ogórki - 26028 przepisów (strona:288/1736)

Zupa nad ogniem gotowana 124

piersi z kurczaka  -400 g pieczonego boczku -500 g kiełbasy podlaskiej lub zwyczajnej -250 g cebuli -1 czerwona papryka (270 g) -2 białe papryki (270 g) -2-3 ogórki konserwowe (200 g) -200 ml wytrawnego wina czerwonego -1 łyżka kminku  -1 łyżka majeranku -1 łyżka papryki słodkiej  -1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej -główka czosnku  -pieprz(...)kiełbasę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie w pół talarki              cebulę w piórka papryki w drobne paski  ogórki ścieramy na tarce czosnek obieramy, ale kroimy w plasterki przed samym  dodaniem do zupy  Dno kociołka wysmarować olejem, rozgrzać nad ogniem i włożyć kiełbasę, podsmażać do zrumienienia często mieszając. Następnie dodajemy: pokrojone

Kulinarne przemyslenia
Sałatka grecka 101

mój przepis na idealną sałatkę grecką, którą wykonasz w kilka chwil, przez cały rok. SKŁADNIKI: 2 średnie pomidory – 295 g 1 mała czerwona cebula – 90 g 5 ogórków gruntowych – 270 g 200 fety garść czarnych oliwek – 60 g 2 płaskie łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory myję i kroję na ósemki(...)Cebulę i ogórki obieram. Cebulę przekrawam wzdłuż na pół i kroję w półplasterki, ogórka w większą kostkę. Oliwki siekam na pół. Część sera feta kroję w większą kostkę i dodaję do sałatki, resztę zostawiam do dekoracji na talerzu. W misce mieszam wszystkie składniki, przyprawiam, dodaję 4 łyżki oliwy. Na talerzu / miseczce układam porcję sałatki, dekoruję plastrem fety, skrapiam jeszcze

Zasmakuj Kuchni
Ogórki duszone z metką 100

Fajne połączenie warzyw z metką Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych czerwona i żółta papryka cebula 4 pomidory (ok. 400 g ) 500 g wieprzowej metki 2 łyżki oleju 1/8 litra rosołu 2 łyżki listków tymianku sól pieprz pęczek koperku 100 g kwaśnej śmietany Przygotowanie: Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem, oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem

R'n'G Kitchen
Cheesburger pasta, czyli makaron o smaku hamburgera 404

zdziwieni jak bardzo przypomina go smakiem:).  200g makaronu 400g mielonej wołowiny 100g boczku wędzonego w plastrach 150g sera 2 duże cebule 3 pomidory  4 ząbki czosnku kilka ogórków konserwowych  2 łyżki musztardy 3 łyżki keczupu olej  1. Cebulę i pomidory kroimy w dużą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry(...)odkładamy i mocno rumienimy osobno na patelni). Po chwili dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 10 minut, po czym dodajemy pomidory. Smażymy do odparowania wody.  3. Dodajemy keczup, musztardę, ogórki i starty ser. Przed podaniem posypujemy  serem zarumienionym boczkiem

Szefowa kuchni
Warzywna sałatka obiadowa do słoików na zimę-pyszna+FILM 151

pełni, a że lato-to przetwory.  Chcę Was dziś zaprosić na pyszną sałatkę warzywną do słoików na zimę. Robię ją co roku, jest wspaniała.  Składa się z ogórków, kapusty białej, papryki czerwonej, marchewki i cebulki. Przy okazji tegorocznej produkcji sałatki nagrałam film, na którym pokazuje co i jak. Zapraszam  na film  SKŁADNIKI *z tych proporcji(...)wyszło mi 12 średnich słoików. SAŁATKA  -3 kg poszatkowanej kapusty białej (waga po poszatkowaniu) -1kg ogórków  -4 papryki czerwone -700g cebuli -800g marchwi -sól ZALEWA -2 l wody -250ml octu spirytusowego  10% -1,5 szkl cukru  -ok 14 liści laurowych -ok 20 sztuk  ziela angielskiego Paprykę szatkujemy na cienkie paseczki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kiszonki i fermentacje- Aleksander Baron 161

idealna na tę porę roku. Mamy sezon przetworów,myślę że ta książka każdemu by się przydała i zaciekawiła. Kiszonki i fermentacje Aleksander Baron. Co to jest kiszenie? najczęściej kisimy ogórki i kapustę ale nie wiemy jak wiele produktów i warzyw można zakisić. Autor książki wprowadza nas w tajniki kiszenia i fermentacji. Smak kwaśny jest bardzo znany Polskiej kuchni.Ale wiedza(...)kiszeniu warzyw, owoców, zboża oraz o wyrabianiu octu to dziedzina zapomniana w naszej kulinarnej tradycji.Chociaż życia bez kiszonych ogórków i kapusty nie potrafimy sobie wyobrazić  Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze. Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią,zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką

Sama słodycz i szczypta chili
ROLADY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 119

Dzisiejsza moja propozycja na mięso to rolady z szynki wieprzowej. Bardzo aromatyczne, kruche i smaczne. Nadziane boczkiem wędzonym, ogórkiem konserwowym, cebulą i papryką. Podane ze świeżymi ziemniakami, które posypałam koperkiem. Obiadek był przepyszny :) Takie rolady doskonale sprawdzą się podczas obiadu rodzinnego, ze znajomymi, lub na przeróżnych imprezach okolicznościowych.  Zapraszam Was na mój kanał na  YouTube , gdzie możecie zobaczyć(...)kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na  Instagramie  -->  kliknij tutaj Składniki: * około 1 kg szynki wieprzowej * 1 cebula * pół czerwonej papryki * 2 ogórki konserwowe (użyłam  Moryń ) * plasterki boczku wędzonego (tyle ile rolad) * plasterki wędzonej szynki (tyle ile rolad) * 2 łyżki musztardy sarepskiej * sól, pieprz do smaku * olej do smażenia

Zrób to smacznie
Sałatka z ogórków, cebuli i fasolki szparagowej do słoików 162

obiadu, Jest dość łagodna, więc z powodzeniem mogą ją jeść dzieci. Z podanych proporcji wychodzi ok. 14 słoików 0,33 l Co potrzeba na sałatkę:   2 kg mniejszych ogórków, 2 kg fasolki szparagowej, 1 kg cebuli, 1 łyżka soli   Co potrzeba na zalewę:   1/2 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka octu, 2 szklanki cukru, 2 koncentraty pomidorowe(...)końcach, płuczemy, gotujemy w wodzie z 1 łyżką soli przez 20 minut. Po tym czasie wylewamy na sitko, zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie długą fasolkę, przekrójcie ją na pół. Ogórki myjemy, osuszamy, kroimy bez obierania w plasterki, dajemy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Do tego dodajemy wystudzoną fasolkę.  Składniki na zalewę mieszamy dokładnie, wlewamy do miski

Bułka z Chlebem
Sałatka z warzyw, ryżu i kaszy 136

jestem nią bardzo zachwycona i na stałe zagości w mojej kuchni. Otrzymałam ją od marki  Kupiec . Potrzebujemy: 2 woreczki mixu Lunch od Kupiec 2 duże pomidory 2 duże ogórki gruntowe pół puszki kukurydzy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy do dipów i sałatek Wykonanie pysznej sałatki: 1. Ziarna gotujemy według przepisu na opakowaniu, wysypujemy z woreczków(...)większej miski i dokładnie studzimy. 2. Pomidory i ogórki myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy i kroimy w grubsze plasterki, pomidory kroimy w w większą kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Wszystkie składniki sałatki mieszamy dokładnie ze sobą. Sałatkę odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Można schłodzić w lodówce. 4. Gotową podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja dla 4 osób

Izabelawkuchni
Pikantny strogonow wołowy 163

pochodzi od arystokratycznego rodu rosyjskiego, jednak w Polsce przyjęła się inna nazwa, która funkcjonuje w gastronomii. Boeuf Strogonow to bardzo smaczny i aromatyczny gulasz wołowy z papryką, grzybkami i ogórkami kiszonymi. Moja dzisiejsza wersja została udoskonalona o wino, wędzony boczek i papryczkę chilli, co sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna i do tego pikantna. Polecam spróbować(...)wędzonego boczku 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego 1,5 -2 szklanki bulionu lub wody kilka suszonych grzybków 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 2 kiszone ogórki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 3 kulki pieprzu 2 liście laurowe 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia

Blog z Apetytem
Botwinka kiszona w kefirze 116

słoju dłużej, ja próbowałam ją od 2 dnia, powiem Wam że z każdym dniem była coraz smaczniejsza! Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolka kiszona Ale mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że kiszona botwinka to jedna z moich ulubionych kiszonek. Jest łatwa do zrobienia, bardzo smaczna i zdrowa(...)botwinkę w kefirze, gdyż potem można zrobić błyskawiczny chłodnik z botwinki, bo chłodnik to najlepsza zupa na upały. Przeważnie przygotowuję chłodnik tradycyjnie, obgotowując botwinkę, potem łączę z rzodkiewką lub ogórkiem, dodaję kefir albo jogurt, czasami dodaję jajko ja tutaj: przepis na chłodnik litewski. Polecam też 8 przepisów na chłodniki . Składniki na 1 litrowy słój kiszonej botwinki: 1 pęczek botwiny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką 158

Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką na maślance i jogurcie, doprawiony solą, białym pieprzem oraz czosnkiem, podany z jajkiem. Pyszny letni obiad! Składniki: 5 dużych ogórków gruntowych, 5 dużych rzodkiewek, szklanka maślanki, 4-5 łyżek jogurtu naturalnego, pęczek koperku. 2 ząbki czosnku, sól, biały pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Koperek drobno siekamy. Ogórki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół

Lena Gotuje
Naleśniki Sisi 111

czerwona papryka ·                 3 ogórki konserwowe ·                 330 ml śmietany 30% ·                 180 g jogurtu naturalnego(...)łyżeczki czosnku ·                 1 ogórek świeży ·                 15 dag sera żółtego, 1/2 pęczka szczypiorku              Sposób przygotowania

Kulinarna Chwila
Fasolka kiszona 104

najprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy raz fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem(...)też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo obgotowaną. Surowa fasolka kisi się dłużej podobnie jak brukselka i ma twardszą konsystencję. Mi bardziej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kabanosami i makaronem w kształcie ryżu 111

zapakować w słoiczek na drugie śniadanie do pracy. 300 g dobrej jakości kabanosów 100 g makaronu w kształcie ryżu 200 g sera żółtego 190 g kukurydzy konserwowej 4 ogórki małosolne 1 duża czerwona papryka 4 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy w posolonej wodzie al'dente, po odcedzeniu płuczemy pod zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania(...)wierzch smarujemy dwoma łyżkami majonezu, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Kabanosy kroimy w kawałki o długości ok. 0,5 cm i połowę z nich wykładamy na majonez. Następnie ogórki małosolne pokroić w drobną kosteczkę i wyłożyć na kabanosy. Kukurydzę odcedzić z zalewy i wyłożyć na ogórki małosolne. Kolejno umyć i pokroić drobno paprykę, a następnie wyłożyć

Krylowa Kuchnia