litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw, żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu, ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler, groszek konserwowy , ogórki konserwowe , cieniutko pokrojona w plastry szynka , jajka ugotowane na twardo, zielona pietruszka . Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał. Następnie(...)galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna warstwa zastygnie, wtedy układać
Codzienna kuchnia niecodziennaobiadu. Sięgamy po ciepłą kanapkę. Co potrzebujemy?: -dwie części bagietki lub dwie bagietki krótkie (porcja dla dwóch osób) -puszkę tuńczyka w oleju (duże kawałki) -jedną cebulę -3 średnie kiszone ogórki -łyżkę majonezu -4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -przyprawę tzatziki -kilka plastrów żółtego sera Bagietki nacinamy wzdłuż i rozchylamy, wykładamy plastrami(...)żółtego sera. Jogurt i majonez mieszamy razem, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i mieszamy z odsączonym z oleju tuńczykiem. Kroimy również w kostkę kiszone ogórki. Bagietki wstawiamy do kuchenki mikrofalowej lub do piekarnika na czas roztopienia się sera. Wykładamy na półmiski i nakładamy kolejno: tuńczyka, ogórki i sos. Kanapki gotowe. Przygotowanie dania zajmuje
Maminek kulinarnyłyżeczki mąki pszennej, dokładnie mieszamy i dolewamy do sosu musztardowego. Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę. Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę. Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą lub warzywkiem. Gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i do sosu(...)wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku minutach możemy podawać do obiadu z ziemniakami i surówką z kiszonych ogórków. Warto polać ziemniaki i jajka dużą ilością sosu. Pycha.... Smacznego
Maminek kulinarnyłyżek cukru -kilka ziaren ziela angielskiego Do słoików po: -ząbku czosnku -szczypcie ziaren gorczycy -kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu -listku laurowym Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki. Marchew w słupki. Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki. W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie: -w jednym(...)czasie przygotowujemy słoiki. Do garnka z warzywami dorzucamy oczyszczoną brukselkę i gotujemy 3 minuty. Warzywa przekładamy łyżką cedzakową do garnka z zalewą, dorzucamy paprykę i ogórki, doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do słoików. Słoiki uzupełniamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut od momentu wrzenia wody. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyroku ogórki gruntowe, dołożymy fasolkę szparagową i kilka innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki. Składniki: -ok.10-15 małych papryk -1 kg małych ogórków -1/2 kg fasolki szparagowej -2 cebule -30 dkg małych pieczarek -2 marchewki Do słoików: -ząbki czosnku -ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -liście laurowe Na zalewę(...)obcinamy końcówki i sparzamy ją wrzątkiem. Marchewkę kroimy w cienkie słupki a cebulę w plastry. Do wydrążonych strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew. Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do papryki. Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką. Warzywa, które nie zmieściły się
Maminek kulinarnygotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego rosołu i gotujemy do miękkości. Dodajemy ogórki i gotujemy ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę i doprowadzamy
Maminek kulinarnyHekele czyli śląska przystawka przyrządzana ze śledzi, ogórków kiszonych, jajka ugotowanego na twardo, cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem(...)Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska. Składniki: 3 filety śledziowe w oleju 2 jajka ugotowane na twardo 2 ogórki kiszone 1 mała cebula musztarda i pieprz do smaku Przygotowanie: Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki i cebulę. Wszystko razem mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyfarszu: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego - 3/4 czerwonej papryki - nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej - dużą cebulę - 20 dag sera tartego mozarella - 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych - pieprz, sól - chilli, słodka papryka - zioła prowansalskie, czosnek granulowany * dodatkowo: - żółtko do posmarowania - olej do smażenia Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem(...)dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: 1 pierś z kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego(...)sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić. Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki pokroić w drobną kostkę (nie trzeba obierać ze skórki). Ułożyć na kapuście. Cebulę pokroić w pióra, wyłożyć na ogórkach. Kolejną warstwą jest sos czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną
cooklifeChłodnik litewski... Gęsty, lekko kwaśny, pyszny. Chrupiący w ustach botwinką i ogórkami. Podawany z jajkiem. Idealny na upalne dni! Składniki: 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami; 2 ogórki; Pęczek szczypiorku; Pęczek koperku Ząbek czosnku; 1 łyżeczka białego cukru; 1 łyżeczka soli; 3 - 4 łyżki octu spirytusowego; 1 l gęstego jogurtu naturalnego; 0,5 l kefiru(...)buraczki przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością zimnej wody, doprawić łyżeczką soli i cukru i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić z ognia, dodać ocet i pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, pokroić na ćwiartki. Do szklanego naczynia wlać jogurt, kefir i śmietanę, dodać botwinkę i buraczki razem
Gospodyni Miejskatalerzyka) i obciążyć czymś (tak jak to się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków , autor mojedania. Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie . Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać . Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce(...)może się zepsuć. Zakwas w słoju musi mieć dostęp powietrza, więc nie można go szczelnie zakręcać. Najlepiej przykryć go gazą. Zakwas ma smak podobny do smaku soku z kiszenia ogórków
Gospodyni MiejskaSałatka jarzynowa... Kosteczki ugotowanych ziemniaków i marchewki. Do tego kiszony ogórek i jajka ugotowane na twardo. W towrzystwie groszku i kukurydzy konserowej. Całość oblepiona majonezem, śmietaną i musztradą. Oprószona drobno posiekanym szczypiorkiem. Pycha! Składniki: 5 średnich ziemniaków; 3 średnie marchewki; 3 średnie ogórki kiszone; 3 jajka ugotowane na twardo; 1 mała, czerwona cebula; Puszka groszku konserwowego (waga netto(...)lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Ziemniaki obrać. Ziemniaki i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ziemniaków i marchewki. Ogórki pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Groszek i kukurydzę odcedzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Szczypiorek drobno posiekać. Połowę dodać
Gospodyni Miejskaprzez 10 - 15 minut. Upieczone babeczki wystudzić. Wyjąć z formek. W międzyczasie przygotować nadzienie. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do papryki. Wymieszać. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać do kukurydzy i papryki. Wymieszać. Tuńczyka odsączyć z oleju. Dodać do warzyw. Wymieszać. Do farszu dodać majonez i śmietanę. Wymieszać. Nadzienie przyprawić solą(...)wychodzi 20 babeczek, z foremek o średnicy góry - 7 cm. Babeczki należyć napełnić nadzieniem na krótko przed podaniem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, ogórki kiszone - konserowymi, a masło - margaryną, kiełki - natką pietruszki. Można użyć dowolnego rodzaju kiełków np. słonecznika, rzodkiewki, lucerny itp. Źródło przepisu: Przyślijprzepis
Gospodyni MiejskaZiarna słodkiej kukurydzy. Kosteczki szynki i wiórki jajek. A całość oblepiona majonezem. Pychota! Składniki: 200 g szynki konserwowej; 200 g pieczarek marynowanych (waga netto, po odsączeniu); 6 średnich ogórków konserwowych; 2 białe części porów; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 5 jaj ugotowanych na twardo; 200 g majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pory umyć, osuszyć(...)oczkach. Dodać do porów. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Pieczarki odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać do sałatki. Ogórki odsączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić na 2 - 3 h do lodówki
Gospodyni Miejskaśrednie pomidory; 1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety; 100 g żółtego sera (u mnie cheddar); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 250 ml soku z kiszonych ogórków; 2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku; 1 litr gorącej, przegotowanej wody; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kalafior umyć, osuszyć, oczyścić z liści, podzielić na różyczki. Pomidory naciąć na czubku(...)miękkie. Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy i wymieszać. Zupę zestawić z ognia. Do zupy dodać sok z kiszonych ogórków, starty, żóty ser, drobno posiekany koperek i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,75 litra zupy. Koperek
Gospodyni Miejska