ogórki - 26028 przepisów (strona:301/1736)

Sałatka z ogórków i rzodkiewki 145

/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -2 duże świeże ogórki -6 rzodkiewek -2 ząbki czosnku -1 szklanka jogurtu naturalnego -łyżka posiekanego koperku -sól, pieprz Ogórki obrać i pokroić w plasterki lub kostkę, dodać tak samo pokrojoną rzodkiewkę. Czosnek obrać, drobno posiekać lub  przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Ogórki, rzodkiewkę i koperek

Kulinarne przemyslenia
Strogonow 164

Jeśli nie wiadomo można kawałek wyciągnąć i przekroić. W międzyczasie wydrążyć gniazda nasienne z papryki. Należy ją pokroić w słupki i jeszcze przez pół, pieczarki w paski, a ogórki w średniej wielkości kostkę. Wrzucić paprykę mięsa, ponieważ ona będzie potrzebowała dłuższego gotowania. Pieczarki podsmażyć lub wrzucić surowe do garnka. Ja musiałam podsmażyć, ponieważ inaczej siadły(...)żołądku (uwierzcie mi - testowałam; nie chcecie wiedzieć z jakim rezultatem). Wrzucić do garnka. Na końcu dorzucić ogórki, które wspaniale oddają swój kwaskowaty smak. Kiedy strogonow będzie praktycznie gotowy wlać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Doprawić jeszcze raz jeśli to konieczne. Ja uwielbiam, kiedy mięso rozpływa się w ustach, ale nie rozlatuje w garnku. Gotowałam niecałe 3 godziny. Trwało

Karola gotuje
Placek po cygańsku 276

ziemniaków (10 średnich) średnia marchew cebula 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól, pieprz Sos: 250 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe) 2 ząbki czosnku papryka czerwona 3 ogórki konserwowe cebula szklanka passaty pomidorowej (lub zmiksowanych pomidorów) sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, natka pietruszki Przygotowanie Najpierw przygotowujemy sos (można to zrobić nawet dzień przez podaniem). Mięso smażymy(...)całość zalewamy passatą pomidorową. Można również dodać 1/3 szklanki wody, jeśli chcemy, żeby sos był trochę rzadszy (ja tak zrobiłam). Sos dusimy jakieś 10-15 minut, na koniec dodajemy ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość dusimy jeszcze 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia. Przygotowujemy placki. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki i cebulę ścieramy

e-PrzepisyKulinarne
Tradycyjny tatar wołowy 160

sól i pieprz – 3 żółtka – 2 łyżki wody – 1 łyżka oleju – sól, pieprz – 2-3 posiekane ogórki kiszone poleca Ci przepis na ogórki kiszone – pół cebuli – kapary – ewentualnie marynowane grzyby – pieczywo i masło do podania Przygotowanie : Mięso posiekaj lub zmiel w maszynce do mięsa dwukrotnie. Do mięsa dodaj jedno(...)dłoni a następnie podziel na pół i przełóż na talerze. Na talerzu uformuj tatar i zrób wgłębienie pośrodku. Dodaj żółtko, a obok tatara połóż bardzo drobno posiekaną cebulę oraz ogórki. Ja lubię do tatara dodać jeszcze kapary i czasem marynowane grzyby. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem i podawaj z pieczywem lub grzankami oraz masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich

nietylkopasta.pl
Sałatka makaronowa z ogórkiem i rzodkiewką 130

szafek gdzie znajdują się produkty spożywcze i myślę nad tym co można by z tego ugotować. Robiąc taki przegląd znalazłam resztkę makaronu, a w lodówce kilka rzodkiewek, 2 małe ogórki oraz(...)jogurt naturalny, którego połowę zużyłam rano do owsianki. Co można zrobić z tych składników? Sałatkę! Nie ma prostszego wyjścia. Składniki: 250g makaronu – ja użyłam muszelek 5 rzodkiewek 2 ogórki zielone łyżka posiekanego koperku mała czerwona cebulka mały kubeczek jogurtu naturalnego (ok. 3 łyżek) sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i lekko studzimy. Rzodkiewki oraz ogórki

Życie ze smakiem
Naleśnik żytni o smaku ogórków konserwowych 176

łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, pieprz) – nadzienie wg smaku ( u mnie 25g łososia wędzonego i 20g sera twarogowego) Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, jogurt, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto na patelnie(...)Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połowę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Smacznego   Artykuł Naleśnik żytni o smaku ogórków konserwowych pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Ciasto cheeseburger z tortownicy XXL 191

podsmażam do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodaje mięso mielone i podsmażam ok 7 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Ser ścieram na tarce, ogórki kroję w plasterki. Dno tortownicy (24 cm) wykładam papierem do pieczenia, boki tortownicy smaruje olejem. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części mniejszą i większą. Większą cześć należy rozwałkować(...)całego cheeseburgera.( Patrz film poniżej). Gdy większy kawałek ciasta wyłożymy na blaszce zaczynamy układać składniki. Na dnie mięso mielone z cebulką następnie odrobina startego sera. Całość smarujemy keczupem. Układamy ogórki konserwowe na całą blaszkę. Smarujemy musztardą a następnie całość posypujemy żółtym serem. Całość przekrywamy mniejszym kawałkiem rozwałkowanego ciasta, Smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Całość pieczemy ok 25 minut

Kulinarne przygody
NATURALNY ANTYBIOTYK DO OBIADU 196

leki i tym samym wspieramy rynek farmaceutyczny napędzając w ten sposób produkcję chemicznych środków na odporność a przecież mamy to wszystko w kuchni.  Składniki :  ogórek kiszony ( 6 szt. średniej wielkości) cebula biała  ( 1 szt. )  pół cm papryczki chilli  1 ząbek czosnku(...)łyżki oleju lnianego  szczypta soli Sposób przyrządzenia :  Cebule pokroić w piórka, posolić i odstawić na 5 min.  Ogórki pokroić w cieniutkie  plasterki. Czosnek przecisnąć , popryczkę drobniutko pokroić.  Wszystkie składniki razem wymieszać, skropić olejem lnianym.  Sałatkę podawać do obiadu

pieprzny smaczek
surówka z dodatkiem ogórków kiszonych 134

składniki: 1 marchewka 4-5 szt. ogórków kiszonych 1 jabłko 1/4 cebuli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki oleju lub oliwy pieprz wykonanie: Obraną marchewkę, ogórki kiszone oraz jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiając cukrem, pieprzem oraz olejem

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i selerem konserwowym 243

chińska (łagodna), 1 puszka kukurydzy konserwowej, 1 słoik (370 ml) selera konserwowego (najlepiej z dodatkiem ananasa), 2 puszki (po 170 g) tuńczyka w sosie własnym, 4 jajka, 20 dag ogórków konserwowych, 6 łyżek majonezu, sól, pieprz. Już od dawna miałam ochotę wypróbować jakiś przepis na sałatkę z wykorzystaniem makaronu z popularnym zupek chińskich. Swój test :) zacznę od sałatki(...)Kukurydzę, seler konserwowy i tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Oddzielić białko od żółtka. Osobno zetrzeć białka i osobno żółtka, na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe pokroić w drobną kosteczkę. Teraz do miski ułożyć warstwami: - połowę makaronu z zupek chińskich, - kukurydzę, - 3 łyżki majonezu, - sól, pieprz, - seler konserwowy, - tuńczyk, - starte białka jajek, - ogórki

Świat Domowej Kuchni
Tradycyjna kuchnia polska - powód do dumy 162

pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw. 5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma! 6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód(...)pyzy, kluski lane, śląskie - nic tylko zajadać! 4) Bigos i potrawy z kapusty kiszonej - oczywiście sporą popularnością cieszy se także bigos a także przeróżne inne dania wykonane z kiszonych ogórków, kapusty, marynowanych grzybów czy piklowanych warzyw. 5) Maślanka, kefir - tego w wielu miejscach na świecie zupełnie nie ma! 6) Pierogi - oczywiście nie można zapominać także o pierogach! 7) Miód

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ZAPIEKAŃCE PYSZNIE NADZIANE + FILMIK 143

twardo 20 dkg sera w plastrach 20 dkg sera w kawałku  15 dkg salami w plastrach 20 dkg szynki konserwowej 20 dkg szynki mielonej  papryka konserwowa ogórki konserwowe ( kilka )  dowolne sosy do polania(...)PRZYGOTOWANIE :  Bagietki kroimy na trzy kawałki. Nacinamy wzdłuż i posypujemy w środku oregano.  Ogórki, jajka kroimy w plastry a paprykę w paseczki.  Ser w kawałku ścieramy na tarce jarzynowej.  Każdą bułkę zaczynamy nadziewać, pierwszy kładziemy ser w plastrach, następnie szynka konserwowa, szynka mielona, salami, papryka, ogórki i plastry jajka. Posypujemy po wierzchu tartym serem

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta serowa z makrelą i ogórkiem II 173

Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. Dodać makrelę dokładnie oczyszczoną z ości. 2. Cebulkę i ogórka kiszonego pokroić w kosteczkę, dodać do sera. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. W ogóle nie użyłam soli, bo makrela i ogórki były dla mnie już wystarczającym słonym dodatkiem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Leczo z patisonem 176

obiad proponuję leczo. Pierwszy raz wykorzystałam małe patisony. I pewnie nie będzie to ostatni raz :) Składniki : ok 10 sztuk małych patisonów 1 cebula 3 zielone ogórki 2 małe ogórki kiszone 1 pomarańczowa papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego  kilka łyżek passaty z bazylią olej do smażenia sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Umyte warzywa pokroić Cebulę przesmażyć dodać(...)patisony, ogórki, paprykę, przykryć i gotować na oleju i z odrobiną wody Gdy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat, passatę, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem

Proste Potrawy
Zupa koperkowa 156

create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1,5 l bulionu warzywnego (marchew+pietruszka+pół bulwy selera+łodygi kopru+ duża cebula+2 ziela angielskie) -szklanka kwasu z ogórków kiszonych (ewentualnie 1-2 łyżki soku z cytryny ) -1 łyżka mąki pszennej -1 szklanka mleka -1 mały jogurt naturalny (ew. śmietana 18%) -2-3 garści posiekanego koperku -sól, pieprz(...)Ugotować bulion. Warzywa wyciągnąć, marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do bulionu. Resztę warzyw odrzucić. Wlać kwas z ogórków. Mąkę rozprowadzić mlekiem, tak aby nie było grudek. Wlać do zupy, zagotować. Zdjąć garnek z ognia i dodać zahartowany zupą jogurt lub śmietanę oraz posiekany koperek. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z ugotowanym jajkiem i ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami

Kulinarne przemyslenia