ogórki - 26028 przepisów (strona:326/1736)

Koreczki 155

ogórkiem, kawałkiem papryki i kabanosem. Ta wersja koreczków bardzo często pojawia się w moim domu na przyjęciach, takich jak Sylwester, urodziny, czy andrzejki. Wam również polecam przygotowanie koreczków na najbliższą domówkę ——— Dodatki możecie modyfikować według własnych smaków i upodobań, np. kabanosy zastąpić kiełbasą Składniki na koreczki: ser w kawałku 2-3 kabanosy 1 papryka kilka ogórków konserwowych Przygotowanie koreczków: Ser kroimy w równe kostki, paprykę w kwadraciki, a kabanosy i ogórki na mniejsze kawałki. Nabijamy na patyczki kolejno jak na zdjęciu: ser, papryka, ogórek i kabanos. Przechowujemy w lodówce do chwili podania. Artykuł Koreczki pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Sałatka "Leśna polana" 568

Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Usmażyć na oleju i wystudzić. Kukurydzę oraz pieczarki osączyć z zalewy na sicie. Ugotowaną marchewkę i ziemniaki oraz ogórki konserwowe pokroić w kostkę, każde warzywo musi być osobno. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, u mnie tortownica o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyć marynowanymi pieczarkami, pieczarki ułożyć ogonkami(...)góry. Następnie posypać posiekanym szczypiorkiem. Na pieczarkach rozłożyć pokrojoną marchewkę i posmarować cienką warstwą majonezu. Następnie rozłożyć kawałki usmażonego kurczaka, kukurydzę i pokrojone ogórki. Znowu posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejna warstwa to jajka, ja ścieram na tarce o grubych oczkach ale można pokroić w drobną kostkę. Jajka oprószyć delikatnie pieprzem i posmarować cienko majonezem. Na koniec rozłożyć pokrojone ziemniaki

Monia miesza i gotuje
Sałatka śledziowa z cieciorką 171

śledzi, ale dobrze się z nimi komponują. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych (a’la matias) 1 puszka cieciorki (można zastąpić suchą, namoczoną dzień wcześniej i ugotowaną) 4 średnie ogórki korniszony 1 kwaśne jabłko 200 g pieczarek marynowanych (oraz marchewka jeśli jest w pieczarkach) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu winnego 3 łyżki majonezu(...)godziny, wymieniając 2 razy wodę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli. Można też użyć śledzi marynowanych w occie.  Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę. Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki

Trzeci talerz
Sałatka Gyros- idealna na sylwestrową noc 913

czerwone cebule -7 ogórków konserwowych  -puszka kukurydzy konserwowej -średnia kapusta pekińska -keczup -jogurt naturalny -przyprawa gyros  SAŁATKA GYROS- WYKONANIE: Filety z piersi kurczaka oraz ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano pokrojone kawałki kurczaka posypane 2 łyżkami przyprawy gyros. Kapustę pekińską drobno siekamy. Odsączamy kukurydzę. Po ostudzeniu mięsa, układamy warstwy(...)sałatki gyros. W przeźroczystej misce układamy na dnie kawałki kurczaka, warstwę keczupu, warstwę ogórków, warstwę kukurydzy, warstwę jogurtu, warstwę keczupu, warstwę kapusty pekińskiej. Na środku smarujemy jogurtem. Polewamy na środku i wokoło keczupem. Sałatkę oprószamy łyżeczką przyprawy gyros. Pomysł na sałatkę gyros zaczerpnięty ze strony: http://www.ewa-wachowicz.pl/salatka-gyros-tradycyjna-id244.html

Aromatyczne Podróże
Przekąski na Sylwestra: Kostka makaronowa z pieczarkami i serem. 182

gęstej śmietany 12 lub 18 % 300 g pieczarek ząbek czosnku sól  pieprz ziołowy serek topiony o smaku pieczarkowym 200 g  żółty ser 200 g 2 średnie ogórki kwaszone tłuszcz do podsmażenia 2 jaja Makaron ugotować w posolonej wodzie(...)Przelać bieżącą wodą i odcedzić.  Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć na patelni przez 10 minut z dodatkiem soli i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.  Ogórki kwaszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku. Żółty ser także zetrzeć. W misie miksera umieścić: pieczarki, jajka, sery, śmietanę, ogórki i przyprawy. Zmiksować

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka jarzynowa z marynowanym czosnkiem 182

Sałatka jarzynowa z marynowanym czosnkiem  Składniki : 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka - korzeń kawałek selera 1 puszka mieszanki kukurydzy z groszkiem 4-5 średnich ogórków konserwowych  1/2 małego słoiczka czosnku marynowanego 4 jajka 2-3 łyżki(...)majonezu sól, pieprz szczypiorek do dekoracji  Przygotowanie : Warzywa gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.  Jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupinek i drobno siekamy. Ogórki wraz z czosnkiem marynowanym wyciągamy ze słoiczków i kroimy: ogórki w kosteczkę, czosnek drobno siekamy. Do miski przekładamy wszystkie składniki wraz z odsączoną kukurydzą z groszkiem - mieszamy. Dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Koreczki z salami i jajkami przepiórki 217

