tarta - 42848 przepisów (strona:320/2857)

Paluchy drobiowe z pieczarkami 192

kilka prostych modyfikacji, by danie stało się bardziej oryginalne i przyciągneło uwagę gości oraz domowników. Po pierwsze zamieniamy mięso wieprzowe na drobiowe, po drugie do mięsa dodajemy pieczarki, po trzecie nadajemy kotletom kształt paluchów i na końcu panierujemy je w płatkach kukurydzianych zamiast bułki tartej. Prawda, że proste? A efekt końcowy zaskakująco smaczny... Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)indyka 300 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/3 szklanki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosou sojowego 2 szklanki płatków kukurydzianych olej do smażenia Wykonanie: Cebulę oraz pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i wrzucamy cebulę oraz pieczarki.  Chwilę podsmażamy, a następnie

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki cukiniowe z tymiankiem 87

nawet takie, które zwykle nie jest jedzone przez nasze dzieci. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne placuszki cukiniowe z tymiankiem. Ja dodałam do nich tym razem także tarty ser grana padano. Wyszły naprawdę super! Możemy zajadać je solo albo w towarzystwie jogurtu naturalnego, czy domowego sosu czosnkowego, albo koperkowego. Polecam dla małych i dla dużych Placuszki(...)sztuk): 150g mąki (ja użyłam pół na pół owsianą i orkiszową), 1 duża cukinia, około 450g, 2 jajka, 50ml mleka lub napoju roślinnego, 2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki tartego sera grana padano (opcjonalnie), szczypta soli i pieprzu, olej rzepakowy, około 1 łyżka (do smażenia placuszków). Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam cukinię, odkrawam końce i ścieram warzywo

Natka Pietruszki
Austria - Buraczane knedle z Tyrolu (Rohnenknödel) 135

najbardziej na północ wysunięta część Włoch, w której blisko 3 na 4 mieszkańców na co dzień posługuje się językiem niemieckim. Składniki (2 porcje, 6-7 knedli): - 120 g bułki tartej (my zrobiliśmy własną) - pół małej cebuli - 1 łyżka oleju - 175 g ugotowanych buraków  - 2 łyżki mąki z ciecierzycy - 2 łyżki mąki  - 1 łyżka płatków drożdżowych(...)nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze )  - pokruszone orzechy włoskie Przygotowanie: 1) Przygotowujemy bułkę tartą, gotujemy, studzimy i obieramy buraki.  2) Na rozgrzanym oleju szklimy drobno posiekaną cebulkę. 3) Do miski przesypujemy bułkę tartą i dodajemy zeszkloną cebulkę. Buraki miksujemy blenderem

Roślinożerni urlopowicze
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe 117

około 4 minut od wypłynięcia. Najlepiej pod koniec tego czasu wyciągnąć jednego kluska, przepołowić widelcem i sprawdzić czy środek jest ugotowany. Jeśli tak, wyciągnąć resztę na talerz. Przygotować bułkę tartą: Na patelnię wsypać dwie łyżki bułki tartej. Kiedy się zacznie rumienić włożyć dwie łyżki masła. Smażyć wszystko, aż masło zacznie się pienić, a bułka nabierze złotego koloru(...)należy uważać, aby nie przypalić bułki). Gorące kluski kładzione z serem i dynią, czyli dyniowe leniwe wyłożyć na talerze, polać bułką tartą i posypać cukrem. Czytaj więcej: Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe The post Kładzione kluseczki serowo-dyniowe, czyli dyniowe leniwe appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Kotlety ruskie / Polish Potato and Cheese Patties 123

ziemniaki : Przepis na kotlety ruskie, składniki: na 10-15 kotlecików: od 600 do 900 g ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu, 1-2 cebule, jajko, opcjonalnie 1-3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, do smaku na panierkę: ok. szklanki bułki tartej jajko Przepis na kotlety ruskie, przygotowanie: Ciepłe ziemniaki ugnieść na puree. Po wystudzeniu ugnieść z twarogiem i posiekaną(...)zeszkloną na tłuszczu cebulą. Dobrze doprawić (nie żałując pieprzu). Dodać jajko i ewentualnie trochę bułki tartej.  Z masy formować małe, płaskie kotleciki. Zanurzać w roztrzepanym jajku, panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Polish Potato and Cheese Patties

Lekcje w kuchni
Kremowa zupa kalafiorowa z ziemniakami 125

ziemniaków 2 cebulki szalotki 1 litr bulionu jarzynowego 50 ml śmietanki 30 % 2 łyżki masła sól i mielony pieprz DODATKOWO OPCJONALNIE natka pietruszki posiekany szczypiorek lub cebulka dymka tarty parmezan chrupiące grzanki Sposób przygotowania: Cebulkę szalotkę poszatkuj drobno i zeszklij na maśle w garnku. Po chwili dodaj kalafiora podzielonego na drobne różyczki i ziemniaki pokrojone w talarki. Podsmaż(...)zupę zmiksuj na gładki krem. Zakłóć śmietanką 30 % i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwagi: Zupę po rozlaniu do głębokich talerzy możesz udekorować świeżym szczypiorkiem, koperkiem, tartym parmezanem i grzankami. Instagram Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto Facebook Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kremowa zupa kalafiorowa

ProstePesto.pl
Frytki z cukinii + film 138

można serwować jako samodzielny posiłek podany z różnymi sosami lub dodatek do drugiego dania.     składniki na 3 porcje 2 średnie cukinie 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta do panierowania 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Z umytej cukinii odcinamy końce, następnie cukinię przekrawamy(...)kroimy na frytki. W głębokim talerzu umieszczamy jajko, dodajemy mleko, sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czerwoną paprykę oraz czosnek, wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Na płaskim talerz wsypujemy bułkę tartą. Cukinię maczamy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Frytki układamy na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak przygotowane frytki z cukinii pieczemy

Smakowite Dania
Schabowe z pieczarkami i serem 168

schabem w roli głównej. Danie dość ciężkie, syte ale od czas do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę przyjemności :) Składniki: schab bez kości  Do smażenia: mąka jajo bułka tarta smalec/olej sól i pieprz Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g pieczarek (lub grzybów, mrożonych lub świeżych) 2 cebule pieprz, sól masło/olej Dodatkowo: ser żółty Przygotowanie: Przygotować farsz: pieczarki oczyścić(...)koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem.  Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Plastry mięsa rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, panierować: mąka, jajko, bułka tarta. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoto z obu stron. Na usmażone kotlety rozłożyć podsmażone pieczarki z cebulką, posypać tartym serem żółtym lub położyć plasterki żółtego sera

Kocham..lubię..gotuję..
Pasztet warzywny 104

Czas gotowania 1 godz Składniki 1 średnia cukinia, około 2 szklanek (może być dynia) 2 średnie marchewki 1 cebula 20 dag sera żółtego 1,5 szklanki bułki tartej 3-4 łyżki natki pietruszki 4 jajka 0,5 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Instrukcje Cukinię dokładnie myjemy i jeśli jest młoda ścieramy całą na tarce o dużych oczkach, z dużej(...)się nasion. Marchewkę i ser ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy, aż ładnie się zrumieni. Cukinię, marchew, ser, cebulę i pietruszkę dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ja użyłam keksówki o wymiarach

To co lubię - gotuję i polecam
Knedle ze śliwkami 94

odrobiną powideł śliwkowych. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Knedle ze śliwkami Składniki 500 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 50 g mąki ziemniaczanej 250 g mąki pszennej brązowy cukier bułka tarta Instrukcje Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gorące przeciskamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia. Do ziemniaków dodajemy mąki, jajka i szybko zagniatamy ciasto, jeśli zbyt mocno się klei(...)możemy dodać jeszcze odrobinę mąki. Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek, do każdej śliwki wsypujemy szczyptę cukru, zamykamy i obtaczamy w bułce tartej. Z ciasta formujemy wałek średnicy 5 cm i kroimy na cienkie plasterki, rozpłaszczamy i na każdym umieszczamy śliwkę, zaklejamy szczelnie ciastem i formujemy zgrabne kuleczki. Jeśli kleją się do rąk możemy dłonie oprószyć mąką. Knedle wrzucamy

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy 106

duże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka bułki tartej 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). 100 g około ¾ szklanki soczewicy na 1,5 szklanki wody. Marchewkę obieramy(...)Całość smażymy około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy ugotowaną soczewicę i odparowujemy nadmiar wody. Masę studzimy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką, dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę

To co lubię - gotuję i polecam
Pasztet z pieczarkami 110

Drukuj Pasztet z pieczarkami Składniki 1 kg pieczarek (muszą być świeże i białe) 1 duża cebula 8 jajek ugotowanych na twardo 10 dag żółtego sera (ostrego) 4 łyżki bułki tartej 2 całe jajka surowe 1 duża łyżka masła 4 łyżki oleju sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki łyżka posiekanego koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy(...)drobną kostkę i smażymy na oleju do miękkości. Cebulę odrobinę solimy wtedy szybciej mięknie. Ser ścieramy na tarce W misce mieszamy pokrojone jajka, przesmażone zimne pieczarki, cebulę, bułkę tartą, ser oraz surowe jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy zieleninę i całość dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 25 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą

To co lubię - gotuję i polecam
Torcik porzeczkowy babci Mirki 105

beztroski między warstwami porzeczkowego torciku :) Torcik porzeczkowy Potrzebujesz: Spód 250g mąki 100g cukru 2 żółtka 120g masła skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie 50g płatków migdałów 1 łyżka bułki tartej 400g czerwonych porzeczek 2 białka jaj 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Spód 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 2. Uformuj(...)formę do ciasta. 4. Nakłuj ciasto obficie widelcem i piecz 20min. w 180*C. Nadzienie 1. Porzeczki umyj i oberwij owoce z gałązek. 2. Migały wymieszaj z bułką tartą. 3. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną - zmiksuj na lśniącą masę. 4. Do ubitej piany wmieszaj delikatnie porzeczki. 5. Na upieczony spód

Kuchnia w Słońcu Skąpana
FASOLKA SZPARAGOWA NA DWA SPOSOBY + FILMIK 118

SKŁADNIKI :  1 - 1/2 kg fasolki szparagowej ( dowolnej )  około 150 g masła  2 ząbki czosnku  sól do smaku  1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanka bułki tartej(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwilkę podsmażamy. Następnie zakręcamy gaz i dodajemy natkę pietruszki, mieszamy. Sosem polewamy fasolkę i podajemy.  SPOSÓB 2 - na patelnię wsypujemy bułkę tartą, chwilkę ją podgrzewamy aby była twarda. Następnie dodajemy masło i mieszamy aż składniki się połączą, bułką tartą polewamy fasolę i od razu podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli