średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier) 2-3 małe ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Kotlety obsmażamy na tłuszczu, na złoty kolor. Przekładamy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal twardy. podlewamy małą ilością wody i dusimy-bardzo często(...)doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza jaglana Sałatka z ogórków
Kopystką po garachświeżego i chrupiącego pieczywa. Polecam i Życzę Smacznego. Zapraszam również do odwiedzenia strony ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl SKŁADNIKI: 2 ugotowane i obrane jajka na twardo 3 sztuki Ogórków po Żydowsku ORZECH http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku-produkt-bezglutenowy 10 dag sera żółtego pęczek natki pietruszki Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka(...)drobno siekamy. Dodajemy do miseczki. Ogórki po Żydowsku ORZECH , kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do miseczki. Ser żółty trzemy na małych oczkach. Dodajemy do pozostałych składników. Natkę pietruszki siekamy drobno i dodajemy do miseczki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy majonez i jogurt. Mieszamy. Przed podaniem, pozostawiamy w lodówce ok 30 min. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiPropozycja dla tych, którzy często mają gości lub uwielbiają tuńczyka. Szybka ale pyszna sałatka z tuńczyka, jajek, papryki, ogórków i kukurydzy. Jest idealna na imprezy, absolutnie przepyszna i przede(...)wszystkim smakuje naprawdę prawie wszystkim! Spróbujcie sami! Składniki: * 2 puszki tuńczyka * 1 mała puszka kukurydzy * 4-5 łyżek majonezu * 6-8 jajek * 1 lub pół papryki czerwonej * 3-4 ogórki kiszone * sól i pieprz Tuńczyka wyjmujemy z puszki i rozdrabniamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i siekamy w kostkę. Paprykę oraz ogórki kroimy na taką samą kostkę. Przesypujemy
Klasyka GotowaniaDomowe ogórki kiszone :) robiliśmy w połowie lipca a zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy(...)zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki b) ciasto- 1kg mąki, łyżka soli kamiennej, dwie łyżki tłuszczu, ~dwie szkl. soku z ogórków Do wyrośniętego zaczynu... wsypujemy mąkę i sól... ...dodajemy tłuszcz, sok z ogórków(lub ciepłą wodę) i wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli jest za miękkie, to dosypujemy mąki
chleba naszegojakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych(...)ciepło i na zimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb. SKŁADNIKI: ogórki, woda, ocet spirytusowy
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 3 plastry pieczonej wołowiny 1 tortilla pszenna 2 ogórki(...)konserwowe Garść mix sałat 1 plaster sera żółtego Ketchup PRZYGOTOWANIE: Na tortillę kładę ulubiony ketchup, a następnie rozsmarowuję. Potem układam sałatę, plastry wołowiny, a na koniec ser żółty. Ogórki konserwowe kroję w plastry. Kładę na tortilli plastry ogórków. Całość zawijam odpowiednio w rulon. Zabieram do pracy w pudełku albo zawiniętą w folię aluminiową. Smacznego, polecam
Gotowanie Patkirozgrzewam troszkę oleju kokosowego i podsmażam kurczaka i cebulę, pod koniec smażenia dodaję przyprawę (ile kto lubi). 2. W międzyczasie gotuję makaron. 3. Paprykę kroję w kostkę, ogórki w plasterki, kukurydzę odsączam. 4. W kubku mieszam majonez i ketchup 5. Na spód naczynia żaroodpornego daję makaron, posypuję go startą mozzarellą (garść) i mieszam. Następnie smaruję połową sosu(...)makaron daję podsmażonego kurczaka z cebulą, następnie ogórki, paprykę, smaruję pozostałym sosem. Na paprykę wysypuję odsączoną kukurydzę i posypuję startą mozzarellą. 6. Zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 20 minut. Smacznego
kruche babeczkinada się zarówno na obiad . Może być także bardzo ciekawą propozycją na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki: 1,20 dag kiełbasy śląskiej 0,5 kg pieczarek 6-8 ogórków kiszonych 2 garście moreli 2 garście suszonych ślwek garść rodzynek 2 cebule 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę obieramy z łupin(...)pieczarki kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy do cebuli. Czekamy aż pieczarki odparują nadmiar wody. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Smażymy do czasu aż się ładnie zrumieni. Ogórki kiszone także kroimy w plasterki. Morele i śliwki kroimy w paseczki (można też wrzucić w całości). Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wkładamy kiełbasę, cebulę z pieczarkami. Dodajemy ogórki
Pobite gary Barbarysmaczną zupę :) Ogórki gruntowe obieramy i wycinamy nasiona, kroimy w kostkę... Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem :) Chleb, cebule i czosnek też kroimy... Na patelni przysmażamy ogórki z cebulą i czosnkiem... Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej się włoszczyzny i gotujemy 10-15 min ... Zabielamy kwaśną śmietaną... Zupa już jest gotowa do podania... Posypujemy koperkiem
chleba naszegociemnego, pełnoziarnistego chleba, doskonale sprawdza się również jako farsz do nadziewania jajek. składniki na 3 porcje puszka śledzi lub szprotek w pomidorach 150 g żółtego sera 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól przepis Rybę z puszki razem z sosem(...)przekładamy do miski. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy po czym wrzucamy do ryby, dodajemy również starty na tarce o małych oczkach żółty ser, starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone, ugotowane na twardo jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodajemy musztardę i majonez, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Artykuł Pasta
Smakowite Daniażeberek lub kości 1 marchewka 1 cebula 3 listki laurowe pęczek włoszczyzny (liść pora i selera, natka pietruszki) 3 l wody 1 słoik przecieru ogórkowego lub 4-5 kiszonych ogórków 1 kg obranych ziemniaków 4 łyżki śmietany 12% lub 18% sól do smaku Wędzone kości przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać włoszczyznę, marchewkę, cebulę i listki laurowe. Ugotować(...)już miękkie wyjąć kości. Do wywaru dodać ziemniaki, gotować aż będą miękkie. Kości przestudzić i obrać z nich mięsko. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodać przecier ogórkowy (lub kiszone ogórki starte na grubych oczkach) oraz mięsko obrane z kości. Zupkę zagotować, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Zestawić z ognia. Śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do garnka. Wymieszać
Monia miesza i gotujewołowinie lub łopatce. Osobiście wolimy łopatkę lecz zupa wyjdzie równie smaczna na wołowinie. Nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, a smakiem zachwyci wszystkich. * 500g łopatki lub wołowiny * słoik kiszonych ogórków * marchew * pietruszka * seler (3cm x 6cm x 1.5cm) * 3 litry wody * 4 duże ziemniaki * wegeta, pieprz, liść laurowy * 3 łyżki śmietany * 2 łyżki mąki Mięso pokrojone(...)gotujemy przez 45 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po tych 45 minutach dorzucamy ziemniaki i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Przez ten czas ścieramy na małych oczkach ogórki kiszone. Po ugotowaniu się ziemniaków dorzucamy ogórki i gotujemy jeszcze przez 15 minut. W osobnej misce przygotowujemy 4 łyżki zupy i 3 łyżki śmietany, Całość delikatnie wlewamy
Klasyka Gotowaniawcześniej i przechowywać w lodówce, gdzie proces fermentacji już nie postępuje. Idealna sprawa jeśli nie chcemy robić wszystkiego na raz dzień przed Wielkanocą. Jeśli dodamy łyżkę soku z kiszonych ogórków (może być też z kapusty lub dowolna inna kiszonka , to fermentacja przebiega szybciej. Jeśli nie mamy w domu nic kiszonego, to nic nie szkodzi, ale będziemy czekać(...)żytniej (najlepiej typ 2000) 500 ml wody kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na ćwiartki 2 listki laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu łyżka soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) umyty i wyparzony słoik gaza lub lniana ściereczka + gumka recepturka Jak przygotować domowy zakwas na żurek lub żur wielkanocny? Wszystkie składniki mieszamy w słoiku i przykrywamy
Ugotowane pozamiatanekości 1 kiełbasa (dałam podwawelską) 2 łyzki masła klarowanego 2 szklanki wody 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 średnie marchewki 1 czerwona papryka 3 ogórki kiszone 2 liście laurowe 3 ziela angielskie papryka słodka sól pieprz Schab pokroić na plastry około 0,5 cm grubości, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki. Masło rozgrzać(...)liść laurowy, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w plasterki.. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Na koniec dodać przecier pomidorowy i ogórki pokrojone w kostkę. Dusić około 5 minut. forszmak
O kuchni z uczuciemkukurydzy. Bardzo wyrazista w smaku, poza tym idealnie się komponuje z napojami alkoholowymi, wiem bo sprawdziłam na sobie 😃 Składniki: por biała cześć 1 szt, pieczarki marynowane 1 mały słoik, ogórki kiszone 5 szt, pomidorki koktajlowe 10 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 2 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, s ó l i pieprz do smaku(...)Sposób przygotowania: Pora przekrawamy wzdłuż, myjemy a następnie kroimy w cienkie półplasterki. Pora nasalamy i odstawiamy, aby zmiękł. Ogórki kiszone kroimy w drobna kostkę, pieczarki i pomidorki kroimy na 4 części. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i musztard ą . Gdy por zrobi się miękki to łączymy go z pozostałymi warzywami, dodajemy sos majonezowy i przyprawiamy sałatkę do smaku
kulinarne odsłony pati