warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:244/829)

Pilaw kokosowy ze szparagami i cukinią 161

risotto , kokosowe nuty doskonale komponują się z delikatnymi warzywami jakimi są szparagi i cukinia, ten pilaw jest pyszny sam w sobie i doskonale sprawdzi się w roli samodzielnej potrawy. To jedno z dań które w sezonie szparagowym najczęściej pojawia się w mojej kuchni, w wersji dla mięsożerców wystarczy dodać podsmażonego na patelni fileta z kurczaka lub indyka. Składniki(...)Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę razem z umytym małym kawałkiem pora. Na patelni rozgrzać  oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem i porem, zeszklić 3 minuty, dodać pocięte na małe kawałki szparagi oraz pokrojoną w pół plasterki cukinię , smażyć chwilę pod przykryciem aż warzywa zmiekną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W garnku zagotować bulion warzywny z mleczkiem kokosowym

Wanilia i Kardamon
Curry z soczewicy i szpinaku z jajkami. 137

czosnek, posiekaną papryczkę chilli. Smażyć kilka minut. Przyprawy dodać do garnka z soczewicą i warzywami. Dodać garam masalę, wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać szpinak i posiekana świeżą kolendrę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać po 1/2 łyżeczki kurkumy i papryki. Smażyć jajka w całości

zadanie-gotowanie
Pasztet domowy pieczony 168

rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.    Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek i wstępnie przyprawiamy Barbecue. Chwilę smażymy.    Kroimy na kawałki gotowane i surowe mięso. Wątróbkę, mięso, warzywa i bułkę mielimy.    Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Przekładamy

Maminek kulinarny
Szaszłyki z kurczaka z indyjskim chlebkiem naan 129

lodówce kilka chlebków naan, które stały się dla mnie główną inspiracją na ekspresowy obiad. Chlebek naan, sałatka i kawałek mięsa. Miejskie Paleo life Sałatka jest banalnie prosta, wyciągam warzywa i zielenię, które mam w spiżarce, dodaję do nich trochę oliwy, pieprz, sól do smaku lub każdy inny nasz ulubiony sos i gotowe. Szaszłyki zrobiłem z mięsa drobiowego. Wybór padł(...)kawałki, wszystkie składniki mieszamy w misce, dorzucamy kurczaka i odkładamy do lodówki na min. 1h. najlepiej na noc. Wrzucamy na patelnie grillową lub grilla na około 10-15 minut Szaszłyki z kurczaka podajemy np. z sosem bbq. Przygotowanie sałatki: Warzywa kroimy i wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą, posypujemy pietruszką i gotowe. Możemy także podać

PaleoLife
Zupa kalafiorowa bez śmietany 182

Kolejna pyszna zupka z naszej kolekcji zup - kalafiorowa, ale nie zupa krem  (choć ją też mocno polecam). Z chrupiącymi warzywami, delikatna, bez śmietany, na lekkiej zasmażce, z aromatycznym koperkiem. Bardzo serdecznie zapraszam do spróbowania! 2 skrzydełka z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół dużego kalafiora 3 ziemniaki koperek sól pieprz czarny lubczyk czosnek pieprz ziołowy liść laurowy(...)przypraw (ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk). Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki, dorzucić do wywaru. Cebulę przypiec na patelni, ziemniaki pokroić w kostkę i również dorzucić do zupy. Kalafiora podzielić na małe różyczki i dodać do zupy w momencie, gdy reszta warzyw będzie miękka. Skrzydełka wyjąć z garnka, obrać ze skóry i kości, a mięso dorzucić do zupki. Ze smalcu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie po łowicku 325

szybką do przygotowania i bardzo smaczną przekąskę na słono. Do przygotowania poniższego dania będziecie potrzebować kilku składników: śledzi a'la matjas, marchewki, pietruszki, ogórków kiszonych oraz cebulki. Wystarczy warzywa zetrzeć na tarce i wymieszać z pokrojonymi filetami śledziowymi.  Składniki: 3 płaty śledzi a'la matjas w oleju 2 mniejsze marchewki 1 korzeń pietruszki 1 mała cebula 2 ogórki kiszone(...)dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki zetrzeć na tarce. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać marchewkę oraz pietruszkę. Gdy lekko zmiękną to dodać cebulkę. Całość posolić oraz popieprzyć. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Warzywa ostudzić. Następnie dodać do nich ogórki kiszone i 1/3 część pokrojonych filetów. Całość doprawić solą oraz pieprzem

Ugotować
Schab duszony z warzywami 159

Przy okazji jedzenia mięsa możemy jeść przecież zdrowo. Składniki na schab duszony z warzywami (3 porcje): schab bez kości 360 g (5 plastrów) 3 cebule 2 duże marchewki pietruszka (biała) por pieprz sól Mięso podzielić na kotlety i rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na patelni do zarumienienia. Pokroić cebulę na średniej wielkości kostkę. Marchewki i pietruszkę obrać

Karola gotuje
Kurczak w sosie śmietanowym z warzywami 170

kurczaka Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w niewielkie paski. Na dno patelni wlewamy łyżkę oleju sezamowego, a gdy się rozgrzeje – wrzucamy kurczaka. Podczas smażenia doprawiamy mięso solą i przyprawą do kurczaka i mieszamy. Gdy kurczak straci surowość (zetnie się ze wszystkich stron), dodajemy mrożone warzywa i dusimy kilka minut pod przykryciem. Do kurczaka z warzywami dodajemy

Proste-przepisy.pl
Curry z kurczaka 205

więcej o połowę. Ryż gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem gotowego ryżu z warzywami, może być jednak tradycyjny. Do potrawki dodajemy niecałą szklankę wypłukanej wcześniej czerwonej soczewicy. Gdy mleko kokosowe nieco odparuje, dodajemy kilka łyżek śmietanki i nieco cukru do smaku. Chwilę dusimy. Na patelni podsmażamy sezam, którym posypujemy gotowe danie. Smacznego

MarcinChef
Makaron z krewetkami 193

przejść na coś lżejszego. Proponuję chiński makaron, z mieszanką warzyw i krewetkami. Szybko, łatwo i hmmm przyjemnie. Potrzebujemy: pół opakowania makaronu chińskiego (tego grubszego) 10 krewetek (dużych, rozmrożonych) pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej sól i pieprz 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego wrzątek do zalania makaronu Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy krewetki solimy, pieprzymy. Smażymy około 3 minuty(...)brzydkiego szarego na piękny pomarańczowy. Zdejmujemy z patelni i odkładamy. Na tą samą patelnie wrzucamy mieszankę chińską, smażymy. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Kiedy makaron będzie gotowy, wykładamy go na talerz, na niego warzywa i na wierzch krewetki. Wszystko. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pasta z pieczonej papryki i bakłażana 166

łupinach 3 szalotki odrobina oliwy po 1/2 łyżeczki nasion kolendry i kuminu, uprażonych na suchej patelni i roztartych w moździerzu sól pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pokrojone na kawałki papryki, szalotki i bakłażana. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut, po czym dodajemy lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach

Smakowity Blog Kulinarny
Flaczki z boczniaków 140

uroda) usuń go zwilżonym papierowym ręcznkiem. Grzyby pokrój w poprzek blaszek. Rozgrzej na patelni masło i podsmaż na rumiano pocięte boczniaki. Smażąc boczniaki na maśle uzyskają niepowtarzalny smak. Możesz dodać pociętą w paski czerwoną paprykę - właśnie teraz podsmażone grzyby dodaj do rondla z warzywami, przykryj garnek pokrywką i duś 15-20 minut. Ewentualnie skoryguj ilość soli. Podawaj z bagietką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jajko sadzone na szynce z cebulką i czerwonymi warzywami 138

Jajka są idealną propozycją na kolację. Zawierają bowiem dużo łatwo przyswajalnego białka, a w towarzystwie aromatycznej szynki, pomidorów i papryki tworzą pyszne zestawienie. Całość doprawiamy ulubionymi

Chocolate Muffin Blog
Fit pierożki z kalarepy z farszem paprykowym 177

plastry. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do marynowania.  Aby przygotować nadzienie, paprykę oraz obraną cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć 1/3 pokrojonej cebuli oraz całą paprykę. Smaż około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa przełóż na deskę i jeszcze dokładnie przesiekaj nożem. Wrzuć do miski, dodaj zmielone nerkowce, oregano oraz sól i pieprz(...)dokładnie przyciśnij brzegi. Podobnie postępuj z pozostałymi pierożkami. Na koniec został sos pomidorowy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć resztę cebuli i czosnek, a po dwóch minutach dodaj pomidory. Smaż całość 5 minut, po czym na koniec wmieszaj posiekane liście bazylii i syrop klonowy, dopraw solą

Roślinna - blog wegański
Naleśniki jak w Manekinie, tylko lepsze, bo moje :) 1040

środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć patelnię, wtedy zgromadzone ciepło ogrzeje nadzienie i rozpuści ser, bez obawy o przypalenie naszego naleśnika. Podajemy ze świerzymi warzywami :) Smacznego

Taste Of My Day