mocno warzywną zupę wraz z dodatkiem kalarepy. Przygotowując poniższą zupę miałam pewne wątpliwości, czy kalarepa po ugotowaniu będzie nadal smaczna :) Nie bójcie się - kalarepa idealnie skomponowała się z pozostałymi warzywami. Obowiązkowo przed podaniem, poniższą zupę należy posypać posiekaną zieloną pietruszką oraz koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1 pierś kurczaka z kością (około 0,5 kg) 2 l wody(...)zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Por umyć i pokroić w talarki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę wraz z dodatkiem pora. Ugotowaną pierś z kurczaka wyjąć z zupy. Na sam koniec dodać starte warzywa, podsmażoną cebulkę wraz z porem i pozostałe przyprawy (kurkumę, curry, paprykę ostrą oraz tymianek) . Gotować kilka minut
Ugotowaćtego stopnia, że takie same chciałam ugotować sobie w domu. Składniki: Gnocchi: 4 duże ziemniaki (ok. 700g) 2 szklanki mąki plus jeszcze trochę do posypania 2 łyżki oliwy Warzywa: 1 łyżka oliwy 150g mrożonych podgrzybków 1 brokuł podzielony na mniejsze różyczki 3 małe marchewki pokrojone w plasterki ½ szklanki mrożonego groszku Odrobina wegańskiej margaryny (ALSAN-bio) lub oliwy Piekarnik rozgrzej(...)gotuj 2-3 minuty. Odcedź kluski i przelej je zimną wodą. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć podgrzybki i duś 5 minut. Dodaj brokuły, marchewkę oraz groszek i pod przykryciem gotuj przez kolejne 5 minut. Warzywa oraz gnocchi przełóż do dwóch mniejszych lub jednego większego naczynia do zapiekania, na wierzchu rozłóż kilka cienkich plasterków
Roślinna - blog wegańskijuż złapie ładny złoty kolor dodajemy cukinie. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostke, dorzucamy na patelnie. Dusimy do miękkości. Jęśli płyn nam szybko wyparowuje to podczas duszenia co chwile dolewamy po odrobinie wody i mieszamy. Kiedy warzywa już są miękkie doprawiamy do smaku. Na samym końcu dodajemy śmietanę energicznie mieszając aby się idealnie rozprowadziła. Makaron wcześniej
Radość kipiąca uśmiechem.pęczka świeżej kolendry, * sól Rybę pokroić na kawałki ok. 2x2cm, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Marchwkę pokroić na 1-2 centymetrowe plastry, okrę lub fasolkę oczyścić; warzywa zblanszować we wrzątku z cukrem ok. 5-u minut. Odcedzić, pozostawić na sicie. Do niewielkiej miski włożyć kawałki ryby, posypać lekko solą, wsypać kurkumę i 1 łyżeczkę garam masala, wymieszać(...)marynowaniu ryby wlać pół filiżanki przegotowanej wody, tak, aby wypłukać pozostałe na ściankach miski przyprawy, wodę wlać na patelnię z rybą oraz sos rybny, chutney , listki mięty, przyprawę gado-gado i dusić ponownie 5 minut. Po tym czasie dodać blanszowane warzywa, mleczko kokosowe, znów dusić 5 minut. Curry przełożyć do miseczek, posypać dużą ilością grubo pokrojonej kolendry, od razu podawać
Kuchnia PrezydentowejSmaczny pasztet z warzyw z zupy z kaszą gryczną Dzisiaj mam dla was kolejny przepis z serii : Aby nic się w kuchni nie zmarnowało. :) Miały być kotleciki, ale jednak zdecydowałam się, żeby zrobić pasztet i nie musieć stać przy patelni. :) Dzisiaj zjadłam na śniadanko i muszę stwierdzić, że jest pyszny do tego dogryzałam sobie ogórka kiszonego. - Pyszności. Użyłam keksówkę
Mój pomysł nagram młodych ziemniaków łyżeczka posiekanego koperku Duszone warzywa: 5-6 zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta świeżo zmielonego pieprzu i soli Ziemniaki szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 30 minut. Najlepiej jeśli wybierzemy najmniejsze ziemniaki, wtedy gotowanie potrwa krócej. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z masłem. Pierś kurczaka(...)odrywam zdrewniałe końce, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Wrzucam na patelnię i smażę 2-3 minuty. Dodaję mrożony groszek i całość smażę jeszcze minutę. Ściągam z ognia i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Ugotowane ziemniaczki podaję z kilkoma plastrami piersi kurczaka i porcją duszonych warzyw. Całość dekoruję świeżymi ziołami i koperkiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapapryka i orzechy grają rolę główną. Efekt jest zwyczajnie pyszny! A jakie wszechstronne zastosowanie... Romesco sprawdzi się świetnie w hiszpańskich tapas, na swojskich kanapkach i wegańskich pieczonych warzywach. Włoska pasta zyska z nim nowy wymiar. I w ogóle ;) Składniki: 1 puszka krojonych pomidorów 1 czerwona papryka 1 duży ząbek czosnku garść orzechów włoskich 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka(...)Wykonanie: Czerwoną paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Pomidory odsączyć na sitku. Wszystkie składniki oprócz soli zmiksować blenderem. Spróbować i ewentualnie dodać soli do smaku. Można też dodać więcej oliwy. Podawać jako dip do pieczonych warzyw lub mięs, na tostach, lub dodatek do kanapek z serem czy wędliną
zadanie-gotowanieniego tysiące pomysłów, a i tak najczęściej znika zaraz po ściągnięciu z patelni ciepły i świeży. Pasuje do dań na słodko i ostro, na śniadanie, obiad lub kolację. Ostatnio narobiłem ich tyle, że zostały na drugi dzień. Zapakowałem chlebki w pojemnik, do tego trochę warzyw i drugie śniadanie w pracy gotowe. A już wkrótce na blogu moja propozycja jak można
PaleoLifechrząstki i błony, ale nie oczyszczamy mięsa z tłuszczu – to główny nawilżacz i nośnik smaku naszego pasztetu. Warzywa obieramy – marchewki i pietruszkę kroimy na pół, selera i cebulę na ćwiartki. Szykujemy garnek, w którym zmieszczą się wszystkie mięsa i jarzyny oraz dużą patelnię. Na patelni rozgrzewamy po 2-3 łyżki smalcu, powinien pokrywać patelnię cienką warstwą i na średnim ogniu(...)pozostały tłuszcz, a przesmażone mięso przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebule w ćwiartkach i rumienimy. Zdejmujemy je do garnka, a patelnię deglasujemy szklanką wody – zawartość patelni wlewamy do garnka. Dodajemy kolejne cztery szklanki wody (1 litr), wrzucamy do mięsa naszykowane wcześniej jarzyny, ziele angielskie, jałowiec, laur, pieprz w ziarnach. Garnek przykrywamy pokrywką i zawartość doprowadzamy
Karo in the Kitchenmiękkości wszystkich mięs i warzyw - ok 1,5 godziny (cielęcina powinna łatwo odchodzić od kości). W międzyczasie usuń nadmiar szumowiny, np. łyżką cedzakową lub zwykłą. Drugą połówkę cebuli pokrój drobno. Wątróbkę oczyść i umyj. Osusz ją lekko ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze kawałki. Olej i masło rozgrzej na dużej patelni i wrzuć cebulkę. Zeszklij ją na niedużym(...)Przemieszaj łopatką i wlej niewielką ilość ciepłej wody. Wrzuć usmażoną cebulkę. Wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką lub folią aluminiową. Na małym ogniu pod przykryciem duś do miękkości wątróbki (ok 10 minut), co jakiś czas mieszając. Gotową wątróbkę przełóż do dużej miski. Wrzuć tam też ugotowane mięso i warzywa. Pozostaw do ostudzenia. Przyprawy z rosołu wyrzuć. Zimne mięso, wątróbkę i warzywa zmiel
Anioszek w kuchnipor.Dodac listek laurowy i ziele angielskie.Przelozyc do garnka z gotujacymi sie warzywami calosc podsmazonej na masle botwinki i lyzke octu,zeby nasza botwinka nie stracila koloru.Gotowac do miekkosci 15-20 minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol. W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mielony pieprz Przygotowanie: Obieramy czosnek i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni lub garnka rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek i pokrojoną w plasterki paprykę chili. Smażymy, mieszając co jakiś czas. Po około 5 minutach dodajemy resztę pokrojonych warzyw (paprykę, cukinię i pieczarki). Gotujemy około 15 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką
Smakowity Blog Kulinarnywięc łososia, równocześnie smażąc go z delikatnym fenkułem. Czteroskładnikowe danie wyszło perfekcyjnie. Do tego stopnia, że za parę godzin musiałam dorobić kolejne porcje (w tym momencie doceniłam to, że patelnia jest duża ). Pomarańcza świetnie pasuje do kopru włoskiego – uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia(...)także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem). Gdy będzie gorąca, smażymy kawałki łososia i kopru włoskiego przez
Poezja smakuNaleśniki zapiekane z warzywami to świetny pomysł na obiad lub na kolację. Moim małym i dużym mięsożercom bardzo smakowały chociaż to tylko warzywa :) . Polecam Wam również zapiekane naleśniki na słodko, które już od dawna cieszą się dużą popularnością na blogu. Przepis na nie znajdziecie tutaj A jeśli macie ochotę na inne smaczne naleśniki na wytrawnie i na słodko(...)sól pieprz Dodatkowo 200 ml śmietany (dałam 18%) 100 g startego żółtego sera posiekany szczypiorek Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i chwilę smażyć. Następnie dodać por pokrojony w półplasterki, seler naciowy, i pokrojone pieczarki. Do warzyw wlać 3/4 szklanki bulionu warzywnego i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem
O kuchni z uczuciemDuże ziarna kaszy w połączeniu z mięsem i warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad. 150 g kaszy pęczak 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały kalafior (400 g) 1 pomidor ok 3 szklanek wody 1/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki masła klarowanego do smażenia(...)łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozpuścić masło klarowane i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać skrojony filet z kurczaka, przyprawić i lekko obsmażyć. Kaszę przepłukać w wodzie, a surowego kalafiora podzielić na drobne różyczki. Dodać do mięsa i zalać wodą, tak aby zakryła przynajmniej kaszę. Kalafior może
https:KKuchniaMniam