rozgrzać olej i podsmażyć mięso mielone. Krótko aby mięso tylko ziemniło kolor, łopatką mięso rozdrobnic aby nie było wielkich zlepionych kawałków. Zawartość patelni przełożyć do garnka. Całość zalać bulionem. Dodać listki laurowe i tymianek, gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać drobno starty ser cheddar oraz śmietankę, doprawić do smaku sola jeśli potrzeba
Monia miesza i gotujemarchewki obrać. Buraka pokroić na plastry grubości ok. 1,5 cm. Marchewki i buraki ułożyć na blasze polanej olejem do smażenia. Warzywa piec ok. 30 minut w temp. 200 stopni C. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Radiccio pokroić na grube kawałki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Dodać do radiccio. Upieczone marchewki i buraki pokroić na kawałki i dorzucić
Weekendy w domu i ogrodziewrzuciłam do garnka z osolonym wrzątkiem. Po zagotowaniu, gotowały się jeszcze 5 minut. Odcedziłam. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Podgrzałam na średnik ogniu, żeby się lekko zarumieniły. Warzywa odstawiłam do wystudzenia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Wystudzone ziemniaki pokroiłam w plasterki. Dno naczynia do zapiekana posmarowałam łyżeczką oliwy z oliwek
Kuchnia u Krysimarchew. Wrzuć na patelnię i smaż składniki kilka minut. Dodaj szpinak. Na osobnej patelni upraż orzechy. Ściągnij i posiekaj. Na tej samej patelni podsmaż szynkę parmeńską aż mocno zacznie się rumienić. Ściągnij z ognia. Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowaną porcję kaszy podaj z posiekanymi orzechami, pokruszoną szynką oraz startym parmezanem. Najlepiej smakuje na ciepło
Mango Papajakrakusy, stojaki) - 3 łyżki śmietany 12% - 1 łyżka mąki pszennej - 4 łyżki oliwy z oliwek Do sporego garnka włóż umyte mięso, przyprawy, warzywa, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na patelni na oliwie podsmaż pokrojone w plastry grzyby, smaż je partiami i dodawaj do zupy, przesmaż czosnek i dodaj z całym sosem z patelni
SMYKWKUCHNIcebula W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję. Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą
MojaQchnia.plchrupiące. Do tego egzotyczny lekko pikantny relish z ananasa, który idealnie się z nimi komponuje, grillowany ciągnący się ser halloumi i świeże warzywa. W wersji wegańskiej ser halloumi można zastąpić tempehem i również ugrillować go na patelni. To jak, Piszecie się na takiego burgera? * SKŁADNIKI na 6 burgerów Burgery z ciecierzycy: 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki polenty + do obtoczenia garść
Food Squaresól,pieprz gałka muszkatołowa Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować
Monia miesza i gotujesmażę na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek oraz umyte kurki. Smażę całość kilka chwil. Przesuwam na bok patelni i smażę dwa jajka sadzone. Gofry podaję z chorizo, jajkiem, kurkami i pieczonymi warzywami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakoperek sól Cukinię, fenkuł i boczniaki pokroić na paski podobnej wielkości. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i olej sezamowy. Na patelnię wrzucić boczniaki. Podsmażyć. Do boczniaków dorzucić cukinię i fenkuł. Podsmażyć. Do boczniaków z warzywami dodać sos teriyaki, ostropest, rozdrobnione chili i ok. pół szklanki wrzątku. Dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Pod koniec duszenia (cukinia musi pozostać
Weekendy w domu i ogrodziekostkę, przyprawionego solą i pieprzem oraz cebulę smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka. Na tej samej patelni rozpuszczamy masło i smażymy pieczarki, paprykę oraz przeciśnięty przez prasę czosnek do miękkości. Warzywa przekładamy do garnka z kurczakiem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy śmietanę. Jeżeli nie posiadamy śmietany do zup i sosów, zwykłą śmietanę
Kolejny blog o gotowaniuzetrzeć na tarce o dużych oczkach. Z kalafiora oderwać liście, umyć go i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do warzyw wbić jajko, dodać mąkę (pszenną i ziemniaczaną) oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej lub masło klarowane. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 łyżka z czubkiem = 1 placek). Smażyć z obu stron, na złoty kolor
Ugotowaćgrzanek i podsmażyć. – Z drugą połową postąpić tak samo. – Plastry boczku przesmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Zupa – Pokrojoną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać groszek i chwilę przesmażyć razem. – Zalać warzywa ok. 1,5 litrem gorącej wody, doprawić solą, pieprzem i gotować z ziołami przez 15 minut. – Zupę zmiksować
To co kochamprzekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części. Czosnek obrać i drobno posiekać. Na dno patelni wylać odrobinę oleju. Przełożyć cukinię. Smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając warzywa. Gdy cukinia będzie już lekko miękka to dodać czosnek i pomidora. Całość przyprawić solą, pieprzem i bazylia. Dusić, aż do lekkiej miękkości warzyw
UgotowaćZUPY (1-1,5 h) Obgotowane flaki z żołądkami przekładamy do czystego garnka. Dodajemy boczniaki oraz pokrojone w mniejsze kawałki żeberka. Pokrojone warzywa (oprócz pora, którego wrzucamy od razu w całości do garnka) obsmażamy chwilę na patelni na odrobinie oleju i także dodajemy do garnka. Zalewamy wszystko świeżą wodą lub bulionem nieco ponad poziom składników, dodajemy przyprawy i gotujemy całość
Nerds Kitchen