Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką na maślance i jogurcie, doprawiony solą, białym pieprzem oraz czosnkiem, podany z jajkiem. Pyszny letni obiad! Składniki: 5 dużych ogórków gruntowych, 5 dużych rzodkiewek, szklanka maślanki, 4-5 łyżek jogurtu naturalnego, pęczek koperku. 2 ząbki czosnku, sól, biały pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Koperek drobno siekamy. Ogórki obieramy ze skóry, przekrawamy na pół
Lena Gotujeczerwona papryka · 3 ogórki konserwowe · 330 ml śmietany 30% · 180 g jogurtu naturalnego(...)łyżeczki czosnku · 1 ogórek świeży · 15 dag sera żółtego, 1/2 pęczka szczypiorku Sposób przygotowania
Kulinarna Chwilanajprostszy sposób konserwowania warzyw. Kiszone warzywa po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, tym razem wypróbujcie mój sprawdzony przepis na kiszoną fasolkę. Kiszę nie tylko ogórki na różne sposoby, oraz kapustę, ale też marchewkę, buraki, brukselkę, rzodkiewkę. Pierwszy raz fasolkę zakisiłam trzy lata temu i trwa to do dzisiaj. Bo Kiszonki rządzą u nas ! Tym razem(...)też pokroić do kiszenia. Polecam wykorzystać chrzan, ale i bez niego kiszonka się uda, można też wykorzystać świeży imbir do kiszenia. Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona kapusta. Fasolkę szparagową można kisić surową albo obgotowaną. Surowa fasolka kisi się dłużej podobnie jak brukselka i ma twardszą konsystencję. Mi bardziej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapakować w słoiczek na drugie śniadanie do pracy. 300 g dobrej jakości kabanosów 100 g makaronu w kształcie ryżu 200 g sera żółtego 190 g kukurydzy konserwowej 4 ogórki małosolne 1 duża czerwona papryka 4 łyżki majonezu sól i pieprz Makaron gotujemy w posolonej wodzie al'dente, po odcedzeniu płuczemy pod zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania(...)wierzch smarujemy dwoma łyżkami majonezu, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Kabanosy kroimy w kawałki o długości ok. 0,5 cm i połowę z nich wykładamy na majonez. Następnie ogórki małosolne pokroić w drobną kosteczkę i wyłożyć na kabanosy. Kukurydzę odcedzić z zalewy i wyłożyć na ogórki małosolne. Kolejno umyć i pokroić drobno paprykę, a następnie wyłożyć
Krylowa Kuchniatrafia do zamrażarki i czeka na dzień w którym będziemy mieć ochotę na to danie Tym razem burgery przygotowaliśmy z takimi prostymi dodatkami jak ketchup, majonez, świeży pomidor, marynowane ogórki sałatkowe i liście sałat, które hoduję w doniczkach na parapecie. Burgery wyszły super! Na kolację robiliśmy powtórkę z chlebem tostowym bo bułki się skończyły i też były super smaczne(...)kurczaka w porcjach czy w całości, czy będzie to filet z piersi czy po prostu udko – każdy rodzaj mięsa się nada, wystarczy je rozdrobnić lub pokroić w kawałki. ogórek korniszony 2 pomidory listki sałat np rukoli majonez ketchup Jak zrobić burger z kurczakiem pieczonym: Najpierw mięso kurczaka podgrzewamy w piekarniku, na patelni lub w mikrofali. Za pomocą dwóch widelców
Dorota SmakujeSchab po kowalsku - krok po kroku SKŁADNIKI : (na 2 porcję) 2 plastry schabu 6 pieczarek 3-4 ogórki konserwowe 100 tartego sera gouda 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka ketchup 1 jajko bułka tarta smalec lub olej do smażenia 2 łyżki masła sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Zostawiamy doprawione kotlety na około(...)minut, po czym panierujemy je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na złoto.W międzyczasie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości. Odstawiamy. Kotlety rozkładamy na papierze do pieczenia. Łączymy majonez
Smaki Nataliikcal, B: 1,2g, T: 0,2g, W: 2,2g. Składniki na półlitrowy słoik: – 500ml wody – 1 pęczek rzodkiewek – 3-4 łyżki wody po kiszonych ogórkach – 2 liście limonki kaffir – 2 małe ząbki czosnku – ½ łyżki soli – ¼ łyżeczki gorczycy – ¼ łyżeczki ziaren kolendry – ¼ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego Wodę z solą doprowadzamy(...)wrzenia i studzimy. Do wyparzonego słoika wkładamy umyte i oczyszczone rzodkiewki pozbawione natki i ogonków, przyprawy, całe ząbki czosnków oraz wodę po ogórkach. Całość dopełniamy lekko ciepłą solanką. Rzodkiewki dociskamy małym spodkiem, by nie wypływały ponad taflę wody, gdyż mogą się zepsuć. Słoik zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej 4-5 dni. Gotową kiszonkę przechowujemy
Be Fit Be Strongmąka pszenna 3 łyżki, kotlety schabowe bez kości 5 sztuk, jajka 2 sztuki "L", tymianek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1 łyżeczka, smalec 15 dag mizeria: ogórki zielone 3 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, jogurt naturalny 380 gram Opakowanie paluszków wsypać do rozdrabniacza i dobrze(...)przy smażeniu, obtaczać w panierce. Na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony kotlety, następnie pod przykryciem dusić z 5 minut, bez przykrycia 3 minuty na większym ogniu. Ogórki zielone obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać cukier, sól, pieprz mielony, wlać ocet jabłkowy i jogurt, wszystko wymieszać. Kotlety podać z ziemniakami, mizerią - panierka z paluszków solonych
W Mojej Kuchni Lubięchociaż raz w tygodniu muszą pojawić się na stole. Tym razem przygotowałam gotowane młode ziemniaki – oczywiście w towarzystwie jogurtu i koperku z przepysznymi klopsikami wołowymi i domowymi ogórkami małosolnymi . Rewelacyjny, pyszny i prosty pomysł na obiad! Polecam sięgnąć po mięso mielone wołowe np. z ligawy, będzie miało ono o wiele mniej tłuszczu, a co za tym idzie(...)cebula – 1 łyżka listków mięty – 1 łyżka suszonego oregano – 1 łyżka mąki – skórka starta z 1 cytryny – sól, pieprz Dodatkowo: ugotowane młode ziemniaki, wyraziste ogórki małosolne , mini pomidorki i czerwona cebula W misce łączymy mięso, drobno posiekaną cebulę, posiekane listki mięty, oregano, mąkę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. Z masy lepimy klopsiki
Be Fit Be Strongwody, 1 marchewka, pół kostki serka topionego, 1 mała cebula, natka pietruszki, kostka rosołowa sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obrane ziemniaki kroimy na drobną kostkę. Marchew i ogórki ścieramy na tarce. Do gotującej się wody wrzucamy kostkę rosołową, ziemniaki, sól i pieprz do smaku oraz natkę pietruszki. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. Cebulę szklimy(...)odrobinie masła, ogórki ścieramy na tarce i wszystko dodajemy do gotującej się zupy. Odlewamy odrobinę zupy i blendujemy w niej serek topiony, całość wlewamy do zupy i gotujemy kilka minut. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przepis na Szybką Zupę Ogórkową pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plNajprostsza surówka z kiszonych ogórków, pełna witaminy C i probiotycznych bakterii kwasu mlekowego. Sezon na kiszenie ogórków już się rozpoczął i jak znudziły Ci się pierwsze małosolne wykorzystaj ukiszone nadmiary do przygotowania tej arcyprostej surówki. Pasuje do każdego wiosennego drugiego dania. Kwaskowaty ogórek w połączeniu ze słodkawym jabłkiem smakuje naprawdę doskonale. Jak raz jej skosztujesz jestem pewna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pasty majonezu zależy od stopnia tłustości kupionej makreli i swoich upodobań. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki na pastę z wędzonej makreli: 2 wędzone makrele 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane na twardo 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem mała wiązka koperku 2 łyżeczki musztardy 2 - 3 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Jak zrobić pastę(...)wędzonej makreli? Zdjąć skórę z makreli, dokładnie oczyścić z ości i drobno pokroić. Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw. Jeśli ogórki mają grubą skórę, należy wcześniej obrać. Cebulkę ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać. Musztardę wymieszać z majonezem i dodać do pokrojonych składników. Wszystko dokładnie
Kuchcik gotujebyć może jedliście nie raz a może jeszcze nie próbowaliście. Polecam z serca:) Sałatka ziemniaczana na grilla - 4 duże ugotowane ziemniaki ( mogą być z dnia poprzedniego) - 2 duże zielone ogórki - 100-150ml śmietany 18% - koperek - 2-3 ząbki czosnku ( zależy , jak kto lubi ) - sól, pieprz do smaku Ziemniaki kroimy w kosteczkę. Podobnie robimy z umytymi i obranymi(...)skórki ogórkami. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do warzyw. Zalewamy śmietaną, dodajemy drobno posiekany koperek, mieszamy. Doprawiamy przed samym podaniem bo ogórki jak wiecie lubią puszczać dużo soku pod wpływem soli
Kuchnia Pełna Emocjimałych porów - 1 duże jabłko albo dwa małe - 1 duża gruszka albo dwie małe - puszka groszku ( duża lub mała , zależy jak lubicie) - 5 jajek ugotowanych na twardo - 5 małych ogórków konserwowych - porządna garść posiekanej kapusty pekińskiej - 2 łyżki majonezu - 1 łyżka jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka łagodnej musztardy - 1 łyżeczka płynnego miodu - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Pora myję(...)kroję a następnie siekam na cienkie półplasterki. Jajka i ogórki kroję w kostkę. Gruszki i jabłka obieram , pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę taką samą jak jajka i ogórki. Wszystko wrzucam do miski. Dokładam do tego kapustę, odsączony groszek i mieszam. Z majonezu, jogurtu, musztardy, miodu, soli i pieprzu robię sos ( oczywiście poprzez dokładne wymieszanie składników). Dodaję
Kuchnia Pełna Emocji