warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:241/829)

Tortilla razowa 383

patelni, na której będziemy smażyć (z podanego przepisu wychodzi 6 placków o średnicy 23 cm). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (chwilę z każdej strony – do momentu aż powstaną delikatne, brązowe bąble na powierzchni). Podawać z warzywami, wędliną i serem, po zapieczeniu w opiekaczu lub wypełnione dodatkami od razu po usmażeniu (zwinięte w rulon). Propozycja podania: ser feta

Bullio
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 267

zalewy i dokładnie wymieszać z winem ryżowym i pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez

Kuchnia Prezydentowej
Tofucznica z pomidorami i bazylią 170

tofu z pomidorami i bazylią Polsoja sól kala namak pieprz kilka listków bazylii  pomidorki koktajlowe do podania Pokrój w warzywa: czosnek w drobną kostkę, suszone pomidory w wąskie paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć najpierw czosnek i pomidory i podsmaż pół minuty tak, aby aromatyzowały oliwę. Wrzuć cebulę oraz pieczarki i smaż

Roślinna - blog wegański
Szaszłyki z salami 203

kolejności: papryka → salami → jabłko → cebula → boczek, „zakańczając” każdy szaszłyk dodatkowym kawałkiem papryki. Szaszłyki dość dokładnie smarujemy olejem, zwłaszcza jabłka i warzywa, najlepiej używając do tego specjalnego pędzelka. Następnie oprószamy całość solą, pieprzem i mieloną papryką. Szaszłyki obsmażamy na patelni grillowej, na średnim ogniu, przez ok. 1 minutę z każdej strony. Następnie niezwłocznie umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni

Kulinarna Pokusa
Pyszna, dietetyczna zupa kukurydziana - 300 kcal 598

pieprz można dodać chilli Co robić? 1.  Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować  - Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem. 2. Dodać drobno pokrojone ziemniaki, posolić i jeszcze chwilę smażyć. 3. Podsmażone warzywa dodać do 500 ml wywaru. Dodać pokrojone mięso, połowę kukurydzy i zagotować. 4. Zupę zmixować blenderem. dodać sól i pieprz do smaku

Matka Żywicielka
Zupa jota – kapuśniak z pogranicza 271

Zupa Jota Zagotować w dużym garnku wodę. Dodać kapustę kiszoną, czerwoną fasolę (moczoną całą noc), ziemniaki i mięso. Gotować aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać posiekane kilka ząbków czosnku. Dla smaku doprawić solą i pieprzem. Jednocześnie na patelni należy rozpuścić tłuszcz i obsmażyć na nim cebulę by się zeszkliła. Dodać mąkę. Następnie energicznie mieszać przez 2 minuty. Całość dodać

Bon Ton Italia
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 174

cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól do smaku oliwa do smażenia Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklij cebulę wraz z czosnkiem. Pieczarki obierz i pokrój

Food Square
Bataty zapiekane z jajem i ricottą 164

gram) 1 szalotka szczypiorek sól, pieprz, wędzona papryka łyżka oliwy z oliwek Batata ścieramy na tarce, szalotkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wykładamy do naczynia żaroodpornego bądź patelni z metalową lub odpinaną rączką. Pieczemy 15 minut, następnie wbijamy jaja i pieczemy kolejne 8-10 minut. Tuż przed podaniem całość posypujemy

Mango Papaja
Gulasz z pieczarkami i serduszkami drobiowymi 145

serduszka obierzemy - mięso umyć i osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę, a gdy stanie się szklista dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie warzywa przełożyć na talerz/miskę. Do innego garnka, wlać odrobinę oleju i przesmażyć serduszka z kurczaka. Podczas smażenia przyprawić je solą, pieprzem

Ugotować
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 186

tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika rozgrzewamy, dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką

BaRepas
Frittata warzywna ze szpinakiem 159

została z robienia poprzedniego dania) kawałek dymki ze szczypiorem 1/2 żółtej papryczki chilli 2 jajka pieprz sól Najpierw rozmroziłam na patelni szpinak i go trochę odparowałam Następnie dodałam pokrojone w kostkę i plasterki (tak, jak na zdjęciu powyżej) warzywa Gdy się warzywa poddusiły uklepałam je na płasko... ... i wbiłam roztrzepane widelcem jajka - doprawiłam Na wolnym ogniu pod przykryciem smażyłam frittatę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Duszona wołowina 143

kawałki. Mięso umyć, osuszyć, skropić łyżką oleju i przypraw ić solą , piepr zem, imbirem, ziołami prowansalskimi, rozmary nem i tymiankiem. Patelnię dobrze rozgrzać z niewielką ilością oleju. Po łożyć na nią mięso i mocno podsmażyć. Na końcu dodać warzyw a, na 2 - 3 min. Wszystk ie składniki przełożyć do naczynia ż aroodpornego, zalać do połowy wod ą, dodać listki laurowe

Gaździnka warzy
Makaron z cukinią 151

smażenia tylko zalewy z pomidorów) dorzucamy cukinię.  Cebule dusimy w osobnym garnku, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem.  Dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy.  W miseczce mieszamy ze sobą serek i jogurt,   dodajemy do warzyw.  Mieszamy i doprawiamy po raz kolejny. Nakładamy porcje makaronu i oblewamy sosem.  Smacznego

Cukier&Puder
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 139

minutach- od momentu gotowania się bulionu- przykryć garnek i gotować przez 35 minut.Następnie wrzucić pokrojone w kostkę warzywa i gotować przez około 10 minut (do miękkości).W międzyczasie pokroić w kostkę boczek, wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć, aż wytopi się tłuszcz, wtedy dodać drobno poszatkowaną cebulę.Smażyć przez około 1,5 minuty, dodać drobno pokrojony czosnek i przez

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczna rolada jajeczna. 339

Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie: Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli wylewamy część jajek na patelnię i rozprowadzamy po całości.  Kiedy zaczyna się ścinać zaczynamy zwijać je jak naleśnika i posuwamy na 2 brzeg patelni, po czym wlewamy

Malinowe Pocałunki