Składniki: -bulion warzywny -2 pęczki botwinki -1 pęczek rzodkiewki -ogórek zielony -3 ogórki małosolne -koperek -250ml śmietanki 18% -160ml kefiru -4 łyżki jogurtu naturalnego -sól, pieprz -sok z cytryny -jajka (gotujemy na twardo) Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy bulion. 2 . Botwinkę kroimy na drobna kostkę, lisice drobno siekamy. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. 3 . Rzodkiewkę(...)ogórki małosolne ucieramy na tarce. Ogórek zielony kroimy w drobną kostkę a koperek siekamy. Całość przekładamy do garnka i pozostawimy do wystygnięcia. 4. Dodajemy kefir, śmietanę, jogurt naturalny i sok z cytryny. 5 . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Coś z niczegotheme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: ½ opakowania makaronu penne 1 czerwona papryka 2-3 ogórki małosolne 1-2 ogórki konserwowe 1 duża cebula kawałek kiełbasy lub szynki ½ pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka śmietany 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie(...)Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub szynkę oraz cebulkę. Jeszcze ciepłe dodajemy do ostudzonego makaronu. Mieszamy. Do tego dodajemy pokrojone w kostkę ogórki oraz paprykę. Doprawiamy majonezem, śmietaną, musztardą, drobno posiekanym koperek oraz solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki aby sałatka dobrze się schłodziła
Smaki Nataliifareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Sałatka Gyros Składniki dwie piersi z kurczaka mała kapusta pekińska 1 czerwona papryka 2 duże cebule 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy ketchup pikantny majonez olej do smażenia(...)przyprawa do gyrosa Sposób wykonania: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, pod koniec posypać przyprawą „Gyros” Kapustę pekińską drobno posiekać, ogórki konserwowe, cebule i paprykę pokroić w kostkę. Sałatkę układamy warstwowo - kolejno: mięso z kurczaka, keczup, ogórki konserwowe, cebula, papryka, majonez kukurydza kapusta pekińska na samym wierzchu
Smaki Nataliidymki 4 średnie ogórki gruntowe 1 czubata łyżka posiekanej świeżej mięty 1 średni granat 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli Dymki umyj i pokrój w krążki. Ogórki obierz, przekrój na ćwiartki, wykrój część z pestkami i posiekaj w 1 cm kawałki. Dymki i ogórki przełóż do miski. Dodaj też świeżo posiekaną miętę oraz pestki granatu
Roślinna - blog wegańskinadaje się na kolację lub lekki obiad a nawet jako drugie śniadanie do pracy. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z awokado będziemy potrzebować: 500 g pomidorków koktajlowych 2 ogórki sałatkowe 2 awokado około 200 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 cebuli czerwonej około 20 oliwek czarnych na sos: 2 ząbki czosnku duża szczypta cukru 5 łyżek(...)dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Przygotowanie pozostałych składników sałatki: Pomidorki myję, osuszam, przekrawam na pół usuwam zgrubienia od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone pomidorki przekładam do miski. Ogórki obieram ze skórki, przekrawam wzdłuż na pół i kroję w półplasterki o grubości około 3-4 milimetrów i dodaję do pomidorków. Cebulę kroję w cienkie plasterki (piórka) i dodaję
Uwaga Babcia GotujeDevolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką to smakowite, pożywne danie przywodzące na myśl góralskie klimaty. Delikatność kurczaka z charakterystycznym w smaku, rozpływającym się oscypkiem i wyrazistą nutą konserwowych warzyw to połączenie, które tworzy wykwintne danie, które z pewnością warto włączyć w domowe menu (szczególnie jeżeli po wizycie na Podhalu zostanie nam kilka oscypków ;) ) Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak(...)Oscypkiem) - Składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 120 g oscypka ok. 80 g papryki konserwowej ok. 80 g ogórka konserwowego bułka tarta 3 jajka pieprz, sól olej do smażenia Devolay z Oscypkiem, Ogórkiem i Papryką (Kurczak z Oscypkiem) - Sposób przygotowania: Oscypek kroimy na nieduże paski, podobnie postępujemy z ogórkiem konserwowym i papryką. Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy tłuczkiem (jeżeli
Słodka Stronasmaczna sałatka do obiadu z rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy w kostkę
Bajeczna Kuchniaintensywny smak i aromat. Doskonała na letnią przekąskę ;) Po inne ciekawe inspiracje zapraszam na stronę Warzywnych Inspiracji :) Składniki: 1 puszka Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 cukina 2 ogórki 2 pomidory 2 marchewki 2 laski kabanosa pieprz, sól, ostra papryka, mieszanka ziół(...)smaku) Wykonanie: Cieciorkę odsącz na sitku. Cukinię dokładnie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój na paseczki. Przypraw solą, pieprzem, papryką i chwile grilluj na patelni do grillowania. Ogórki obierz, pomidory umyj i pokrój w drobną kostkę, marchewki obierz i zetrzyj na tarce, kabanosa także pokrój. Wszystkie składniki sałatki (cieciorkę, grillowaną cukinię, ogórki, pomidory, marchewkę i kabanosa
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki: 2 kg ogórków (tych takich "kłujących" ;) litr wody 1,5 szkl cukru szkl octu 2 czubate łyżki soli 2 łyżki miodu Ogórki ze skórką pokroić w plastry. Zalewę ugotować i zalać nią ogórki ułożone w słoikach. Pasteryzować do momentu zagotowania i zostawić słoiki w garku do wystudzenia. Bardzo smaczne. Polecam ;) Przepis znaleziony na stronie
Ukojenie Podniebieniazupełnie pominąć dodatek ziemniaków. Najsmaczniejsza jest sałatka w której warzywa pokrojone są jak najdrobniej. SKŁADNIKI / 6 porcji 3 średniej wielkości ziemniaki 3 średniej wielkości marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 3 jajka / najlepiej ekologiczne 1/3 średniej wielkości selera 1 pietruszka 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę, przelana wrzątkiem i odsączona na sicie 1 szklanka groszku mrożonego (ugotowanego(...)małą kosteczkę, przekładamy do dużej miski. Jajka gotujemy 5 minut licząc od zagotowania się wody. Studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski z warzywami. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę i razem z posiekaną cebulą i odsączonym groszkiem dodajemy do miski. Doprawiamy solą i pieprzem. 1-2 łyżki pokrojonych warzyw możemy odłożyć do dekoracji
cool and mintymiksuję, aby otrzymać idealnie gładką masę. Wlać maślankę, jogurt i doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Schłodzić. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki a następnie w paski. Ogórki pokroić w julienne** (wyrzucając pestki). Jajka ugotować na twardo (ja podałam z jajkami mollet - gotuje się tak jak na twardo, ale czas gotowania od chwili zawrzenia wynosi 4 minuty(...)dnie miseczki/talerza ułożyć rzodkiewki, ogórki, buraki gotowane i z marynaty, jajko, koperek. Wlać chłodnik. Oczywiście można wszystko wymieszać razem... *ja użyłam żółte buraki, oczywiście mogą być czerwone :) ** Julienne – technika krojenia polegająca na pokrojeniu produktu na długie, cienkie i równe słupki o długości około 5 cm i średnicy około 2 mm. zastawa
królestwo garówPrzepis na pyszne dewolaje jest znany od lat, dzisiaj pomysł na nadzienie serowe z dodatkiem ogórka konserwowego. Farsz zawinęłam w rozbite mięso, panierowałam i smażyłam na oleju. Kotlety podajemy na ciepło do frytek, ziemniaków, warzyw lub zjadamy z pieczywem(...)SKŁADNIKI : 6-8 kotletów ze schabu 200 g sera goudy kilka ogórków konserwowych sól, pieprz, papryka do smaku 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolimenu. Film rewelacyjny i warty polecenia ale to, co najbardziej zapada w pamięć - to KOLACJA po projekcji. Szef kuchni: Justyna Słupska-Kartaczowska z wrocławskiej restauracji Acquario . Menu: Łupacz & Ogórki małosolne Polędwica & Słonina Złotnicka Pokrzywa & Emilgrana Sola & Maślanka Arbuz & Truskawki Polska ryba dorszowata w najlepszym(...)wydaniu. Łupacz to zdecydowanie faworyt tej kolacji, marynowany w kolendrze i limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków. Smak znany ale nienachalny i podkręcony cytrusową nutą
Spektrum Smakumłodych ziemniaków i ogórków małosolnych - dzięki dodatkowi twarog u i jogurtu jest l ekka, bardzo świeża i orzeźwiająca doskonale pasuje do mięsa. 6-7 młodych ziemniaków 3 ogórki małosolne 200g twarogu 300g jogurtu greckiego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Studzimy, kroimy w kostkę. Ogórki małosolne kroimy w plastry lub półplastry. Szczypior
Szefowa kuchnidelikatny i idealnie komponujący się z całością. Jeśli lubicie śledzie to koniecznie spróbujcie tej prostej i szybkiej propozycji! 5-6 filetów śledziowych bez skóry + mleko do moczenia 3 ogórki korniszone 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 250 ml śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu cukier, pieprz do smaku Dodatkowo: 2 cebule 1-2 łyżki octu 2 listki laurowe(...)sól, ziele angielskie i liście laurowe. Całość gotować, aż cebula zmięknie, a następnie odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Filety śledziowe (wymoczone w mleku) pokroić na mniejsze kawałki (paski), a ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do śmietany dodać majonez, ogórki, cebulę, natkę pietruszki i wszystko razem dokładne wymieszać. Filety połączyć z sosem i doprawić odrobiną cukru oraz pieprzem
Di gotuje