ogórki - 26528 przepisów (strona:301/1769)

Sałatka z kalafiorem i ziemniakami 152

dodatkiem koperku i w efekcie powstała pyszna sałatka, którą zjedliśmy na kolację! Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 500 g obranych i ugotowanych ziemniaków 1/2 kalafiora 3 jajka 3 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1/2 pęczka koperku Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu  sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kalafior podzielić(...)której będziemy robić sałatkę. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do kalafiora. 3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do miski.  4. Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę i przełożyć do pozostałych składników. 5. Koperek opłukać, posiekać i włożyć do miski.  6. Składniki sosu wymieszać w miseczce, dodać do sałatki

Danka Pichci
Surówka kopenhaska 136

kopenhaska przygotowana w ten sposób od jakiegoś czasu gości na moim stole i bardzo nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1/2 pęczka szczypiorku  garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy (u mnie rosyjska, ale jeżeli wolicie łagodniejsze smaki(...)może być delikatesowa) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski, w której będziemy robić surówkę. Ogórki potrzeć do marchwi. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Sałatę porwać na nieduże kawałki, dodać do miski. 2. W małej miseczce wymieszać majonez

Danka Pichci
Smażone śledzie w zalewie słodko-kwaśnej 463

rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 30% 1 szklanka przecieru pomidorowego 80 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki wody 5 ogórków kiszonych 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Jajka zmiksować z mąką i solą na jednolite ciasto. Płaty śledziowe przekroić na pół i kawałki obtaczać w surowym cieście. Smażyć(...)rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego

https:KKuchniaMniam
TARTA Z MAKRELĄ 155

dopasowujemy ciasto do formy. Nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Nadzienie: makrelę - oczyszczamy z ości i kroimy w kostkę. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe -  kroimy w kostkę. Ser żółty - należy zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach Masa jogurtowo - jajeczna - w misce mieszamy łyżką jogurt z jajkami i startym żółtym serem(...)Dodajemy posiekany koperek, mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Przygotowanie: Na ciasto układamy kawałki makreli, a następnie pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę. Na koniec farsz zalewamy masą jogurtowo - jajeczną. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Przepyszne śledzie po węgiersku – sałatka śledziowa 201

pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Teraz na rozgrzanym oleju na patelni smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie dodaję paprykę, pieczarki i smażę na małym(...)całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie śledzi: Do miski z sosem dodaję śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na kilka godzin do lodówki, żeby śledzie przeszły smakiem. Śledzie po węgiersku są gotowe, życzę smacznego

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z wędzoną kiełbaską w towarzystwie kolorowych warzyw 141

prażonej cebuli 3 łyżki posiekanego szczypiorku 6 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu sól pieprz Wykonanie: 1. Kiełbasę pokroić w małą kostkę. 2. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalew. 3. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, a kapustę pekińską poszatkować. 4. Cebulę drobno posiekać. 5. W salaterce sałatkę układać warstwowo: 1/2 kapusty pekińskiej, 1/2 konserwowej papryki, 3 łyżki ketchupu, sól(...)pieprz, kukurydza (2 łyżki zostawić na wierzch), kiełbasa pokrojona w kostkę, ogórki konserwowe, 4 łyżki majonezu, czerwona cebula, pozostała ilość papryki konserwowej, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, pozostała ilość kapusty pekińskiej, pieczarki konserwowe, posypać prażoną cebulą, szczypiorkiem i kukurydzą. 6. Gotową sałatkę wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły. Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy

Szalona Kuchnia Eweliny
Boeuf Stroganow 160

śmietanki Opcjonalnie jeżeli lubicie 1 łyżka przecieru pomidorowego ( ja  nie dodaję  ) 1 łyżka mąki pszennej Mięso umyć i oczyścić z błon, kroimy w nieduże paseczki. Cebulę i ogórki pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić grubsze plasterki. Na dużej patelni roztopić masło, dodać mięso i smażyć aż się zetnie i lekko przyrumieni. Następnie dodajemy cebulę, krótko przesmażamy aż nieco(...)jakiś czas mieszając. Dodajemy musztardę ( opcjonalnie przecier pomidorowy) ziele angielskie, liść laurowy, ok. 300 ml bulionu wołowego lub warzywnego i dusimy pod przykryciem do miękkości.(ok.45-60 minut) Następnie dodajemy ogórki, przyprawiamy solą i pieprzem, zagotować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i wlać śmietankę jeszcze chwilkę gotujemy aż całość zgęstnieje. Smacznego

Andzia Pichci
Sałatka śledziowa z buraczkami 179

śledzie marynowane 1 duża cebula pół słoiczka buraków konserwowych bądź 2 duże surowe buraki ćwikłowe 4 jajka ugotowane na twardo 5 ugotowanych marchewek 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 5 ogórków kiszonych około 5 łyżek majonezu około 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami – Wykonanie Śledzie pod pierzynką najlepiej wyglądają najlepiej w szklanej(...)warstwą jest marchewka. Ugotują ją przez kilka minut, aby była miękka, pozostaw do ostygnięcia. Pokrój w niewielką kostkę, nałóż na ziemniaki, posól, popieprz oraz dodaj kolejną warstwę majonezu. Kiszone ogórki pokrój w kostkę, zlej nadmiar soku i nałóż jako kolejną warstwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotuj na twardo, zimne pokrój w kostkę, nałóż na ogórki, posól, popieprz, nałóż

To Musisz Wiedzieć
Zupa ogórkowa z curry – Idealna na upalne dni 155

ziemniaków 800 ml bulionu z warzyw 2 łyżeczki curry w proszku Olej rzepakowy 4 łyżki jogurtu naturalnego Sól, pieprz Koperek Zupa ogórkowa z curry – Przygotowanie Ogórki obieramy, dzielimy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Cebule obieramy i drobno kroimy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W teflonowym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy cebulę i smażymy(...)proszku, całość krótko smażymy, nieustannie mieszając. Do garnka dodajemy bulion z warzyw oraz pokrojone ziemniaki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut na mniejszym ogniu. Dodajemy pokrojone ogórki. Warzywa gotujemy przez kolejne 5 minut. Całość miksujemy przy użyciu blendera na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz koperkiem. Zupę ogórkową

helloforest.pl
Sałatka z buraczków i marchewki – kuchnia podkarpacka 149

takiej, czy innej odmianie sałatka z buraczkami jest smaczna i warta wypróbowania. Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka Składniki: 400 g czerwonych buraczków 3 duże marchewki 2 ogórki kiszone 2 jabłka 2 cebule pół pęczka natki pietruszki majonez śmietana musztarda sól pieprz Buraczki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości. Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę(...)kroimy w drobną kosteczkę. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez, śmietanę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy. Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA

Trzeci talerz
Tani obiad – karkówka w sosie cebulowym 350

smaku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 300 ml warzywnego bulionu 3 łyżki natki pietruszki 50 ml słodkiej śmietany, 30% tłuszczu Dodatki ziemniaki ugotowane w całości buraczki w occie ogórki w occie Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na dwóch łyżkach masła na żeliwnej patelni. Pokrój karkówkę na kawałki o grubości 2 cm. Oprószyć solą, pieprzem i mąką. Zrumień(...)się widelcem. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj część pietruszki. Wymieszaj sos. Ugotowane ziemniaki ułóż na półmisku wraz z mięsem. Polej obficie sosem. Na wierzchu ułóż buraczki i ogórki z octu. Całość posyp pietruszką. Resztę sosu wlej do sosjerki. Smacznego!       The post Tani obiad – karkówka w sosie cebulowym appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Placek po zbójnicku – przepis 150

według własnego uznania). Placek smażymy z obu stron  na złoty kolor. Placek po zbójnicku Gulasz wieprzowy – składniki: 1kg szynki wieprzowej, 2 cebule, 3-4 papryki konserwowe, 3-4 ogórki konserwowe, Suszone grzyby 50g, Koncentrat pomidorowy, Olej do smażeni, 6 ziaren ziela angielskiego Liść laurowy, Pieprz, sól, papryka słodka i ostra  w proszku do smaku, Mąka pszenna. Suszone(...)dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, oraz wcześniej namoczone grzyby. Mięso dusimy pod przykryciem ok. 1.5h aż będzie bardzo miękkie. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i paprykę konserwową, oraz doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym. \ Aby sos był bardziej wyrazisty możemy dodać odrobinę wody spod ogórków konserwowych. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką

Księga-Smaku