ogórki - 26028 przepisów (strona:310/1736)

Sałatka śledziowa – prosty i sprawdzony przepis 1044

mnie użytych ogórków kiszonych, użyć konserwowych.   Sałatka śledziowa z ziemniakami 5 filetów śledziowych 1 duża cebula 2 ugotowane na twardo jajka 8 jajek ugotowanych ziemniaków 4 nieduże ogórki kiszone Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku   Ziemniaki gotujemy w skórce czyli gotujemy je w tzw mundurkach ;). Gdy ziemniaki(...)się gotują śledzie zalewamy zimną wodą. Odlewamy wodę z ziemniaków i zostawiamy je do wystudzenia, po czym ostrożnie obieramy ze skórki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy.   Składniki sosu mieszamy w osobnej misce

Kuchnia na wzgórzu
SAŁATKA Z PORA, SERA I PIECZAREK + FILMIK 1047

kiszone ogórki, przez co stała się bardziej wyrazista. Jest smaczna i łatwa w przygotowaniu.  SKŁADNIKI : 2 pory 400 g, biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 4 ogórki kiszone 1 słoik średniej wielkości pieczarek marynowanych 1/2 puszka groszku konserwowego 200 g sera żółtego sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE : Por kroimy wzdłuż, myjemy i następnie kroimy na talarki. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut żeby się sparzył, odsączamy i dokładnie wyciskamy. Pieczarki szatkujemy, ogórki kroimy w kostkę, dokładnie wyciskamy. Groszek odcedzamy. Jajka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, majonez i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych miseczek, schładzamy. Sałatka najlepiej smakuje

Kulinarne Fantazje Marioli
Parówki po szwedzku 196

musztardą nie ma nic wspólnego. Ja miałem gotowy, ale bardzo łatwo wykonać to samemu. Składniki: - jakieś parówki - ziemniaki - Bostongurka lub - ogórki gruntowe - cebula - sól - ocet - cukier - musztarda Wykonanie: Ogórki i cebulę bardzo drobno kroimy. Ocet podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i sól. Proporcje, 1,5 szklanki octu, szklanka cukru, łyżka soli. Zalewamy tym ogórki. Wszystko

Kryzysowa Książka Kucharska
Rzodkiewki kiszone 186

produkty kiszone są obecne od lat. Ze względu na tani i łatwy koszt produkcji, kiszenie to metoda powszechnie stosowana na całym świecie. Najpopularniejsze warzywa, które kisimy to kapusta i ogórki, ale tak naprawdę to kisić można niemal wszystko. Kiszonki posiadają duże walory nie tylko smakowe. Są cennym źródłem błonnika, soli mineralnych oraz witamin – zwłaszcza C, a także(...)Zalewa z kiszonych rzodkiewek również nadaje się do spożycia (czyt. wypicia). Gorąco polecam, życzę smacznego i na zdrowie. Na blogu znajdują się również inne ciekawe przepisy na kiszonki: Kimchi Ogórki małosolne Ogórki małosolne na sucho i na mokro Przetwory z czosnku niedźwiedziego Wydrukuj przepis The post Rzodkiewki kiszone appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczonym kurczakiem i makaronem z pełnego ziarna 182

Sól Pieprz Chili - opcjonalnie Musztarda rosyjska Kiełki - dowolne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu osączamy na sitku. Kurczaka rozdrabniamy na kawałki. Cebulę i paprykę drobno kroimy. Ogórki korniszony lub krokodylki kroimy w większą kostkę. Do sałatki dodajemy odsączony i wystudzony makaron oraz kukurydzę. Całość mieszamy z majonezem połączonym z jogurtem i doprawiamy solą, pieprzem, musztardą(...)opcjonalnie chili ( jeżeli zamiast ogórków korniszonów daliśmy krokodylki nie ma potrzeby dodawania chili ). Na górę wykładamy dowolne kiełki. SMACZNEGO. Wartość kaloryczna 1 porcji: ok. 250 kcal (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
ZRAZY WOŁOWE 168

Zrazy wołowe nadziewane kiszonym ogórkiem, cebulą i plastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym.  Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami .  SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów(...)wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, suszone oregano, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe 6 łyżeczek musztardy nadzienie: 2 ogórki kiszone, 6 długich i cienkich plastrów boczku, 1 cebula 2 łyżki oleju np. kokosowego 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w grube plastry 750 ml gorącego bulionu opcjonalnie: 1-2 łyżeczki

cool and minty
Kanapka filadelfijska z wołowiną 198

podawana jest w podłużnej bułce pszennej. Składa się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem, podsmażonej cebuli i papryki. Ja do tego przepisu dodałem też pieczarki i ogórek kiszony. Uwaga. Kanapka nie potrzebuje dodatkowych sosów, dipów i innych wzmacniaczy smaku. Macie czuć bogaty smak wołowiny pod podniebieniem, a nie na przykład majonez. Zabieramy się do pracy, ale zanim(...)filadelfijska 450 g wołowiny – rostbef pół papryki średnia cebula dwie pieczarki 2 bagietki 200 g tartego sera mimolette sos worcestershire – zobacz tutaj o jaki sos chodzi dwa ogórki kiszone sól i pieprz Przepis – kanapka filadelfijska Zaczynamy od krojenia wołowiny na podłużne cienkie fragmenty, wręcz nawet na strzępy. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Pieczarki

Kuchennyviral.pl
Sałatka GYROS 140

trochę inaczej. Dzisiaj zapraszam na moją wersję. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros oliwa 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem(...)papierowym, pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie odrobinę oliwy rozgrzać na patelni i usmażyć mięso. Wystudzić. Kapustę posiekać, paprykę, cebulę i ogórki pokroić wg uznania, kukurydzę odcedzić. Majonez wymieszać z ketchupem. W misce ułożyć warstwowo: mięso, cebula, ogórki, 1/2 sosu, kukurydza, papryka i kapusta. Smacznego

Trufelkowo
SAŁATKA Z KWASZONYMI OGÓRKAMI ORZECH 155

gotowanymi warzywami, porem, jabłkiem oraz z pysznymi Kwaszonymi Ogórkami ORZECH. http://www.orzech.com.pl/pl SKŁADNIKI NA 6 OSÓB: 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 /2 selera 3 Ogórki Kwaszone ORZECH 2 jabłka Sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE:   Marchewkę, selera i pietruszkę obieram. Do garnka wlewam wodę, dodaję obrane warzywa, dodaję łyżkę soli(...)gotuję aż będą miękkie. Jabłka i pora obieram i drobno kroję. Ogórki  drobno kroję w kostkę. Ugotowane i przestudzone warzywa kroję w kostkę. Dodaję majonez i sól i pieprz do smaku. Mieszam

Gotowanie Patki
Sałata z mozzarellą, rzodkiewką i fasolą Jamar 144

domowych grzanek była ekspresowa sałatka z rzodkiewką, pomidorami, ogórkami konserwowymi (miałam fantazję i ochotę ) oraz fasolą Jamar . Do takiej sałatki świetnie pasować będą także (albo zamiast mozzarelli i ogórków) posiekane jajka na twardo i oliwki. Pożywne i zdrowe śniadania zawsze królują na naszym porannym stole. Dodatkowo sałatkę możemy zabrać do pracy, spakować w podróż, podjadać w ciągu dnia(...)Jest pyszna i już! Składniki: sałata batawska pęczek pokrojonych w kostkę lub talarki rzodkiewek ogórek konserwowy – ok. 3 sztuk pokrojonych w kostkę 1 duży pomidor 1 kulka mozzarelli pokrojona w kostkę 1 cebula puszka fasoli Piękny Jaś Jamar sól, pieprz, suszona bazylia oliwa z oliwek + sok z połowy cytryny Przygotowanie: Sałatę myję, suszę, rwę na mniejsze kawałki. Układam

Zasmakuj Kuchni
Zupa zalewajka – kuchnia podkarpacka 261

się nim w publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków” panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Gliniku Średnim. Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 l wody 1 szklanka wody z kiszonych ogórków 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz niewielkie ziemniaki, obrane i ugotowane w całości Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej wodę(...)ogórków oraz czosnek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Mąkę ze śmietaną mieszamy, dolewamy do niej kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy i dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Zalewajkę podajemy z całymi ugotowanymi ziemniakami. Zupa zalewajka - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA + FILMIK 946

przyjęcia, większe imprezy itp.   SKŁADNIKI :  2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka  3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki  1 słoik selera sałatkowego 160 g garść ciemnych oliwek   sól i pierz do smaku(...)minut aby napęczniał. Następnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy dowolnie i pieczemy na oleju. Fasolkę, seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki łącznie z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 171

nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego. Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mleka sól, pieprz, majeranek do smaku cebula 2 ogórki kiszone kawałek kiełbasy lub boczku natka(...)pietruszki mąka pszenna olej rzepakowy papryka ostra Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Ogórki kiszone, cebulę i kiełbasę drobno siekamy. 1/2 szklanki bułki tartej zalewamy mlekiem, aby napęczniała. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię spożywczą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Forszmak-gulaszowa 184

posypania Sposób przygotowania: Schab opłukać pokroić w kostkę, kiełbasę w pół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę  oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę,  oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą(...)gorącym bulionem, dodać marchewkę  liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach przykryć gotować  20 minut na wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem,  dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie miękkie.  Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną. Gęstość zupy można

Wanilia i Kardamon
Sałatka Gyros z kurczakiem – prosty przepis krok po kroku 747

lodówki. Wtedy dobrze przejdzie aromatem przypraw. Jeśli nie mamy takiej możliwości, odstawiamy je na 2-3 godziny. 3. W międzyczasie obieramy cebule i kroimy je w kostkę. 4. Ogórki odsączamy z zalewy i również kroimy w kostkę. 5. Odsączamy kukurydzę. 6. Sałatę rwiemy na kawałki. 7. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy na nim kurczaka(...)przygotowane składniki, układamy warstwami w szklanym naczyniu warstwami: Zaczynamy od kurczaka. Druga warstwa to ogórki. Trzecia to cebula, którą smarujemy majonezem. Czwartą warstwę stanowi kukurydza, na której ląduje ketchup. I na koniec sałata.   N asza sałatka Gyros jest już gotowa! Podczas serwowania, porcje wykładamy w taki sposób, aby wszystkie warstwy znalazły się na talerzu Jestem bardzo ciekawa

Okiem Blondynki by McBlondi