ogórki - 26028 przepisów (strona:354/1736)

Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 188

duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół torebki słodkiej papryki w proszku dwie łyżki tejże ostrej dwie łyżki przecieru pomidorowego przyprawa uniwersalna puszka czerwonej fasoli słoik kiszonych ogórków trochę startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz podprażony kumin i razem przesmażamy. Dorzucamy rozdrobnione(...)mięsa. Dusimy wszystko pod przykryciem około 5 minut. Na koniec, w głębokiej patelni z mięsną masą wylądować powinna fasola. Po wymieszaniu wszystkiego po raz ostatni, faszerujemy mięsem kiszone ogórki. Posypujemy tartym serem i podajemy gorące. Gdy podamy je samoistnie mogą służyć za przystawkę, z frytkami, czy innym dodatkiem, swobodnie spełnią rolę dania głównego

Kuchenna Kontrrewolucya
Rassolnik 160

rassolnik z naszym rosołem zbyt wiele wspólnego nie ma. Bardziej przypomina polską ogórkową, tyle, że... z kapustą. Bo, co fakt, to fakt -Rosjanie kapustę uwielbiają. Kapustę drobno szatkujemy. Ogórki kiszone kroimy w skośne plastry i zalane bulionem dusimy w rondelku do miękkości. Marchew i pietruszkę kroimy w niezbyt grube paski. Podsmażamy je na niewielkim ogniu na maśle, po czym(...)małe frytki. Bulion przegotowujemy. Wrzucamy do niego ziemniaki, pokrojony w paseczki seler oraz kapustę i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy duszoną marchew z pietruszką i cebulą oraz ogórki. Doprawiamy według uznania sokiem z ogórków oraz solą, pieprzem i maggi. Podajemy najlepiej z rulonikiem świeżego masła oraz posiekaną zieleniną, ale można też oczywiście użyć kwaśnej śmietany. Prosto

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 219

Fantastyczny, choć nieco wymagający czasowo obiad, prezentuje się tak! :) 3 średnie golonki indycze 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 8 średnich /6 dużych ogórków kiszonych folia aluminiowa marynata: 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonego czosnku z natką pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu(...)Ugniatamy go z czosnkiem niedźwiedzim i natką pietruszki, a następnie wkładamy równomiernie pod skórę wszystkich golonek. Z podanych składników robimy marynatę i obtaczamy w niej mięso z każdej strony. Ogórki kiszone ścierami na tarce o dużych oczkach. Połową ich ilości wyściełamy dno naczynia do zapiekania. Na wierzch kładziemy przygotowane golonki i przykrywamy dokładnie resztą ogórków. Tak przygotowane mięso

Kuchenna Kontrrewolucya
Bułgarska kjufteta 189

temperatury pokojowej. Z mięsa formujemy niezbyt grube, a długie sznycelki i grillujemy lub smażymy na patelni bez tłuszczu, aż puszczą sok i będą rumiane. Przygotowywanie chłodniku rozpoczynamy od obrania ogórków i wybrania z nich łyżką gniazd nasiennych. Następnie kroimy je w małą kostkę i umieszczamy w szklanej misce. Czosnek obieramy i ścieramy na małej tarce lub szatkujemy. Dorzucamy(...)ogórków i całość zalewamy jogurtem greckim. Doprawiamy przyprawami i oliwą, a na koniec dorzucamy posiekany koperek. Tarator dobrze jest przygotować równorzędnie z mięsem na kjufteta, by odstał swoje w lodówce, a podawać zimny w oddzielnym naczyniu zaraz po usmażeniu mięsa

Kuchenna Kontrrewolucya
Sałatka wiejska 6970

gości ona na każdej imprezie u moich dziadków. A wiejska dlatego, ponieważ kiełbasa i ogórek, które wchodzą w jej skład, jakoś kojarzą mi się ze wsią :) Składniki: 3/4 dużego słoika marynowanych pieczarek 3 jajka ugotowane na twardo 2 czerwone papryki 30 dag kiełbasy 4 średnie ogórki kiszone lub konserwowe 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy szczypiorek sól, pieprz Pieczarki(...)kroimy na ćwiartki lub połówki. Jajka, ogórki i paprykę kroimy w kostkę a kiełbasę na pół-plasterki. Z majonezu i musztardy robimy sos. 1/3 sosu dodajemy do składników i mieszamy delikatnie. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem (aczkolwiek nie jest to konieczne). Resztę sosu rozsmarowujemy na wierzchu sałatki i posypujemy szczypiorkiem

My simple kitchen
Detoks - dzień 3 213

pietruszki, dodałam jeszcze jeden pęczek pietruszki i około 400 ml wody i zmiksowałam w mikserze Leczo w trakcie przyrządzania  Kolacja: Zachcialo mi się pomidorów, zjadłam dwa, do tego ogórki kiszone i rzodkiewki (naprawdę się tym najadłam), później zjadłam jeszcze "pieczone" jabłko (tak naprawdę zrobiłam je na parze;) z cynamonem. Wieczorem dopadło mnie pożądne oczyszczanie jelit (jejku, tam rzeczywiście(...)się bierze?!), aczkolwiek i tak przebiega w miarę łagodnie. Generalnie jest dobrze :) I jeszcze małe kulinarne eksperymenty. Na obiad mialam zjeśc jeszcze zupę  z młodej kapusty i ogórków - ta zupa to jeden wielki eksperyment - wczoraj miałam dość surówek, a wcześniej zrobiła dużą michę surówki z białej kapusty, ogórków gruntowych i pietruszki. Postanowiłam więc przerobić surówkę na zupę

pyszne zdrowości
Śniadaniowo, czyli pasta z awokado 211

ulubione na tej diecie śniadanie, czyli żytnie grzanki z pastą z awokado w dwóch wersjach. Pyyyyyycha:) Tylko dlaczego tak mało;) Składniki: olej kokosowy chleb żytni Wersja I: awokado 4 ogórki koserwowe ulubione zioła (np. bazylia, tymianek, oregano) sól i pieprz do smaku WersjaII (pikantna): awokado papryczka peperoni (1-2 przy większej ilości pali w gardle(...)zioła (bazyliza,oregano) i sól do smaku Wykonanie: Na początku trzeba zrobic grzanki:) Ja podsmażam chleb na oleju kokosowym. Maja wtedy genialny, kokosowy aromat. Awokado obierz, następnie razem z ogórkami (papryczką)  pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj na gładka masę (wersję z ogórkiem miksowałam w wyciskarce do soków, masa nie była gładka, były wyczuwalne kawałki ogórka i awokado

pyszne zdrowości
Ogórki faszerowane ryżowo ogórkową jajecznicą 135

końcu od góry na drugim od dołu i zczepić, podsmażyć ugotowany ryż (najlepiej bez folii, która w wysokiej temperaturze jest bardzo szkodliwa) z jajkiem i pokrojoną resztą ogórka, wyłożyć do wcześniej przygotowanych ogórków, na wierzch ułożyć oliwki

zdrowa vege kuchnia
Sałatka rzymska 256

przepis) . Dzisiaj zrobiłam trochę inną wersję , bardziej łagodną. Okres wiosenno-letni to idealny czas na sałatki. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 pomidory 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki(...)małosolne 1 czerwona cebula Sos 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki  lubczyku 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie Sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ogórki, pomidory pokroić w kostkę, a cebulę pokroić w piórka. Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Sałatę , ogórki, cebulę i pomidory wymieszać. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać

O kuchni z uczuciem
Sałatka jajeczna z pokrzywą 250

drobno i posypujemy solą żeby zmiękł. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem. Ser ścieramy na tarce. Seler odsączamy z wody. Szczypiorek drobno kroimy. Ogórki konserwowe, paprykę kroimy w kostkę. Pokrzywę blanszujemy we wrzątku przez kilka sekund i odsączamy z wody. Wszystkie składniki warstwowo układamy w salaterce. Kolejno: groszek, seler, polewamy majonezem z jogurtem(...)potem dodajemy ogórki, paprykę, białka od jajek, por, polewamy majonezem z jogurtem, doprawiamy pieprzem i solą, jabłka, ser, żółtka i na koniec pokrzywę, solimy oraz posypujemy szczypiorkiem

Bon Appetit Małgorzaty
Koperkowa sałatka z kurczakiem 282

Pyszna sałatka z kurczaka i makaronu ryżowego z wiosennymi dodatkami - koperku i zielonego ogórka. Dodatek ogórka nadaje sałatce lekkości i rześkości dzięki temu sałatka świetnie smakuje szczególnie w upalne dni. składniki: 200 g makaronu ryżowego kolanka 500 g piersi z kurczaka 2 duże długie ogórki duży pęczek koperku sól ziołowa olej do smażenia majonez Makaron ryżowy ugotować wg przepisu(...)opakowaniu, dobrze osączyć i wystudzić. Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą ziołową i usmażyć na oleju, wystudzić. Może być też mięso gotowane. Ogórki obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać posiekany koperek. Dokładnie wymieszać a następnie połączyć z majonezem

Monia miesza i gotuje
Klasztorna zupa – krem 104

Składniki: 2 świeże ogórki 1 główka sałaty 1 cebula 1 łyżka masła 2 litry bulionu 2 ziemniaki 2 żółtka ½ szklanki śmietany Sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Cebulę i ogórki obrać i posiekać razem z sałatą. W garnku rozgrzać masło poddusić cebulę, ogórki, sałatę i drobno pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem, a w razie potrzeby doprawić i gotować około

Tradycyjna Kuchnia
Full wypas zapiekanka z wędzonym kurczakiem 197

przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu pieczarki myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy bądź wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku kurczaka i ogórki kroimy w kostkę do żaroodpornego naczynia wykładamy makaron na wierzchu makaronu rozsmarowujemy zmlendowany serek wiejski (1 opakowanie) przyprawiony solą, pieprzem oraz czosnkiem następnie wykładamy warstwę kurczaka, pieczarek, koncentrat przyprawiony(...)solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi), kukurydzę, ogórki na samą górę wylewamy zblendowany i przyprawiony serek wiejski, a na to mozzarellę (możecie spróbować i zmiksować serek wiejski z jajkiem i odpuścić sobie mozzarellę, następnym razem też tak zrobię) górę posypujemy ziołami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż ser się ładnie rozpuści przepraszam za beznadziejne zdjęcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Warstwowa sałatka śledziowa 230

Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy na nieduże kawałki, cebulę kroimy(...)kostkę, podobnie ziemniaki i ogórki. Buraki ścieramy na małych oczkach tarki, jajka na dużych oczkach

Szefowa kuchni
sałatka gyros – warstwowa 1904

majonez 1 przyprawa do gyrosa olej wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem 3/4 przyprawy do gyrosa. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki, cebule, paprykę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. Majonez mieszamy z pozostałą częścią przyprawy. W szklanej salaterce układamy warstwowo(...)kawałki kurczaka, białą cebulę, ketchup, kapustę (grubą warstwę), ogórki, warstwę majonezu, cebulę czerwoną, kukurydzę, paprykę, warstwę majonezu, ser żółty. Przed podaniem schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia