warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:209/829)

MUFFINKI JAGLANE 144

Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma właściwości antywirusowe oraz zasadotwórcze - odkwasza nasz organizm.  Kto jeszcze nie jest przekonany do kaszy jaglanej zapraszam do spróbowania muffinek jaglanych z warzywami i kiełbaską, a na pewno zmieni o niej zdanie 😉    Składniki: 3/4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1/2 kostki rosołowej 1 czerwona cebula ok. 200 g kiełbasy drobiowej(...)przywarła do dna. Po ugotowaniu - studzimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy marchewkę z groszkiem. Smażymy do momentu rozmrożenia warzyw. Studzimy. W misce rozbełtujemy jajka. Dodajemy przyprawy oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki. Następnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
„Ryż” z kalafiora z mięsem mielonym i warzywami 196

Zakochałam się w tym daniu od pierwszego wejrzenia (spróbowania?:)) Naprawdę! Pyszny smażony „ryż” z kalafiora z dodatkiem mięsa mielonego z indyka  w towarzystwie warzyw. Całość stanowi zdrowy, smaczny i aromatyczny posiłek. Idealny dla tych, którzy starają się jeść zdrowo :) Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Mała główka(...)ziarenek ryżu. Marchewkę oraz pora myjemy i trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule obieramy i siekamy na małe kawałeczki. Na dużej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podsmażamy i dodajemy pozostałe warzywa. Całość smażymy około 5 minut co chwilę mieszając. Dorzucamy mięso i przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryk, ½ łyżeczki oregano

Kolizje Smaków
Naleśniki z kurczakiem i warzywami pod pierzynką z sera 250

dokładnie mieszamy (mleko i woda w proporcjach 2:1). Ciasto musi być niezbyt gęste aby dobrze rozprowadzało się na patelni. Smażymy naleśniki (nie mogą być zbyt grube bo będą pękać przy zwijaniu) Piersi kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Dodajemy warzywa i smażymy do miękkości, doprawiamy do smaku. Sos przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu. Ścieramy ser na grubych oczkach

IMPRESJA SMAKU
Leczo z kurczakiem 210

Wszelkimi możliwymi sposobami próbuję zachęcić moje dziecko do jedzenia warzyw. Bo jak na razie upodobał sobie tylko ogórka i szpinak i to w niewielkiej ilości. A no i jeszcze troszkę marchewki z rosołu. Dziś pomyślałam że jak sam coś ugotuje to chętniej spróbuje. A że marzyłam o obiedzie innym niż mięso z ziemniakami to wybór padł na leczo. Uwielbiam(...)Wykrawamy z papryki gniazdo nasienne, obieramy (opcjonalnie- ja obieram) i kroimy. Cukinię kroimy w kostkę. 2. Drobno siekamy cebulę i szklimy na patelni na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy pieczarki, paprykę i cukinię. Chwilę podsmażamy. 3. Gdy warzywa puszczą sok przesypujemy wszystko do garnka, wlewamy szklankę wody i dodajemy kostkę rosołową. Dusimy na wolnym ogniu aż warzywa zmiekną

Mama z miasta
Zupa z pora z kurczakiem 151

ząbki czosnku Przygotowanie: Por umyć, osuszyć i podsmażyć z pokrojoną marchewką. czosnkiem i cebulą na oleju i maśle. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka z kilkoma kroplami sosu sojowego i pieprzem    Przełożyć warzywa do garnka, zalać bulionem i gotować ok 10-15 min. Dodać serek i zmiksować - doprawić do smaku solą, pieprzem  Smacznego

Gaździnka warzy
Tosty z wędzoną rybą na pierzynce z dyni 186

zostawiliśmy otwarte okno, warstwa drobnego lodu pokrywała prawie pół podłogi. Zima idzie... :) Skłdniki: 5-6 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego masło do posmarowania chleba i 1 łyżka do podsmażenia warzyw wędzonej sielawy lub innej ryby (ale sielawa ma mięso wyjątkowo smaczne i zwarte) 1 mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego(...)się nie przypaliła, dodać dynię, mieszając podsmażać ok. 2 minut.  5. Posypać pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. wlać wino, przykryć patelnię, zmniejszyć ogień i dusić ok. 3 minut. Odkryć pokrywkę, odparować resztę płynu i wyłożyć warzywa do miski, schłodzić lekko. 6. Do warzyw dodać odsączony serek, drobno posiekaną papryczkę, zieloną cebulkę, doprawić pieprzem i solą, ewentualnie jeszcze odrobiną

Kuchnia Prezydentowej
140. Dynia w środku zimy czyli dyniowe chili con carne. 203

grubych oczkach marchew i chwilę podduszamy na wolnym ogniu. Następnie do warzyw dodajemy doprawione mięso, mieszamy i ok.10 minut razem przesmażamy (na 2 minuty przed końcem smażenia dodajemy 2 łyżki mleka - mięso wołowe wtedy będzie o wiele delikatniejsze), co jakiś czas mieszając aby składniki nie przywarły do dna patelni.  3. Kolejno dodajemy pomidory - w formie przecieru, passaty lub pokrojonej

