imbiru, bardzo drobno posiekany 2 ząbki czosnku drobno posiekane 1 puszka (330 ml) Coca Coli 300 g ulubionych warzyw, ja dałam bimi ale można dodać brokuły, fasolkę itp. duża garść liści kolendry, z grubsza posiekanej garść orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni i posiekanych 1 łyżeczka mąki kukurydzianej wymieszanej z 1 łyżką wody ugotowany makaron lub ryż do podania Przygotowanie(...)lodówki na minimum godzinę. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, dodaj łyżkę oleju, chili, imbir i czosnek, podsmaż mieszając przez minutę i włóż kurczaka. Smaż, mieszając od czasu do czasu do zarumienienia i wlej coca colę. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez około 10 minut, następnie dodaj warzywa i większość kolendry i gotuj przez kolejne 3 minuty
karmelowymagnez, wapń, potas oraz cynk. Ważne jest aby natkę nie siekać zbyt długo, a dodawać należy pod koniec gotowania by nie straciła swych cennych składników. Kasza pęczak z warzywami Składniki: 250 g pieczarek; 100 g kaszy pęczak; 50 g pora; 50 g fasolki szparagowej (mrożonej); 1 średnia marchew (ok. 20 g); garść jarmużu; 2 ząbki czosnku; 5 szt suszonych(...)innymi przyprawami. Na patelnię wrzucam pokrojone w ćwiartki pieczarki, kiedy puszczą wodę dodaję fasolkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki i duszę pod przykryciem jakieś 10 minut. Po tym czasie wrzucam pokrojonego w piórka pora, suszone pomidory (paski) i łyżeczkę kminku. Duszę całość, aż warzywa będą miękkie. Jeśli cała woda wyparowała można odrobinę "podlać
Życie na widelcurozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz z ryba, która lekko skrapiamy cytryną. Podajemy z sosem. Smacznego
ChilliJemysię po kuchni i przygotować fajne śniadanko. Zazwyczaj jest to jakaś potrawa z jajek - jajecznica lub właśnie frittata. W związku z tym, że jest lato i sezon na warzywa w pełni postanowiłam z tego skorzystać i zrobiłam frittatę z bobem i pomidorkami . Taki włoski omlet jest bardzo smaczny i jak widzicie piękny i kolorowy. Polecam to danie na sobotnie(...)jajka, dodać sól i pieprz i delikatnie je roztrzepać. Gdy cebula się zeszkli, na patelnie wlać jajka, delikatnie zamieszać i smażyć na niewielkim ogniu, dodać część bobu. Gdy jajka nieco się zetną, ułożyć pomidorki i pozostałą część bobu (chodzi o to, aby warzywa nie zatonęły w jajku, by frittata ładnie wyglądała). Na chwilę (2-3 minuty
Codzienne Gotowaniemogłam nie kupić. Mam z jego udziałem sporo pomysłów w głowie. Na pierwszy ogień jednak poszły naleśniki z dodatkiem sosu Jasnego. Połączyłam w tym daniu słodką kukurydzę i warzywa. Wyszło coś pysznego. Na stronie internetowej producent pisze: " Jasny Sos Uniwersalny Łowicz docenią zarówno amatorzy kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej. Po dodaniu łyżeczki musztardy zamienia się w kremowy sos musztardowy(...)Pomidor, ogórek, cebulę kroję w większe cząstki. Mieszam je razem wraz z przyprawami i 2 łyżkami kukurydzy. Rozgrzane naczynie lub patelnię smaruję olejem rzepakowym i wlewam ciasto. Podpiekam ok 3-4 minut. Dodaje następnie na naleśnika warzywa i polewam 1-2 łyżkami sosu. Piekę ok 10-13 minut do uzyskania złotego koloru naleśnika. Pozostały sos zagotowuje i przelewam do mniejszego
Kuchnia w oparachLeczo jest to potrawa węgierska a jednak w Polsce zyskało to danie dużą popularność. I nic w tym dziwnego, ponieważ to idealne połączenie warzyw i przypraw, które nie tylko dobrze się ze sobą komponują ale również mają fantastyczny aromat. Smacznego! :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)laurowych Ziele angielski Papryka ostra i słodka Sól ,pieprz Sposób wykonania: Kiełbasę, cebule i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, aż się wszystko zrumieni.Papryki, cukinię i obrane ze skórki pomidory również pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą
Smaki Nataliipodany z twarogiem i mieszanką ziaren Migdałowy Przylądek ~ Myślałam, że będzie taaaaaaki różowy, i w sumie na patelni był, dopóki nie obróciłam go na drugą stronę. Pod wpływem temperatury buraki straciły piękny kolor i placek nawet nie wygląda jakby zawierał to warzywo. Jednak smak buraka pozostał - co było plusem :) Coraz bardziej smakuje mi na słodko! Muszę spróbować innych kombinacji(...)startego buraka i mleko (na początku lepiej dać mniej, potem można jeszcze dolać gdyby masa była za gęsta). Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Rozgrzewamy patelnie, lekko ją natłuszczamy i przekładamy masę na placek. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamskcal (zawartość białka to około 20 g, węglowodanów 47 g, a tłuszczy tylko 4,57), dlatego może być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki(...)opłukaną soczewicę czerwoną gotuję 10 minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam do rozgotowania. W tym czasie na patelnię wrzucam starte na "dużych oczkach" pieczarki oraz marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, duszę wszystko z odrobiną wody aż warzywa będą dość miękkie. Najlepiej żeby były al dente, ponieważ będą się jeszcze piekły w piecu
Życie na widelcusmaczniejsze niż przyprawa z glutaminianem sodu. Składniki dla 4 osób: 2 podwójne piersi z kurczaka 1 szklanka zielonego groszku połowa pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki suszonych warzyw mąką krupczatka olej do smażenia do zagęszczenia: 1-2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 12% Na samym początku mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotowane kawałki piersi z kurczaka(...)powstać 4 kawałki, czyli łącznie będzie 8 kawałków mięsa. Piersi przyprawić solą oraz pieprzem. Obtoczyć w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć kawałki mięsa. Przygotowane piersi przełożyć do garnka, zalać 1,5-2 szklankami wody, wsypać suszone warzywa i gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Po około 15 minutach do garnka
Ugotowaćjest przeznaczony wyłącznie dla miłośników japońskiej kuchni. Nóż santoku jest wprost stworzony do siekania . Możemy szatkować nim duże ilości warzyw lub kroić mięso. Duża szerokość noża sprawia, że pokrojone produkty łatwo możemy przenieść prosto na patelnię czy do garnka. Jego ostrość przetestowałam między innymi na wspomnianym, trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem(...)jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć go wyłącznie np. do ryb czy jarzyn. Sieka się nim szybko
Poezja smakuObiad w orientalnym smaku z dużą ilością warzyw taki jak lubię. Jestem miłośniczką smaków słodko kwaśnych. Polędwiczki są delikatne, szybko się robi i taki obiad zrobimy w 20 minut. 1 woreczek ryżu 1 polędwica wieprzowa 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 por biała część 1 cukinia mała natka, szczypiorek sól, pieprz 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku(...)też tak kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko. Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz. Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję
wesoła kuchniałyżki oliwy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę prosciutto. Przesmażamy krótko, po czym na patelnię wrzucamy pokrojone szparagi (nie krójcie ich w drobną kostkę - cała przyjemność w wybieraniu dłuższych łodyżek ;)). Szparagi oczywiście wcześniej powinny być obrane - najprościej zrobić to przy pomocy obieraczki do warzyw. Smażymy około 3 minuty, do czasu, aż szparagi zmiękną i się przyrumienią, wtedy dodajemy pokrojony
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kolor… Zupa krem z pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula(...)selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać jabłko i jeszcze chwilę podsmażać. Dodać do garnka z warzywami. Dodać trochę bulionu i zmiksować na gładką masę. Stopniowo dodawać resztę bulionu i ocet balsamiczny. Na koniec można do zupy kremu
Pociąg Do KuchniKrewetki myję, obieram i oczyszczam. Marynuję w oliwie, przyprawach i posiekanej kolendrze oraz chili przez 15 minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni. Szparagi myję, odrywam zdrewniałe końce i gotuję 4 minuty w słonej wodzie. Odcedzam. Pozostałe warzywa kroję w dowolne kształty. Na talerzu układam sałaty, krewetki, szparagi, pokrojone truskawki i pozostałe warzywa. Składniku dressingu, po jednej łyżce miodu, musztardy, oliwy
Mango Papajasłodkiej czerwonej papryki olej 1. Cebulę, czosnek, natkę pietruszki i paprykę drobno siekamy. Fasolę rozgniatamy widelcem. 2. Mięso przekładamy do miski dodajemy warzywa i przyprawy i dokładnie wyrabiamy - mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. 3. Pulpeciki krótko podsmażamy na patelni i dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut. Mmm Pycha
Na moim talerzu