warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:218/829)

Krem z kalafiora z karmelizowanym porem i prażonym kalafiorem 179

przykryła warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Gotować warzywa do miękkości. W czasie gdy warzywa się gotują, należy dokładnie umyć pora i pokroić go na cztery części. Następnie każdą z części posiekać. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy pora dodajemy cukie i sól. Karmelizujemy pora do momentu aż zacznie łapać brązowy kolor i robić się(...)patelni do momentu aż kalafior zacznie nabierać lekko złotej barwy. Zdjać z ognia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia układamy plastry szynki parmeńskiej i pieczemy około 10-12 minut, aż szynka zrobi się chrupiąca jak chipsy. Uważać aby szynka nie zmieniła koloru na brązowy i nie spaliła się! Szynkę kruszymy na mniejsze kawałki. Kiedy warzywa

DefinicjaSmaku
Wegetariańskie gołąbki z kaszą 262

płuczemy i tniemy na cienkie słupki/zapałki. Por kroimy w cienkie (kilka mm) półtalarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wkładamy marchewkę, seler, pieczarki i por. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając. Podsmażone warzywa oraz pęczak wkładamy do dużej misy. Składniki dokładnie mieszamy dodając również sól, pieprz, cząber oraz natkę(...)czasie gołąbki powinny wchłonąć większość płynu z patelni. Gotowe podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-190 {margin: auto;} #gallery-190 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-190 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-190 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Warzywa krótko podsmażamy... ...pęczak gotujemy na nie całkiem

Kulinarna Pokusa
Kurczak a'la Stroganow 640

Moja wersja tego klasyka to wersja nieco lżejsza. Zamiast wołowiny użyłam delikatniejszego kurczaka. Zastosowanie tego właśnie mięsa wymaga większej ilości przypraw i warzyw. Sekretem tego dania jest mielona papryka - słodka i ostra usmażona razem z mięsem. Ja dodatkowo bardzo mocno podsmażyłam grzyby, aby wydobyć z nich jak najwięcej smaku i aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich(...)plasterki i podsmażyć na patelni - powinny się dobrze usmażyć, posolić je i doprawić pieprzem. Przełożyć grzyby do cebuli. Patelnię po pieczarkach zalać bulionem, podgrzewać cały czas mieszając, przelać płyn do garnka z cebulą i warzywami. Mięso pokroić w cienkie paski, podsmażyć na oleju, kiedy zmieni kolor na białe dodać paprykę słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę

Kulinarne Inspiracje
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) 136

słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy.  Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem.   Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy sos na małym ogniu, nie przerywając mieszania(...)pieprzem.  Gotowy sos przestudzamy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec do sosu dodajemy   po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini

La grande e la piccola cuoca
Jarmużowa sałatka 153

parze lub upiec na grillu. Drobno pokroić. Słonecznik podzielić na pół. Jedną część uprażyć na suchej patelni, a drugą odłożyć. Bazylię, pozostały słonecznik, parmezan i czosnek zmiksować w malakserze. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas miksując do uzyskania konsystencji sosu. Warzywa, kurczaka, pokrojone pomidorki wymieszać i polać sosem. Całość skropić octem balsamicznym. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Pstrąg łososiowy w marynacie musztardowo-sezamowej 170

pyszny a w smaku wyraźnie czuć posmak oleju sezamowego. składniki: 500-600 g filetu z pstrąga łososiowego 2 łyżki musztardy Kieleckiej grillowej  4 łyżki oleju sezamowego + do skropienia warzyw 1 łyżka sosu sojowego 200 g pomidorków koktajlowych 2-3 garście rukoli Z filetu ryby usunąć skórę, jeśli filet jest duży podzielić na odpowiednie porcje. Musztardę grillową dokładnie wymieszać(...)rybę przełożyć do rusztu do grillowania. Grillować rybkę z obu stron aż dobrze się zarumieni. Pstrąga można też przygotować na patelni grillowej lub upiec w piekarniku na folii aluminiowej. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i wymieszać z rukolą, warzywa skropić olejem sezamowym i podawać z ugrillowaną rybą

Monia miesza i gotuje
Kurczak z ryżem i warzywami po chińsku 238

gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku.  Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko

Moje Kuchenne Rewelacje
RYBA PO GRECKU 117

mące lub w bułce tartej z jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach starłam:  trzy marchewki, dwie pietruszki, jednego małego selera. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około

potrawyregionalne
Danie Polskie- Gulasz wieprzowy 124

między czasie kroimy warzywa,marchew ,cebulę czerwoną i białą,pora ,czosnek i pieczarki. Krok następny: Pozgrzewamy garnek,z dodatkiem 3 łyżek oliwy dodajemy mięso i smażymy.Mięso zacznie puszczać soki to wspaniale smak bedzie bogatszy Gdy mięso jest dobre dodajemy pokrojoną marchew,i tak podsmażamy około 10 minut. Zalewamy mięso bulionem Następnie rozgrzewamy patelnię dodajemy masło i szkimy pora,cebule(...)minut. NASTĘPNIE: Dodajemy paprykę,pieczarki gotujemy następne 15 min. Sos: Wyławiamy jak najwięcej warzyw z naszego garnka około 1 miski + dodajemy surowe pieczarki z 5 sztuk ,dodajemy mąkę i wywar z garnka i blendujemy. W taki sposób otrzymujemy świetny sos,nie musimy zapalać go na patelni nie uzywamy drastychnych ilości mąki jest jak by zdrowszy. Dodajemy do naszego gulaszu

Viola cooks with passion
Zapiekanka mięsno-warzywna idealna na obiad 125

idealnie sprawdzi się zapiekanka mięsno-warzywna pod ciągnącą się mozzarellą ! Mniam! Na samą myśl człowiek robi się głodny :D. Zapraszam! Składniki: 6-7 średniej wielkości ziemniaków 1 opakowanie mieszanki warzyw mrożonych (możecie oczywiście użyć świeżych) 400g mięsa mielonego (użyłam łopatki wieprzowej) 100 g przecieru pomidorowego 1 cebula 100 g starkowanego sera mozzarella 1 mniejsza puszka kukurydzy 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)odgotowujemy przez 10 minut. Następnie wodę zlewamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy cebule, następnie dodajemy mięso i smażymy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy, mieszamy, dodajemy warzywa i chwilę dusimy.  Następnie w brytfannie na spód układamy plastry ziemniaków, na to polewamy odrobinę sosu beszamelowego, wykładamy mięso z warzywami, oraz odsączoną kukurydzę

Gotuj z Mąką
Brokułowe risotto 224

warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :) Składniki: brokuł bakłażan cukinia papryka czerwona papryka pomarańczowa ryż  olej przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano   Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut(...)specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę. Jeśli cukinia i bakłażan są nie wielkie

prawdziwe jedzenie
Indyk z grillowanym serem na warzywach. 169

indyka posypać przyprawą, pieprzem, morską solą i grillować na patelni po 2 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni  grillować ser halloumi, następnie ser położyć  na grillowanym indyku i wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić  ząbek czosnku, który

Kulinarny karnet Christophera
Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry 148

warzyw.  Tartą marchewkę przesmażam z cebulką, czosnkiem, kurkumą, słodką papryką i koniecznie czubatą łyżeczką mielonej kolendry. To ona nadaje charakteru tej paście, a z marchewką tworzy parę idealną. Warzywa miksuję z ugotowaną zieloną soczewicą oraz najchętniej olejem z orzechów włoskich -  w takim wydaniu pasta jest jeszcze pyszniejsza. Pasta do chleba z marchewki, zielonej soczewicy i kolendry Składniki(...)zetrzyj na tarce. Ja zrobiłam to w robocie kuchennym, co znacznie przyspieszyło pracę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę, marchewkę oraz czosnek. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę. Przesmażoną marchewkę wraz z dodatkami przełóż do miski. Dodaj ugotowaną zieloną soczewicę oraz

Chilli Czosnek i Oliwa
Kartoflanka z kabanosami 138

rozgrzać masło, wrzucić warzywa bez ziemniaków, obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać ziemniaki, przesmażyć, dosypać kminek i posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, aż zapach czosnku stanie się wyraźny. Zalać gorącym bulionem lub wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i lubczyk, lekko posolić, gotować na wolnym ogniu. W tym czasie obrać i drobno posiekać cebulę, wrzucić na patelnię razem z pokrojonymi(...)cebula zacznie się rumienić. Zawartość patelni przełożyć do rondla z zupą – smaczek z kabanosów i cebuli wymyć z patelni odrobiną zupy i również do niej dodać. Doprawić do smaku pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Gotować razem do miękkości warzyw. Swoją porcję (na zdjęciu) posypałam siekanymi listkami selera naciowego

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka makaronowa z pesto i grillowanym kurczakiem 489

Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka podzielić na kawałki i lekko rozbić, oprószyć ziołami prowansalskimi. Usmażyć na patelni grillowej. Gdy mięso ostygnie pokroić w kostkę.  Pomidora pokroić w cząstki, a paprykę w kostkę.  Makaron wymieszać z pesto, warzywami i kurczakiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekanymi listkami bazylii

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania