warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:221/829)

Sajgonki z krewetkami 198

Dzisiaj trochę kuchni azjatyckiej .. :) Myślę, że sajgonki najczęściej kojarzą nam się z wersją pieczoną albo na głębokim tłuszczu albo na patelni. Ja zdecydowałam się przygotować wersję bardziej fit - a mianowicie pieczone w piekarniku. Przyznam, że podane na ciepło, prosto z piekarnika jak i po wystygnięciu smakują dobrze. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest przeogromna. Ja dzisiaj postawiłam na przewodni(...)kiełków kukurydzianych z aromatem imbiru i trawy cytrynowej   Kiełki fasoli Mun siekamy na drobniejsze kawałki i dodajemy do reszty warzyw. Smażymy wszystko razem Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i kroimy na mniejsze cząstki.     Krewetki przekładamy na patelnię. Dodajemy wyciśnięty sok z całej limonki, przeciśnięte ząbki czosnku oraz starty na tarce mały kawałek (ok 1 cm) korzenia imbiru

Taste Therapy
Zapiekane tagliatelle w sosie porowo-śmietanowym z kurczakiem i warzywami 487

lodówki (ewentualnie na przynajmniej 2 godziny przed przystąpieniem do gotowania). Przygotowanie:  Nastawić piekarnik na ok. 190 stopni. Warzywa dokładnie umyć. Brokuły podzielić na drobne różyczki, marchew pokroić w kostkę. Ugotować (najlepiej na parze) al dente. Identycznie z makaronem. Na patelni rozgrzać oliwę wraz z pokrojonym porem i czosnkiem. Podsmażyć, przełożyć do jakiegoś naczynia. Na dużym ogniu spiec

Kuchnia Ellie
Ryba pieczona z warzywami 191

sporą ilość ulubionych warzyw.   Można użyć warzyw mrożonych tylko wcześniej trzeba je rozmrozić, natomiast jeżeli używamy warzyw surowych to wcześniej trzeba je podgotować przez kilka minut. Po za tym ryba z piekarnika ma o wiele lepszy smak od ryby smażonej na patelni i nie zostawia zapachu w całym mieszkaniu. Więc jak nie lubić tego dania skoro ma same plusy

Passion of Cooking
Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! 170

Letnia patelnia – szybkie danie jednogarnkowe! Szybki, niedrogi i bardzo smaczny letni obiad, który w całości przygotujemy na jednej patelni (lub w szerokim garnku). Danie poza mięsnym akcentem w postaci kiełbasy i wędzonego boczku, zawiera soczyste i pyszne warzywa, które o tej porze roku są najlepsze, czyli młodą kapustę, cukinię, paprykę, ziemniaczki, marchew oraz świeże zioła. Polecam!     Składniki(...)przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, ulubione świeże zioła np. bazylia, oregano, tymianek, koperek, zielona pietruszka…     *** Kiełbasę oraz boczek kroimy w plasterki i podsmażamy na dużej patelni lub w szerokim garnku, bez dodatku tłuszczu *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki, marchew i cebulę dokładamy

Blog z Apetytem
Makaron z warzywami, czyli jak wykorzystać zupki błyskawiczne z makaronem 284

mnie osobiście mocno się zdziwili. Dzisiejsza potrawa powstała własnie takiego leniwego dnia. Pomysł przyszedł do głowy podczas zakupów i okazał się trafiony. Wystarczy błyskawiczny makaron, trochę warzyw i kwadrans. Nic więcej :) Składniki: 2 łyżki masła , 2 łyżki oleju (rzepakowego lub ryżowego), 2 ząbki czosnku , ok. 10 cm białej części pora , 2-3 dymki w całości(...)kapustę pekińską i zieloną część dymki. Wymieszać wszystko i odgarnąć na brzeg patelni. Na pusty środek patelni dodać pokruszony lekko makaron, przyprawy z zupki wymieszane w około 250-400 ml wody i sos sojowy. Makaron przykryć warzywami i przez chwilę dusić do odpowiedniej miękkości. Większa ilość wody da nam konsystencję zupy, mniejsza - makaronu z warzywami :)  Może

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kociołek z soczewicą 187

Jedno z moich ulubionych dań. Warzywa i mięsko z wolnowara w dowolnych konfiguracjach. Dzisiaj użyłam wieprzowiny, czerwonej soczewicy i warzyw: marchewki, ziemniaków i papryki. Polecam, jeśli dysponujecie wolnowarem. Kociołek z soczewicą Drukuj przepis Składniki 0,7kg łopatki wieprzowej mąka pszenna (do oprószenia mięsa) przyprawa do grilla sól pieprz czerwona soczewica kilka ziemniaków kilka marchewek pietruszka czerwona papryka por 3 listki(...)przygotowania Krok 1 Łopatkę pokroić na kawałki jak na gulasz. Przyprawić solą, pieprzem i oprószyć mąką. Podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Jak będzie już lekko obsmażone, dodać przyprawę do grilla i jeszcze obsmażyć. Odstawić na chwilę. Krok 2 Warzywa pokroić na większe kawałki. Układać wszystko warstwowo w wolnowarze, przyprawiając solą i pieprzem. Poszczególne warstwy posypywać soczewicą. Dodać listki laurowe

CoolinarniePL
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 168

startego imbiru ·          3 ostre papryczki ( u mnie taotao) ·          4 ząbki czosnku   ü   Warzywa i dodatki: ·          puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych(...)Podprażamy orzeszki ziemne na dość mocnym ogniu parę minut i odstawiamy do ostygnięcia. Musimy też przygotować warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę. Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki. Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię , a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy

Bazując na smaku
GUMBO – MAFIA III – luizjańska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 284

KLIKNIJ! 445 kcal | 27 g białka | 29 g węglowodanów | 24 g tłuszczu GUMBO MAFIA III kreolska zupa z kurczakiem, kiełbasą i warzywami 1,5 h 40 min (czekanie) 19,50 zł 5 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka Składniki Koszt // ZASMAŻKA // mąka pszenna typ 450 – 1/2 szkl. (70g) 0,20 zł olej rzepakowy(...)kilka łodyg 1,50 zł ryż (najlepiej parboiled) – 1 paczka (100g) 0,50 zł Razem 19,50zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (20 min) Zaczynamy od krojenia warzyw i mięsa. Znacznie usprawni nam to prace w kolejnych punktach. Seler naciowy oczyszczamy z liści i piasku. Paprykę, cebulę oraz łodygi selera naciowego (czyli Trójcę/Trinity wg kuchni Nowego Orleanu) kroimy

Nerds Kitchen
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 311

Niedawno przygotowywaliśmy łososia na grillu ogrodowym , dzisiaj zrobimy to samo w warunkach domowych na patelni grillowej. Tak jak pisaliśmy w poprzednim artykule, najważniejsze zasady pozostają takie same: łososia opiekamy przez 7-8 minut mięsem do dołu, a następnie przez taki sam czas przypiekamy go od strony skóry. Ta ostatnia da się łatwo oddzielić, a mięso będzie soczyste i aromatyczne(...)Mieszamy dokładnie z masłem i koperkiem. Na średnim ogniu rozgrzewamy „na sucho” patelnię grillową. Łososia kładziemy mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut. Następnie odwracamy skórą do dołu i smażymy kolejne 7-8 minut. Z gotowego mięsa zdejmujemy ostrożnie skórę. Podajemy od razu z gotowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami oraz masłem ziołowym. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-131 {margin

Kulinarna Pokusa
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 184

Chilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom(...)czosnek obieramy i drobno siekamy. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, podobnie jak seler naciowy i obrane z gniazd papryki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokroje cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy pokrojone warzywa oraz wszystkie przyprawy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy na wolnym ogniu przez około 15 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając

Lamarida.pl
Lunchbox: Sałatka makaronowa z kurczakiem 506

wodą, odstawić do odcieknięcia. Pierś pokroić w kostkę, dodać łyżkę oleju i posypać koperkiem - wymieszać i podsmażyć na patelni. Pomidora pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Sałatę pokroić w paski lub "porwać" w rękach. Ostudzonego kurczaka wymieszać w makaronem i warzywami. Doprawić do smaku i dodać majonez. Jeżeli sałatka robiona jest wieczorem, warto majonez dodać rano następnego dnia przed wyjściem

Pasja Smaku
Zupa z zielonej papryki + film 196

paprykę wydrążamy z ziaren, oczyszczamy i kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę a szczypiorek drobno siekamy. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebule oraz pokrojoną paprykę, mieszamy i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Do garnka wlewamy gorący wywar z warzyw, wsypujemy opłukany ryż i gotujemy go do miękkości. Do ugotowanego ryżu wrzucamy podduszoną paprykę oraz cebulę i wszystko

Smakowite Dania
Leczo z wędzoną kiełbaską sojową 205

skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy

Truskawkowa Fiesta
SZASZŁYKI 137

Długo się zastanawiałam, bo w końcu w taki upał to się nawet zbytnio jeść nie chce, a co dopiero gotować. Ale wymyśliłam :) Postawiłam na drobiowo-warzywne szaszłyki, wprost z patelni grillowej. SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 mała cukinia 2 małe czerwone cebule 5 pieczarek papryka czerwona i pomarańczowa sos sojowy sól pieprz przyprawa do grilla A jak to zrobić(...)sosie sojowym z pozostałymi przyprawami i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Cebulę pokroić w plastry a pozostałe warzywa umyć i pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kawałki. Nabijać naprzemiennie wszystkie składniki na patyczki. Gotowe szaszłyki obsmażać na grillowej patelni lub grillu z każdej strony. Można dodatkowo jeszcze raz doprawić je przyprawą do grilla lub mieloną papryką

Kuchnia w opałach
Indyk z warzywami pod ciastem francuskim 152

zapiekance: dobrze doprawione mięso, kolorowe warzywa i chrupiące ciasto. Danie to nie wymaga dużo wysiłku, a prezentuje się bardzo ładnie. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej potrawki Indyk z warzywami pod ciastem francuskim Składniki: 300 g filetu z indyka mały bakłażan cukinia połowa czerwonej papryki połowa żółtej papryki pół szklanki mrożonego groszku zielonego 4 średnie pieczarki 150 ml śmietanki(...)łyżką oleju, przyprawami, pieprzem i solą. Bakłażana, cukinię i papryki również kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na plasterki. Rozgrzewamy dużą patelnię (u mnie wok), dodajemy resztę oleju i smażymy na złoty kolor. Kiedy mięso jest już podsmażone dodajemy pokrojone warzywa, pieczarki i groszek zielony. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec

PatiGotuje