinę na blacie – do uwolnienia glutenu. Naleśniki smażone od razu popękałyby przy składaniu – nie byłyby w ogóle elastyczne. Smażymy cieniutkie naleśniki. Patelnię dobrze przed pierwszym naleśnikiem natłuścić olejem, np. przy pomocy zwilżonego olejem papierowego ręcznika. Na małej patelni 16-17cm średnicy naprawdę cieniutkich naleśników wyjdzie około 12-13. Jeśli nie macie

Karo in the Kitchen
Risotto z kurczakiem 711

jest konieczne. Tylko zawsze jak macie czas to warto, mięso nabierze smaku przypraw. Przygotowanie warzyw – paprykę umyć, wyciąć błonki i nasionka, pokroić w paseczki. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić ryż i smażyć dwie minuty. Cały czas mieszać. Dodać posiekaną cebulkę i kurczaka. Smażyć

Kuchnia Pokoleń
Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi 152

plus do skropienia dania Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Natkę pietruszki i orzechy drobno siekamy. Oliwki kroimy w półplasterki, suszone pomidory w paski, a cukinię w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę. Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Biała kiełbasa z warzywami 166

drogi, wystarczy kilka składników i pyszny obiad gwarantowany. -TRUDNOŚĆ: średnie    -CZAS: powyżej 60 min      -P ORCJE: 2   Biała kiełbasa z warzywami 4-5 kiełbasek białych pół słoiczka marynowanej papryki 50 dag pieczarek 1 por sól pieprz kucharek   Przygotowane białe kiełbaski należy nakłuć w kilku miejscach widelcem. Następnie układamy(...)drobno poszatkować i zeszklić na patelni na oleju. Dodać pokrojone drobno pieczarki. Całość przyprawić solą, pieprzem i kucharkiem. Podsmażać na patelni ok. 5 minut. Kiełbaski wyciągnąć z piekarnika, obrócić w naczyniu dołem do góry. Następnie wykładamy na nie przygotowane warzywa. Posypać marynowaną papryką, wcześniej pokrojoną w paski. Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Po wyjęciu ładnie udekorować

Gotuję Testuję
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 149

pieprz świeżo mielony Makaron  Lubella Pełne Ziarno Pióra (Penne)  gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawimy. Kroimy wszystkie warzywa - cebulę i paprykę w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią czerwoną cebulę. Po chwili dodajemy czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, dodajemy pomidory(...)żółtego, a na wierzchu układamy plasterki pomidorków koktajlowych i przyprószamy je ziołami włoskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Penne z czerwonymi warzywami podajemy na gorąco jako danie główne. O makaronie ciekawostek kilka... Przez tysiąclecia ciasto na makaron było wyrabiane nogami. Ten sposób zniesmaczył króla Ferdynanda II. Inżynierowi Cesare'owi Spadaccini'emu powierzył

My Chcemy Jeść
Naleśniki z ciecierzycą i tymiankiem 255

wykorzystaniem. Doczekał się on światła dziennego. Muszę przyznać, że mnie te naleśniki uzależniły i bardzo mi smakują. Ja swoje zrobiłam w wersji z kukurydzą jednak można dodać inne warzywa lub je pominąć. Naleśniki są bezglutenowe, próbowałam zrobić ten przepis z mąką jaglaną jednak naleśniki wyszły suche i kruszyły się. Kolejna próba i ostateczna wersja z mąką owsianą to strzał(...)łyżki kukurydzy ( opcjonalnie) Składniki wymieszać trzepaczką lub zmiksować - odstawić ciasto na min. 30 minut. Ciasto początkowo jest rzadkie jednak gęstnieje. Patelnie do naleśników nagrzać i nakładać nieduże porcje. Smażyć około 2 minuty z każdej strony. Jeśli dodacie warzyw do ciasta najlepiej nakładać nieduże porcje. Ciasto pod wpływem warzyw się może rozpadać. SMACZNEGO

apetytnapieczenie
Kimchi Stir - Fry 211

odcedzić i pozostawić na siecie, aby dobrze się odsączył. 2. Na dużej i głębokiej patelni lub w woku uprażyć ziarna jasnego sezamu, uprażone przełożyć do małej miseczki. 3. rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, podsmażyć na dużym ogniu, wrzucić kurczaka, smażyć krótko do lekkiego zrumienienia, dorzucić warzywa, podsmażyć minutę, dorzucić kimchi, również podsmażyć cały czas mieszając. 4. Dodać pastę, mieszając rozprowadzić(...)warzywach i mięsie, smażyć 2-3 minuty. 5. Dodać ryż, smażyć mieszając jeszcze kilka minut.  UWAGA : Od momentu wrzucenia cebuli cały etap smażenia nie powinien przekroczyć 10-12-u minut! Wok lub patelnia powinny być dobrze rozgrzane, ogień podczas smażenia dość duży.  Trzeba też przez cały czas mieszać, najlepiej za pomocą szerokiej, drewnianej łopatki do ryżu. 6. Rozłożyć

Kuchnia Prezydentowej