Banalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie(...)pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również zdrowotnych. Składniki sałatki: (2-3 osoby) 1/2 opakowania mieszkanki sałat 1/2 zielonego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce Miodowy sos winegret 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy
Moja Delicjapiórka. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Gdy wędlina się ładnie zrumieni dokładamy pokrojone w plastry pieczarki i startą na tarce marchew. Smażymy do czasu aż pieczarki odparują nadmiar wody. Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dokładamy do dania. Dodajemy groszek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Jak trzeba podlewamy trochę wodą. Dusimy pod przykryciem(...)minut. Można dodać wodę z ogórków dla uzyskania kwaśniejszego smaku. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary BarbarySkładniki: 300 g mięsa wołowego 2 ogórki kiszone 1 średnia cebula 1 łyżka oleju 1 łyżka wody 2 żółtka sól, pieprz Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać. Do mięsa dodajemy olej, wodę i przyprawiamy solą(...)pieprzem. Całość wymieszać na jednolitą masę. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek. Mięso podzielić na dwie części, formując kulki, lekko spłaszczyć robiąc dołeczek. W dołeczku mięsa wkładamy żółtko. Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wokół mięsa układamy posiekaną cebulę i ogórki. Całość popieprzy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
magiczna kuchnia Kasibardzo popularny przepis w naszym kraju. Nie musi gościć w naszym domu tylko od święta. Nadaje się na każdą imprezę, na kolację. Składniki; 5 solonych filetów śledziowych, cebula, 4 ogórki konserwowe, 2 ziemniaki duże, 2 buraki duże lub gotowa sałatka z buraczków z papryką(...)jajka, majonez, Wykonanie; Śledzie moczymy w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie na pół godziny w mleku. Kroimy w paseczki. Gotujemy jajka, ziemniaki i buraki. Kroimy cebulę. ogórki, ziemniaki. Buraki ścieramy na grubych oczkach a jaka na drobnych oczkach. Układamy w misce warstwowo; śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez i na koniec jajka.Majonez możemy wymieszać
Anioły w kuchniprzelewamy wrzącą wodą i odcedzamy i układamy na warstwie majonezu. Szczypiorek kroimy i wkładamy do salaterki z sałatką. Następnie kukurydzę odcedzamy i tworzymy kolejną warstwę. Kolejną warstwą są ogórki, które kroimy w cienkie słupki. Wszystko przykrywamy warstwą ketchupu (koło 5 - 7 łyżek) Na wierzch tarkujemy na grubych oczkach ser. Warstwy: Na dnie miski: jajka majonez fasola(...)szczypiorek kukurydza ogórki ketchup
Pan i Pani Smith w kuchniNieco inne kotlety mielone niż zazwyczaj - mielone z ulubioną przez nas kaszą jaglaną i warzywami. Są pyszne, dodatek warzyw, a przede wszystkim kiszonych ogórków dodaje fajnego smaczku. I są zdrowe,bo pieczone w piekarniku. Polecam(...)wszystkim mięsożercom i miłośnikom kaszy jaglanej! 0,5 kg łopatki wieprzowej pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 żółtko 1 marchewka 1 pietruszka (nieduża) 2 ogórki kiszone sól pieprz bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę razem z cebulą zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Marchewkę, pietruszkę i ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesól pieprz zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Jajka ugotować, wystudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. Filet myjemy, osuszamy, doprawiamy przyprawą do indyka i smażymy do zarumienienia na oliwie. Ogórki kroimy w kostkę. Por szatkujemy w pół krążki. Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przysmak Świętokrzyski wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy na ręcznik(...)papierowy. Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy. sos: Jogurt naturalny, majonez mieszamy razem. Dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Składniki układamy warstwowo: Jajka, ogórki kiszone, sos, indyk, por, sos, pokruszony Przysmak Świętokrzyski, fasolka, sos, ser, kukurydza, sos i Przysmak Świętokrzyski. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąprzy tym bardzo smaczna, spróbujcie sami! Składniki: 300 gram płatów śledziowych 3 czerwone buraczki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1 duża cebula 2-3 ogórki korniszony lub kiszone 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony gałązkę kopru do dekoracji Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy(...)skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki
kgwjanczewosamodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny. Składniki (około 10 porcji): 1 podwójna pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 ogórków konserwowych 1 mała kapusta pekińska 8 łyżek keczupu łagodnego 350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie) 1 łyżka majonezu 3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego 3 ząbki czosnku przeciśnięte(...)Wykonanie sałatki: Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy jogurt, majonez, koperek i czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kapustę kroimy w cienkie, małe paski. Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki: kapustę, kurczaka, ogórki, cebulę, 4 łyżki keczupu + połowę przygotowanego sosu czosnkowego, kukurydzę
Smak mojego domugram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę, wyrośnięte(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy w bułkach, po bokach układamy plasterki ogórków, polewamy musztardą, ketchupem, posypujemy prażoną cebulką
Bajeczna Kuchniakoloru. Składniki: 1 puszka cieciorki konserwowej 4-5 suszonych pomidorów z oleju 1/3 kostki sera feta 3-4 łyżki fasoli czerwonej z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 duże ogórki kiszone (mniejsze to więcej) 1/2 białej części pora 1 łyżka majonezu 3 łyżki śmietany(...)łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cieciorkę odsączamy na sicie z zalewy, podobnie kukurydzę i fasolę. Pomidory suszone odsączamy z nadmiaru oleju i kroimy drobniej. Ogórki kiszone kroimy w kostkę, por siekamy cienko w półplasterki, fetę kroimy w kostkę. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, dodajemy por, fasolę, kawałki suszonych pomidorów, kukurydzę i ogórki kiszone
Kolorowy Przepisownikopakowanie drożdży instant 7 g płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru pozostałe składniki: suszone oregano i bazylia 10-12 plasterków salami 250 g pieczarek + tłuszcz do podsmażenia słoiczek ogórków kiszonych 500 ml słoiczek papryki konserwowej 500 ml dwa rodzaje żółtego sera, np gouda i mozarella ( po 200 g każdego) sól i pieprz 1 jajo do posmarowania ciasta(...)oprószyć delikatnie mąką, przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Powinno podwoić soją objętość. W czasie kiedy ciasto będzie rosło, przygotować potrzebne składniki. Odsączyć z zalewy ogórki i paprykę. Ogórki poszatkować natomiast paprykę pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na plastry i zrumienić na patelni, posolić dopiero kiedy będą miękkie. Sery zetrzeć na tarce
Poezja Smaków - blog kulinarnyzaproponuję szybką pastę z pieczonego Indyka w towarzystwie ogórków konserwowych, czerwonej cebuli i suszonych pomidorków. Zapraszam :) SKŁADNIKI: 20 Dag fileta z Indyka może oczywiście być Kurczak 4 Ogórki Konserwowe 1 Cebula Czerwona 5 Pomidorków Suszonych z Zalewy SOS: 2 łyżki jogurtu naturalnego , 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)wlewam ok 80 ml wody. Woreczek zakręcam i przewiązuję sznurkiem. Piekę w piekarniku ok 35 min w 180 stopniach. Kiedy mięso się upiecze i przestudzi, kroję w drobną kosteczkę. Ogórki, Cebulę i Pomidorki kroję w kosteczkę. Wszystkie składniki łączę ze sobą. Na koniec dodaję składniki sosu. Mieszam. Dekoruję suszonym koprem. Podaję z świeżym pieczywem. SMACZNEGO
Gotowanie Patkiśniadanko a i do tego zdrowe. Kiełbaska z wiosennymi dodatkami Składniki: - 2 kiełbaski wiejskie - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ogórki małosolne - kilka rzodkiewek - szczypiorek - sól - pieprz Przygotowanie: Kiełbasę gotujemy, ogórki małosolne kroimy na ćwiartki, pomidorki koktajlowe na połówki, rzodkiewkę na drobniutkie ćwiartki a szczypiorek szatkujemy. Kiełbasę po ugotowaniu przekładamy na talerz, dodajemy ogórki, pomidorki i rzodkiewkę. Warzywa posypujemy
Kulinarne życiejest takie proste! Ale doszłam do wniosku, że wrzucę, może komuś się przyda :) Składniki: 1 niewielki seler 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka ziemniaków 0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych 1 por 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka lubczyku 50 ml śmietany(...)plasterki - co kto lubi), wrzucamy por i dodajemy trochę pieprzu. Gotujemy aż marchewka zacznie się robić miękka - wtedy dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze startymi na grubych oczkach ogórkami kiszonymi (z sokiem, który się wyciśnie podczas tarcia). Gdy warzywa będą miękkie zupę przyprawiamy, jeśli jest zbyt mało kwaśna dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków. Na koniec dodajemy
Kolorowy Przepisownik