ogórki - 26528 przepisów (strona:304/1769)

Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. Orientalna surówka z mango i ogórka. 219

orzeźwiająca i super się nadaje do wszelakich dań typu curry itp. Także korzystajcie z przepisu ile tylko się da! SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE - 3 ogórki gruntowe - 1/4 dojrzałego mango - 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała) - 1 łyżeczka melasy - 3 łyżki sosu sojowego jasnego - 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy(...)oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka) - sól - czarny sezam - kilka posiekanych listków bazylii - łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru - sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy) Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy. Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. składniki: - 2 porcje

SMYKWKUCHNI
Ogórki konserwowe 219

Poznaj mój idealny i sprawdzony przepis na ogórki konserwowe . To bardzo tradycyjny sposób na najpyszniejsze domowe ogórki konserwowe do słoików. Gorąco zachęcam do szykowania ich razem ze mną! To proste.  - wykonanie krok po kroku wraz ze zdjęciami - uniwersalny przepis na ogórki konserwowe - zawsze się udają i wychodzą idealnie chrupiące

AniaGotuje.pl
Szakszuka z botwinką 142

korniszony 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek Jak zrobić szakszukę z botwinką: Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Botwinkę myjemy, kroimy drobno. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Do cebuli dodajemy botwinkę, pomidory, ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Przesmażamy wszystko minutę – dwie aż warzywa stracą surowość. W sosie robimy wgłębienia

Dorota Smakuje
Sałatka grecka 176

oliwki, fetę, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek i przyprawy. Dobrej jakości składniki to podstawa sukcesu w przygotowaniu sałatki greckiej.  Składniki: 2 dojrzałe, słodkie pomidory (ja używam malinowych), 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy, 1/2 czerwonej cebuli, 80-100 g sera feta, 10 czarnych oliwek, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżki oliwy z oliwek, pieprz do smaku. Pomidory pokroić(...)dość duże kawałki, ogórki obrać i pokroić w grubsze półplasterki, cebulę w piórka. Warzywa umieścić w salaterce, popieprzyć, lekko wymieszać. Na wierzchu ułożyć oliwki oraz ser feta pokrojony w grubą kostkę bądź w plastry. Sałatkę polać oliwą z oliwek, posypać oregano i gotowe. Smacznego

Moja kraina smaków
szaszłyki drobiowe grillowane... 181

wędzony 30 dag, pieczarki 50 dag mniejsze przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, pieprz czarny młynek Prymat 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżeczki, jogurt naturalny 380 gram, ogórki gruntowe 8 sztuk średnie ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata 1 główka, pomidory 6 sztuk, koperek 1 pęczek Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą(...)Piekarnik na opcji grill góra/dół nagrzany na 210C, wstawić blachę z szaszłykami i grillować około 45 minut. Młode ziemniaki ugotować mundurkach, obrać ze skórki, pokroić na talarki, ogórki obrane zetrzeć na tarce do ogórków, wsypać przyprawę tzatzyki, cukier, pieprz, koperek posiekany 1/2 pęczka, wlać jogurt, ocet i wymieszać. Szaszłyki podawać z ziemniakami, mizerią tzatzyki - pyszne, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Lekka sałatka z grzankami 264

się w każdej wersji. Grzanki polecam dodać przed samym podaniem, żeby nie nasiąknęły . Lekka sałatka z grzankami Sałatka 1/2 sałaty lodowej 1/2 sera feta 1/4 puszki kukurydzy konserwowej 2 ogórki gruntowe 10 pomidorków koktajlowych 40 g grzanek z czosnkiem niedźwiedzim lub pszennych Przyprawy: pieprz, sól, suszone pomidory z bazylią(...)czosnkiem oraz łyżka oliwy lub sos sałatkowy włoski z torebki Sos czosnkowy 2 ząbki czosnku 80 g jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu Sałatka Pomidorki umyj i pokrój na ćwiartki. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Ser feta pokrój w kostkę, a sałatę na drobne kawałki. Połącz składniki w misce: sałatę, fetę, kukurydzę, ogórki oraz pomidorki i sałatę

Przepisy na widelcu
Sałatka ziemniaczana z cukinią i zielonym groszkiem 151

świeże, co nada sałatce jeszcze bardziej wiosennego charakteru. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I ZIELONYM GROSZKIEM 3 młode ziemniaki Pół dużej cukinii Pół szklanki zielonego groszku (mrożonego) 4 jajka 3 ogórki konserwowe Pół pęczka koperku 4 łyżki jogurtu Łyżka musztardy Sól, pieprz Ziemniaki umyć, pokroić w kostkę i ugotować Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na ogniu do ponownego zagotowania Cukinię(...)kostkę, wrzucić do garnka, dolać około ćwierć szklanki wody, dodać pieprz i dusić około 10 minut aż lekko zmięknie, ale dalej będzie jędrna i chrupiąc Jajka ugotować na twardo Ogórki i koperek posiekać Z jogurtu i musztardy przygotować sos, doprawić solą i pieprzem Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem

HealthyCreations
Naleśniki z botwinką 192

porcje): 6-8 gorących  naleśników np. z ciasta piwnego pęczek botwinki (liście buraków) ząbek czosnku łyżeczka suszonego lubczyku* 6-8 plastrów żółtego sera typu gouda 2 ogórki kiszone łyżka oleju do smażenia łyżka masła Botwinkę dobrze wypłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać lubczyk i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzać, by wydobyć(...)aromat z czosnku i lubczyku, ale nie dopuścić do przysmażenia. Na patelnię wrzucić botwinkę (robiłam to na dwie raty). Gdy zwiędnie pod wpływem temperatury, zamieszać i zdjąć z palnika. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę. Na naleśniku układać po plastrze żółtego sera, łyżce botwinki i kilka kostek ogórka. Zwijać w rulon. Podawać z dowolnym dipem lub ketchupem

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik ogórkowy z prażonymi orzechami 149

jakieś niemiłosierne upały, mam dla Was prosty przepis na pyszny chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami. Składniki: 350 g jogurtu greckiego 560 g naturalnego (używam jogurtów Łemkowina) 6 ogórków gruntowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów piniowych Garść orzechów włoskich Garść orzechów nerkowca Sól Przygotowanie: W dużej misce umieszczamy jogurty, ogórki i czosnek i wszystko blendujemy

Kate's Kitchen
Sałatka z wędzonego udka i kuskusu 166

używać. Dlatego właśnie postanowiłam zrobić ją ze składników które lubię i akurat miałam pod ręką. Składniki 1 udko wędzone 1/2 średniej wielkości papryki 5 ogórków konserwowych (ja użyłam ogórków z chili) 1 puszka kukurydzy 6 łyżek kaszy kuskus 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek szczypiorku 3 pełne łyżki majonezu Krok po Kroku 1 Kaszę zalewamy wrzącym bulionem, przykrywamy(...)zostawiamy na 5 min. 2 Kurczaka kroimy w kostkę około 1 cm 3 Ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek rozdrabniamy. 4 Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem (ja dołożyłam łyżeczkę musztardy). 5 Sałatkę najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Najlepsze przepisy na przekąski piknikowe 182

batatem   Składniki:   1 średni batat 200 g kiełbasy drobiowej (ja użyłem kiełbasy kruchej z kurnej półki z  CEDROB ) 150 g pomidorków koktajlowych 1 długi zielony ogórek 6 plastrów ananasa świeżego lub z puszki liście bazylii oliwa z oliwek sól, słodka papryka, cynamon   Przygotowanie:   Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę(...)papierem do pieczenia. Zapiekaj 15 minut w 220°C, następnie odstaw do wystudzenia. Kiełbasę pokrój w plasterki grubości 1 cm. Pomidorki przekrój na pół. Ogórka przetnij wzdłuż na 4 części, wytnij wodnisty środek (gniazdo nasienne). Następnie pokrój w kawałki 2×2 cm. Ananasa podziel na cząstki podobnej wielkości. Składniki nadziewaj

kuron.com.pl
Surówka z młodej kapusty z sosem winegret 240

poszatkowaniu samych liści – ok. 450 g) 3/4 łyżeczki soli 4 duże rzodkiewki – ok. 90 g 3 średnie ogórki gruntowe – ok. 180 g (lub pół ogórka szklarniowego) 2 łodyżki szczypiorku większego (u mnie po posiekaniu ok. 2 łyżki) – ok. 6 g kilka gałązek koperku, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 2 czubate łyżki) kilka gałązek natki(...)minut, by kapusta nieco zmiękła (można ją pościskać trochę rękoma). Jeśli puściła dużo wody, to zlać jej nadmiar (jeśli niewiele, to można pozostawić). Rzodkiewkę i ogórka umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek, natkę i koperek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, a następni drobno posiekać. W małej miseczce przygotować sos winegret: w tym celu wymieszać ze sobą dokładnie oliwę

Kulinarne Przeboje
Sałatka z kuskusem i tuńczykiem II 239

ogórków. Pyszna! 2 szkl. kuskusu 2 szkl. bulionu 1 słoiczek tuńczyka w oleju lub 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone (lub konserwowe) 4-5 jajek 1 por 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem (powinien sięgać on około 0,5 cm powyżej(...)czasie „przeczesujemy” napęczniały kuskus widelcem. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą, odstawiamy do osączenia. Kukurydzę osączamy z zalewy. Tuńczyka osączamy z oleju, dzielimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Na Talerzu
Chłodnik II- jarzynowy z botwinką i wodą po ogórkach kiszonych 149

kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki wody po ogórkach kiszonych 4 średnie ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 średnia marchewka 1/2 pęczka świeżego kopru sok z cytryny, sól, pieprz i szczypta cukru do smaku gotowane jajka i rzodkiewka jako(...)buraczki, gotować do miękkości (powinny być ale dente). Dodać talarki marchewki, gotować około 2 minuty, następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować kolejne 2 minuty. Wlać wodę po ogórkach kiszonych, zagotować, odstawić z ognia i doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sok z cytryny, ostudzić. Po wystudzeniu wlać śmietanę, dodać posiekany koper i odstawić do lodówki na minimum

Kraina Miodem Płynąca
Schabowy z pieczonymi ziemniakami i mizerią 256

duże kotlety schabowe mleko - do namoczenia kotletów 2 plastry żółtego sera przyprawa do grilla mąka bułka tarta 1 duże jajko kilka młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku tymianek 6 dużych ogórków gruntowych 1 mała cebula 1 łyżka octu 2 łyżki śmietany (gęsta, 18%) cukier - ok. 1 płaskiej łyżeczki sól, pieprz masło, oliwa kilka gałązek koperku Przygotowanie: 1. Kotlety (dobrze rozbite(...)moczymy w mleku - najlepiej całą noc. 2. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki a cebulę w piórka. Wrzuć do miski, dodaj ocet, cukier, śmietanę i dopraw solą i pieprzem - wymieszaj i wstaw do lodówki. 3. Ziemniaki myjemy lub obieramy, kroimy na połówki - gotujemy 10 min od momentu zagotowania się wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem - układamy odcedzone ziemniaki, posypujemy

Alutka-Gotuje