Moja wiosenna wariacja na temat sushi. W zastępstwie glonów morskich poczciwy ogórek, a nadzienie stanowi miks twarożku z serem feta aromatyzowany pastą z czosnku niedźwiedziego, z przepisu z bloga . Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku, a chrupiący ogórek dopełnia uczty. Serek przygotowałam z jogurtu greckiego, ale nada się każdy inny (np. Philadelphia), raczej bez grudek. Co powiecie na tak podane(...)wiosenne nowalijki? Składniki: 1 ogórek bio 500 g jogurtu greckiego lub 250 g kremowego serka 100 g serka feta 2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis tu ) sól. pieprz koperek, szczypiorek rzodkiewki Przygotowanie: wieczorem jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Rogi gazy założyć do środka, ustawić sitko z jogurtem na miseczce, a całą konstrukcję wstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z awokado i pomidorkami to danie składające się praktycznie z 4 składników – awokado, pomidorków koktajlowych oraz cebulki i natki pietruszki. Szybkie, smaczne i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!akurat dla mnie ten przepis nie był dobry, być może dlatego, że nie lubię awokado. To smoothie ma właściwości oczyszczające oraz wzmacnia organizm i hamuje apetyt. Print Smoothie z ogórka i sera feta Keyword awokado, dieta strukturalna, ogórek, pieprz cayenne, ser feta Ingredients 250 g ogórka zielonego 20 g sera feta 1/2 szt awokado 2 łyżki pestek dyni szczypta pieprzu(...)cayenne Instructions 250 g ogórka to ogórek średniej wielkości. Kroimy go na mniejsze kawałki. Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pestki dyni siekamy nożem albo w rozdrabniaczu. Do blendera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż do połączenia składników. Jeżeli koktajl wychodzi zbyt gęsty należy dolać pół szklanki wody mineralnej. Zobacz także inne przepisy na koktajle z blendera Smoothie
Przepisy na koktajle z blenderaPomysł na szybką do przygotowania i smaczną sałatkę - przygotowaną z buraczków, ogórka kiszonego, kukurydzy i gotowanym jajek. Najlepiej podawać ją kilka godzin po schłodzeniu, ponieważ wszystkie smaki muszą się ze sobą "przegryźć". Składniki na 4 porcje: 6 jajek ugotowanych na twardo 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 mały słoik buraczków w zalewie octowej(...)waga samych buraczków) sól, pieprz 2 łyżki majonezu do dekoracji posiekana natka pietruszki Buraki odlać z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki drobno pokroić. Jajka obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski. Dodać majonez i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać. Opcjonalnie mocniej doprawić lub dodać więcej majonezu. Przygotowaną
UgotowaćRemoulade z selera to po prostu sałatka selerowa wykonana na bazie tradycyjnego, francuskiego sosu remoulade. Sos remoulade to sos majonezowy z dodatkiem musztardy oraz kwaśnych dodatków takich jak ogórek konserwowy czy kapary. Zimą warto wykorzystać warzywa charakterystyczne dla tej pory roku - warzywa zimowe. Jednym z takich warzyw jest właśnie korzeń selera. Ponieważ bardzo lubię to warzywo, na blogu możecie(...)pieczonych mięs, a nawet owoców morza! Polecam! Remoulade z selerem Składniki: 2 większe szalotki bananowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki musztardy Djion 1 łyżka kaparów 3 ogórki konserwowe 5 czubatych łyżek majonezu korzeń selera około 250-300g (waga po obraniu) sok z 1 cytryny sól, pieprz ostra papryka chilli lub pieprz kajeński (opcjonalnie, do smaku
Codzienne Gotowaniełyżki ostrej musztardy czosnek granulowany pieprz 1-2 łyżki oleju Dodatki: 6-7 plasterków żółtego sera kilka małych pomidorków młode liście szpinaku (lub innej małej sałaty) 2-3 małe ogórki kiszone Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 2 łyżki musztardy Rozpoczynamy od przygotowania bułeczek. Na początku drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich(...)rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i smażymy kotleciki na średnim ogniu aż nabiorą ładnie brązowego koloru. Gotowe odstawiamy, żeby puściły soki. Składniki na sos łączymy w miseczce. Pomidorki i ogórki kroimy w plasterki, a ser dzielimy na małe kwadraciki. Wystudzone bułeczki kroimy na pół. Spód smarujemy sosem, później układamy liść szpinaku, ser, mięso, plasterek pomidora, ogórka i przykrywamy posmarowaną
PatiGotuje850g 5 jajek klasa M kawałek selera – ok. 180g 1 średnia cebula – ok. 110g (lub kawałek pora) 1 puszka groszku konserwowego (lub mniej wedle uznania) 6 średnich ogórków kiszonych lub konserwowych – ok. 400g 4 duże marchewki – ok. 750g 2 średnie pietruszki – ok. 135g 1 średnie jabłko – ok. 200g (można pominąć wedle uznania(...)twardo z odrobiną soli (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo? ). Po ugotowaniu zalać zimną wodą, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę, dorzucić do pozostałych składników. Ogórki, cebulkę oraz obrane jabłko również pokroić w drobną kostkę, przerzucić do miski. Następnie odsączyć groszek z zalewy, przepłukać i dodać do wcześniej pokrojonych warzyw. Dodać majonez, musztardę, doprawić do smaku
