pracy, na śniadnaie, kolację lub domowe przejęcie. składniki na 6 porcji ugotowana w rosole pierś z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 150 g ugotowanego ryżu 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 jabłka 1 por 4-5 łyżek majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony ryż przekładamy do dużej miski. Odsączoną z rosołu i wystudzoną(...)miski z ryżem. Jabłka razem ze skórką kroimy w niewielką kostkę a białą część pora drobno siekamy. Pokrojone składniki wrzucamy do sałatki. Ugotowane i obrane ze skorupek jajka oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę a następnie łączymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą
Smakowite Danianaturalnego KREM RYBNY - ok. 150g wędzonej makreli 1 jajko kurze, ugotowane na twardo 100g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 2 łyżki majonezu KREM OGÓRKOWY - ok. 100g świeżego ogórka 1/3 łyżeczki soli do ogórka 2 czubate łyżki posiekanego koperku 200g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego KREM BIAŁY do wykończenia(...)250g twarożku Mój ulubiony z Wielunia 50 g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu do smaku - sól, pieprz czarny świeżo mielony dodatki do przybrania - świeży ogórek, rzodkiewki, szczypiorek, gwiazdnica, koperek, natka pietruszki, kwiaty jadalne Jaki chleb nadaje się do takiego tortu? Do zrobienia tortu chlebowego najbardziej nadaje się chleb tostowy, bo jest mięciutki i dobrze
Smaczna Pyzagrilla Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 35 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 2 strąki różnokolorowej papryki 4 kotlety wieprzowe z karkówki lub szynki 4 dag bekonu 2 cebule 3 pomidory 2 ogórki konserwowe 5 łyżek oleju 4 łyżki keczupu 1 łyżka miodu sól pieprz mielone chilli 1 łyżeczka soku z cytryny dodatki: 25 dag ugotowanego długoziarnistego ryżu zielenina do dekoracji(...)Smażymy ze wszystkich stron przez około 10 minut. Upieczone mięso oprószamy solą, pieprzem i chilli. Krok 4. Przygotowujemy sos : w miseczce mieszamy drobno posiekane cebule, pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe oraz pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), dodajemy keczup, miód i 2 łyżki oleju - doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gotowe szaszłyki polewamy
Moja Książka Kucharskajogurtu , czosnku i zielonych ogórków. Idealny do letnich potraw, grillów i pikników. Uwielbiam... Składniki: 600 g jogurtu typu grecki - ja używam z biedronki 2 świeże ogórki ok. 250 g 50 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu winnego sól pieprz biały Sposób przyrządzenia: Ogórki zetrzeć na tarce, przecisnąć
pieprzny smaczekSałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie kurczaka bo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oleisty, użyjcie tylko pół ząbka. Doprawiamy sos pieprzem do smaku. Sałatki nie solimy – ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, słone są już i same śledzie, i majonez, i kiszone ogórki. Sos wlewamy do miski z pokrojonymi wcześniej składnikami i wszystko razem delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przekładamy gotową sałatkę do szczelnego pojemnika i chowamy w lodówce – zapominamy o niej(...)gorzka, a długo leżące gotowane ziemniaki robią się po prostu niesmaczne. SKŁADNIKI składniki 4 średnie porcje 350-450g filetów śledziowych w oleju (4-5 średniej wielkości filetów) 140g ogórków kiszonych (3-4 średnie) 300g ziemniaków (3-4 średnie) 3 jajka M lub L z wolnego wybiegu 1 cebulka ze szczypiorem 5-6 gałązek koperku 75g czerwonej cebuli
Karo in the Kitchenpodawać oddzielnie i dopiero na talerzu dozować dowolną jego ilość. Składniki: różyczki średniej wielkości brokuła mała puszka (210 ml) kukurydzy kilka ogórków z zalewy musztardowej (lub korniszony, ogórki kiszone , konserwowe ) 1 słoik selera konserwowego 200 g żółtego sera twardego mały pęczek rzodkiewek Sos: słoiczek sosu czosnkowego 1 ząbek czosnku śmietana gęsta szczypta soli pieprz ¼ łyżeczki imbiru mielonego(...)Wykonanie: Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Rzodkiewki pokroiłam w krążki. Jeśli są duże można przekroić je na połówki. Czosnek przecisnęłam przez praskę. W garnuszku wymieszałam wszystkie składniki sosu. Śmietany dodałam tyle
Kuchnia u KrysiNatomiast z dodatkiem pieczonego boczku to już sałatka wywodząca się z Bawarii. SKŁADNIKI : 6-7 ziemniaków ugotowanych w munduru, odcedzonych i ostudzonych 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 100 g wędzonego boczku(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Natomiast jajka, ogórki i cebulę w mniejszą. Szczypiorek siekamy. Do dużej miski przekładamy wszystkie składniki. Boczek kroimy w mała kostkę, podpiekamy na patelni. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Wylewamy sos do sałatki, dodajemy małą część boczku, wszystko mieszamy. Sałatkę odkładamy do lodówki. Podajemy do pieczonych mięs lub zjadamy samą. Zapraszam do obejrzenia
Kulinarne Fantazje Marioliogórki kiszone lub konserwowe 1/2 żółtej papryki 150 g ryżu Ryż gotujemy. Mięso kroimy w wąskie paski, podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. Marchewkę obieramy, kroimy w talarki. Ogórki kroimy w grubsze plastry lub kostkę, jeśli są duże. Paprykę kroimy w krótkie paski. Do mięsa dolewamy pół szklanki gorącej wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu(...)się gotować, dodajemy marchewkę, doprawiamy solą i dusimy pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy wody – za każdym razem gorącej lub ciepłej. Dodajemy ogórki i paprykę. Dusimy ok. 10 minut. Podajemy na ryżu. Porcja ma ok. 600 kcal
Kucharzycanaprawdę sycąca. Możecie oczywiście zwiększyć jej ilość według potrzeby Spróbujcie, polecam. Składniki: 1 szklanka makaronu muszelka z kurkumą Makarony Babuni EkoMak * 6 łyżek soczewicy z puszki 2 większe ogórki kiszone (u mnie z tego przepisu ) około 2 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu (u mnie lżejszy 30% mniej tłuszczu) sól i pieprz do smaku kiełki rzodkiewki *ilość podana(...)przed gotowaniem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przekładamy do miski. Dodajemy soczewicę z puszki, pokrojone w kostkę ogórki kiszone, posiekany por i majonez. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki, próbujemy. Opcjonalnie doprawiamy. Naszą sałatkę podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkimacie ich dość na jakiś czas, dziś mam sałatkę którą zapewne znają wszyscy. Oto moja wersja... Składniki; 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 puszka ciecierzycy 5 liści z kapusty pekińskiej przyprawa do gyrosa majonez ketchup rukola 2 łyżki oleju Przygotowanie; Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy(...)mieszamy. Odstawiamy na około pół godz. Następnie mięso przekładamy na patelnię, smażymy mięso do miękkości. Odstawiamy aby wystygło. Na samo dno przezroczystej salaterki wykładamy mięso, następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Jeśli mają za dużo wody, odciskamy je. Cebulę siekamy i wykładamy na ogórki. Smarujemy ketchupem i majonezem. Wykładamy kukurydzę, smarujemy ketchupem. Następnie wykładamy ciecierzycę i delikatnie smarujemy
Radość kipiąca uśmiechem.już ostatni dzwonek, aby zrobić domowy zakwas na żurek. Aby przyśpieszyć fermentacje możecie użyć zakwasu chlebowego (zarówno pszennego jak i żytniego), lub można dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków (polecam użyć tylko osobiście ukiszonych) Możecie też ukwasić żurek bez przyśpieszaczy, trwa to trochę dużej, około 5 dni. Nie potrzeba wiele, podejrzewam że wszytko to posiadacie w kuchennej(...)listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego i 1 łyżkę zakwasu chlebowego żytniego (lub pszennego) lub 1 łyżkę soku z ogórków kiszonych (domowe roboty) lub jeśli nie posiadacie ani zakwasu, ani ogórków kiszonych pomocna będzie skórka dobrego razowego chleba. Do sporego słoika wsypać mąkę, dodać wodę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstopniach przez ok 70 minut. Następnie obieram z kości i skóry drobno kroimy. Pieczarki myjemy i kroimy w pół plastry. Cebulę obieramy i kroję w piórka. Ogórki kiszone kroimy w plastry. Do garnka o grubym dnie dodaję łyżkę oleju rzepakowego a następnie pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem a następnie dusimy,dodajemy cebulkę,mieszamy i dusimy dalej(...)podduszonych pieczarek dodaję mięso,ogórki ,ketchup i majonez.mieszam. Na środek naleśników nakładam porcję farszu,posypuję serem a następnie zawijam według uznania. Każdy naleśniki posypuję serem żółtym i wkładam do piekarnika na ok 3 minuty w 200 stopniach by ser się roztopił. podaje z sosem tzatziki lub czosnkowym
Gotowanie Patkiniedzieli) i wtedy można pominąć ten punkt i użyć po prostu mięsa na gulasz. Przygotować produkty. Mięso pokroić w paski. Pieczarki pokroić w talarki. Cebule posiekać dość drobno. Ogórki obrać ze skóry i ich miąższ pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na łyżce oliwy. Po chwili dodać do niej pokrojone mięso i smażyć na dość mocnym ogniu do czasu(...)żeby go nie rozgotować. Pieczarki przesmażyć na drugiej patelni na łyżce oliwy, dodać do mięsa. Śmietanę wymieszać z 50 ml gorącego wywaru i też wlać na patelnię. Dodać kiszone ogórki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, można do środka dodać też natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie. Taką potrawkę z indyka a la strogonow proponuję podawać
Dietologsubtelną, nienarzucającą się, nieoczywistą). Do makaronu można dorzucić wcześniej upieczonego lub ugotowanego kurczaka (przed podaniem warto przesmażyć go jeszcze na patelni). Całość doskonale uzupełnia surowy, pokrojony w cienkie paski ogórek, który dodaje niesamowitej świeżości i lekkości. Makaron można zjeść na ciepło, ale co do zasady te noodle to typowe danie na wynos, konsumowane na zimno. Nasza rada jest taka, żeby(...)osób, które chcą odżywiać się zdrowo. Dietetycy zalecają spożywanie nawet trzech porcji makaronu razowego (3 x 100 g) w tygodniu. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 świeże ogórki Makaron linguini 200 g 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 szklanki pasty tahini 2 łyżki miodu 1 łyżka octu 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki pieprzu Siekany
Niedzielny kucharz