cebuli 1 mały ogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie(...)Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka kiszonego oraz korniszon bardzo drobno siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Sałatę lodową kroimy w paski, cebulę kroimy w kostkę, a ogórka w plasterki. Cebule płuczemy w zimnej wodzie, żeby trochę straciła na ostrości. Mięso dzielimy na osiem części (po 100g) i formujemy kotlety. Następnie rozgrzewamy dużą
Symfonia smakowadnia mama robiła nam sałatkę lub pastę do chleba z pieczonym kurczakiem - uwielbiałam obie te rzeczy. Do sałatki dodawała zazwyczaj warzywa, które akurat miała, najczęściej paprykę, sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Dziś moja wersja, z ulubionym avocado. Do tej sałatki doskonale nadaje się mięso drobiowe z patelni, grilla lub piekarnika. Ja wykorzystałam mięso(...)połowy cytryny oliwa z oliwek pieprz cytrynowy i czarny, sól do smaku Sałatę pokroić w paski, ogórka w plastry, następnie plasterki w szersze paski, avocado w cienkie plasterki, pomidorki przekroić na pół. Układać warstwami na niedużych półmiskach najpierw sałatę, ogórki, szczypiorek, mięso z kurczaka. Rozłożyć pomidorki, posypać pietruszką. Wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem cytrynowym i czarnym
Kuchnia Prezydentowejsosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut. Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć(...)minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego
MarciochaKucharzyświeżych warzyw - ogórków gruntowych, rzodkiewek, koperku i botwinki. W prostocie zawsze tkwi piękno, a w tym przypadku smak. Naprawdę warto spróbować :) SKŁADNIKI: pęczek botwinki z małymi buraczkami dwa ogórki gruntowe 6-8 rzodkiewek 2 ząbki czosnku 1/2 małego pęczka koperku ( lub wedle uznania) 150 ml jogurtu greckiego 400 ml kefiru dodatkowo: sól cukier ziele alngielskie liść laurowy SPOSÓB(...)oraz dwa ziela angielskie i liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min aż buraczki będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Wyjąć ziele oraz liść i wystudzić. 2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę razem ze skórką również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 3. Dwa ząbki czosnku obrać i zetrzeć na tarce
DefinicjaSmakutemacie chłodników...dzisiaj litewski. Składniki; 4-5 buraków, pęczek botwinki, 4-5 ogórków, koperek, 3 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, pieprz do smaku(...)cytryny do smaku, jajka na twardo, Wykonanie; Buraki i botwinkę obrać i posiekać drobno. Włożyć do garnka i zalać 2 l wody. Zagotować do miękkości warzyw. Ostudzić.Ogórki zetrzeć na tarce. Koperek posiekać. Wszystko posolić, wymieszać i odstawić. Do zimnych buraczków dodajemy osciśnięte ogórki, koperek, wyciśnięte ząbki czosnku,jogurt. Wszytsko mieszamy i soprawiamy cukrem, sol,ą, pieprzem
Anioły w kuchnibyć a'la grecki z marketu - kilka gałązek mięty cytrynowej - 4 łyżki soku z cytryny - 3 ząbki czosnku - 50 ml oliwy z oliwek -sól, pieprz - ritsina w dowolnej ilości OGÓRKI PORZĄDNIE UMYJ i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i daj im odpocząć około 10 minut żeby puściły sok, możesz w tym czasie przygotować resztę składników i delektować(...)się ritsiną. Ja delektowałam się ritsiną :) CZOSNEK UTRZYJ Z SOLĄ , miętę drobno posiekaj. Kiedy ogórek puści soki przełóż go na sito i porządnie odciśnij w wody, im więcej pracy w to włożysz tym lepsze będą tzatziki. DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI dobrze wymieszaj, przykryj folią śniadaniową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale moim zdaniem najlepsze są następnego dnia. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa LoliPrzepyszna botwinka z przydomowego ogródka :) Co prawda nie mojego, ale botwinka przynajmniej prawdziwa :) Składniki: 2 pęczki botwinki 5 ogórków gruntowych 5 rzodkiewek 1 garść koperku 1 pęczek dymki 200 gramów śmietany 18% 400 gramów jogurtu naturalnego 1/2 litra wywaru drobiowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 jajko (na jedną osobę) ugotowane na twardo - opcjonalnie Botwinkę kroimy: liście siekamy (nie musi(...)kroimy w półplasterki - przekładamy do garnka z wywarem. Gotujemy 6-7 minut dodając łyżeczkę octu jabłkowego W tym samym czasie kroimy w drobną kostkę rzodkiewki i dymkę, siekamy koperek, ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach Ugotowaną botwinkę studzimy i przelewamy do większej salaterki Do ugotowanej botwinki powoli wlewamy śmietanę i jogurt jednocześnie mieszając sprężynką lub trzepaczką Dodajemy ogórki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki drobno pokroić. Kapustę posiekać. Kukurydzę odcedzić. Mięso przesmażyć na rozgrzanej patelni. Ostudzić. Na sam koniec sałatkę układać warstwami. Wierzch sałatki udekorować połówkami pomidorków koktajlowych i plasterkami czerwonej cebuli. Sałatkę(...)przed podaniem schłodzić w lodówce. Poszczególne warstwy: usmażone piersi z kurczaka majonez cebula ogórki kukurydza majonez wymieszany z ketchupem kapusta pekińska
Ugotowaćgarnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela angielskiego zagotować(...)tarce i dorzucić do zupy. Następnie dodć pokrojony w plastry por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki będą już lekko ugotowane dodać starte na grubej tarce kiszone ogórki. Do zupy wlać również całą wodę z ogórków. Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać posiekaną
Jemy Pijemypuszka rozdrobnionego tuńczyka w oleju 2 szklanki kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 3 jajka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki suszonego szczypiorku 1 cebula 4 Ogórki konserwowe chili firmy Orzech 2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka musztardy sól , pieprz do smaku Wykonanie : Kaszę wsypać do miseczki(...)zlać wrzącą wodą Wody ma być około 1 cm nad kaszą . Odstawić pod przykryciem do napęcznienia, co jakiś czas mieszając. Jajka ugotować na twardo , obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do zimnej Kaszy dodać odcedzonego z oleju tuńczyka , posiekaną pietruszkę , cebulę , szczypiorek , jajka,odcedzoną z wody kukurydzę , ogórki , wszystko
Sama słodycz i szczypta chilijedyny w swoim rodzaju miękki ser liptowski wiedeński. Składniki: • 50 g masła, • 250 g bryndzy lub twarożku (daję tak, albo pół na pół), • ½ posiekanej cebuli, • 2-3 nieduże ogórki konsewowe, • 1,5 łyżki słodkiej papryki, • 1 łyżeczka musztardy, • 1 sardynka (daję taką z puszki, pikantną w oleju chili, dokładnie odsączoną), • 1 lyżeczka koncentratu pomidorowego, • 1 łyżeczka posiekanych kaparów(...)Masło utrzeć do białości w szklanej lub ceramicznej misce, dodać bryndzę, zmiksować. Dodać ser i posiekaną cebulę, dokładnie połączyć miksując. 2. Dodać paprykę w proszku, koncentrat, posiekane ogórki i sardynkę - ponownie dokładnie zmiksować, aż sardynka całkowicie się rozpadnie, a pasta stanie się kremowa. 3. Dodać posiekane kapary i szczypiorek i wymieszać drewnianą łyżką. Doprawić do smaku solą
Kuchnia Prezydentowejsię nie zamartwiać i zwyczajnie korzystać z mnóstwa wolnego czasu przy okazji pięknej pogody. Wczoraj robiłam z Mamą (która u mnie gości) ogórki kiszone, z polskich ogórków, z polskiego kopru... Dziś konfiturę truskawkową, jutro zamierzam zakisić cytryny... Po raz pierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy(...)słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu. Te wspaniałe małe kotleciki, z mięsa mielonego lub siekanego są niezwykle popularne od obszarów północnej Afryki, przez południową Europę
Kuchnia PrezydentowejPyszny, orzeźwiający, niskokaloryczny chłodnik na letnie dni :) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 2 sztuki awokado 4 małe ogórki(...)700g) 2 ząbki czosnku 300 ml bulionu warzywnego 200 ml maślanki sok z limonki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta chili listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Awokado i ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy maślankę i bulion oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Miksujemy na gładką masę i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia
Moje Kuchenne Rewelacjeresztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji(...)Tylna ścianka Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą (przepis własny) Składniki dla 4 osób: 1 puszka czerwonej fasoli „Kidney” w zalewie 3 flety śledziowe w oleju 1 cebula* 3 ogórki kiszone 1 łyżka oliwy Fasolę wyrzucić z puszki na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. Filety śledziowe, ogórki kiszone i cebulę pokroić w kostkę. Przełożyć
Wiem co jemwzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól majonez – u mnie około 5 łyżek, ale spokojnie można dać więcej(...)Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Mięso makreli obrałam z ości i rozdrobniłam. Szczypior opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami. W przezroczystej salaterce układałam warstwami: 1/2 ziemniaków – łyżka majonezu – 1/2 marchwi – szczypta soli – 1/2 pora – 1/2 ogórków
Kuchenne zapiski Edyty