Kulinarne Przebojeogórkiem w orientalnym stylu, którą podałam w chrupiących, zapiekanych maślanych bułeczkach. Danie idealne na kolację na ciepło i imprezowe danie, które przyciągnie do stołu nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Pyszne, sycące, szybkie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filety śledziowe z suszonymi ziołami SEKO – 4 płaty * ziemniaki – 4 szt * biała cebula – 1 szt * kukurydza – ok. 200 g * ogórki(...)świeży koperek – 1 pęczek * sól, pieprz + bułki maślane – 4 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ziemniaki gotujemy ( niech będą lekko twardawe! ), kroimy w kosteczkę. Dodajemy drobno pokrojone śledzie i ogórki konserwowe. Wsypujemy kukurydzę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju ze śledzi, podsmażamy posiekaną cebulkę, dodajemy kurkumę i curry. Zalewamy pokrojone warzywa i śledzie. Dodajemy jogurt oraz posiekany koperek. Wszystko razem
Ostra na Słodkojakości por 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy (dałam ostrą) sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ser żółty, ogórki i pora. Kabanosy kroimy w plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. [caption id="attachment(...)align="aligncenter" width="685"] sałatka z kabanosem[/caption] Zobacz inne sałatki na imprezę: Sałatka Imprezowa Z Tortellini Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Sałatka Z Tortellini, Ogórkiem I Koperkiem Szybka Sałatka Imprezowa Pyszna Sałatka Z Wędzonym Kurczakiem I Groszkiem Artykuł Szybka sałatka z kabanosem i serem żółtym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnenastępnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni można również podsmażyć mięso mielone również oprószone przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w piórka, ogórki i mozzarellę w plasterki, ser żółty ścieramy na tarce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut, aż brzegi lekko się zezłocą. [caption id="attachment_7452" align="aligncenter" width="1024"] Mini pizza
e-PrzepisyKulinarnebazie kiwi i ogórka to lekki i pożywny koktajl owocowo-warzywny, bogaty w błonnik, wspomagający prawidłowe trawienie. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: ogórka z kiwi • Kiedy pić: o każdej porze dnia Składniki : • 2 surowe ogórki • 2 owoce kiwi • łyżka płatków owsianych • imbir • łodyga koperku • woda ( według uznania ) Przygotowanie : Obierz ogórek ze skóry i pokrój w drobną kostkę. Obierz kiwi
KUCHNIA POLSKAZupa ogórkowa kojarzy mi się z wersją z ogórków kiszonych. Przynajmniej taka zawsze gościła na moim stole. Pierwszy raz skusiłam się na ugotowanie jej ze świeżych, nieprzetworzonych ogórków, dlatego nazwałam ją "ogórczastą", dla odróżnienia ;) Wyszła pyszna i aromatyczna. Moi współbiesiadnicy byli zaskoczenia, że nie jest ostra i mocno podkręcona przyprawami, jak to zwykle moje potrawy(...)ukrywać- niektóre smaki wymagają odpowiedzialnego traktowania. Żeby oddać ogórkowi, co mu się należy, powściągnęłam swoje zapędy i wyszło cudownie. Polecam! Poznaj recepturę
Pichceniomaniabardzo smakuje! SKŁADNIKI (na ok. 12 kromek) 1 puszka białej fasoli (240 g po odsączeniu) 1 cebula 6 śliwek suszonych 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, majeranek kilka ogórków kiszonych PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju do momentu, aż cebulka będzie złota. Fasolę odsączamy z zalewy, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji z dodatkiem sporej ilości(...)Pastę mieszamy z przygotowaną cebulką i pokrojonymi drobno suszonymi śliwkami. Schładzamy w lodówce (możemy trzymać w słoiczku kilka dni). Kromki smarujemy smalcem, lekko solimy i podajemy z plastrami ogórka kiszonego. Smacznego :) 1 porcja - kromka ciemnego chleba posmarowana smalcem z plasterkami ogórka kiszonego - 116 kcal (białko - 4 g, tłuszcz - 1.5 g, węglowodany - 19 g, błonnik - 4 g) Zapraszam
Moje Kuchenne Rewelacjepieczarki papryka ogórki kiszone korbacze naturalne Wyroby Naturalne sól, pieprz Do obtoczenia: jajka bułka tarta Plastry schabu rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, podobnie ogórki i paprykę. Ser dzielimy na paseczki. Na 1/2 plastra schabu układamy warstwę pieczarek, kilka pasków papryki i ogórka kiszonego. Na wierzch kilka paseczków sera i zakrywamy drugą częścią plastra
MamaOskarkarozgrzewający i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z kiełbaską, kiszonym ogórkiem i grzybkami. Idealnie smakuje podany z pyzami lub ziemniaczanymi placuszkami. Pasuje także do ziemniaczków, kaszy i wszelkiego rodzaju klusek, a więc jest w czym wybierać. Polecam! Składniki: 350 g wieprzowiny (użyłam łopatki) 2 kiełbasy np. śląskie 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych(...)zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby podlewamy trochę wodą *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę
Blog z Apetytem