tarta - 42848 przepisów (strona:323/2857)

Kotleciki z ciecierzycy 180

ząbki czosnku olej do smażenia 5 łyżek mąki owsianej papryka słodka mielona do smaku oregano suszone według uznania bazylia suszona według uznania sól himalajska do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania zioła prowansalskie według uznania olej do smażenia świeży koperek do dekoracji Wykonanie pysznych kotlecików: 1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości(...)zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy łyżką. 3. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, układamy na talerzu wstawiamy do lodówki do stężenia. Wyjdzie nam około 16 sztuk

Izabelawkuchni
Sałatka wiosenna z jajkami 399

sałaty/miksu sałat 3-4 jajka 3 krótkie ogórki (gruntowe) 5 rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos: 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 łyżeczki chrzanu tartego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy. Ogórki obieramy ze skóry

Kuchnia MagdaLeny
Jak długo pasteryzować buraczki w słoiku? 174

kopiasta porcja tartych buraczków. Jednakże przygotowywanie ich za każdym razem na nowo byłoby zbędnym wysiłkiem i przede wszystkim stratą tak cennego przecież czasu. Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie tartych buraczków w słoikach ze sporym zapasem. Dzięki temu w jeden wieczór zyskamy wiele porcji tego warzywa, którego może wtedy nam wystarczyć nawet na cały rok! Buraczki są niezwykle zdrowe, gdyż(...)oprócz błonnika zawierają w sobie witaminy B, C, A, E, K, kwas foliowy, żelazo oraz przeciwutleniacze. Zdecydowanie więc warto po nie sięgać, szczególnie w okresie zimowym. Tarte pasteryzowane buraczki Pasteryzowanie jest z całą pewnością najlepszym sposobem na przetworzenie buraczków. Przygotowane w ten sposób słoiki pełne pyszności mogą czekać w naszej piwnicy na swoją kolej przez długi czas. Podczas podawania

sierotka maRysia w kuchni
Wieprzowo-wołowy klops z jajkiem i groszkiem 126

mięsa mielonego z indyka, 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. puszka groszku konserwowego (do farszu używamy około połowy puszki) dodatkowo: 4- 5 ugotowanych jaj W zależności jaką macie długą blachę. Możecie najpierw na sucho sprawdzić ile wam wejdzie. Dacie 4 na krótszą będzie wyższa pieczeń. bułka tarta i olej do natłuszczenia blaszki(...)gotujemy na twardo i obieramy i odcinamy końcówki – tylko czubki. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Można dorzucić posiekane końcówki jajek Smarujemy blaszkę olejem (ja spryskuje ) obsypujemy bułka tartą. Wykładamy na dno około połowy farszu. Następnie wzdłuż po środku układamy jajka by stykały się ze sobą. Nakładamy na to resztę farszu, by zakrył nam jajka. Wykładamy

Latosiowydom
Babeczki sero - mak 166

cukru pudru - 2 jajka - 1 białko - 2 łyżki bułki tartej masa serowa - 1 kg białego sera ( dwukrotnie zmielonego) - 1 szklanka cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść rodzynek Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem, żółtkami i bułką tartą. Następnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek(...)gotowy możemy przygotować masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy zmielony ser, rodzynki oraz ubitą pianę z białek. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę foremek wypełniamy masą serową a na nią masę makową. Tak wypełniamy foremki aż do skończenia składników. Babeczki pieczemy w 180 C przez około 55 minut. Przestudzone babeczki

Zainspirowana w kuchni
KLOPS Z JAJKIEM 149

indyka 3-4 łyżki bułki tartej 4 jajka ugotowane na twardo 2 jajka surowe 2 łyżki musztardy  2 ząbki czosnku cebula  pęczek natki pietruszki majeranek sól,pieprz 20 dag wędzonego boczku Jajka ugotować na twardo,ostudzić i obrać ze skorupki. Mięso mielone połączyć z dwoma surowymi jajkami,bułką tartą,podsmażoną cebulką,czosnkiem,musztardą i przyprawić(...)smaku wg uznania. Foremkę keksową nasmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Do foremki wyłożyć połowę masy mięsnej. Następnie ułożyć na niej całe jajka i przykryć pozostałą częścią masy mięsnej. Uformować pieczeń,posmarować olejem i obłożyć plasterkami boczku. Tak przygotowanego klopsa włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 1 godzinę. Ostudzić,włożyć na parę godzin do lodówki

