warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:238/829)

Placuszki z kus kusu, marchewki i cukinii 141

przygotowuję je w różnych wariantach. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszne placki z kus kusu z dodatkiem tartej marchewki oraz cukinii. Posmarowane serkiem śmietankowym ze świeżymi warzywami na wierzchu zadowolą niejedno podniebienie:) Można usmażyć je na płasko, podobnie jak placki ziemniaczane, ale ja zdecydowanie bardziej polecam Wam uformowanie tych placuszków tak, jak na mielone:) 300 g kaszki(...)cukinię wraz ze skórką trzemy na grubych oczkach tarki. Starte warzywa łączymy w misce z kaszą. Gdy kasza z cebulą lekko już przestygnie dodajemy mąkę oraz skórkę z cytryny i wbijamy jajka. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy na 10-15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy formujemy okrągłe kotleciki. Moc palnika zmniejszamy

Smaki Na Talerzu
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 246

swój subtelny smak jest też dość uniwersalny, smakuje dobrze i z patelni i z piekarnika, z najróżniejszymi dodatkami. U mnie w ten weekend, w ramach przywoływania wiosny, pojawił się pieczony sandacz z warzywami, w zdecydowanie żywo-wiosennych kolorach. Po czym wnoszę, że sandacz za rzadko pojawia się

Patchwork
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 159

domu, do czego zachęcam. Nie podałam celowo ilości składników, gdyż to już sprawa indywidualna jak dużą porcje chcemy zrobić, oraz jakie warzywka wykorzystać.  Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI:  pumpernikiel  parmezan gałązka oregano mini marchewki  mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin(...)dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę  i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę masła i wrzucamy połowę warzyw, doprawiamy solą, gotujemy aldente.  Resztę warzyw smażymy na rozgrzanej oliwie, podlewamy winem.   Warzywa smażone na oliwie wyciągamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flaczki po zamojsku 112

godziny, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy wszystkie przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Masło rozpuścić na patelni, wsypać mąkę, zrobić zasmażke. Zasmażkę zahartować i dodać do garnka, gotować jeszcze 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać pokrojone mięso oraz warzywa z bulionu. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Grillowany stek wołowy 209

faszerowanymi pieczarkami . Zapraszam ! Jak grillować steki Patelnia grillowa ( koniecznie bez teflonu) to bardzo fajny przydaś kuchenny. Mam patelnię grillową wykonaną z żeliwa, która doskonale sprawdza się do smażenia. Bardzo często na niej grillujemy  mięsa i warzywa, ostatnio z dużym upodobaniem różnego typu steki wołowe. Wiem, że wiele osób nieco obawia się naszej polskiej wołowiny, która uważana jest za twardą(...)smakoszami mięsa - Okrasą, Jakubiakiem, Polanem czy Olmą – jedni są za soleniem mięsa przed smażeniem, drudzy za soleniem już po. Ja zawsze solę mięso już po usmażeniu. Ważne jest aby patelnię grillową dobrze rozgrzać. Czas smażenia jest zależny od tego jak bardzo wysmażone lubimy mięso. Pamiętajmy, że mięso przekładamy tylko raz. Do przekładania mięsa używamy szczypcy ponieważ nakłuwanie mięsa w czasie

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z kaszy jęczmiennej i warzywami 138

Pyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką.  Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta(...)nadmiaru wody. Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora kroimy w pół krążki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy marchewkę, pietruszkę i pora, smażymy przez kilka minut. Do miski przekładamy kaszę jęczmienną, dodajemy cukinię, podsmażone warzywa, posiekany szczypiorek, płatki jęczmienne, mąkę, wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, odprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Formujemy owalne kotleciki, panierujemy

Bajeczna Kuchnia
Pesto z liści rzodkiewki i rukoli 145

połowy limonki 2 łyżeczki musztardy dijon Pestki uprażyć na złoto na suchej patelni. Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w kielichu blendera, miksować na pastę, dolewając olej cienką strużką. Pesto przełożyć do słoika, przechowywać w lodówce. Pysznie dopełnia smak grillowanych szaszłyków, grzanek lub warzyw. Smacznego

Obiad gotowy
45. Zdrowo, pożywnie & kolorowo: czyli marchwiowo-czosnkowa zupa krem! 184

