zimno. Znakomity chłodnik na nadchodzące upały, który można serwować od śniadania do kolacji :) Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego Uncele Ben's 1 pęczek botwinki 1/2 pęczka koperku 2 ogórki 2 kwaśne jabłka 200-300 g łososia wędzonego na zimno 1000 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowgo(...)rzodkiewki do przybrania Przygotowanie: Buraczki posiekaj w kostkę, liście i łodyżki pokrój na kawałki, dodaj ryż, 600 ml bulionu, ugotuj do miękkości, wystudź. Dodaj obrane i pokrojone jabłka i ogórki, sok z limonki, chili, koperek, zblenduj na gładką masę, dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Łososia pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z warzywami, zimną śmietaną
SzczyptaSmaQTradycyjna, pyszna zupa z kiszonymi ogórkami i świeżym koperkiem. Smak dzieciństwa:) Składniki: 500 g żeberek wieprzowych pół selera 2 pietruszki 2 marchewki 6 ogórków kiszonych połowa pora 5 ziemniaków pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakomy mały pęczek kopru sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do garnka wrzucić warzywa i mięso, dolać zimnej wody, tak by delikatnie przykryło warzywa(...)kostkę 20 minut przed końcem. Po tym czasie wyjąć i ostudzić seler, marchewkę i pietruszkę, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić z powrotem, gotować 5 minut. Pokroić ogórki w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować na wolnym ogniu do 10 minut. Na koniec dodać jogurt naturalny i posiekany drobno koperek. Smacznego
Zasmakuj Kuchnizostała wypróbowana. Następnym razem ogórki kiszone pokroję w drobną kosteczkę, a marchewkę zetrę na tarce o grubych oczkach, a będzie bardziej chrupka. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 ogórki kiszone 1 marchewka natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól cukier pieprz trochę oleju Seler pokroić w paseczki. Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach najlepiej ze skórką. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a marchewkę na małych oczkach. Dodać posiekaną natkę pietruszki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Dolać trochę oleju i wymieszać. Smacznego
talerz przyjemnościkiszone, majonez, sól, pieprz, szczypiorek WYKONANIE Szynkę kroimy w małe paseczki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na małe kawałki (kilka odkładamy do dekoracji). Ogórki kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy ryż, szynkę, pieczarki, ogórki, jajka, dodajemy majonez oraz sól i pieprz, wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem
słodki bratekjogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu kieleckiego , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do gyrosa, smażymy na złoto, studzimy. Jajka, pomidory, cebulę, ogórki i ser kroimy w kostkę. Kapustę drobno siekamy. Sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami. Na dnia szklanej misy układamy posiekaną kapustę, polewamy(...)sosem, następnie układamy jajka, ogórki, kurczaka, którego smarujemy cienką warstwą ketchupu, układamy warstwę sera feta, posypujemy kukurydzą, polewamy sosem, a na wierzchu układamy pomidory wymieszane z cebulą. Do wszelkiego rodzaju sałatek używam majonezu kieleckiego, jest najlepszy ze wszystkich. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym zawsze się go używało. Pochodzę z Kielecczyzny i ten smak jest mi znany od dawna
słodki bratekSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 4 łyżki ostrej musztardy np Sarepskiej 1 kubek maślanki tymianek oliwa z oliwek sól pieprz 400 g ziemniaków 2 ogórki koperek 1 kubek jogurtu greckiego(...)Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, kroimy w plasterki, lekko rozbijamy przygotowujemy marynatę- mieszamy maślankę z musztardą i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy polędwiczki, odstawiamy ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiarteczki, gotujemy ogórki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki i solimy polędwiczki smażymy na odrobinie oliwy z obu stron ogórki odsączamy, zalewamy jogurtem doprawiamy koperkiem i pieprzem ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki
Luźna KuchniaSałatka Gyros Składniki: 4 piersi kurczaka kapusta pekińska 6 ogórków konserwowych 2 średnie cebule 1 puszka kukurydzy papryka czerwona olej do smażenia 2 ząbki czosnku przyprawa Gyros Jak dla mnie, cebulka jest tam zupełnie niepotrzebna albo też stanowczo jej za dużo:) Dla mojego ukochanego:) natomiast było za dużo kapusty. Może kupiłam za dużą:) Sos czosnkowy: 200 ml jogurtu naturalnego(...)czosnku starłam cebulkę:) Piersi kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą Gyros, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i usmaż na oleju. Kapustę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, każde w osobnej miseczce. Układaj wszystkie składniki warstwami w szklanym naczyniu: cebula, ogórki, kapusta pekińska, kukurydza, kurczak, sos czosnkowy, kapusta, kurczak. Tu wyczerpały
Ukojenie Podniebieniapyszny pomidorowy gulasz ze schabem, papryką i ogórkami kiszonymi. Podałam z ryżem. Składniki: 600 g schabu 2 cebule czerwona papryka 250 g pieczarek puszka pomidorów w kawałkach 2 ogórki kiszone 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki bulionu 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka i ostra papryka, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie Schab kroimy w paski i obsmażamy na oleju(...)mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się zbytnio zredukuje można podlać wodą
e-PrzepisyKulinarnewłoskie czy nerkowce. Dla zaostrzenia smaku polecam dodanie czerwonej, pokrojonej na piórka cebuli. Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką i ogórkiem konserwowym Składniki: 100 g ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka konserwowej cieciorki 1/2 pęczka natki z pietruszki 4 ogórki konserwowe 2 łyżeczki oleju rzepakowego sól do smaku Przygotowanie: Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy opłukaną pod bieżącą wodą cieciorkę(...)Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do miski z cieciorką i kaszą gryczaną. Wszystkie składniki mieszamy z olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku, przekładamy sałatkę do lodówki, aby smaki "przegryzły się". www.alma24.pl
Moja smaczna kuchniaszybko, a smakują rewelacyjnie. Dzięki takiemu sposobowi na ich przygotowanie zyskują nieco innego smaku, który musicie poznać! :) Składniki na 3-4 porcje: - kilka plastrów wołowiny (ok. 500g) - kilka małych ogórków kiszonych - kilka suszonych pomidorów z oleju - kilka plastrów Serrano, czy szynki parmeńskiej - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - oregano - sól, pieprz *opcjonalnie: suszona cebula, liść laurowy(...)przez folię spożywczą na bardzo cienkie filety. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą oraz posypujemy oregano wraz z suszoną cebulą. Każdy filet dzielimy na 2-4 mniejsze, podłużne kawałki. Ogórki i pomidory kroimy na słupki (ćwiartki), a szynkę rwiemy na mniejsze części. Przy krótszym brzegu kładziemy po kawałku szynki, słupku ogórka i pomidora. Zawijamy dokładnie w roladkę i spinamy
Be Fit Be StrongRyż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu (u mnie było to 15 minut), zostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo (8 minut), również zostawić do ostudzenia. Ogórki wyciągnąć ze słoika i pokroić w kostkę. Cebulę i jajka obrać i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić przez sitko z zalewy. Do miski wsypać ryż, dodać tuńczyka, jajka(...)ogórki, kukurydzę i cebulę, Wszystko razem delikatnie wymieszać, po czym dodać majonez, musztardę, szczyptę ziół prowansalskich. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem ponownie mieszając. Sałatkę można podawać udekorowaną drobno posiekanym szczypiorkiem
Passions hobbies lifeOgórki konserwowe Garść Rukoli 3 Łyżki jogurtu Naturalnego 1 Łyżka Majonezu sól,pieprz 1 Łyżka Curry SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Tortrllini gotujemy jak na opakowaniu. Ogórki,szynkę,ogórki oraz ser kroję w kostkę. W osobnej miseczce przygotowuję sos.Jogurt,majonez i przyprawy łącze ze sobą oraz dodaję do sałatki. Sałatkę kładę na rukoli
Gotowanie Patkikilka łyżek majonezu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka Leśna polana – Wykonanie: Marchew i ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, a następnie obrać z łupin i pokroić w kosteczkę. Ogórki również pokroić w kosteczkę. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pierś kurczaka pokroić(...)pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Posypać solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka, kukurydzę oraz ogórki. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem
Kulinarne Przebojejuż w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule(...)płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki
Tradycyjna Kuchniawykorzystywać w kuchni jak najczęściej. Zachęcam również do mrożenia koperku i aromatyzowania nim naszych dań przez cały rok :) Składniki: pół małej główki kapusty pekińskiej 1 czerwona cebula 3 ogórki konserwowe 2 łyżki siekanego(...)koperku (świeżego lub mrożonego) 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę, cebulę i ogórki wkładamy do miski. Dodajemy koperek. Jogurt i majonez łączymy, dokładnie mieszamy i wlewamy do sałatki. Całość solimy oraz pieprzymy i dokładnie
Smak mojego domu