warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:230/829)

Ratatouille (ratatuj) 134

możecie mi wierzyć, że są tam dokładnie te same rzeczy, których Wy używacie w kuchni. Po prostu warzywa, nic więcej. I właśnie ostatnio dostałem od Knorra całą skrzynkę świeżych warzyw. Trzeba je było szybko spożytkować i tak właśnie powstał pomysł na ratatouille. A całą historię z tym prezentem opisałem na blogowym fanpejdżu .       Porcja dla ok. 6 osób(...)Dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i znowu dusimy kilka minut. Kroimy w kostkę cukinię, dodajemy na patelnię i znowu kilka minut dusimy. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. Dusimy kilka minut. Dodajemy sól, pieprz, odrobinę bazylii (bo akurat mieliśmy), można dodać też przyprawy prowansalskiej i pod przykryciem dusimy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 180

minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie ugotuj soczewicę. Soczewicę przepłucz na sicie i umieść w garnku. Zalej 300 ml wody, lekko posól i gotuj przez ok. 20 minut, aż stanie się miękka. Soczewica powinna wchłonąć większość wody, w razie czego odsącz ją na sicie. Każdy camembert przekrój wzdłuż na dwa krążki. Camemberta możesz podgrzać na patelni(...)piekarniku. Ułóż krążki camemberta na arkuszu folii aluminiowej skórką do dołu i ułóż wraz z folią na rozgrzanej patelni. Podgrzewaj, aż ser stanie się miękki. Folię z krążkami camemberta możesz też wstawić do nagrzanego piekarnika, np. ułożyć ją na pieczonych warzywach pod koniec ich pieczenia. Upieczone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą i 2 łyżkami octu balsamicznego. Wymieszaj. Porozkładaj pomiędzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pikantny kalafior smażony z fasolką szparagową 185

Kalafiora oczyścić, umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pod koniec gotowania dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dodać przyprawy i chwilę podsmażać. Następnie dodać fasolkę i kalafiora. Warzywa wymieszać, obtoczyć przyprawami i podsmażać przez kilka minut.  Smacznego

Pasja Smaku
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 143

dzień ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obierz bataty i pokrój w dużą kostkę. Podziel kalafior na różyczki. Przełóż warzywa do żaroodpornej formy, posyp solą, skrop oliwą i piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym na 200ºC. Upraż nasiona kminu na suchej patelni i zgnieć w moździerzu. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj utarty imbir i wszystkie suche

codojedzenia
Zielona zapiekanka z pieczarkami 160

brokuły i sól.  Nie dolewamy wody. Brokuły ugotują nam się na parze, powinny być al. dente. Warzywa odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Jeśli są małe pozostawiamy je w całości, jeśli są większe przekrawamy na połowę lub ćwiartki.  Na patelni rozgrzewamy ok. 2-3 łyżki oleju i podsmażamy na nim pieczarki. Pod koniec delikatnie oprószamy solą. Pieczarki mieszamy

Moniki Smakołyki
kotlet z piersi z warzywami na parze... 153

jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI 151

rybce. W czasie gdy ryba się parowała pokroiłam bakłażana w plastry i oprószyłam solą, gdy puścił sok opiekłam na patelni posypując ziołami. Brokuł zagotowałam w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Pstrąg był gotowy gdy skończyłam wykładać warzywa. Bardzo smaczne szybkie do zrobienia danie

harrisa
Kasza gryczana z warzywami w curry 182

klarowane 1. Wypłucz kaszę, następnie gotuj ją pod przykryciem (nie rozgotuj, ponieważ będzie się jeszcze chwilę dusiła z warzywami). Kasza palona potrzebuje kilku minut, niepalona trochę więcej. 2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pora natomiast w półksiężyce. Wrzuć je na patelnie z kilkoma kroplami oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, curry, cynamon, sól i pieprz. 3. Dodaj pokrojoną w drobną

Powiedz dietom nie
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 204

Parze" 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 jajko 75 g masła (zimnego, pokrojonego w kosteczkę) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (chili) NADZIENIE: 1 opakowanie warzyw mrożonych: groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu(...)minut, na średnim ogniu, aż ryba będzie cała ścięta i soczysta w środku. Odcedź ugotowaną rybę z pozostałości mleka. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień na niej leciutko cebulę posiekaną w drobną kosteczkę. Dodaj do niej mrożone warzywa i mieszając odparuj z nich lekko wodę przez około 3 minuty. Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę

Słodko-Słony Świat Ilony
LubelLOVE inspiracje - babeczki makaronowe z warzywami 134

przygotowaniu. Pyszne. Lekkie. Zdrowe. Przepis bierze udział w konkursie kulinarnym LubelLOVE inspiracje dla blogerów. #lubelloveinspiracje #lubella Zapraszam!      Składniki: 2 szklanki makaronu, u mnie MINI makaron 5 warzyw, Lubella 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli oliwa Składniki na sos jogurtowo-jajeczny: 180 g jogurtu naturalnego 2 jajka 10 listków bazylii garść koperku garść natki pietruszki(...)kostkę. Cebulę posiekać. Jogurt wymieszać z jajkami, przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, dodać posiekane zioła. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła, dodać cebulę, kiedy się zeszkli dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Smażyć ok 10 minut. Warzywa wymieszać z makaronem i sosem jogurtowo-jajecznym. Delikatnie przełożyć do papilotek. Na każdą "babeczkę" ułożyć plasterek mozarelli. Piec w piekarniku nagrzanym

Trufelkowo
Bezglutenowa piadina - przepis podstawowy 145

robionym samemu. Ja wypróbowałam przepis znaleziony na stronie Nutrifree ( bez smalcu) i efekt wyszedł naprawdę znakomity. Piadinę podaje się na ciepło z takimi dodatkami jak ser, szynka i warzywa, choć w samych Włoszech spotkałam nawet wersje z Nutellę. Przepis naprawdę warty wypróbowania. SKŁADNIKI: 130 g mąki Mix per Pane Nutrifree  20 g skrobi ziemniaczanej  90 g wody(...)rozwałkuj ciasto na cienki placek. Patelnie posmaruj oliwą za pomocą ręcznika  papierowego i dobrze rozgrzej. Ułóż delikatnie piadinę na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami np. mozzarellą, szynką parmeńską i świeżymi warzywami lub serem pleśniowym i szynką. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA 170

chuda i niskokaloryczna z natury biała ryba, staje się kaloryczną bombą, ze sporą ilością węglowodanów i tłuszczu wchłoniętego przez panierkę. Ja filetów nie smażę, a zapiekam razem z warzywami. Moja ryba po grecku jest lekka, łatwa w przygotowaniu i na prawdę przepyszna. Jeśli przepis przypadnie Wam do gustu, proszę o subskrypcje mojego kanału na Youtube . Mile widziane są też łapki(...)bulionu 1 łyżka oliwy Marchewkę, pietruszkę i selera obrać ze skórki i zetrzeć na małych lub średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić posiekaną dosyć drobno cebulę. Po chwili dodać pora. Kiedy por zmięknie dodać starte warzywa korzeniowe, dodać przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dusić kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować rybę. Filety dokładnie oczyścić

Dietolog
41 przepisów na dania jednogarnkowe 320

Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia Fasolka po bretońsku Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Krupnik(...)pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina

Moja smaczna kuchnia
FLAKI SOJOWE 123

bulionu na około 10 minut, żeby napęczniała i zmiękła. Wyłowiłam ją i pokroiłam na mniejsze części. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażyłam na patelni na maśle. Dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach marchew,pietruszkę i seler. Wymieszałam warzywa z cebulą i podsmażyłam. Następnie przełożyłam je do garnka z bulionem. Wyłowiłam pora i dodałam pokrojoną soję i przyprawy. Ilość

potrawyregionalne
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 152

Wegańskie kofty być może skojarzą Wam się z falafelami, jednak robi się je nie z surowej, a z gotowanej ciecierzycy i inaczej smaży. Wystarczy cienka warstwa oleju na nieprzywierającej patelni. Przepisem na wegańskie kofty z ciecierzycy i cukinii dzielę się z Wami specjalnie z okazji VI Festiwalu Kuchni Arabskiej oraz akcji wspólnego gotowania. Koniecznie zajrzyjcie do Emilii , Martynosi i Panny(...)kolor (2-3 minuty).  Aby przygotować takie wrapy jak na zdjęciu, chwilę podgrzej tortille na suchej patelni, aż staną się ciepłe i elastyczne. Następnie posmaruj je harissą, ułóż kilka liści sałaty i 4 kofty na porcję. Na wierzchu ułóż pozostałe warzywa i polej sosem tzatziki lub jogurtowym. Zwiń w rulon i zajadaj! *** Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania