ogórki - 26028 przepisów (strona:348/1736)

Leczo bezmięsne 215

ząbki czosnku Na dno garnka wlałam łyżkę oliwy. Warzywa pokroiłam – paprykę i pieczarki w paski, cukinie i bakłażana w kostkę, cebulę w piórka, obrane i wypestkowane pomidory w kostkę, ogórki w pół talarki. Do garnka wrzuciłam cebulę, papryki, cukinię, bakłażana i pieczarki, przykryłam i zostawiłam na 15 minut. Jeśli wasz garnek przypala, na tym etapie dolejcie pół szklanki bulionu(...)warzywnego. Po tym czasie przemieszałam, dodałam pomidory, wędzoną paprykę i czosnek. Po kolejnych 15 minutach dodałam ogórki kiszone, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz gałki muszkatołowej. Leczo dostało jeszcze 10 minut kąpieli i gotowe. Wielbiciele mięsa mogą dodać boczek wędzony lub kiełbasę. Jednak taka wersja zniknęła szybko i naród domaga się jeszcze Smacznego! Post Leczo bezmięsne pojawił się poraz

ladykitchen
Zawijaniec z porem i ogórkiem kiszonym. 140

niedzielny obiad proponuję zawijanca   z porem i ogórkiem kiszonym, ponieważ  lubię cieszyć podniebienie moich domowników nowymi potrawami to postanowiłam kolejny raz poeksperymentować. Zawijanca  przygotowałam  ze schabu choć równie dobrze można zrobić go z fileta czy szynki. SKŁADNIKI: 5-6 plastrów schabu  4-5 szt, ogórków kiszonych ( z własnej spiżarni najlepiej) kawałek pora (około(...)cebuli białej przyprawy: sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: plastry schabu, nakłuwamy i rozbijamy cienko z piórkami białej cebuli, posypujemy przyprawami, ogórek utrzeć na dużych oczkach tarki, resztę białej cebuli kroimy na cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem, mieszamy z ogórkiem, ogórek i cebulę rozkładamy na rozbitym mięsie, zwijamy, spinamy wykałaczką, smażymy z drobno posiekaną cebulą na maśle klarowanym do zrumienienia i miękkości

Kuchnia Beaty
Salatka z ogorkow kiszonych 268

sałatkę przygotowuje u nas w domu maż, to on ją mnie nauczył. Idealna zimą z domowych kiszonych ogórków, albo teraz kiedy kisimy ogórki i chcemy wypróbować czy nam wyszły idealne jak zawsze. Sałatka jest szybka, pyszna, pełna witaminy C. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Surówka z ogórków kiszonych. 209

Prosta i szybka w przygotowaniu surówka z kiszonych ogórków. Składniki: kilka ogórków kiszonych, jedna średnia cebula, olej lub oliwa z oliwek, pieprz. Przygotowanie: Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z odrobiną oleju lub oliwą z oliwek. Popieprzyć, wymieszać i gotowe. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ogórki kiszone. 167

Składniki na 1L wody: 1L wody, korzenie chrzanu, czosnek , kwiaty kopru, 2 łyżki soli (40g), ogórki.   Przygotowanie: Ogórki umyć i ciasno powkładać do słoika.Do każdego słoika (0.9L) dodać po 1-2kwiaty kopru, kilka kawałków czosnku i korzeń chrzanu przecięty na pół wzdłuż. Na koniec ogórki zalać zimną wodą wymieszaną z solą. Słoiki mocno

W kuchni u Moniki
Makaronowa sałatka gyros 295

czosnku, pieprz, puszka kukurydzy. Przygotowanie: Przygotować odpowiednio składniki: 1. Makaron ugotować do miękkości z odrobiną oleju i soli. Przelać zimną wodą i dobrze odsączyć. 2. Czerwoną paprykę konserwową i ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Dobrze odsączyć. Wymieszać razem.  3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, dodać łyżkę przyprawy do gyrosa i łyżkę oleju. Podsmażyć i pozostawić do całkowitego(...)Połowa makaronu. 2. Dwie łyżki sosu rozsmarować po makaronie. 3. Położyć podsmażone piersi z kurczaka. 4. Dwie łyżki makarony, tak by z kurczakiem tworzyły płaską powierzchnię. 5. Wyłożyć ogórki i paprykę. 6. Dwoma łyżkami sosu posmarować poprzednią warstwę. 7. Wyłożyć kukurydzę. 8. Wyłożyć pozostały makaron. 9. Wierzch sałatki posmarować resztą sosu.         Smacznego

W kuchni u Moniki
Rolada serowa z piersią z kurczaka 294

200stopni C i piec ok.20min. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia, a następnie zdjąć papier.  Piersi kurczaka przekroić wzdłuż na trzy części, rozbić, posolić i popieprzyć. Ogórki i paprykę pokroić w paseczki. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę pokroić w paseczki. Pieczarki i cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu z odrobiną soli i pieprzu. Pozostawić do ostygnięcia(...)Masę serową położyć na papierze do pieczenia. Na masę serową położyć na całej powierzchni piersi z kurczaka, następnie pieczarki. Na koniec położyć papryki i ogórki, ale tylko wzdłuż jadnego końca. Zawinąć w rulon, a następnie zawinąć w papier do pieczenia. Włożyć na blachę i do nagrzanego piekarnika do 180 Stopni C na ok. 40min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa 254

całkiem pomiń). 1 por, 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso zalać 3l wody, wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zszumować. W między czasie ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć(...)mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać od spodu. Gdy warzywa są już miękkie dodać ogórki kiszone ( które również już powinny być miękkie) i gotować razem przez chwilę. Przygotować śmietanę: przełożyć ją do szklanego naczynia i powoli wlewać do niej zupę, jednocześnie szybko mieszając do połączenia

W kuchni u Moniki
Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem, ogórkiem i czerwoną cebulą 160

proponuję przepis na lekką surówkę z kapusty pekińskiej. To doskonały dodatek do obiadu. W połączeniu z mięsem i ziemniaczkami smakuje wybornie.  SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska 2 jabłka 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 łyżka Octu Winnego z czerwonego wina  JAMAR cukier sól pieprz(...)PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską drobno szatkuję.  Solę o odstawiam na 30 minut. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Ogórki ścieram na tarce o dużych oczkach. 2. Jabłka, ogórki,cebulę oraz ocet winny dodaję do kapusty. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku cukrem oraz pieprzem.  Do przygotowania surówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kaszotto z karkówką i warzywami 232

posiekaną cebulą, na głębokiej patelni, podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy na plasterki, większe kroimy jeszcze na pół. Kapustę i natkę siekamy. Do smażonej karkówki dodajemy kaszę i kapustę, podlewamy bulionem (100 ml) i dusimy, cały czas mieszając. Następnie(...)dodajemy paprykę i ogórki, dalej dusimy cały czas mieszając i po trochu podlewamy bulionem, tak by patelnia nie była sucha (ale też żeby wszystko nie pływało). Na sam koniec dodajemy pomidory, wszystko dusimy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Ogorki kiszone 152

Obowiązkowe do zrobienia na zimę. Bogactwo witamin i flory bakteryjnej w jednym niedużym słoiku. Niewiele pracy, kilka dni i ogórki są gotowe, domowe(...)pyszne kiszone. Zima nieodzowne, kto ich nie robi niech żałuje, bo nie ma nic lepszego jak domowy, chrupiący kiszony ogórek na zimowej kanapce czy do schabowego z ziemniakami. Nie podaję wam dokładnych proporcji, bo każdy z nas zaprawia różną ilość ogórków, ma różne wielkości słoików. Ważna jest proporcja wody do soli oraz to co w każdym słoiku powinno się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z paluszków krabowych 194

prosta sałatka. Mocno aromatyczna, kolorowa i orzeźwiająca. I do podania na kilka sposobów. Lubię takie szybkie, nieskomplikowane rzeczy które jednocześnie niosą ze sobą wiele smaku. Kompozycja świeżego, zielonego ogórka, grubego szczypioru, wiosennych cebulek i pietruszki jest intensywna i jednocześnie bardzo, bardzo aromatyczna. Do tej sałatki nie trzeba wiele majonezu – dzięki ogórkowi i zieleninie będzie przyjemnie wilgotna i soczysta. I bardzo(...)histeryzujmy – całej tablicy Mendelejewa tu nie znajdziecie więc od czasu do czasu na surimi można sobie pozwolić. Umyjcie szczypior, pietruszkę. Jajka ugotowane na twardo obierzcie i drobno pokrójcie. Ogórka obieram ze skórki, ale jeśli lubicie możecie ją zostawić. Dużego dorodnego ogórka pozbawiamy pestek i jego miąższ kroimy w drobną kostkę.   Szczypior i pietruszkę drobno siekamy. Cebulki od szczypiorku drobno

Karo in the Kitchen
Domowa pizza 174

drożdży 30 dag mąki 1 żółtko 3/4 szklanki wody sól 2 łyżki oleju Dodatki wg uznania. U mnie było: 2 szt. kiełbasy śląskiej 30 dag pieczarek 2 ogórki kiszone 25 dag sera żółtego (u mnie Filipek) oregano, bazylia ketchup Sposób przygotowania: 1. Przygotowanie ciasta: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, żółtko, wodę i rozkruszone drożdże. Wyrobić na jednolitą(...)przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Nie smarować blachy olejem! 2. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Pieczarki pokroić w plasterki i dusić aż woda wyparuje. Ogórki pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować ketchupem (lub ulubionym sosem pomidorowym), posypać żółtym serem, rozłożyć kiełbasę, pieczarki, ogórki i posypać przyprawami. Najważniejsze

Na Ciasteczkowych Papierach
delikatna zupa ze świeżych ogórków 148

ekka zupa ze świeżych ogórków Dziś chciałbym zaproponować zupę ogórkową w innej wersji, mam nadzieję że równie smacznej, jak ta tradycyjna. Składniki Danie dla czterech osób 1 kg ogórków 0,5 kg ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany lub mleka Kawałek pora Pęczek natki pietruszki Szczypior Sól pieprz Woda Sposób przygotowania Ziemniaki obieramy i kroimy, a następnie wkładamy(...)garnka razem z kawałkiem pora. Całość solimy, zalewamy wodą (poziom wody powinien sięgać 1,5 cm ponad ziemniaki) i gotujemy. W tym czasie kroimy ogórki wzdłuż i wybieramy gniazda nasienne, a następnie dodajemy je do ziemniaków, gotując całość do miękkości. Po ugotowaniu warzyw z garnka wyciągamy pora i miksujemy resztę blenderem, ponownie zagotowujemy dodając słodką śmietanę, drobno posiekaną

Miód i pieprz
Sos majonezowy z ogórkiem i cebulą 132

Składniki:  ½ filiżanki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka octu winnego białego, 2 łyżeczki cukru, 4 ogórki konserwowe, pół cebuli, szczypta soli, pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W miseczce mieszamy majonez, ketchup i ocet winny. Do sosu dodajemy cebulę i ogórki. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

Pobite gary Barbary