grubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone także kroimy w kosteczkę a następnie odciskamy z nich sok. Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane układamy je naprzemiennie w salaterce. Na dnie(...)kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki kiszone, które pokrywamy łyżką majonezu, i przykrywamy startym jajkiem. Ostatnią warstwę sałatki stanowi ser żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smakuupiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki i jajka ugotowałam. Jabłko i ogórki kiszone drobno posiekałam. Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną(...)dodałam kwasku. Przykryłam to cienką warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno jabłko, warstwę majonezu – tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć
Pieprzyć z Fantazjąupiec, ale to potrzeba na to troszkę więcej czasu zanim będą miękkie. Zwyczajnie trzeba przekalkulować, czy bardziej opłaca się zużyć gaz czy prąd. Ziemniaki i jajka ugotowałam. Jabłko i ogórki kiszone drobno posiekałam. Majonez wymieszałam z odrobiną jogurtu naturalnego. Na spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną(...)dodałam kwasku. Przykryłam to cienką warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno jabłko, warstwę majonezu – tym razem posoliłam i popieprzyłam, następnie warstwę pokrojonych drobno ogórków i tak samo wyłożyłam majonez, posoliłam i popieprzyłam. Na wierzch starłam na tarce o grubych oczkach dwa jajka i posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć
Pieprzyć z FantazjąZaciekawił mnie sok z jabłka, selera naciowego. ogórka i naci pietruszki. Dlaczego? Do zielonego zwyczajnie nie ciągnie mnie. Lubię te produkty, ale w towarzystwie marchewki, papryki. Czegoś, co nada koloru a nie będzie strikte zielone. Przeanalizowałam najpierw skład soku: sok tłoczony z jabłek 81,99%, sok z ogórków 9,99%, sok z selera naciowego(...)polecam, skład nie jest zły, wręcz przeciwnie. Sok jabłkowy w większej ilości nie dziwi. Z jabłek jest najłatwiej wytłoczyć sok. To, że producent dodał jeszcze sok z selera i ogórków to super! Pełna podziwu jestem za wytłoczenie soku z naci pietruszki. To w domowych warunkach nie udałoby mi się. Pozostałoby tylko zblendowanie natki. Jednak jak wspominałam, nie przepadam
Pieprzyć z FantazjąSkładniki: 4 - 5 płatów śledziowych 100 g ryżu (1 saszetka) 3 jajka 1 średni pomidor 4 ogórki konserwowe 1 średnia czerwona cebula 1 puszka kukurydzy (240 g) 1 - 2 łyżki majonezu sól pieprz czarny pęczek posiekanego koperku Przygotowanie: Ryż - zagotować w rondelku wodę, dodać sól. Woreczek ryżu włożyć do wrzątku. Gotować ok. 15 minut al dente. Wyjąc woreczek, odcedzić(...)kroimy w średnią kostkę. Cebulę czerwoną - obrać i pokroić w średnia kostkę. Jajka - ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Pomidora - sparzyć i pokroić w średnią kotkę. Ogórki konserwowe - pokroić w średnią kotkę. Do ryżu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę. Dodać pokrojoną w kotkę ogórki, pomidory i jajka. Następnie dodać pokrojone w średnia kostkę śledzie
Ciastka - domowe słodkościmajonezu. Ostatnio znalazłam również sposób, by kosztem majonezu dodać do sałatki skyr – różnicy w smaku nie czuć, a kalorii mamy o wiele mniej. Koniecznie tego wypróbujcie! Składniki: – 4 ogórki konserwowe/kiszone – 3 marchewki – 1 batat – 240g mrożonego groszku – 1 pietruszka – 1 jabłko – 1/4 selera – 4 jajka ugotowane na twardo – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz – 150g skyru naturalnego(...)marchewki, pietruszkę oraz seler dokładnie szorujemy i nie obierając gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie jabłko obieramy i wraz z ogórkami kroimy w drobną kosteczkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Ugotowane warzywa studzimy, obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce
Be Fit Be Strongpapryka czerwona · Ogórek świeży · 5 jajek ugotowanych na twardo · 20 dag sera żółtego · 4 ogórki konserwowe · 3 łyżki majonezu · Sól(...)pokrojonego w krążki pora. 3. Pokrojoną drobną paprykę 4. Ogórka świeżego obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 5. Jajka obieramy ze skorupek i drobno siekamy. 6. Doprawiamy pieprzem oraz solą i łączymy z majonezem. 7. Dodałam jeszcze ser pokrojony w kostkę oraz ogórki konserwowe żeby wzbogacić walory smakowe. 8. Wszystko razem mieszamy
Kulinarna Chwilapięknego zdjęcia. Także moja sałatka "niewyględna" ale za to jaaaaaka dobra! Składniki: kilka płatów mięsistych matiasów 2 ziemniaki 1 małe jabłko kukurydza konserwowa groszek konserwowy 2-3 konserwowe ogórki majonez musztarda sól pieprz zielenina Wykonanie: Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 3-4 godziny. Po wymoczeniu pokroić w kostkę lub paski. Ziemniaki obrać i ugotować, pokroić(...)dużą kostkę. Ogórki konserwowe w mniejszą. Cebulę i jabłko pokroić dość drobno. Kukurydzę i groszek odcedzić. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Dodac majonez, odrobinę musztardy, pieprz, ew. sól i posiekaną zieleninę. Ponownie wymieszać i schłodzić w lodówce
Walijskie PichcenieRoladki śledziowe – śledzie zawijane z serkiem, ogórkami i koperkiem – polskie sushi ;) 2 płaty śledzi solonych ( ok. 220 g), 130 g serka śmietankowego, 100 g zielonego ogórka, 2 łyżki posiekanej cebuli (u mnie cukrowa), 2 łyżki posiekanego koperku, Płaty wymoczyć (ja moczę w wodzie, ale można również w mleku), Osuszyć. Ułożyć płat między warstwami folii i lekko roztłuc. Następnie ułożyć(...)dłuższymi bokami lekko nachodzącymi na siebie. Lekko roztłuc miejsce złączenia. Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół, następnie wzdłuż na 3 – 4 części. Wyciąć pestki. Ogórka pokroić w drobna kostkę. Wymieszać ser z ogórkiem, cebulą i koperkiem. Ułożyć ser na śledziach, wzdłuż dłuższego boku. Zwinąć śledzie w rulon, zawinąć mocno w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Wyjąć
królestwo garówwykonać je trochę wcześniej. Składniki: 1 kg filetów rybnych (dorsz, miruna, mintaj itp) sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia Warzywa: 2 cebule 1 słoik ogórków konserwowych 2 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy konserwowej Zalewa: 1.5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki octu(...)przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Filety obtaczamy dokładnie w mące *** *** Smażymy z dwóch stron na rumiano i układamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Cebulę kroimy w piórka, a ogórki i paprykę w kostkę *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy paprykę oraz ogórki i wszystko razem przez chwilę podsmażamy *** *** Zdejmujemy
Blog z Apetytemjest prosty i szybki. Ja serwuję to danie często na piątkowy obiad z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 40dag filetów śledziowych matias 2 cebule 2 ogórki konserwowe 330g kwaśnej śmietany 12% 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki cukru(...)sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Śledzie zalać zimną wodą, odstawić na parę godzin. 2. Cebulę pokroić w półplasterki i sparzyć wrzątkiem na durszlaku, pozostawić do ostygnięcia. Pokroić ogórki w kostkę. 3. Do miseczki wlać śmietanę, dodać ogórki, cebulę i cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. 4. Śledzie wyjąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki
Danka Pichcitego przepisu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g wieprzowego mięsa mielonego 1 kajzerka 1 jajko 2 ząbki czosnku mleko do namoczenia kajzerki sól, pieprz, majeranek 1 cebula 3 ogórki konserwowe 1 papryka czerwona kilka plasterków boczku wędzonego olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku i odstawić do napęcznienia(...)jajko, dodać wyciśniętą kajzerkę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać dłonią na jednolitą masę. 3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Ogórki pokroić w paski lub ćwiartki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. 4. Mięso podzielić na 5-6 części (zależy jakie duże chcemy zrazy) i każdą część rozklepać
Danka Pichci