Dosyć ciekawy wydaje się fakt, że nie przepadam za tradycyjnym smalcem. Nie pałam miłością do pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem. Ba, nawet mnie do niej nie ciągnie. Za to smalczyk z białej fasoli uwielbiam i mogłabym wyjadać go łyżeczką prosto z miseczki. Wykonanie takiej pasty jest niezwykle proste. Ponadto, w obecnej sytuacji uważam, że należy mieć taki przepis(...)ręką, gdyż zawiera jedynie kilka składników. Spróbujecie? A może już znacie? Składniki: – 1 puszka białej fasoli (400g) – 1 duża cebula – 1 łyżka oliwy – 3-4 ogórki konserwowe – 1/3 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz Fasolę odcedzamy, zachowując kilka łyżek zalewy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię z oliwą i co chwilę mieszając smażymy
Be Fit Be Strongpodsmażone mielone mięso z cebulą i czosnkiem i pyszne danie jest gotowe. Idealna potrawa na kryzysowe czasy. Składniki na 4 porcje Makaronu z pomidorowym sosem ogórkowym z mięsem : Słoik ogórków w sosie pomidorowym 1/2 kg mięsa mielonego np. wieprzowego , wołowego, drobiowego, czy mieszanego 1 łyżka oleju 1 cebula, 1-2 ząbek czosnku 500 g dowolnego makaronu Jak przygotować błyskawiczny(...)łopatki wieprzowej i przyrumieniamy cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i bazylią, lub suszonym oregano, czy też innymi ulubionymi przyprawami. Dodajemy do podsmażonego mięsa słoik ogórków w sosie pomidorowym i wszystko przesmażamy razem. W między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu z solą, makaron do sosu powinien być al dente, czyli sprężysty. Odcedzamy makaron
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki wody. Mięso dusić jeszcze 10 minut. Makaron ugotować w osolonym wrzątku i ostudzić. Natkę pietruszki, czerwoną paprykę i cebule pokroić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórki kiszone na drobnych. Na dno przeźroczystej miski wyłożyć makaron, posypać go słodka papryką w proszku i odrobiną czosnku granulowanego, posypać siekana natką pietruszki. Na pietruszkę wyłożyć pokrojoną paprykę(...)następnie odsączoną z zalewy kukurydzę. Na kukurydze wykładamy mięso razem z powstałym z duszenia sosem. Mięso posypujemy startym żółtym serem, a następnie z ogórków kiszonych robimy otoczkę wokół ścianek miski. Sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby składniki przeszły smakiem sosu. Smacznego
Krylowa Kuchniasałaty 2 średnie ogórki kiszone Dodatkowo: 8 bułek do hamburgerów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dodatki do hamburgera: Pomidory i liście sałaty umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w cienkie plasterki. Ogórki kiszone pokroić w plastry. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka. Wołowy hamburger: Oliwki i kapary wyjąć z zalewy, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru(...)stron na patelni z rozgrzanym olejem. Wykonanie Bułki na hamburgery przekroić wzdłuż na pół, na spodzie ułożyć liść sałaty, na nim wołowy hamburger, następnie plaster sera, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę. Całość przykryć drugim kawałkiem bułki. Do wołowych hamburgerów można podać sos czosnkowy, ketchup lub sos majonezowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wołowy hamburger pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparywiejskiego koguta) 1 duża marchewka z rosołu 1 większy ziemniak 1 nieduża cebula 1 pietruszka z rosołu 1 puszka groszku konserwowego 2 większe ogórki konserwowe 2 większe ogórki kiszone 3 jajka 3 łyżki posiekanej rzeżuchy przyprawa gyros sól, pieprz majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ziemniaka ugotowałam w łupince, odcedziłam i wystudziłam. Następnie obrałam i pokroiłam w kostkę(...)zalałam je zimną wodą i wystudziłam. Chłodne obrałam ze skorupek i pokroiłam w kostkę. Marchewkę i pietruszkę również pokroiłam w podobną kostkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Groszek odcedziłam z zalewy. Ogórki kiszone i konserwowe pokroiłam w kostkę i odcisnęłam z nadmiaru soku. Wszystkie wymienione składniki wrzuciłam do jednej miski. Dodałam posiekaną rzeżuchę. Sałatkę doprawiłam solą i pieprzem i wymieszałam
Waniliowe ImprowizacjeNajlepsza będzie z domowych ogórków, to żadne odkrycie. Najlepiej także będzie smakować z letnim koperkiem, wiadomo. Oliwę możecie zastąpić olejem rzepakowym. Sałatka wylądowała na talerzach(...)kotletami z czerwonej soczewicy. Nie spodziewałam się, że to będzie fajne połączenie. Chciałam po prostu mieć tę sałatkę na blogu, a na obiad były kotlety. Wyszło super. Składniki: 8 ogórków kiszonych 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku 2 łyżeczki oliwy extra virgin sól pieprz Ogórki kroimy w grubsze plasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy
Kardamonovypracy, jak się okazało na drugi dzień była jeszcze lepsza. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 100 g kaszy gryczanej 1 czerwona papryka 1 średnia cebulka 4 ogórki kiszone 3 łyżki oleju lnianego (lub innego zimno tłoczonego) garść pestek dyni kilka suszonych pomidorów zioła prowansalskie, sól, pieprz olej do smażenia(...)Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, ziołami i odstawiamy na co najmniej pół godziny, a następnie smażymy. Kaszę gryczaną gotujemy. Cebulę, paprykę i ogórki siekamy w kostkę. W misce mieszamy kaszę, kurczaka, ogórki, cebulę, paprykę. Dodajemy posiekane suszone pomidory i podprażone na suchej patelni pestki dyni oraz olej i całość mieszamy. Doprawiamy
Cynamonowe szczęściezielonego groszku konserwowego 3 ogórki kiszone czarny pieprz przepis Wymoczone w wodzie płaty śledziowe odsączamy i kroimy w większą kostkę lub w dzwonka po czym wrzucamy do miski. Ogórki kiszone kroimy w niewielką kostkę i dodajemy do śledzi. Czerwoną cebulę drobno siekamy i łączymy ze śledziami i ogórkami . Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka kroimy
Smakowite Daniaryżu ugotowanego na sypko ( wg. instrukcji na opakowaniu ) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 zielona papryka grubościenna, raczej mała 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 5 ogórków, korniszonów 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej kolendry ( można kupić w doniczkach lub zastąpić suszonymi listkami ) 2 cebule szalotki lub słodkie bananowe 2 ząbki czosnku 1 łyżka cukru(...)łyżki greckiego, gęstego jogurtu ( można zastąpić majonezem) 1 łyżeczka musztardy ( np. sarepska lub chrzanowa) sól, chilli do smaku Ryż przesyp do miski, dodaj do niego pokrojone i odsączone, ogórki konserwowe, szalotki, paprykę i natki pietruszki, kolendry oraz wyciśnięte praską ząbki czosnku. Kukurydzę i fasolę wysyp na sitko i przepłucz strumieniem zimnej wody. Odstaw do porządnego odcieknięcia zanim dorzucisz
Ogrodnik w podróżyrodziną ją uwielbia i chyba nigdy nam się nie znudzi.:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI: ok. 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki oleju 2/3 łyżki przyprawy gyros 5/6 szt ogórków konserwowych bądź kiszonych 2 duże cebule (mogą być czerwone) 1 puszka kukurydzy 1 mała kapusta pekińska ok. 0.5 szklanki keczupu pikantnego ok. 0.5 szklanki majonezu sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)TUTAJ . 1. Kurczaka pokrój w drobną kostkę oprósz przyprawą do gyrosa i wymieszaj z olejem, odstaw na minimum 30min a następnie usmaż na patelni i wystudź; 2. Kukurydzę odcedź, ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę a kapustę pekińską posiekaj; 3. W przeźroczystej misce układaj warstwami: kurczak keczup cebula kukurydza majonez ogórki keczup kapusta pekińska Zamiast majonezu możesz
Prosty przepis nagrubych oczkach, z buraczków odciskamy sok, ziemniak kroimy w kostkę. Jaja gotujemy na twardo i ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kosteczkę, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone także kroimy w kosteczkę a następnie odciskamy z nich sok. Ser żółty ścieramy na tarce. Gdy wszystkie składniki mamy przygotowane układamy je naprzemiennie w salaterce. Na dnie(...)kładziemy buraczki i polewamy 1 łyżką majonezu i 1 łyżką jogurtu starannie rozsmarowujemy. Kolejną warstwę sałatki tworzy marchewka którą także polewamy 1 łyżką majonezu i jogurtu. Na marchewce układamy ogórki kiszone, które pokrywamy łyżką majonezu, i przykrywamy startym jajkiem. Ostatnią warstwę sałatki stanowi ser żółty. Gotową sałatkę możemy udekorować natką pietruszki. Śledzie pod pierzynką Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smakumące. Cebulę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i siekamy jak najdrobniej, papryki myjemy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki, pieczarki myjemy i kroimy, ogórki kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia. Gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy je z patelni dolewamy oleju i wrzucamy cebulkę smażymy do momentu(...)chwilkę smażymy, do cebulki i czosnku dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Gdy pieczarki będą gotowe dodajemy papryki i pomidory z puszki oraz ogórki kiszone i wcześniej usmażone mięso. Wszystko razem dusimy ok 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schab po bałkańsku podajemy z ryżem. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Zapraszam również do skorzystania
Księga-Smakucytryny, 4 łyżki octu winnego (u mnie z mirabelek), 4 – 5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, Buraki umyć i ugotować lub upiec. Ostudzone buraki obrać. Buraki i ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Stare warzywa przełożyć do miski. Przygotować sos: do miseczki włożyć miód, ocet i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Mieszając dalej, wlewać olej. Polać sosem(...)buraki z ogórkami, wymieszać
królestwo garówduże jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka maku suchego kwaśna śmietana – kilka łyżek (można zastąpić jogurtem naturalnym) nadzienie: 500g śmietany np 18% lub 12% 1 cebula 1 marchewka 2 ogórki korniszony 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy(...)tartę 26cm. Kolej na farsz. Najpierw cebulę siekamy drobno i szklimy na maśle. Potem marchewkę strugamy w cienkie plasterki obieraczką do warzyw i układamy na cieście. Zaraz potem ogórki korniszony kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście. Potem cebulę mieszamy ze śmietaną, koperkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. W końcu dodajemy jajka
Dorota SmakujeTradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów ( kupicie na platformie zakupowe LokalnyRolnik.pl ) – 700 g zielonych ogórków – 2 czerwone papryki – 3 małe ząbki czosnku – 1 skibka chleba (pokrojony razem ze skórką) – 200 ml wody – oliwa z oliwek – sól, pieprz, kminek(...)łyżki octu winnego Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w grube kawałki. Pomidory kroimy w kawałki, usuwamy zdrewniałe fragmenty. Papryki oczyszczamy z ziaren i również kroimy. Warzywa, wodę, ocet oraz przyprawy umieszczamy w kielichu miksera i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji (możemy wrzucić kilka kostek lodu). Gotową zupę wsadzamy do lodówki i chłodzimy przez ok 2 h (oczywiście można dłużej
Szybko Tanio Smacznie