Przygotowanie :  Wywar warzywny rozdzielamy mniej więcej po równo do dwóch oddzielnych garnków z grubym dnem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy - marchew i ziemniaki w średnią, dość regularną kostkę, cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejszą kostkę.  Na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy na nią kostkę cebuli i szklimy. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło(...)pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich warzyw (muszą być tak miękkie by udało się je łatwo rozgnieść widelcem). Po uzyskaniu miękkości warzyw obydwa kremy studzimy i blendujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji ( jeśli wyda się

Symfonia Smaków
81 pomysłów na ciepłe kolacje 434

Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Fasolka po bretońsku Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Focaccia z czarnymi oliwkami(...)Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina

Moja smaczna kuchnia
Faszerowana kula cukiniowa 179

wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni. Dodać rzodkiewkę, cukinię, sos orientalny. Doprawić do smaku, wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4  startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu, wymieszać. Farszem wypełnić cukinie

gutfut
Żytni omlet z mozzarellą i warzywami 132

zjeść śniadanie bogate w dobre składniki odżywcze💪 aby przetrzymać jakoś do obiadu😌  Propozycją takiego posiłku jest oczywiście mój ukochany omlet😎 Tym razem z mąką żytnią i sporą ilością kolorowych warzyw.  Równie pyszną wersję podobnego omleta znajdziecie tutaj👉 Omlet owsiany . Jeśli jadacie śniadania BT wystarczy zrezygnować z mąki 😉 Składniki na 1 porcje: -3 jaja -3 łyżki mąki żytniej (u mnie(...)brokułów  Przygotowanie: 1. Jaja doprawiamy wedle uznania, dodajemy mąkę i roztrzepujemy.  2. Masę jajeczną wylewamy na patelnię z rozpuszczonym masłem i smażymy. 3. Po przewróceniu na drugą stronę kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę i rozpuszczamy. Na wierzch układamy warzywa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze: 468 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami 197

Kurczak w mleczku kokosowym z warzywami , czyli szybki obiad z posmakiem orientu a la curry. Przepis idealny dla osób, które chcą spróbować swoich sił w kuchni azjatyckiej bez zagłębiania się w skomplikowane składniki; coś dla początkujących. Ekspertem w kuchni dalekowschodniej nie jestem, ale lubię eksperymentować z prostymi przyprawami. Może niedługo wybiorę się w końcu do sklepu azjatyckiego i pokażę wówczas(...)drobno posiekanej ❤ 1 płaska łyżeczka kurkumy ❤ sól i pieprz Pokrojoną pierś z kurczaka solimy i pieprzymy i  podsmażamy na patelni na łyżce oleju kokosowego. Po przerzuceniu na drugą stronę, dodajemy imbir, czosnek i kurkumę. Po chwili dodajemy resztę warzyw i podsmażamy ok 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe, czekamy aż się zagotuje i danie gotowe! Najlepiej

Bazując na smaku
Przepyszne burgery BBQ z indyka 119

połączenie okazało się przepyszne! Do tego bardzo proste w przygotowaniu i w lżejszej odsłonie, niż te burgery z amerykańskich fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki. I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka(...)sobą jogurt z ostrym sosem. Całość: 1. Bułki przekrój wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron. 2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki. Smacznego! BBQ Turkey Burgers approx. 7-8 pieces. Ingredients: Burgers: 500g minced turkey meat 1 medium onion

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Śledzie z marchewką, selerem i cebulą + film 138

Śledzie z marchewką, selerem i cebulą to delikatna przekąska, która zachwyci każde – nawet najbardziej wybredne podniebienie. Duszone warzywa ze śledziem ułożone warstwami to znakomita kompozycja smaków. Takie śledzie to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań.     składniki na 4 porcje 500 g płatów śledziowych w oleju 6 dużych marchewek 1 średni seler lub 1/2 dużego(...)Cebule kroimy w drobną kostkę. Obraną marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Na dużej patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy cebulę aż delikatnie się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte na tarce warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki i całość dusimy około 20 minut aż warzywa

Smakowite Dania
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 156

marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażenia obsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną.Zblendować na gładki krem.Doprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatałowa.Zabielić śmietaną (niestety zapomniałam) zrumienić pestki dynii na patelni bez tłuszczu z marchewki przy pomocy zestera ściąć cienkie paseczki rozlać zupę do miseczek,przybrać podprażonymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!