Świąteczny lub Sylwestrowy stół :) Składniki na 16 koreczków: ok 120 g małych plasterków salami 4 kromki chleba 8 jajek przepiórczych 4 pełne łyżki buraczków z chrzanem 2 kiszone ogórki(...)łyżki majonezu kolorowy pieprz Przygotowanie: Kromki chleba pokroić kostkę mniej więcej wielkości plasterków salami. Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie przez ok 3 minuty. Ostudzić i przekroić na połówki. Ogórki kiszone pokroić w plastry Do kwadratów z chleba wbić wykałaczki i nabijać kolejno: dwa plastry chipsów salami, plaster ogórka i znowu dwa plastry chipsów salami. Na to małą łyżeczkę

Ze smakiem i z pasją
Zakwas buraczany 1071

sztuk – ziele angielskie, ziarna pieprzu po ok. 20 sztuk – 1,5 l wody przestudzonej – 1 łyżka soli – 1/2 szklanki soku z ogórków kiszonych   Wykonanie: – Przygotować trzylitrowy słój lub kamionkowe naczynie. – Buraki obrać ze skórki i pokroić w plastry. – Cebulę i czosnek obrać, pokroić cebulę(...)czosnek na połówki. – Do słoja wkładać warstwy buraków przesypywane cebulą, czosnkiem i przyprawami. – Wodę ciepłą rozpuścić z solą, dodać sok z kiszonych ogórków i zalać buraki. – Słój przykryć ściereczką lub gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 3-7 dni. Latem krócej, zimą dłużej, nawet

To co kocham
Warzywna sałatka warstwowa, trochę nietypowa 635

proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować.   Składniki: 400 ml majonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku konserwowego, 2 duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy, suszona papryczka chili świeżo mielona. zielona(...)pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno: Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki, a na to wszystko nakładamy cieciorkę. Pomidory suszone kroimy w bardzo drobna

Moniki Smakołyki
Tradycyjne, klasyczne i proste zrazy wołowe 268

się przepisem na zrazy wołowe zawijane z ogórkiem i słoniną, pochodzącym ze starej, a starej książki kucharskiej "Kuchnia polska" (moje wydanie z 1990 roku), do której sięgam najczęściej - prawdziwa skarbnica wiedzy kulinarnej! Składniki (na 8 zrazów): 8 plastrów wołowiny (zrazowa, krzyżowa, z karkówki też robiłam) 50 g boczku wędzonego w kawałku 2 ogórki kiszone 1-2 cebule musztarda sarepska(...)dijon (ostra) sól, pieprz mąka, bułka tarta śmietana - 100 ml Przygotowanie: 1. Mięso opłukać, rozbić na cienki płat. Boczek pokroić w paski - na każdy płat po dwa-trzy paseczki. Ogórek też pokroić w paski, też aby było po 2-3 paseczki na zraza. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. 2. Mięso posolić i popieprzyć, posmarować cienko musztardą. Na każdy płat nakładać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Sałatka śledziowa 339

kostkę i gotujemy ok. 15 minut aż zaczną być miękkie ale nie będą się rozpadały. Przelewamy je na sito i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Jajka gotujemy na twardo, ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko obieramy kroimy w dużą kostkę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Namoczone śledzie kroimy w paseczki, w misce mieszamy: śledzie, ostudzone ziemniaki, jabłko(...)ogórki, cebulę i jajka pokrojone w większą kostkę. Dodajemy przygotowany sos, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin - najlepiej całą noc.  Sałatkę możemy ozdobić odrobiną koperku i kilkoma ziarenkami czerwonego pieprzu, od razu wygląda bardziej świątecznie

Gotowanie i blogowanie
Wastwowa sałatka śledziowa z quinoą i domowym majonezem 187

debiut za bardzo udany i w święta będzie powtórka.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowane białej quinoy 4-5 filetów śledziowych w zalewie solankowej 1 por 4 -5 ogórków kiszonych 2 średnie buraki 6 jajek 3 łyżki 100% soku z wiśni 200 ml ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki soku z cytryny(...)buraki marynujemy w soku wiśniowym.  Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część) i kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na parę minut i przecedzamy. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę.     Na dno szklanej miski, lub szklaneczek wykładamy śledzie, na nie kładziemy majonez, warstwę pora, znów majonez, ugotowaną quinoę, majonez, ogórki

Quinoa Raz!
Ukraińska sałatka winegret 201

samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.) 1 łyżka octu winnego sól i pieprz(...)gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i ziemniaki również gotujemy w mundurkach i po wystudzeniu obieramy i kroimy w ten sam sposób, co buraczki. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodajemy zielony groszek i natkę pietruszki. Do octu winnego dodajemy sól

Trzeci talerz
Sos tatarski 188

i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj lub pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki(...)jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych (mogą być pieczarki) 1/2 małej cebulki 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku szczypta białego pieprzu opcjonalnie: 2 łyżki posiekanego koperku

Eat me! Fit me!
Surówka z kiszonego ogórka na różowo 152

Czyż nie je się najpierw oczami ? Dzisiaj prezentuję ogórki kiszone na różowo. Wyraziste w smaku, łatwe w przygotowaniu a kolor zaskakujący. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2-3 ogórki kiszone 2 małe jabłka 1 mała cebula Mały pęczek koperku 2 łyżki majonezu light 1 łyżka jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego (użyłam krakusa(...)Wykonanie: Ogórki kroimy w słupki. Jabłka obieramy i również kroimy w słupki. Natomiast cebulę w kostkę a koperek siekamy. Do kubka wykładamy majonez i jogurt. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do sosu razem z łyżką koncentratu buraczanego. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. Mieszamy. I smacznego. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy