Hekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem(...)Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 1 mała cebula musztarda i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki i cebulę. Wszystko razem mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyfarszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem(...)dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 1 pierś z kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego(...)sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną
cooklifeChłodnik litewski... Gęsty, lekko kwaśny, pyszny. Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami. Podawany z jajkiem. Idealny na upalne dni! Składniki: 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku Ząbek czosnku; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; 1 l gęstego jogurtu naturalnego; 0,5 l kefiru(...)buraczki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, doprawić łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem
Gospodyni Miejskatalerzyka) i obciążyć czymś (tak jak to się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków , autor mojedania. Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie . Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać . Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce(...)może się zepsuć. Zakwas w słoju musi mieć dostęp powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej przykryć go gazą. Zakwas ma smak podobny do smaku soku z kiszenia ogórków
Gospodyni MiejskaSałatka jarzynowa... Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki. Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo. W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej. Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą. Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 5 średnich ziemniaków; 3 średnie marchewki; 3 średnie ogórki kiszone; 3 jajka ugotowane na twardo; 1 mała, czerwona cebula; Puszka groszku konserwowego (waga netto(...)lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków i marchewki. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Groszek i kukurydzę odcedzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać
Gospodyni Miejskaprzez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek. W międzyczasie przygotować nadzienie. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać. Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Nadzienie przyprawić solą(...)wychodzi 20 babeczek, z foremek o średnicy góry - 7 cm. Babeczki należyć napełnić nadzieniem na krótko przed podaniem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki. Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp. Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni MiejskaZiarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 5 jaj ugotowanych na twardo; 200 g majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pory umyć, osuszyć(...)oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić na 2 - 3 h do lodówki
Gospodyni Miejskaśrednie pomidory; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 100 g żółtego sera (u mnie cheddar); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku; 1 litr gorącej, przegotowanej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć, oczyścić z liści, podzielić na różyczki. Pomidory naciąć na czubku(...)miękkie. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Do zupy dodać sok z kiszonych ogórków, starty, żóty ser, drobno posiekany koperek i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,75 litra zupy. Koperek
Gospodyni Miejskakremu pomidorowego. Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas wykonania: 60 minut Porcje: 2 Składniki: 2 bakłażany, 1 czerwona cebula, 2 ogórki kiszone, 2 małe kalarepki, 150 g serka Almette z pomidorami, Łyżka czarnych oliwek, Łyżka kaparów, 5 suszonych pomidorów z oleju, 3 ząbki czosnku, Łyżeczka marynowanego pieprzu, Gałka muszkatołowa, Sól(...)oleju pomidorowym posiekaną cebulę, czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, marynowany pieprz. Dodać posiekany bakłażan, tymianek, doprawić octem winnym, gałką muszkatołową, solą i pieprzem Cayenne, wystudzić, wymieszać z posiekanymi ogórkami. Serek Almette z pomidorami doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na talerzu wyłożyć plastry kalarepy, na nich bakłażan, na bakłażanie krem pomidorowy, polać pesto pietruszkowym, przybrać pomidorkami. Pesto pietruszkowe
SzczyptaSmaQSKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(można również wykorzystać kości np. od schabu) marchew 2 szt pietruszka korzeń 1 szt seler 0,5 szt ziemniaki 7 szt cebula 1szt ogórki kiszone 7 szt woda 2,5 litra bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik ) 3 łyżki sól jeżeli jest nam za mało słona świeżo zmielony pieprz(...)liście laurowe gotuję ok 15 minut - po tym czasie wrzucam pokrojone ziemniaki i gotuje na wolnym ogniu kolejne 15 minut - międzyczasie trę na tarce o grubych oczkach ogórki kiszone - gdy ziemniaki, i reszta warzyw już zmiękły wyciągam cebulę liście laurowe i wrzucam ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem
Basia w kuchniPyszna pasta do pieczywa z makreli . Pasta rybna SKŁADNIKI: jajka -3 szt makrela wędzona -1 szt masło miękkie - 3 łyżki ogórki korniszony -3 szt sól i pieprz koperek PRZYGOTOWANIE(...)ryby usunąć ości, rozdrobnić na kawałki. Jajka włożyć do rondla, wlać wodę, gotować 10 minut na twardo. Następnie obrać jajka ze skorupek i bardzo drobno pokroić. Ogórki zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Jajka, rybę, ogórki i masło wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch pasty posypać koperkiem. (function
Kuchnia Danusiuznania 4 łyżki balsamico 2 łyżeczki musztardy diżońskiej kilka plastrów wędzonki garstka posiekanej natki pietruszki 10 dag sera typu blue 4 średniej wielkości ogórki kiszone Sposób wykonania: Obrane i umyte ziemniaki pokroić plastry, wymieszać dokładnie z oliwą(...)solą i pieprzem. Rozłożyć pojedynczą warstwę na wyłożoną papierem do pieczenia blachach Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp.180 stopni i piec, aż ładnie się zezłocą. Cebulę pokroić w piórka, ogórki w kostkę. Sos majonezowy wymieszać z balsamico i musztardą. Pokrojoną wędzonkę wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Ostudzić ziemniaki, wymieszać z cebulą, pietruszką, ogórkami oraz pokrojonym grubo serem
pieprzny smaczekszklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio) 4 ogórki kiszone 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając(...)Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozprowadzić
Czerwień i błękitkurczaka umyć i pokroić na małe kawałeczki, usmażyć na oleju (ok 5-7 min) . Pod koniec smażenia dodać przyprawę gyros i dokładnie wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ogórki konserwowe pokroić na 'patyczki' (ja je kroję na paseczki a później dzielę je na 3, ale można też pokroić je w normalną większą kostkę lub półtalarki/talarki). Kukurydzę odsączyć. Kapustę(...)pekińską poszatkować. Ułożenie : kawałki kurczaka --> ketchup --> kukurydza --> ogórki --> cebula --> majonez (rozsmarować warstwę)--> na wierzch poszatkowana kapusta pekińska. * najlepiej jest robić sałatkę w naczyniu z prostymi ściankami aby łatwo było się dostać do wszystkich składników. Smacznego
charlotte gotuje