gniazd nasiennych ) 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 g pieczarek 2 jajka sól, pieprz, słodka papryka do smaku natka pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej(...)szklanka mleka jarzynka do smaku 100 ml śmietany 30 % 1/4 szklanka wody 1 łyżka mąki pszennej dodatkowo ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy. Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, solimy i odkładamy aż puści skoi. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, przyprawy, jajka, natka pietruszki, maka ziemniaczana, bułka tarta i wyciśniętą z płynów cukinię. Masę
Kulinarne Fantazje Mariolicukier waniliowy 1 łyżka budyniu waniliowego Krem budyniowy: 40 gr budyniu waniliowego w proszku 400 ml mleka cukier waniliowy 8 dkg cukru kryształu 25 dkg masła Dodatkowo: 5 dkg tartej gorzkiej czekolady Ciasto Fale Dunaju Jak zrobić ciasto Fale Dunaju. Przygotowanie ciasta ucieranego z jabłkami. Do miski włożyć miękką margarynę, cukier puder oraz cukier waniliowy. Ucierać przez kilka minut(...)minuty, bądź do momentu w którym nie ma już w masie grudek. Złożenie ciasta Fale Dunaju. Zimne ciasto z jabłkami dokładnie pokryć kremem budyniowym, który po wierzchu posypać tartą gorzką czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Ciasto Fale Dunaju Warto wiedzieć robiąc Fale Dunaju. Ciasto piekłam w metalowej blasze o wymiarach 32 na 24 centymetra. Waga
MeCooksPasztet z cukinii i mięsa mielonego – przepis Składniki: – 0,5kg mięsa mielonego z łopatki – 1kg cukinii – 4 jaja kurze – 1 duża cebula – bułka tarta – olej – 2 ząbki czosnku – przyprawy: pieprz, sól, gałka muszkatołowa, papryka słodka i ostra 1. Zetrzyj cukinie na tarce, dodaj przyprawy (sól i pieprz) oraz pozostaw(...)wody i połącz z mięsem. Dokładnie wymieszaj dodając 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego. 3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, posyp dno bułką tartą i przełóż farsz, dokładnie go dociskając do brytfanki. Wierzchnią część pasztetu posyp niewielką ilością bułki tartej, dzięki czemu po upieczeniu zyska on chrupiącą skórkę. Piecz przez godzinę
Kuchennyviral.plnaszego zamieszkania powinniśmy jeść dużo ryb. Filet ze szczupaka usmażony w panierce zachwyci smakiem i małych i dużych Co potrzeba: Filety ze szczupaka bez skóry, 1 jajko, Bułka tarta, Mąka pszenna, sól, Pieprz, Olej rzepakowy Wykonanie: Do osobnych misek dajemy jajko, mąkę i bułkę tartą. Filety ze szczupaka płuczemy, osączamy z wody, kroimy na kawałki(...)które nam odpowiadają wielkością, posypujemy solą i pieprzem z jednej strony, panierujemy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Przy większej ilości fileta będziecie potrzebowali więcej jajek. Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Oleju powinno być na patelni sporo, żeby ryba się dobrze smażyła, a nie przypalała. Rybę smażymy na rumiano najpierw z jednej
Bułka z Chlebemzrobić pizzę na spodzie z cukinii? Aby przygotować pizzę na spodzie z cukinii, należy startą na tarce i odciśniętą z wody cukinię wymieszać z jajkiem, mąką ziemniaczaną i bułką tartą. Następnie uformowany spód podpiekamy w piekarniku, po czym wykładamy ulubione dodatki i ponownie pieczemy. Pizza z cukinii – przepis krok po kroku Pizza na spodzie z cukinii(...)Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia/gotowania: 25 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 500 g cukinii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki soli Kilka propozycji dodatków na wierzch pizzy: Sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, ogórek kiszony, cebula Sos pomidorowy, ser żółty, świeże pomidory, ser feta, rukola Sos pomidorowy, ser żółty, pieczarki, cebula
Via GustoSkładniki: Plastry schabu 8 sztuk (ok 900g) Marchew 1 średnia 100g Cukinia 250g Ser tarty mozarella 150g Sól Pieprz + panierka: mąka pszenna, jajko, bułka tarta Przygotowanie: Plastry schabu cienko rozbić, doprawić z każdej strony solą oraz pieprzem. Cukinię i marchew zetrzeć na na tarce. Cukinię odstawić na kilka minut i odcisnąć nadmiar wody. Na każdy(...)zaczynając od boków, a następnie zrolować mięso. Dodatkowo dla bardziej wyrazistego smaku do środka można dodać podsmażoną cebulkę, czosnek lub suszone pomidory. Roladki obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z 4 stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy Polub
Kulinarne przygodyKOTLETY Z KALAFIORA Kotlety z kalafiora – składniki: 1 kalafior (1-1,2 kg) 2 jajka 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki jasnej mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki natki pietruszki Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Kotlety z kalafiora(...)dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dymkę ze szczypiorkiem oczywiście bardzo drobno siekamy, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Mieszamy dokładnie aż wszystkie składniki się połączą. Na osobnym talerzu przygotowujemy bułkę tartą do obtaczania kotletów. Formujemy w dłoni niewielkie kotlety i obtaczamy w bułce. Smażymy na oleju na niezbyt dużym palniku przez 4-7 minut na każdą stronę, aż będą rumiane
Marder&Marder ManufactureSkładniki: (szklanka 250 ml) Cukinia 600 g ( u mnie 3 małe) Jajka 2 Bułka tarta szklanka ( u mnie zwykła wymieszana z panierką panko) Ser twardy 1/2 szklanki ( u mnie parmezan) Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/3 łyżeczki Czosnek granulowany lub sproszkowany łyżeczka Olej w sprayu Przygotowanie: Cukinię umyć, odciąć końcówki. Małe cukinie przekroić wzdłuż(...)części, następnie na pół i na słupki. ( zobacz film poniżej). Przygotować trzy miseczki. Do jednej wsypać, mąką do drugiej rozmącone jajko, a w trzeciej wymieszać bułkę tartą z parmezanem i przyprawami. Cukinie obtoczyć w mące, jajku i na końcu w panierce z bułki tartej. Przed samym pieczeniem frytki spryskać olejem w sprayu. Frytki upiekłam we frytkownicy
Kulinarne przygodyokoło 500g kotletów z filetu indyka sól, pieprz ziołowy czerwona mielona papryka czosnek mielony tymianek suszony skórka starta z 1 małej cytryny tłuszcz do smażenia Panierka: 2 jajka bułka tarta lub Panko Przepis na kotlety panierowane z indyka Krok 1. Plastry z indyka rozbić delikatne tłuczkiem. Następnie oprószyć z każdej strony odrobiną soli, natrzeć pieprzem ziołowym, czerwoną papryką(...)tymiankiem, skórką startą z cytryny i mielonym czosnkiem. Do głębokiego talerza wbić jajka i roztrzepać je widelcem. Na duży talerz wsypać bułkę tartą lub panierkę Panko. Krok 2. Na dużej patelni rozgrzać około 2 łyżki tłuszczu do smażenia. Filety z indyka panierować w roztrzepanych jajkach, a następnie w bułce tartej. Gotowe filety kłaść porcjami na rozgrzany tłuszcz
Moja Książka KucharskaJednak barwa przywiedzie już pierwiastek nowej, świeższej pory roku. Smakujcie! Składniki 500 g -600 g marchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę(...)piecz przez ok. 40 min. Upieczoną marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniastaram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej w smaku rukoli. Zamiast ciężkiej śmietany dodałam pokruszoną fetę i tarty parmezan dla apetyczniejszego zagęszczenia potrawy. Spróbujcie! Lub też wykorzystajcie przepis na swój sposób! Składniki na 5-6 porcji bulion: mała kostka na zupę, 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki(...)duża i 1 mała puszka zielonego groszku razem z zalewą 2 garście świeżej rukoli 2 łyżeczki zielonego pesto (użyłam gotowego) 50 g pokruszonej fety greckiej 4 – 5 łyżek tartego parmezanu 80 g serka topionego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku Wykonanie W garnku gotujemy bulion w 1 litrze wody. W mikserze/blenderze umieszczamy groszek wraz z zalewą oraz rukolę. Całość
Raj dla Podniebieniamenu. Jeśli lubicie te smaki i aromaty – próbujcie! Jest bardzo proste w przygotowaniu! A jak zrobić takie ciasto orzechowo – imbirowe? Składniki 200 g orzechów włoskich 1/4 szklanki tartego imbiru skórka otarta z 1/3 cytryny skórka otarta z 1/3 pomarańczy 4 małe jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kardamonu szczypta cynamonu krem(...)wierzch posiekane orzechy włoskie / maliny / posiekane pistacje / kawałki białej czekolady Wykonanie Orzechy mielimy. Żółtka oddzielamy od białek. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cynamon, kardamon, tarty imbir, skórki cytrusowe. Miksujemy. Gdy masa będzie pulchna i gładka, powoli dodajemy mielone orzechy. Miksujemy na wolnych obrotach. Na sam koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Białka ubijamy
Raj dla Podniebieniawielkości – 4 łyżki masła – 2 łyżki oliwy z oliwek – przyprawy: 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki kolendry – 3 łyżki tartego parmezanu – 3-4 łyżki koziego miękkiego sera – do podania: wieżo mielony pieprz, parmezan tarty lub w płatkach Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Bataty obierz(...)szerokości 4-5 mm. W naczyniu do zapiekania ułóż plastry tak, aby zachodziły na siebie i wypełniły całą przestrzeń. Rozpuść masło. Dodaj do niego oliwę, wszystkie przyprawy oraz tarty parmezan. Wymieszaj całość i przełóż na bataty, po czym rozsmaruj masło na całej powierzchni. Bataty wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20-25 minut, aż staną się miękkie
nietylkopasta.pl