Niespełnione zdolności kulinarne
Pieczeń rzymska, klops 176

ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej bułka do wysypania foremki i tłuszcz do wysmarowania sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, papryka ostra do smaku. 2 jajka na twardo (opcjonlanie) Wykonanie Mięso jeśli trzeba oczyszczamy i mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Do mięsa dodajemy cebulę, posiekaną natkę, mąkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy(...)smaku przyprawami. Wyrabiamy porządnie całą masę. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy mięso do foremki i dobrze uciaskamy. Jeśli chcemy dodać jajka, to wykładamy połowę masy, wkładamy jajka i na jajka wykładamy pozostałą masę. Klopsa pieczemy w 180 stopniach ok 1h. Pierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 min dopiekamy, do ładnego

Mieszam w Garnku
Schabowe Leśniczego 187

sera żółtego ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki ·        Bułka tarta do panierki ·        Sól ·        Pieprz(...)Olej do smażenia Wykonanie: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Przygotowujemy 3 naczynia, w jedno wsypujemy bułkę tartą wymieszaną z startym na tarce o dużych oczach serem, w drugie naczynie wsypujemy mąkę pszenną a w trzecim roztrzepujemy widelcem jajka. 3.   Panierujemy mięso w mące, w jajku i bułce tartej

Kulinarna Chwila
Pizza bez drożdży 172

posmarować odrobiną oleju, wtedy pizza będzie bardziej chrupiąca od spodu). Na cieście rozsmarowujemy ketchup/sos pomidorowy i posypujemy ziołami  prowansalskimi. Układamy składniki: plasterki salami, pieczarki, cebulę i całość posypujemy tartym żółtym serem.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka tatrzańska wersja lekko odchudzona 160

jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane, wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę

moj przepis na
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 167

rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki cukru pudru Budyń jaglany: 1 szklanka kaszy jaglanej (nieugotowanej) 2 i 1/4 szklanki mleka ryżowego lub innego

moj przepis na
Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii 167

sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka. ps. ciasto zaniosłam do przedszkola

moj przepis na
KURCZAK Z KUKURYDZĄ W SOSIE JOGURTOWYM 124

sól, pieprz, mielona kolendra, słodka i ostra papryka do podania: makaron krótki, np. penne, świderki, muszelki, kolanka, świeże posiekane zioła, np. natka, bazylia, kolendra, rzeżucha oraz – opcja – tarty ser, np. parmezan PRZYGOTOWANIE: Na 7 łyżkach oliwy podsmażam posiekane czosnek, cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodaję obraną i posiekaną na półksiężyce marchewkę. Gdy marchewka będzie(...)połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Kurczaka z kukurydzą i papryką w sosie jogurtowym podaję najczęściej z makaronem lub ryżem z dodatkiem świeżych, posiekanych ziół i tartego sera. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Budyń z jabłek z czekoladą 138

cytryny 6 łyżek cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 300 ml kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu 1 łyżka tartej czekolady kilka plasterków nie obranego jabłka do dekoracji Obrane jabłka pokroić w kostkę. Wsypać do rondelka, wlać 150 ml wody, dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Chwilę gotować , jabłka lekko(...)wsypać połamaną czekoladę i rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko wystudzić, polać jabłka i schłodzić. Resztę kremówki ubić z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną udekorować wierzch deseru. Posypać tartą czekoladą i włożyć po kilka plasterków jabłek. Jeszcze na chwilę do lodówki i gotowe. Smacznego:) Artykuł Budyń z jabłek z czekoladą pochodzi z serwisu

gotuj ze mną