tarta - 42848 przepisów (strona:311/2857)

Frikadelle z dorsza z pieczarkami 206

kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny cebulę(...)zmielić w maszynce do miesa lub posiekać nożem. Wymieszać z poduszonymi pieczarkami. Dodać jajko, posiekane kapary, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić , najlepiej ręką formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z serem, łososiem i warzywami 132

alternatywa dla pizzy, wspaniała na obiad lub ciepłą kolację. Różnorodność smaku jest wręcz nieograniczona...polecam również dla Wegetarian  Tartę z cukinią i pomidorami   i  Mini tarty z kurkami . Składniki na ciasto: 150 g mąki 1 jajko 85 g schłodzonego masła 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 150 g  wędzonego łososia  250 g mozzarelli(...)fioletowej natka kolendry lub pietruszki Sposób przygotowania: Z  wymienionych składników wyrobić ciasto, zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Foremkę do tarty posmarować masłem lub olejem. Ciasto rozwałkować i za pomoca wałka przenieść do formy. Ułożyć odpowiednio, a następnie przejechać wałkiem po formie z ułożonym ciastem, aby odpadła nadmierna jego ilość

Gosia gotuje
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 321

przygotowanie śliwek. Po umyciu każdą z nich należy przekroić na połowę i wyjąć pestkę. Po schłodzeniu ciasta wyjmujemy je i rozwałkowujemy. Blachę to pieczenia lub formę to tarty smarujemy masłem. Wykładamy ciasto na formę i widelcem nakłuwamy delikatnie spód. Bezpośrednio na ciasto wykładamy przygotowane wcześniej śliwki, zasypujemy je brązowym cukrem i (opcjonalnie) odrobiną cynamonu. Przygotowane ciasto odkładamy

PastelFood
STRAWBERRY FIELDS FOREVER 166

Teraz z radością i uśmiechem odkroję sobie największy kawałek i będę celebrować to najsmaczniejsze zwycięstwo!  A Wy jak sobie z nimi dajecie radę? Jakie macie sposoby?  TARTA TRUSKAWKOWA STRAWBERRY FIELDS FOREVE R** SKŁADNIKI Na kruche ciasto 300 g mąki (użyłam krupczatki) 150 g masła 100 g drobnego cukru 1 jajko Na krem   250 g serka(...)formy na tartę, ja użyłam podłużnej (można ją zastąpić dużą keksówką). Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, aż ładnie zbrązowieje. Wyjąć i wystudzić.  Gotowy krem rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ozdobić listkami mięty. Schłodzać w lodówce przez kilka godzin.  I jeść - cudownie poprawia nastrój! Dzięki użyciu mąki krupczatki tarta jest

KUCHARNIA
Prosta droga do szczęścia. Z płatkami brzoskwiń. 166

końcówką lata, cudownie ciepłym kolorem brzoskwiń, chrupiącym spodem z ciasta, a przede wszystkim by jak najszybciej zapomnieć o tej pokonanej górze. Niech zostanie daleko w tyle.  BRZOSKWINIOWE MINI-TARTY NA CIEŚCIE FRANCUSKIM /6 sztuk/ 1 opakowanie gotowe ciasta francuskiego 3-4 brzoskwinie (użyłam świeżych, można też użyć z puszki) cukier puder do posypania kilka malin (opcjonalnie) ulubione(...)przez ok. 10-15 minut, aż spody ładnie się zrumienia, a brzoskwinie lekko podpieką.  Po wyjęciu z piekarnika ponownie posypać cukrem pudrem. Można ozdobić malinami. Na jeszcze ciepłe tart nakładać gałkę ulubionych lodów. Jeść na ciepło. Smacznego

KUCHARNIA
Najlepsza tarta malinowo-migdałowa 141

aromat migdałów w połączeniu z kwaskowatym smakiem malin na ciepłym kruchym spodzie sprawia, że tarta znika w mgnieniu oka. Nigdy jeszcze nie przetrwała do następnego dnia...   Tarta malinowo-migdałowa Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 2 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego szczypta soli Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki(...)około godzinę. Formę na tartę o średnicy 24cm posmarować masłem, ciasto rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi formy. Piec 15 minut w 180stopniach. Ostudzić. Krem migdałowy: 200g migdałów 100g masła 100g cukru pudru 50ml likieru baileys 1 jajo Wierzch: 200g malin 50g płatków migdałowych Migdały rozetrzeć na proszek (można również kupić migdały mielone, ja jednak zawsze wolę dokładnie wiedzieć

Zapiski Młodej Żony
TARTA CEBULOWA 263

przetestowania cebuli jako głównej bohaterki. Ma wiele zalet. Nie tylko jako danie ciepłe, na zimno będzie świetną przekąską imprezową. * fragment pochodzi z wiersza Wisławy Szymborskiej pt.: "Cebula". TARTA CEBULOWA /własny;/ ciasto kruche: 1/2 kostki masła 2 żółtka 2 szklanki mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki soli nadzienie : 6 średnich białych cebul 4 jajka 1/2 szklanki śmietanki(...)minut do lodówki. Cebulę kroję w półtalarki. Jajka roztrzepuję ze śmietanką, mąką ziemniaczaną i doprawiam. Odstawiam na chwilę, by zająć się ciastem. Ciasto wałkuję na wzór formy do tarty, ale tak, by była około 2-3 cm większa średnica. Wylepiam ciastem natłuszczoną formę, nakłuwam widelcem i obciążam fasolą lub kulkami ceramicznymi, wysypanymi na folię aluminiową. Podpiekam przez

W kuchni Karmel-itki
Tarta z gruszkami z ciasta francuskiego 191

wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na masę twarogową. Cynamon mieszamy z cukrem waniliowym i brązowym, posypujemy tartę. Boki tarty delikatnie wyginamy do środka. 4. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 25-30 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) * z drugiej połowy ciasta przygotowałam tartę jabłkową . Przepis bierze udział

My Culinary Art
Tarta Tatin 159

patelni lub w rondelku z teflonową powłoką karmelizujemy na złoty kolor cukier z wodą. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Karmel przelewamy do formy na tartę i posypujemy delikatnie cynamonem.  Jabłka myjemy, obieramy, tniemy każde na 4 części i wydłubujemy gniazda nasienne. Następnie jabłka kroimy na cieniutkie plasterki i delikatnie układamy w okręgi na gorącym karmelu(...)góry nogami. Następnie zdejmujemy formę i pozwalamy ciastu delikatnie ostygnąć. Z bijącym sercem odwracałam formę, mając cały czas wrażenie że efekt moich starań wyląduje na podłodze. Ale udało się :) Tarta wylądowała dokładnie tam, gdzie powinna, czyli na paterze.Wyszła smaczna i niezwykle aromatyczna. Polecam wypróbowanie tego przepisu wszystkim fanom ciast z jabłkami

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta z jabłkami 139

Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser.  A że sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;) Tarta z jabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru(...)Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką wody. Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).  Formę na tartę mocno natłuścić, posypać bułką tartą i wyłożyć ją ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;)  Ciasto we formie posmarować dżemem i na nim układać kawałki jabłek

Lawendowe Niebo
Tarta jagodowa z kremem muślinowym 155

fantastycznym waniliowym kremem, zwanym również kremem muślinowym. Skuście się bo na prawdę warto wykorzystać jagody dopóki jeszcze są! A może szykuje się u Was jakieś przyjęcie?  Ta tarta będzie się nadawała idealnie! Zapraszam!" Składniki: Krem muślinowy: 400 ml mleka 5 żółtek 5 łyżek cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemnaczanej łyżka masła Kruche ciasto: 2 szklanki mąki(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy  na tartę- spód nakłuwamy i   pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C około 12 minut  W tym czasie przygotowujemy krem: Do rondelka wlewamy mleko (bez 2 łyżek), wrzucamy masło

Słodkie Przyjemności
Tarta wiśniowo-malinowa 161

ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę wiśniową Do małego rondelka(...)garnka z zimną wodą :)) Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki.  Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około 3-4 godziny - ja zostawiłam na całą noc. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Rustykalna tarta gruszkowo-brzoskwiniowa 142

Twoje ulubione owoce. Brzmi super, prawda? I właśnie tak smakuje! Choć jestem zwolenniczką jajecznych ciast, to trzyma poziom. W dzisiejszym wykonaniu - gruszki i brzoskwinie. Co sądzicie? Zapraszam na rustykalną tartę z gruszkami i brzoskwiniami." Składniki : kostka masła 6 łyżeczek cukru 3,5 szklanki mąki 4 łyżki wody 3 gruszki 2 duże brzoskwinie jajko+cukier do posypania Sposób przygotowania: Do wysokiej(...)całość zalewamy wodą i szybko ugniatamy - możemy to zrobić za pomocą malaksera lyb ręcznego miksera. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, a następnie przekładamy je do formy od tarty albo tortownicy. Na środek ciasta wykładamy umyte, obrane i pokrojone na cienkie plasterki owoce - gruszki i brzoskwinie. Boki ciasta zawijamy tak, aby pozostawić otwarty środek. Ciasto smarujemy roztrzepanym

Słodkie Przyjemności
Tarta orange curd 142

jajka, całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180`C przez 20 minut. Orange curd Do wysokiego rondelka wrzucić masło, gdy się rozpuści dolać sok pomarańczowo-mandarynkowy, cukier puder(...)Ostudzić co jakiś czas mieszając. Na ostudzony kruchy blat wylewamy orange curd i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Pomarańczki obieramy i kroimy na cienkie plasterki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Podajemy z kleksem śmietanki albo lodami śmietankowymi. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Tarta ptysiowa z kremem patissiere 250

zajmie. Ale uwierzcie mi, że na prawdę warta jest pracy i grzechu! Bo gdy będzie gotowa, spokojnie możecie wygodnie usiąść i rozkoszować się smakiem. Dziś zapraszam Was na  Tartę ptysiowa z kremem patissiere. Aż chce się rzec "om nom nom!" :) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru(...)ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy lub w formie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki 4 żółtka 80 g cukru 2 łyżki

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania