tarta - 42848 przepisów (strona:310/2857)

Tarta z gruszkami. 123

Dziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami! Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem. Składniki; Ciasto; 1 szklanka mąki pszennej 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   Nadzienie; 5 dag  masła 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/3 szklanki mleka 1 szklanki mąki(...)łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 małe gruszki   Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz. W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pan Helmig i czekoladowa tarta ze śliwkami 197

zaskakująca, ale bardzo tutaj pasuje. Jeśli nie lubicie takich połączeń, zastąpcie skórkę cynamonem. Będzie równie aromatycznie, a dodatkowo rozgrzewająco. Czekoladowa tarta ze śliwkami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto kruche: 150 g mąki pszennej 25 g kakao 45 g cukru skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z fenkułem i cukinią 196

mocno wyrośnięta, obrałam ją i pozbawiłam pestek. Jeżeli używacie drobnych cukinii, nie ma potrzeby ich obierać ani usuwać pestek. P iekłam w formie o średnicy 23 cm. Tartę przed podaniem lekko ostudzić. Bardzo smaczna była też zupełnie zimna, następnego dnia.  składniki na spód: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża 150 g masła, schłodzonego 1 płaska łyżeczka soli(...)formie papierem do góry. Zdjąć papier a ciastem wyłożyć dno i boki posmarowanej masłem formy. Spód ponakłuwać widelcem,  przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem (sporo większym niż tarta )  i  wstawić do lodówki na 30 minut.  Piekarnik nagrzać do 190 stopni.  Po wyjęciu z lodówki ciasto wyłożone papierem obciążyć fasolą lub grochem

Stare Gary
Tarta z łososiem i pomidorami 157

odgrzewania. Stwierdziłam, że dawno nie robiłam tarty wytrawnej, a ponieważ bardzo lubimy z wędzonym łososiem i taki był w lodówce to upiekłam.  Jeżeli jesteście zwolennikami tart wytrawnych to polecam, bo jest bardzo smaczna. Ciasto można przygotować sobie dzień wcześniej i przechować w lodówce. Składniki: Ciasto 250 g mąki krupczatki 2 żółtka 125 g masła  3 łyżki(...)pieprzem. Pomidory pokroić w ósemki. Na podpieczonym cieście ułożyć pomidory, wlać śmietanę i poukładać plasterki łososia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż wierzch będzie rumiany i ścięty. tarta z łososiem i pomidorami

O kuchni z uczuciem
Tarta migdałowo orzechowa z prażonym słonecznikiem 158

tarta zapewne Wam posmakuje, bo jak słodki baton smakuje. Jest bardzo sycąca, w smaku zaskakująca. Orzechy, migdały słonecznik z cukrem uprażyłam, ze śmietanką, masłem, jajkami połączyłam, na ciasto przełożyłam, sezamu dołożyłam, 25 min poczekałam i gotową tatrę już miałam. Zarówno na ciepło smakowała(...)schłodzeniu jeszcze lepszy smak miała. Składniki: ciasto: 100 g schłodzonego masła, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżka wody, masa: 150 g tartych migdałów Back Mit, 100 g tartych orzechów włoskich Back Mit, 100 g łuskanego słonecznika, 150 g cukru trzcinowego, 2 duże jajka, 200 ml śmietanki 30%, 50 g stopionego masła

Moniki Smakołyki
Quiche z dynią, kozim serem i grzybami 150

szklanka puree z dyni (przepis klik ) 150 g serka koziego do smarowania 3 jajka 150 ml śmietanki 30% szczypta suszonego tymianku sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy nim dokładnie foremkę o średnicy(...)przesmażone grzyby. 4. Na podpieczony spód wylewamy nadzienie, posypujemy serem grana padano i wkładamy do piekarnika na 30-35 minut. Po tym czasie wyciągamy, pozostawiamy na 10 minut, aby tarta "odpoczęła". Posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Tarta ze szparagami 151

kilku dni czekały na mnie w lodówce szparagi i zastanawiałam się co z nich przygotować. Wybór padł na tartę, bo takiej jeszcze nie przygotowywałam. Postanowiłam więc spróbować. Tarta wyszła pyszna, delikatna, łagodna i puszysta. Zagłębiając się w lekturze starej książki kucharskiej przeczytałam jak przygotowywać kruche ciasto i w niej polecano przygotowywać je z mąki krupczatki, akurat byłam(...)długości łodygi pokroić w plasterki, górną część pozostawić. Plasterki szparagów dodać do mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie

Codzienne Gotowanie
Francuski klasyk: galette 182

zawijamy brzegi - i gotowe. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, bez skomplikowanych kremów, bez dziwactw i utrudnień. Z piekarnika najpierw unosi się zapach, który wabi do kuchni wszystkich domowników. Następnie wyciągamy tartę; idealnie słodką, doskonale kruchą, pełną miękkich owoców. Spód nie nasiąka i pozostaje chrupiący, a środek... Środek to marzenie, którego nie da się opisać. I choć nie ma tu zaskakujących połączeń(...)Dorzuciłam też trochę borówek amerykańskich, bo samych jeżyn wydawało mi się za mało... Ciasto zdecydowanie na tym nie straciło. Polecam! Galette z jeżynami i borówkami Składniki: (na średniej wielkości tartę) spód: 250 g mąki pszennej 60 g cukru 150 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 225 g jeżyn 100 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kotlety mielone nadziewane kalafiorem 180

kalafiorem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 5-6 kotlecików: ok. 500 g kalafiora 500 g mięsa mielonego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)gotowania. Odstawiamy na bok. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy cebulkę około 5 minut aż będzie miękka, dodajemy czosnek i podsmażamy jeszcze minutę. Cebulkę mieszamy z mięsem, bułką tartą i jajkiem, doprawiamy  solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporo oleju - mniej więcej do połowy wysokości kotlecików. Każdą różyczkę kalafiora obklejamy

My Culinary Art
Prosta tarta ze śliwkami 332

cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. 2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik nastawić na 200oC(...)wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem

Mała Cukierenka
Prosta tarta ze śliwkami 371

cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ). Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. 2. Formę do tarty o średnicy 28cm wysmarować masłem. Rozwałkować ciasto, podsypując mąką i wyłożyć nim równomiernie całą blaszkę. Blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Piekarnik nastawić na 200oC(...)wypestkować. Połówki z jednej strony do połowy naciąć ( patrz FILM ). 5. Na podpieczonym spodzie poukładać gęsto śliwki, zaczynając od krawędzi ciasta. Piekarnik nastawić na 220oC. Do nagrzanego piekarnika włożyć tartę i piec przez około 25-30 minut (proszę obserwować, bardzo szybko się piecze). Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem

Mała Cukierenka
Żytnia tarta mleczno-owocowa 185

zaś zima, chłód i mrozy trwają prawie wieczność. Zauważyłam, że bardzo często robię tarty, tak więc, dziś nie będzie inaczej - na umilenie dnia postanowiłam, że wrzucę dziś tartę, pyszną i niecodzienną, bo z wypełnieniem mleczno-owocowym! Wykonana w formie o średnicy 25cm., wychodzi z niej ok. 12 porcji. Składniki na ciasto: - 240g mąki żytniej - 150g zimnego masła(...)połowy cytryny Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy, tworzymy kulę i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno

Be Fit Be Strong
Żytnia tarta z kurkami, porem, cebulą i koperkiem 196

wzmocni! Jeżeli lubicie kurki, lubicie ich słodkawy smaczek, ich obecność w różnorodnych potrawach to ta tarta jest dla Was! Osobiście uważam, że była to jedna z lepszych tart jakie jadłam w życiu i to nie tylko ze względu na wyborny spód z mąki żytniej, ale również na idealnie zbilansowany smak farszu. Co tu pisać? Musicie tego spróbować! Forma(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy i odkładamy do lodówki na godzinę. (W tym czasie zabieramy się za robienie farszu) Formę do tarty wylepiamy ciastem równomiernie po bokach jak i na dnie. Nakłuwamy widelcem. (Jeżeli macie możliwość przykryjcie spód papierem do pieczenia i wysypcie groch, fasolę, bądź obciążniki, jeśli nie - trudno

Be Fit Be Strong
Tarta cytrynowa 194

prezentujemy tartę cytrynową. Po raz pierwszy dodała ją Magda we wrześniu zeszłego roku, ja robię to dziś ponownie. Dlaczego? dlatego, że przepisy bardzo się od siebie różnią a tarta jest tak pyszna, że warto próbować ją na różne sposoby.  Składniki: 1 1/2 szklanki mąki, 1/4 kubka cukru, 1/8 łyżeczki soli, 10 łyżek masła, 2 żółtka, 1 łyżka(...)zbije się w kulkę. Można dodać kilka łyżek wody, jeśli jest za suche i składniki się nie łączą. Wyciągamy zbite w kulkę ciasto i wykładamy je na blaszce do tarty. Kładziemy na ciasto sreberko do pieczenia i sypiemy na to ryż bądź kaszę. Ja nasypałam cieciorkę. Chodzi o to, aby ciasto nie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego

Smaki Przyprawy i Kolory
Quiche z porem i szynką 180

ciasta pokroić w kostkę i zagnieść z resztą składników. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Wierzch przykryć papierem i obciążyć grochem lub fasolą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać ciasto kolejne(...)mlekiem, dodać starty ser, pora i pokrojoną w kostkę szynkę. Doprawić solą, pieprzem i chili. Masę wylać na ciasto i wstawić całość do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę odstawić na 5 minut przed pokrojeniem

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania