warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:236/829)

Najlepsze amerykańskie hamburgery 178

Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na połówki, na dolnej części położyć plaster sera. opiec

Mania Gotowania
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 480

Pierś z kurczaka z warzywami i ananasem w gęstym aromatycznym sosie słodko-kwaśnym. Popularna chińska potrawa prosta do przygotowania i idealna na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny. Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ananas w puszce 100 g pędów bambusa ze słoika mała papryka czerwona mała papryka zielona mała cebula 2 cm świeżego imbiru(...)imbir drobno posiekać.   Przygotować sos: mąkę rozprowadzić w soku z ananasa. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.  Na patelni lub woku rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka na złoty kolor. Przełożyć go na talerz. Następnie obsmażyć warzywa: najpierw zeszklić cebulę, dodać papryki i podsmażyć całość przez kilka minutę Dodać ananasa i pędy bambusa, zmniejszyć ogień

wyzwania kuchenne
Zupa gołąbkowa 154

papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie dodaje mięso, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz przyprawiam: solą pieprzem, łyżeczką

Kulinarne przygody
Kasza jaglana z mięskiem oraz warzywami. 122

Pomysł na szybkie danie z patelni bez długiego stania przy garnkach :) W dodatku kasza jaglana jest bardzo zdrowa, pożywna i nie zawiera glutenu, a w towarzystwie warzyw i mięska tworzy pyszną,  sycącą potrawę na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na 2 porcje 1 i 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 mała marchewka jeśli mamy(...)łyżeczki curry nać pietruszki sól, pieprz, papryka słodka mielona oraz ostra ( do smaku ) 1 łyżka masła 1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średnią kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Podczas smażenia obsypujemy go solą, pieprzem oraz słodka papryką w proszku. 2. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gotującej się kaszy wkładam marchew pokrojoną tylko

Gotowanie...to proste !
Placuszki z kus kusu, marchewki i cukinii 146

przygotowuję je w różnych wariantach. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszne placki z kus kusu z dodatkiem tartej marchewki oraz cukinii. Posmarowane serkiem śmietankowym ze świeżymi warzywami na wierzchu zadowolą niejedno podniebienie:) Można usmażyć je na płasko, podobnie jak placki ziemniaczane, ale ja zdecydowanie bardziej polecam Wam uformowanie tych placuszków tak, jak na mielone:) 300 g kaszki(...)cukinię wraz ze skórką trzemy na grubych oczkach tarki. Starte warzywa łączymy w misce z kaszą. Gdy kasza z cebulą lekko już przestygnie dodajemy mąkę oraz skórkę z cytryny i wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki. Moc palnika zmniejszamy

Smaki Na Talerzu
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 253

swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika, z najróżniejszymi dodatkami. U mnie w ten weekend, w ramach przywoływania wiosny, pojawił się pieczony sandacz z warzywami, w zdecydowanie żywo-wiosennych kolorach. Po czym wnoszę, że sandacz za rzadko pojawia się

Patchwork
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 165

domu, do czego zachęcam. Nie podałam celowo ilości składników, gdyż to już sprawa indywidualna jak dużą porcje chcemy zrobić, oraz jakie warzywka wykorzystać.  Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI:  pumpernikiel  parmezan gałązka oregano mini marchewki  mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin(...)dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę  i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw, doprawiamy solą, gotujemy aldente.  Resztę warzyw smażymy na rozgrzanej oliwie, podlewamy winem.   Warzywa smażone na oliwie wyciągamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flaczki po zamojsku 117

godziny, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, zrobić zasmażke. Zasmażkę zahartować i dodać do garnka, gotować jeszcze 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać pokrojone mięso oraz warzywa z bulionu. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Grillowany stek wołowy 218

faszerowanymi pieczarkami . Zapraszam ! Jak grillować steki Patelnia grillowa ( koniecznie bez teflonu) to bardzo fajny przydaś kuchenny. Mam patelnię grillową wykonaną z żeliwa, która doskonale sprawdza się do smażenia. Bardzo często na niej grillujemy  mięsa i warzywa, ostatnio z dużym upodobaniem różnego typu steki wołowe. Wiem, że wiele osób nieco obawia się naszej polskiej wołowiny, która uważana jest za twardą(...)smakoszami mięsa - Okrasą, Jakubiakiem, Polanem czy Olmą – jedni są za soleniem mięsa przed smażeniem, drudzy za soleniem już po. Ja zawsze solę mięso już po usmażeniu. Ważne jest aby patelnię grillową dobrze rozgrzać. Czas smażenia jest zależny od tego jak bardzo wysmażone lubimy mięso. Pamiętajmy, że mięso przekładamy tylko raz. Do przekładania mięsa używamy szczypcy ponieważ nakłuwanie mięsa w czasie

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 145

Pyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką.  Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta(...)nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy

Bajeczna Kuchnia
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 148

połowy limonki 2 łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 191

Przygotowanie :  Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej po równo do dwóch oddzielnych garnków z grubym dnem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy - marchew i ziemniaki w średnią, dość regularną kostkę, cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejszą kostkę.  Na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy na nią kostkę cebuli i szklimy. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło(...)pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich warzyw (muszą być tak miękkie by udało się je łatwo rozgnieść widelcem). Po uzyskaniu miękkości warzyw obydwa kremy studzimy i blendujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji ( jeśli wyda się

Symfonia Smaków
81 pomysłów na ciepłe kolacje 436

Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami(...)Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina

Moja smaczna kuchnia
Faszerowana kula cukiniowa 188

wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni. Dodać rzodkiewkę, cukinię, sos orientalny. Doprawić do smaku, wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4  startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu, wymieszać. Farszem wypełnić cukinie

gutfut
Żytni omlet z mozzarellą i warzywami 136

zjeść śniadanie bogate w dobre składniki odżywcze💪 aby przetrzymać jakoś do obiadu😌  Propozycją takiego posiłku jest oczywiście mój ukochany omlet😎 Tym razem z mąką żytnią i sporą ilością kolorowych warzyw.  Równie pyszną wersję podobnego omleta znajdziecie tutaj👉 Omlet owsiany . Jeśli jadacie śniadania BT wystarczy zrezygnować z mąki 😉 Składniki na 1 porcje: -3 jaja -3 łyżki mąki żytniej (u mnie(...)brokułów  Przygotowanie: 1. Jaja doprawiamy wedle uznania, dodajemy mąkę i roztrzepujemy.  2. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy. 3. Po przewróceniu na drugą stronę kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę i rozpuszczamy. Na wierzch układamy warzywa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 468 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu

Proponowane wyszukiwania