warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:253/829)

Fusilli z zielonymi warzywami i paprykowymi polędwiczkami z kurczaka 151

całej rodziny, chcecie przygotować, ale nie za bardzo się przy nim napracować.  Dlatego makaron gotujcie, w tym czasie polędwiczki z kurczaka i brokuła przygotujcie.  Makaron z warzywami, mięsem wymieszajcie, pieprzu, soli do smaku dodajcie, z posiekaną pietruszką oraz startym serem podajcie, i obiad po ok. 30 min już zjadajcie. Składniki: 1 świeży brokuł, 6 polędwiczek z kurczaka(...)kawałeczki, (plastry) oprószamy solą i mieloną papryką. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, łodygę kroimy na plasterki. Na dużej patelni (najlepsza by była duża i głęboka), rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, podsmażamy na nim łodygi brokuła, dolewamy ½ szklanki gorącej wody, dodajemy różyczki tego warzywa, polędwiczki, i dusimy kilka min pod pokrywą.  Rada: wody powinno być tyle, żeby brokuły gotowały się

Moniki Smakołyki
Schab w warzywach 175

przyprawą do mięs, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Pozostawiamy na czas krojenia warzyw. Kroimy: -pora w cienkie plastry -cebulę w półplasterki -marchew w półplasterki -czosnek w plasterki -suszone pomidory w paseczki -paprykę w grubą kostkę Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie przyprawiamy przyprawą warzywną. Schab podsmażamy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Po usmażeniu zdejmujemy na talerz(...)patelnię na pół minuty wrzucamy orzeszki a następnie cebulę z porem i czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy marchew, suszone pomidory a na końcu paprykę. Smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw, na niej układamy schab, nakładamy warstwę warzyw, ponownie schab i przykrywamy warstwą warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Drobiowy Strogonow 304

kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę.4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu

Kuchnia domowa Ani
Kopytka z bakłażanem i pomidorkami 136

pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy wszystko z patelni.   Na tą samą patelnię wrzucamy kopytka i smażymy je aż staną się rumiane – około 5 minut, mieszając. Do kopytek dodajemy ściągnięte uprzednio warzywa, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, groszek mrożony, listki tymianku i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem

Smaczna Strona
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, oliwkami i suszonymi pomidorami 120

posypania makaronu, Sposób przygotowania: Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki i drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, szpinak i sól. Dusimy na małym ogniu aż warzywa odparują wodę. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę pomidory suszone, śmietanę, wyciśnięty przez

kulinarne odsłony pati
TAGLIATELLE Z POLĘDWICĄ WIEPRZOWĄ 143

rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawy, pokrojony w drobne paski boczek. Polędwicę czyścimy z błon i kroimy w niewielkie plasterki, dodajemy na patelnię, smażymy. Następnie kroimy cebulę w krążki, cukinię w kostkę, drobno siekamy czosnek i chwilę ze wszystkim dusimy aż warzywa będą al dente. Dodajemy pomidory. W czasie robienia sosu gotujemy makaron. Ja podałam z tagliatelle

Cytryna&Co.
sałatka z kaszą i warzywami 123

papryka czerwona nieduża cukinia  nieduża cebula ulubione przyprawy do doprawienia Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i zarumień na rozgrzanej patelni dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażaj cukinię pokrój w ćwiartki lub jak wolisz i dodaj do warzyw razem z kukurydzą dopraw ulubionymi przyprawami i dodaj ugotowaną kaszę, możemy podlać odrobiną wody lub jogurtu  wszystko dokładnie mieszamy

Gotowanie z pasją
sałatka z kaszą i warzywami 167

papryka czerwona nieduża cukinia  nieduża cebula ulubione przyprawy do doprawienia Przygotowanie: cebulę pokrój w kostkę i zarumień na rozgrzanej patelni dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażaj cukinię pokrój w ćwiartki lub jak wolisz i dodaj do warzyw razem z kukurydzą dopraw ulubionymi przyprawami i dodaj ugotowaną kaszę, możemy podlać odrobiną wody lub jogurtu  wszystko dokładnie mieszamy

Gotowanie z pasją
Poniedziałek: Sałatka z krewetkami, pęczakiem i pieczonymi buraczkami 109

intensywnym ogniu przez 2 minuty. Posól, popieprz i przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze minutę. Popierz i posól. Zdejm z patelni. Krok 4 Finał. Buraczki obierz i pokrój w plastry, a potem w kostkę. Marchew obierz i obieraczką do warzyw pokrój w paski. To samo zrób z cukinią. Przełóż warzywa do misy. Pęczak posól i popierz. Dodaj do misy

Niedzielny kucharz
Koreczki z tortilii 126

więcej pomidorki koktajlowe, pieprz ziołowa - pół łyżeczki, słodka papryka - pół łyżeczki. Przygotowanie : Placki podgrzewamy przez 30 sekund na rozgrzanej patelni z każdej strony. Smarujemy serkiem, posypujemy przyprawami, na 1/4 wysokości placka układamy szynkę, ser, pokrojone w cienkie paski warzywa (papryka, ogórek), posypujemy posiekaną natką pietruszki. Zwijamy w rulon. Owijamy folią spożywczą, odkładamy na 30 minut, aby związało się. Pomidorki kroimy

Lena Gotuje
Naleśniki z brokułem i pieczarkami 186

dokładnie i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni różyczki brokuła ugotuj aldente  cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni dodaj pokrojone pieczarki i duś przez chwilkę  dodać brokuły i dokładnie wymieszaj - dopraw do smaku  na naleśniki ułóż warzywa i zwiń  Porcja dla jednej osoby, ale bardzo pożywna  :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 122

drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw

Szefowa kuchni
Barszcz ukraiński z wkładką 120

seler i cebulę, sól i pieprz.  Dodać pokrojonego ziemniaka i startą na szatkownicy kapustę. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać starte na tarce o grubych oczkach buraczki, sok z buraków, śmietanę, czosnek i koperek.  Na patelni rozgrzać olej , dodać masło i podsmażyć plastry kiełbasy. Ułożyć na talerzu z zupą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego

Gosia gotuje
Krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami 179

zagotuj ale już na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem do smaku, w razie potrzeby gotuj jeszcze trochę aż warzywa będą całkiem miękkie. Zblenduj zupę na jednolity krem. Plasteki boczku pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni. Jednocześnie przygotuj grzanki. Z kromek chleba odkrój skórkę, resztę pokrój w niewielkie kwadraty. Na odrobinie oliwy smaż grzanki aż się zezłocą

nietylkopasta.pl
Makaron tagliatelle z podsmażoną brukselką, marchewką i masłem czosnkowym 166

zrumienienia. Do brukselki, bezpośrednio na patelnię, dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Czosnek podsmażamy około 3 minuty. Na patelnię dokładamy marchewkę, całość mieszamy i podsmażamy, aż marchewka się podgrzeje. W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron. Do warzyw dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy, aby masło z czosnkiem dokładnie otoczyło makaron. Smacznego

Smak mojego domu