Symfonia Smaków
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 181

oliwy. Na mocno rozgrzaną oliwę wyłożyłem medaliony z polędwicy (bez marynaty, którą pozostawiłem w naczyniu). Smażyłem mięso przez około 2 minuty z obu stron, a następnie zdjąłem je z patelni. Stopień ostrości mięsa, sosu i tym samym całego dania można regulować poprzez ilość pieprzu kajeńskiego i papryczki chili dodawanej do marynaty. Kuchnia tajska należy do raczej pikantnych, dlatego też(...)cebulą, a po kolejnej minucie mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki mięsa, całość polałem sosem kokosowym wraz z warzywami. Danie udekorowałem obficie listkami tajskiej bazylii

Wyprawy kulinarne
Pasztet drobiowy 129

Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka bułki tartej olej 1. Wątróbkę obrać, oczyścić. Na patelni rozgrzać olej i chwilę przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy lekko zmieni kolor, dodać wątróbkę i smażyć na średnim

Ugotować
Ryż meksykański (arroz rojo) 535

Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką chili drobno siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy na nią cebulę, czosnek i chili. Smażymy ok. 2 minuty do zeszklenia cebuli często mieszając. Dodajemy ryż dokładnie mieszając z warzywami oraz oliwą. Smażymy niezbyt intensywnie, przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając, aż ryż(...)stanie się lekko brązowy. Dolewamy część bulionu i soku pomidorowego, dodajemy ewentualnie słodką paprykę. Dokładnie mieszamy składniki i przestawiamy patelnię na mały ogień. Podgrzewamy powoli pod przykryciem dolewając stopniowo bulion i sok pomidorowy, aż zostaną całkowicie wchłonięte przez ryż i stanie się on miękki (zwykle ok. 25 minut). Uwagi Czerwony ryż możemy podawać jako dodatek, składnik innego dania, albo samodzielnie

Kulinarna Pokusa
Tortilla z kurczakiem 276

Opis tortilla z kurczakiem: Tortilla z kurczakiem i warzywami to smaczne i szybkie danie. Możemy użyć do jej wykonania dowolnie dobranych składników. Aby ułatwić sobie zadanie, możemy wykorzystać gotowe placki. Tortilla to pyszne i pożywne danie, które idealnie nadaje się na ciepły lunch lub kolację. Jeżeli lubicie tortillę z kurczakiem ze słynnej sieciówki, polecam ją zrobić samemu w domu. Składniki(...)praskę czosnek i posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Zamarynowaną pierś z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Na innej czystej i suchej patelni podgrzewamy odrobinę placki tortilli. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i układamy garść sałaty, pokrojone warzywa oraz kawałki kurczaka. Całość na końcu polewamy sosem czosnkowym. Tortillę zwijamy.     Artykuł Tortilla z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne

CookMag
Cieciorka z warzywami 175

Pyszna cieciorka w towarzystwie chrupkich warzyw, całość doprawiona do smaku sosem sojowym. Warzywka pyszne jako samodzielne danie jak również jako dodatek do mięska. składniki: 2 puszki cieciorki gotowanej na parze 1 cukinia 1 czerwona papryka 1 duża cebula 3 kopiate łyżki pędów bambusa pokrojonych w słupki olej do smażenia sos sojowy do smaku(...)Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Cukinię również pokroić w półplastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam

Monia miesza i gotuje
Stir-fry z polędwiczką, czerwoną kapustą i botwiną 171

papryka – pokrojona w cienkie plastry 2 łyżeczki nasion białego sezamu sól i świeżo zmielony pieprz opcjonalnie: inne ulubione warzywa Wykonanie: Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Z polędwiczki usuń błony i pokrój ją w cienkie plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, podsmaż na niej polędwiczkę, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż je dokładnie z każdej strony do zmiany(...)około 2 – 3 minuty, odstaw. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż cebulę z imbirem. Smaż około 2 – 3 minut często mieszając następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 2 minut. Dodaj polędwiczkę i smaż kolejne 2 – 3 minuty. Dodaj marchew, liście botwiny i paprykę (oraz inne warzywa poza czerwoną kapustą), smaż

Moja pasja smaku
Hummus z harissą 164

Harissa jest podstawową przyprawą w kuchni tunezyjskiej i jest niezwykle wszechstronna. Można jej używać do przyprawiania grillowanego mięsa lub ryby, dodawać do pieczonych warzyw, sosów lub zup i gulaszów. Ja dodałam harissę do hummusu, aby nadać mu odrobinę pikanterii. Można regulować ostrość pasty, dodając mniej lub więcej chili. Pamiętajmy tylko, że harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka(...)lekko prażymy nasiona kolendry, kuminu i kminku (2 minuty). Przekładamy je do moździerza i ucieramy na drobny proszek. Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania