ogórki - 26028 przepisów (strona:307/1736)

Pikantny rumek rozgrzewa serca (gulaszowa) 159

rozgrzewa nie tyle brzuchy, co nawet najbardziej zlodowaciałe serca. Nasze serducha dosłownie płoną żywym ogniem, a Wasze? Dajcie koniecznie znać! Pikantny rumek Składniki: Papryka żółta i czerwona Pieczarki Cebula Ogórki konserwowe Czerwona fasola w puszce Pomidory z puszki Koncentrat pomidorowy(...)Pierś z kurczaka Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, wegeta, bazylia Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy wegetą, smażymy na patelni. Dalej- paprykę w większą kostkę, cebulę w piórka, ogórki w paseczki, a pieczarki w talarki. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, do której wrzucamy pieczarki. Następnie do gotujących się pieczarek wrzucamy ogórki, paprykę i chwile gotujemy

Sprawni w smaku
Sałatka shoarma z polędwiczki 136

przygotowania.   Przepis na jedną miskę Sałatki shoarma z polędwiczki.   SKŁADNIKI: 350 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżeczki przyprawy do shoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany   PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę(...)lodówki na około godzinę. Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, usmażyć - krótko na dużej mocy palnika. Usmażone mięso przełożyć do miski i wystudzić. Ogórki konserwowe opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Cebule czerwoną obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno, przełożyć do miski z mięsem i ogórkami. Czerwona paprykę

WSZYSTKO SMACZNE
Ogórki w zalewie z musztardą 212

theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na słoik litrowy: ogórki listek laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego Na dnie układamy listek laurowy i ziele. Ogórki myjemy. Przekrajamy wzdłuż na pół. Następnie układamy ciasno w słoikach.  Zalewamy przestudzoną ale nie zimną zalewą. Pasteryzujemy 5 minut, od momentu zagotowania wody. Normal 0 21 false false(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zalewa na 2,5 kg ogórków (4 litrowe słoiki): 5 szklanek wody 1szklanka octu 1szklanka cukru 3 łyżki soli 5 łyżek musztardy sarepskiej Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ogórki w zalewie curry 184

minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na słoik litrowy: ogórki ¼ łyżeczki gorczycy liść selera plaster cebuli Na dnie słoika układamy liść  selera, plaster cebuli, gorczyce. Ogórki myjemy i obieramy ze skóry. Przekrajamy wzdłuż na 4 części. Następnie układamy ciasno w słoikach.  Zalewamy przestudzoną ale nie zimną zalewą. Pasteryzujemy 5 minut, od momentu zagotowania wody(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zalewa na 2,5 kg ogórków (4 litrowe słoiki): 5 szklanek wody 1,5 szklanki octu 1,5 szklanki cukru 3 łyżki curry Wszystkie składniki zalewy zagotować i odstawić do przestudzenia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Ogórki kiszone 141

słoik litrowy: ogórki zielone ½ łyżeczki gorczycy białej 1 łyżka soli (zwykłej domowej jodowanej używanej na codzień) 5-6 ziaren ziela angielskiego kwiat kopru duży ząbek czosnku kawałek chrzanu Ogórki dokładnie myjemy. W słoiku na dnie układamy wszystkie dodatki, następnie ciasno układamy ogórki, całość zalewamy wrzącą wodą. Zakręcamy słoik. Ostawiamy do góry dnem, aby słoik pod wpływem ciepła

kulinarnyswiatdomi
Top 10 przepisów na letni piknik 190

Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki. Składniki na panzanellę: 100 g sucharków pół szklanki zimnej wody 2 łyżki octu jabłkowego duży ogórek szklarniowy duża cebula – 4 dojrzałe pomidory malinowe puszka tuńczyka(...)szklanki komosy ryżowej sok wyciśnięty z cytryny 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pasty chili np. harrisy chlust oliwy garść posiekanej natki pietruszki lub listków mięty pół małego arbuza duży ogórek opakowanie fety garść kiełków np. fasoli mung garść groszku cukrowego (opcjonalnie) Pełen przepis tutaj. 3. Krewetki w panierce Kiedy gotowałam ostatnio z Garym Evansem w Tabasco najbardzie posmakował

Ugotowane pozamiatane
Leniwe zrazy 444

obiadu to polecam gorąco ten pomysł!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej musztarda- około 2 łyżki 2 ogórki kiszone 1 cebula 10 dkg chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem *** *** Z mięsa formujemy roladki i obtaczamy je w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy olej

Blog z Apetytem
3 błyskawiczne sałatki na grilla 370

sałata lodowa lub lollo (karbowana) 1 ogórek 1 mała czerwona cebula 1 opakowanie sera typu feta pęczek rzodkiewek kilka pomidorków koktajlowych sos winegret Przygotowanie: Pokrój pomidory w ćwiartki, ogórek w plastry (ja zawszę obieram go ze skórki) i cebulę w piórka. Fetę podziel na większe kostki. Dlaczego większe? Podczas mieszania często zmniejszają swoją objętość , więc dobrze, żeby coś z niej(...)grzanki w osobnych miseczkach . Tak naprawdę sałatki na grilla możesz też przygotować z tego, co Ci zostanie. Ostatnio często mieszam sałatę lodową z jajkiem, serem i papryką żółtą albo ogórkami świeżymi. Na imprezach często też sprawdzają się plasterki mozarelli z pomidorami, posypane suszoną bazylią i polaną oliwą, czyli tzw. sałatka caprese .   A Ty co planujesz na majówkę? Teraz

Rozdomowiona
Ogórkowo - rzodkiewkowy chłodnik 174

świetna propozycja letniej, chłodzącej zupy na gorące dni. Składniki: 400g zielonego ogórka 200g rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 370g jogurtu naturalnego 200g zsiadłego mleka 100g śmietany 12% 3 łyżki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Dodatkowo: 4 jajka Wykonanie:  1. Obrane ogórki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a szczypiorek drobno posiekać(...)Jogurt wymieszać ze zsiadłym mlekiem i śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koperek. Całość dokładnie wymieszać, dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki, podawać do chłodnika

Szalona Kuchnia Eweliny
TATAR WOŁOWY 174

Mięso oczyszczamy z wszelkich błon i powięzi. Następnie mięso mielimy w maszynce.  Przekładamy je do miski, doprawiamy, solą, pieprzem, papryką, dodajemy musztardę i magi, dokładnie całość mieszamy.  Ogórki i cebulę należy pokroić bardzo drobno.  Mięso dzielimy na porcję, umieszczamy w małych naczynkach aby nadać im kształt i przekładamy na talerz. Na wierzchu tatara robimy wgłębienie(...)którym umieszczamy żółtko.  Mięso obsypujemy cebulką i ogórkami, podajemy z plastrami cytryny i kilkoma kaparami.  Przystawkę podajemy schłodzoną, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
SAŁATKA Z WĘDZONYCH UDEK KURCZAKA + FILMIK 233

kurczaka lub ( 4 kęski piwne)  100 g sera żółtego 1 puszka fasolki czerwonej 1/2 puszka kukurydzy 1 mały słoiczek selera konserwowanego 1 por ( biała cześć )  4-5 ogórki konserwowe 1-2 pomidory  1 mała kapusta pekińska  sól, pieprz  3-4 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE :   Z udek ściągamy skórkę, następnie oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.  Fasolkę, kukurydzę i seler dokładnie odcedzamy.  Por, kapustę kroimy drobno. Ogórki, ser i pomidory kroimy w kostkę, ogórki wyciskamy z nadmiaru płynu. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.  Sałatkę przekładamy do ozdobnych miseczek

Kulinarne Fantazje Marioli
Chłodnik po rusku – ochroszka 137

kwasu chlebowego, 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska), sól, cukier, 2 ogórki gruntowe, kilka rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo, 2 łyżki posiekanego koperku, Jajka pokroić na ćwiartki. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. Rzodkiewki pokroić w drobną kostkę. Musztardę dodać do śmietany, dokładnie wymieszać. Wlać kwas chlebowy, doprawić do smaku solą i cukrem i ewentualnie dodać więcej(...)musztardy. Na dnie miski ułożyć ogórki, rzodkiewki, jajka, posypać koperkiem. Wlać chłodnik. Według przepisów z początków XX wieku, podać z pokrojoną w kostkę szynkę gotowaną lub szyjki rakowe

królestwo garów
Maminkowe jajka z majonezem 808

majonezem.     Składniki: -ugotowane jajka (ilość, w zależności od potrzeb) -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -kawałek suchej kiełbasy -majonez -szczypiorek -pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kiełbasę kroimy w drobniutką kosteczkę. Na drobno kroimy szczypior. Na dno naczynia układamy ogórki i paprykę. Nanosimy niewielką ilość majonezu

Maminek kulinarny
KARTOFFELSALAT CZYLI SAŁATKA ZIEMNIACZANA 229

składników do ilości ziemniaków. Bywa też, że gdy mam w planach przygotowanie sałatki, gotuję po prostu od razu większą ilość ziemniaków. Składniki: - 400g ugotowanych (obranych już) ziemniaków - 4 średnie ogórki kiszone - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 cebula ze szczypiorem - sos jogurtowo-czosnkowy: *150g jogurtu naturalnego *2 łyżki dobrego majonezu *2 ząbki czosnku *1 płaska łyżeczka musztardy Dijon *sól(...)twardo obrać i pokroić również w nieduże kawałki (ja kroję na ćwiartki i następnie każdą ćwiartkę w plastry. Cebulę pokroić w kostkę, dodać pokrojony szczypior oraz pokrojone w plastry ogórki. Całość wymieszać. Sos: Do miski odważyć jogurt, dodać majonez, przeciśnięty przez praskę obrany czosnek, dołożyć płaską łyżeczkę musztardy Dijon, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Sól najlepiej

Smaczne Zdrowe
Panzanella, czyli sałatka z pomidorami, grzankami i mozzarellą 238

mozzarellą. Tradycyjna toskańska sałatka przygotowana jednak z kilkoma moimi dodatkami. Rewelacyjnie smakuje i świetnie wygląda! Składniki: rukola - 2 duże garści pomidory - 3-4 większe (u mnie żółte i czerwone) ogórek - 1/2 większego (jeśli nie popieracie łączenia pomidorów z ogórkiem, pomińcie ten składnik) mozzarella - 125g, porwana na mniejsze kawałki jasne pieczywo - 3-4 kromki oliwa - 1-2 łyżki bazylia świeża - niewielki(...)niepełna łyżeczka musztarda - 1 łyżeczka (u mnie ziarnista) sól, pieprz Wykonanie: Rukolę myjemy i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na mniejsze kawałki pomidory, pokrojony i pozbawiony gniazd nasiennych ogórek oraz porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę. Pieczywo kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni z łyżką oliwy. Gotowymi grzankami posypujemy sałatkę. Dodajemy także posiekaną bazylię. Wszystkie składniki dressingu dokładnie ze sobą

Pogotujmy.pl